Thursday, September 1, 2016

TURKISH PIDE.. Resipi Versi Malas..


ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 

Bila tepu pikir nak masak utk dinner, bukak balik Instagram #mulanique_kitchen merenung2 apa yg boleh dibuat.. Few weeks yg lepas, menguli PIDE.. Pide ni adalah Turkish Pizza, oval flat breads dgn topping yg beraneka bahan..


Alhamdulillah jadi jugak walopon derhaka pada resipi asal.. Tak dapek nak membuat dgn bentuk yg asal sbb nak cepat, kids nak pi tuition.. Doh pon guna resipi pizza Blogger SALAM2BENUA & MAMAFAMI..

RESIPI DOH PIZZA:-
3 cwn tepung
1/4 cwn gula
1 st garam
2 st yis (saya guna sepeket 11gm)
1 biji telur dipukul
45gm butter pd suhu bilik
3/4-1 cwn susu segar disuamkan❗️
(campurkan dgn telur sebiji tu)
.
Gaul & uli semua aje nyer.. Guna breadmaker boleh, tangan yg sado pon boleh.. Hahahaa.. Ikut suka nak gaul bahan kering dulu ke, nak larutkan yis dlm susu suam dulu ke.. Yg pasti semua bahan di atas kena ada.. Letak doh dlm mangkuk disapu minyak.. Tutup dgn plastik/cling wrap ketat2 atau dlm bekas plastic (tupper/tipuware)..
.
Tunggu la sejam kot.. Sapu loyang dgn butter & tabur tepung.. Canai doh & buatlah apa yg patut seterusnya.. Bakar dgn api atas bawah & suhunya 200'C tapi bergantung jgk atas oven masing2..

Foto2 di bawah adalah contoh PIDE yg sebenarnya ehsan GOOGLE.. 








Wednesday, August 31, 2016

SHEPHERD'S PIE - First time buat, versi malas..!!

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. 

Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 



Dinner Merdeka.. Daddy takde kita makan daging.. First time buat Sheperd's Pie.. Nak tiru resipi Abg Alton Brown tapi bahan tak cukup ie Carrot, Worcestershire Sauce dll.. Agak2 je lah resipi ni kan..
.
Bahan2 Resipi Malas Saya:
1 onion - diced
1 peket minced beef Ramly
Kicap manis ikut suka
Sos Tomato ikut suka
1/2 st Oregano
1/2 st Black Pepper
1/2 Chicken Masala @ Curry Powder
1 tin Green Peas
Garam Gula ikut rasa
.
Tumis onion & masukkan semua kecuali Green Peas. Bila hampir masak masukkan 1 st tepung dibancuh dgn 1/2 cwn air utk kasi pekat.. Nak lebih sikit pon takpe.. Masukkan Green Peas.
.
Resipi Mashed Potato:
3 medium potato - rebus & lenyek
1 sb butter
1/2 cwn susu segar (lebih pon takpe)
Garam ikut suka
.
Mix all.. Spread beef dlm oven dish.. Pastu top dgn mashed potato.. Nak tabur cheese pon takpe, polis tak saman hahaaa.. Bake at 200'C atau kalau nak cepat bake at 250'C api atas bawah tapi tolong tengok selalu jgn sampai hangus pastu marah saya 😀😀😀 haaiippp dont ever ya haahahaa...

Di bawah adalah Sheperd's Pie yg dikongsi GOOGLE..






SELAMAT HARI MERDEKA..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. 

Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 


Moga Malaysia sentiasa aman damai.. Moga rakyat Malaysia yg berbilang bangsa kekal #sehatisejiwa

Dagu saya berjahit, parut kekal hingga kini.. Mengimbau sejarahnya.. Kisah pada tahun 70-an di TRANSIT QUARTERS, KUANTAN (sekarang tersergam EAST COAST MALL di atas tanah itu).. Jatuh tersungkur slide sbb lantai rumah basah (saya tak buas, cuma suka berlari hahahaa).. Rasanya aunty/uncle (berbangsa China) sebelah rumah yg hantar ke hospital, kalau pon saya silap, mereka memang sentiasa baik & helpful.. 

Di kala itu juga, Mak & arwah Papa both bekerja.. Tiada pengasuh & tiada Taska ketika itu.. Saya dihantar ke rumah jiran depan (berbangsa India) sewaktu mereka bekerja utk seketika waktu.. Saya dijaga dengan baiknya..

Bila terpegang dagu, saya teringat mereka, jiran2 lama saya.. Moga mereka sihat & gembira..

Wednesday, August 24, 2016

BLOGGERS MEET-UP & Ex-VIETNAM FRENS GATHERING..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. 

Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah..

Last week memang sangat awesome.. Dapat jumpa bloggers I have known for beberapa tahun (macam dah lama sangat, tapi tak ingat), tapi tak pernah jumpa... Haaa the meeting of 1 blogger yg sangat tua & 2 bloggers yg sangat muda.. They're HANIS (love to read her journey/experience plus beautiful photos she captured in Czech + other parts of the world) & THE SINGING PILOT (love to see his amazing shots from the cockpit, TQSM for sharing those pictures)..  Handsome & comel adik2 I ni kan..!!


Thank You so much for your time guys.. Seronok dapat jumpa.. From alam maya to alam nyata.. To you both, "May your days be filled with happiness, success, great health & Rahmat Allah forever.."


Setapak..!! Dah habis Syawal namun tak salah kan kalau pi terjah kenkawan lama susah senang di Ho Chi Minh City dulu2..


Bandar Tun Hussin Onn..!! Kak Mai yg kurang sihat namun begitu dia sangat kuat.. Moga cepat sembuh & dipermudahkan semua urusan.. 


Tqsm Kiah beli banyak kuih dll.. Lama betul tak merasa limpahan macam2 kuih ni..


I ate a LOT.. SOTO AYAM..!!!


Sepang..!!! Melawat Pah yg juga kurang sihat tapi kuat semangat.. Banyak nya Pah masak..


Dalam pada kurang sihat, kami dijamukan dgn Mi Bandung dll yg sgt sedaappp.. Utk Pah, moga cepat sembuh & dipermudahkan semua urusan.. 

May our friendship last forever.. Aamiin..

Friday, August 12, 2016

PULAU LANG TENGAH.. LAST STROLL..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. 

Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 

Day 3 & 4 in Lang Tengah.. Subhanallah mmg amazing cantik pulau ni..


Pagi yg indah..


On the to restaurant utk breakfast.. Alhamdulillah..


Cantik kan..


Apak, Aboy & Amoi to Dive Centre..


Omak back to the room..


Tak puas nak capture semua angle..


Kerepek Sagu, Dodol & Pisang Salai.. Semuanya fav..


View dari bilik..


Awesome..


Mencari makan malam.. Senja di tepian pantai..


More rooms di tingkat bawah..


The Restaurant..


Ada TV utk tengok news..


Nice kan..


Kami datang weekdays so belum ramai pengunjung.. Macam resort sendiri aje nyer wahahaa..


The day before last day.. Stroll to the other side of the island..


Ada 2 resort lain di sini.. Mahai lagi katanya tapi cantiikkkk..


Panjang beachnya & bersiiiihhhhh..


As always lah omak terkapai2 sorang kat belakang nak capture foto2..


Petang yg agak kelam tapi masih awesome..


Apak & anak apak..


Clear sangat airnya..


Rasa tak mau balik aje nyer..


Moga kita semua sentiasa menjaga kebersihan di mana jua kita berada.. 


He loves laut.. 


Bye bye Lang Tengah.. Heading back to the resort..


Us..


Last but not least kan.. Subhanallah..


Tempat dinner kami tiap hari.. Murah lagi dari resort lah..


Mee Goreng Mamak.. Sedaapp..


Sotong Bakar sgt awesome..


Nasi Goreng pon sedaapp..


3 resort yg masih beroperasi.. Alhamdulillah smooth semuanya..