Thursday, September 21, 2017

BEGIN WITH A STEP.. SALAM MAAL HIJRAH..

Nak rajin masak, tak boleh banyak sangat bahan.. Bila tak cukup bahan mula lah mood lari nun ke Lautan Atlantik..


Macaroni direbus HP 6 min dlm Noxxa. Next time 4-5 je kot. Tumis bawang besar kisar, add cili boh, ayam, sausage, Sos Cili, Sos Tomato, Kicap Manis, Oregano, Carrot, Capsicum, Button Mushrom, Garam Gula. All stir fried in Noxxa.. Jgn stress, guna je apa yg dlm ada di dapur (note to myself)..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 


Tumis bawang besar yg dikisar, masukkan rempah Kari Ikan, ayam, udang,  fish cake/ball & tahu, dimakan dgn mee kuning, sawi celur, ditabur Daun Sup/Saderi & Bawang Goreng.. Nak tambah lain, sila dipersilakan, kasi lagi awesome.. Takde syarat wajib atau harus hehe..


Asalkan ada Rice Paper Vietnam ni, letak je lah apa2 pun dalam tu. Ayam, udang & seangkatannya wajib dimasak dulu tau.. Sebab Vietnamese Roll ni dimakan ala2 mentah tak perlu digoreng bagai.. Yang kat atas ni, senang aje guna ayam direbus/pan fry dgn garam sikit.. Di-roll dgn salad, carrot, timun & daun sup/saderi sahaja.. Boleh dimakan dgn Sos Thai Cili, Sos Hoisin atau apa2 lah..


Wraps wraps.. Another menu malas yg senang bangat.. Tapi kena ada tortillas tu lah. Or maybe frozen Capati pun boleh aje nya.. Minced Chicken Abg Ramly tu mestilah ditumis simple je dgn bawang besar & mixed spice. Nak guna rempah kering apa pon takpa.. Then makan lah dgn salad, cheese, tomato, pickles & apa2 sos favourite.. Kaann senaaang..


Pizzaa.. Pizzaaa.. 

RESIPI DOH PIZZA:-
3 cwn tepung
1/4 cwn gula
1 st garam
2 st yis (saya guna sepeket 11gm)
1 biji telur dipukul
45gm butter pd suhu bilik
3/4-1 cwn susu segar disuamkan
(campurkan dgn telur sebiji tu)

Mix semua bahan & uli. Letak doh dlm air tight container atau cover dgn towel/cling wrap so that doh akan naik.. Tunggu naik sekali dua ganda & then roll lah dlm pizza pan.. Topping tu ikut aje lah apa2 kesukaan tapi pizza kena ada cheese hehe.. Also sos tu, sos tomato pun ok..

SOUTH AFRICA : TSITSIKAMMA YANG AWESOME..

Seorang kawan akan ke Cape Town, mengikut suaminya yang akan bekerja di sana.. Owwhhh rindu South Africa.. Self-drive holiday, Dec 2014 dalam kenangan...

Assalamualaikum & Salam Sejahtera.. Belek2 foto dalam hard disk.. Alhamdulillah smooth drive, smooth semuanya.. Antara tempat yg awesome ialah TSITSIKAMMA..

The Tsitsikamma National Park is a protected area on the Garden Route, Western Cape and Eastern Cape, South Africa. It is a coastal reserve well known for its indigenous forests, dramatic coastline, and the Otter Trail. On 6 March 2009 it was amalgamated with the Wilderness National Park and various other areas of land to form the Garden Route National Park.

The park covers an 80 kilometres (50 miles) long stretch of coastline. Nature's Valley is at the western end of the park, and the main accommodation is at Storms River Mouth. Near the park is the Bloukrans Bridge, the world's highest bridge bungee jump at 216 metres (709 ft)

The word "Tsitsikamma" hails from the Khoekhoe language tse-tsesa, meaning "clear", and gami, meaning "water", probably referring to the clear water of the Tsitsikamma River.Other meanings are 'place of much water' and 'waters begin'. (Wikipedia)


My dearest boy in action.. Adoohai lah anak.. Nak jugak dia try.. Masa tu BOULKRAN ni WORLD'S HIGHEST BUNGY..


Alhamdulillah selamat semuanya..


Cool guy..


Tunggu giliran.. Its Summer so ramai lah pengunjung tapi tak lama pon tunggu, lagipon cuaca & tempat sangat awsome..


They did it..!! The boys aje, the little girl tak boleh sbb belum cukup umur walaupon ketinggian nya lepas limit.. The big girl tu jangan tak tau dia gayat & takut ya amat hahahaa.. Pastu nyesal tak try, tapi tu lah siapa nak teman the little girl tu.. Merajuk pulak nanti dia sorang je tak dapat try bungy jump.. Kena lah beralah.. 


They jumped from that bridge lah.. BOULKRAN BRIDGE..


Hasil kerja tangan kayu.. Waahh rasa nak angkut..


Suka tengok binaan di belakang tu.. Had to go, kurang masa untuk explore..


Banyak hiking trails.. Hahaha dia nampak scuba divers..!! Tapi air sejuk ya amat, lesen pon tak bawak..


Cantikkk..


Nak main air..? Nak mandi laut, sila lah tapi sejuukkk sangat though its Summer.. 


Daddy kata hike pi waterfall lah.. Its the other side of parking lot/camping site je..  


Alhamdulillah weather makin cerah.. 


Stop for snacks, biscuits & drinks utk energy.. Tho sangat terik tapi bahang tak panas mana.. 


Subhanallah cantik sangat view.. Kena patah balik sbb kekangan masa, trail bukan yang mudah.. Tapi dekat 2 jam jugak..


Cantiikk sangat..


Kalau lah banyak masa, memang akan habiskan hiking sampai ke waterfall..


Alhamdulillah cuaca terang tak macam 2 jam sebelumnya..


Few times plan nak guna campervan tapi sbb masa yg limited, terpaksa akur pada keadaan.. Sewa kereta jugak yg mana lebih pantas & senang nak parking kat mana2 pon. Dengan campervan, tempat utk parking dll adalah limited..


Luas betul Tsitsikamma ni rupanya..


Tunggu giliran utk try ZIPLINE..


Yezzaaa, lets go..


Besar betul pokoknya..


Directory utk TSITSIKAMMA ni..


Jugak tak sempat utk explore kawasan hutan TSITSIKAMMA BIG TREE ni.. 


Lets go guys..


Ohhh yeaahh.. I like it so much..


Jauh jugak ZIPLINE ni..


Ohhh sangat best..


Next awesome one.. SEGWAY OUTDOOR TOUR.. Sessi latihan awalnya, senang sangat nak handle segway ni rupanya..


Cameraman (not me) dok belakang, makanya amik gambar belakang aje nya lah hahaha..


Friendly local residents greeting us..


Bila cameraman pandang belakang, baru la nampak foto anak2 & isteri yg nun jauh ke belakang..


Yezzaaa ke hutan kita..


Semuanya dijaga, awesome..!!


Ahaaaa nak spin dgn segway..!!


Rough track jugak..


Yeeyyy ada jgk foto solo yg slow.. Enjoying the view, the surroundings & the ride..


Kids had fun, mak apak also..


Ada budak tak nak balik..


Heading back to the SEGWAY TOUR CENTRE, STORMS RIVER..

TSITSIKAMMA... Memang nak sangat kembali ke sana.. Alhamdulillah smooth semuanya.. Excellent ride, amazing place, awesome memories..

Thursday, September 14, 2017

NOXXA.. WHY NOXXA...

Alhamdulillah sejak ada Noxxa, kerja di dapur semakin mudah & exciting..

Assalamualaikum & Salam Sejahtera..


SUP MERAH TULANG + GEARBOX

Resipi (agak-agak)

Tulang & Gearbox direbus dalam Noxxa dgn Sup Punjut & asam keping (jangan banyak).. Air jangan banyak hanya hampuhkan sikit.. HP 40 min.. Ditumis bawang merah/besar yg dikisar bersama sikit cili boh.. Boleh juga dimasukkan kulit kayu manis, bunga lawang & buah pelaga.. Masukkan Tulang/Gearbox bersama sup bersama Sos Cili & Sos Tomato.. Jangan letak banyak air sebab sup ni jenis pekat.. Rasakan dengan secukup garam & gula.. Akhir sekali sebelum angkat, pecahkan telur & kacau cepat supaya telur tidak membentuk, nakkan telur tu pecah bersama sup aje nya.. Tadaaaa makan dengan roti kasi cicah-cicah ya.. 


Jagung boleh di-HP selama 7 minit, Nasi Impit dalam 20 min..


NASI BERIYANI PULAU.. Rempah jenama Tooba dari MYDIN..

Resipi.. Beras Basmathi dibasuh & ditapis sebanyak 4 cawan beras. Tumis dengan butter, hirisan bawang merah/besar & bawang putih bersama kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga & rempah Beriyani.. Masukkan 1/2 ekor ayam dipotong ikut citarasa masing2.. HP selama 15 min.. Keluarkan semua setelah siap. Tumiskan dengan butter sekali lagi dgn bawang merah/besar & bawang putih. Masukkan beras bersama air rebusan/sup ayam tadi sebanyak 5 cawan sukatan beras... Tinggalkan sikit sup utk dimakan bersama nasi.. HP selama 7 min.. OK done with Noxxa.. Goreng ayam dgn api panas utk seketika kalau suka.. Hidangkan ikut selera sekelian..    


NASI BEREMPAH.. Resipi lebih kurang seperti di atas. Cuma beras yg digunakan adalah beras biasa.. HP 7 min jugak cuma sukatan berbeza caranya. Kalau beras biasa digunakan sebanyak 4 cawan, sukatan air cuma lebih kan 1/2 mengikut tanda aras cawan/cup pada dalam periuk Noxxa. So kalau 4 cawan beras, sup/air rebusan mestilah pada penanda aras 4.5 atau 4 1/2.. 


KACANG REBUS...!! Cepat sangat rebus nya.. HP 25 min & done..!! Alhamdulillah mudah semua nya..