Sunday, June 26, 2016

Day 1 : PULAU LANG TENGAH.. Sebelum Ramadhan..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 

Banyak betol foto dlm hp ni.. Nak kena delete.. So sebelum delete kena simpan dulu lah dlm blog utk kenangan menusuk kalbu.. Yes, this is the function of my blog.. Kenangan menusuk kalbu hehe.. 


Cuti sekolah baru ni cuma ada seminggu sebelum bermulanya bulan yg mulia.. Apo layie hubby ajak ke Pulau Lang Tengah, sebab tak pernah ke sana.. Kami naik bot dari Jeri Merang..


Sebab tak ramai maka kami dibawa dgn speed boat yg bawak bekalan makanan ke resort.. Yeehhaaa I like sbb lajuuuu..


Alhamdulillah cuaca sangat awesome..


Dalam 30 minit je sampai pulau..


Woaaahh Subhanallah cantiknya..


The resort.. D'Coconut.. Sebab ada dive centre yg kawan hubby recommend..


Ohhhh so breathtaking..


Beach volleyball anyone..


Cantik sangat2 kan..


Nak pi reception @ East.. Lalu sejenak swimming poolnya..


Pool ni pulak located at West.. Menapak jgk dlm jungle kecik nak sampai ke West ni..


Waduuhhh lautnya..


View from our room.. Alhamdulillah..


Subhanallah cantik sgt..


Family Room boleh muat 5 org..


2 katil di atas sana of course lah the kids excited nak tido situ..


Late afternoon stroll cari dinner..


Awesome beach..


Petang tu cloudy sikit but still gojes..


Resort yg tidak lagi beroperasi.. Sayaaaanngg betol..


Theres one small restaurant in between resort kosong tu & D'Coconut.. Dinner situ.. Food not bad & of course mughaah dari resort kami duduk..


Lapaarrr semua..


Tunggu nak tengok sunset tapi jauh nau the other side of the island.. 


Kami layan sunset dari jauh aje nyer & still awesome Subhanallah..

Thursday, June 23, 2016

RAMADHAN KAREEM..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. 

Waduh lama betol tak update.. Moga semua bloggers & frens sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 


Dalam tazkirah & ceramah Ustaz Ustazah, disarankan banyak membaca doa di atas (di bawah jugak) utk kita bertemu MALAM LAILATUL QADAR.. 

اللَّهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي 


Bulan Jun tahun ni byk diraikan.. Fathers Day, 20th Anniversary ai ai & Birthday ai ai oso hahahaa.. Jugak tahun ni Ramadhan jatuh banyak dalam bulan June.. Ahad lepas, my adik2 buat surprise Iftar.. Sementelaah nya mak baru sampai dari Kuantan, utk sebelum berangkat ke Mekah pd hari Selasa kemarin baru ni.. Sungguh lama tak tiop lilin & potong kek.. Tapi adab la dgn bebudak sirap merah yg ramai tu lilin dipasang utk deme tiop hahaha..

All of us berkumpul baru ni.. Minus arwah Papa.. Rindu sangat dia esp on Fathers Day.. Moga rohnya dicucuri rahmat & ditempatkan bersama mereka yg beriman.. Kesian mak sorang2 selama 22 thn ke sana sini esp naik turun bas pi keje sbb mak takut drive.. Mak memang tough.. Moga mak sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 


Ni KUIH APAM JAWA kata brader yg jual.. First time ke PARAM (Putrajaya) tapi cari kuih je sbb janji nak nguli Pizza.. Kekdahnya ralit di PICC cari baju Raya amoi, hampir terbabas waktu menguli so terpaksa serah diri cari kuih di PARAM.. Balik rumah pkl 5 baru la bersilat menguli..


KUIH TEPUNG BUNGA & KUIH CARA..


KUIH NERAM.. Semua kuih2 ni RM9.. Tiap hari masak mcm dinner tiap hari cuma tambah satu dessert je.. Nasi & lauk cuma utk sahur.. 

Tahun ni first time puasa di tempat baru ni, Cyberjaya setelah berpindah dari Kerteh pd Nov lepas.. TERPAKSA jugak ikut hubby walopon semua berat hati termasuk suami.. First time duduk kotaraya (area KL/Selangor).. Lepas kawin duduk setahun dgn mak di Kuantan, pastu kena ikut hubby posting di Vietnam, 10 tahun.. Transfer balik kerja ke Kerteh & menetap selama 8 tahun.. And now here we are di Cyberjaya.. Moga dipermudahkan segala urusan utk kita semua di mana jua tempatnya.. Aamiin.. Take care uolss.. 

Tuesday, May 10, 2016

CHILLING @ SUNGAI CHILLING..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah..

Kejadian Isnin lepas.. Semetelaah masih cuti Hari Buruh, my cuzzy ajak picnic di Sungai Chilling, Kuala Kubu Baru.. Sejam 1/2 jugak perjalanan tapi awesome lah lalu empangan..


Kami park kereta tepi jalan aje nyer & menapak lah masuk ke dalam..


Baby Amir didukung atoknya..


I am ready yeaahhh..


My aboy & amoi memang excited la sangatnya..


He's mad sbb tak dapat main air lagi.. Atok, papa & unclenya pi further up nak tengok kolam ikan..


Main lah puas2 kiddos.. Awesome sangat tempat ni.. Alhamdulillah tak sekotor yg kami jangka.. RM1 je masuk mcm tak berbaloi je sbb tempat ni besar.. Moga pengunjung2 dapat menjaga kebersihan alam sekitar di Sg Chilling juga se-antero bumi Allah ini..


Haaaaa baby Amir dah masuk air.. Malas nak ke atas lagi, kami settle di port ni aje sbb mmg best sbb ada space utk bentang tikor & tepi sungai also ada mcm pool kecik & jeram.. 


Sunbathing & relaxing ya Yok..


Ni memang dah tak dapat tahan mengantok.. 


Seronok betol kami semua last week..


Our port last week.. Memang best..


Sebelum balik, scrubbing session..


Oohhooo susah betol nak disuruh balik.. Weather was great Alhamdulillah.. Tak panas & tak cloudy..


Hampir kritikal air surut di empangan ni.. Moga Allah turunkan hujan agar empangan ini dapat membekalkan air pada seluruh rakyat Malaysia yg memerlukan..

"JAGALAH KEBERSIHAN ALAM SEKITAR UTK DINIKMATI ANAK CUCU KITA NANTI.. JADILAH UMAT YG MENJAGA SEBAHAGIAN IMANNYA.."

Saturday, May 7, 2016

Happy Birthday dearest son..!!

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 


Time flies so fast you have become a lot stronger and bigger but you will always be my baby.. We love you to the moon & back dearest Zharif..!!

Moga sentiasa dalam lindungan & Rahmat Allah, berjaya di dunia & di akhirat.. Aamiin Ya Allah..


Sunday, April 3, 2016

PULAU TENGGOL UNDERWATER..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 

Lama betol hajat nak bukak camera utk upload tapi tak kesampaian.. Baru ini aje nyer ada masa.. Fyi, apak & anak2 aje dalam air Laut China Selatan tu.. Omaknya merewang dgn kawan2 di Kerteh.. Sambungan kisah cuti sekolah baru2 ni "DISCOVER TENGGOL UNDERWATE" wacchhaaaa..


Apak amik foto anak2.. Testing camera baru.. Semua foto tak di-edit.. Masih belajar.. 


My amoi..


My aboy..


Amoi & Aboy..


Aboy amik foto apaknya..


Communicating in the water.. Jgn gaduh udah ler..


The kids with Uncle Tan yg sokmo dive jauh2..


Daddy..


Peace y'all..


Woaaahh jeles pulak tak join..


Kisah nya amoi di-follow oleh Batfish..


Besar jugak Batfish tu..


Mulanya excited..


Seronok kan ada ikan follow..


Wooaahh so close..


Daddy pulak mencari ikan celah2 batu..


Still following..


Lepas tu amoi jadi annoyed..


Takut pulak katanya.. Hahahaa layan aje lah..


Awesome..


Alhamdulillah weather & air bagus..


Tenggol memang amazing..


Daddy with makro picturenya..


Cantik..


Close up..


Never seen ni dalam air..


Hi Nemo..!!


Superb..


Bila lah kita nak jumpa ya..


Christmas Tree.. Macam treasure yg dicari dalam Law Of The Jungle (Korean channel tu)..


My aboy & amoi..


Upload aje lah sbb foto atas air memang tak banyak..


Alhamdulillah awesome & smooth semuanya..


Last lah ni foto di luar air hehehee..