Sunday, January 31, 2016

DAY 6 : Busselton to Perth..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 

Bila line internet semput, mula la mood nak update ke laut.. Nak BW lagi lah sakit.. Wifi memang slow sini.. Nak amik Unifi, port pulak dah tak cukup.. Takpe lah, bertahan saja.. Rindu blog, paksa kan jugak curi masa update kejap.. Day 6 di Western Australia hari tu, kami terpaksa tinggalkan Busselton yg cantik untuk ke Perth pulak.. Rasa jgk menyesal patut duduk semalam lagi.. Tapi atas sebab susunan hotel nak yg murah, kena lah ikut bajet.. 222km boss drive dari Busselton ke Perth..


Lepas check out motel, kena jgk singgah pantai yg lawa itu.. Alhamdulillah beautiful weather.. 


Till we meet again..!! Missing u already tau..


Konangan apak omak hehe..


Belajo la rajin2 nanti boleh sambung study sini ya anak2 In syaa Allah..


Farewell.. Farewell.. 


Bye bye Busselton..!!


Syahdu je bandar ni..


After 2 1/2 jam journey, Alhamdulillah sampai ke Caversham Wildlife Park.. Kids nak tengok hewan2 Australia..


Alhamdulillah cuaca yg baik utk outdoor activities..


Memang bajet time, sampai je kita soru dulu.. Dah masak awal kat motel tadi.. Lunch nasi & lauk2 instant ie telur rebus & kari salmon.. Bawak je pes kari dll Uncle Brahim dari Malaya.. Ikan banyak kat Coles, Target, Kmart dll.. Salmon atau Tuna dll.. 


Kusyuk & tawadduk makan sbb lapar.. Omak nya as always lah memfoto mana patut utk kenangan..


Koala time..!! Tak padan dgn budak2 dia ya..


Maybe cuaca yg sangat panas, kangaroo tu semua kepenatan tak aktif gayanya.. 


Tapi nak jgk posing dgn abang boboi ya..


Seronok tengok proses mencukur bulu kambing bebiri.. Expert sungguh uncle tu..


Tak puas, masuk lagi kandang koala.. 


Takpe main la puas2..


Hewan yg paling lama tidur sehari.. 16-18 jam sehari..!!! 


Aiisshhhh me no like one..


Bye bye Caversham..


Off to the city..


Lalu je naaa.. 


Alhamdulillah kitchen lengkap..


Kids' room..


Omma appa's room..


Living area.. Gojes..


Tak tau pon City Apartment ni hanya cross jalan utk ke Water Town yg dulu dikenali sbg Harbour Town..


Masuk lepas pukul 5pm.. Kedai banyak tutup..


But kan, kedai outdoor masih bukak.. So bertabahlah kami menunggu apaknya mencari barang..


Off to Coles nak cari brg dapor..


Senja di Kota Perth..


Beli Smoked Tuna & sliced cheese.. Murah kat sana.. Ubi kentang dah borong byk sebelum tu. Carrot pon dah ada. Garlic spread dah beli awal2.. Senang utk menumis & season apa2 ie potato, carrot, ayam ikan unta.. Senang je kan masak.. 


Perut kenyang lepas tu basuh kain.. Tak pon tau ada mesin & dryer jgk dalam apartment ni.. Alhamdulillah smooth semuanya..

Tuesday, January 19, 2016

MASAK & MAKAN YEAAHHH...

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA..

Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah..

Yeaaahhh.. Busy memang busy.. Harapan azam "Hendak 1000 Daya", kekal dalam serapan minda & tenaga utk selamanya.. Issshh tahap kemalasan kadang membuak2 jgk sbb penat.. Lawan tetap lawan tapi kena ada break jgk kan.. Cooked and eaten dengan jayanya semua di bawah ini hehe.. 


Toppoki.. Rice cake dgn Korean Paste ie Gochujang..


Mihun Sup Ayam sempoi dgn Sambal Nasi Ayam (leftover)..


Lontong + Sambal Nasi Lemak kosong dlm peti karun sejuk (yg memang dimasak banyak selalunya sbb mim alif lam sin)..


Roti Jala dgn Kari Ayam yg ouucchh kurang pandai sbb selalu masak kedekut minyak so kari ni takde shining2.. 


Enchiladas.. 


1. Boleh gunakan lebihan ayam bakar/panggang/sate utk filling.. Atau tumis bawang dgn minced chicken/beef dlm Pemanggang Ajaib..

2. Keluarkan ayam.. Utk buat Salsa: Tumis onion & masukkan buah tomato cincang & sos tomato.. Jgn lupa garam, lada hitam & oregano atau herbs lain.. Keluarkan separuh Salsa ni..

3. Gulung ayam dgn capati atau tortillas.. Susun dlm pemanggang ajaib dgn separuh Salsa.. Tabur apapon jenis grated cheese.. Tp kami suka Mozarella.. 

4. Bakar kejap hingga cheese meleleh cair.. Boleh juga disusun & dibakar dalam oven dalam loyang atau kaserol.. Sapu minyak dulu naaa..

5. Tadaaa & jemput makan dgn buah jeton yg dijeruk..


Bakso Instant Beefball.. Menu nak cepat & senang..


Sesudah digodak dgn cili & kecap pekatnya..


Sizzling Mee dalam pinggan aje nyer.. Jumpa Mee Wantan kering di pasar.. Keluaran Bumiputra yg ohsem..


Lamaaaa sgt tak buat Japanese Cotton Cheesecake.. Alhamdulillah first try di tempat baru.. Silap tengok api oven yg agak rendah tp mabeles jgk rasanya sampai tak sempat nak make up bagai.. Udah dirobek 3/4 loyang itu.. Ni satu adonan je tp buat 2 loyang kecik.. Resipi di myresipi.com.. Nanti akan dicopypaste asap.. Line internet sempots.. Usah ditanya rekahan itu.. Dont judge a book by its cover yeaahh.. Huwa hahaaa...

Take care semua.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 

Thursday, January 14, 2016

Day 5 ~ WA : Margaret River & Augusta..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. 

Alkisah Subuh & Syuruq yg awal pada 20 Dis 2015 yg lalu.. Golek2 lelap lah dulu 5.30am masa tu.. 


Mata ni memang dah record susah nak tido lepas 5.30am sbb dah terang bendeghang..


Takpe kasi chance big boss rehat dulu.. Nanti lapar bangun lah dia..


Plan nak ke Augusta.. Saja2 amik jalan dalam hutan.. Asal ada tempat org stop, maka waspada lah itu adalah tempat yg wajib stop.. 


Its KARRI FOREST.. Woaaahhh rasa nyaman duduk bawak pokok2 yg macam sekata besar & tinggi tu..


How lah kan kalau ada sebiji pondok kecik di celah2 tu.. Ohhh so awesome..


Maap ya apak anak2 sbb dipaksa stop utk berfoto.. Saja terjah signboard utk keep track our whereabouts aje nyer hehe..


Dok situ diam2 omak nak pukui gambau.. 


Ada pasar tani maka kami bersama2 menyibukkan diri cuci mata apa yg bisa..


Masa tu kan, musim paneh Summer.. Pastu cuti Krismas.. Macam2 lah aktiviti deme.. Meriah.. Tepi stesen minyak pon ada kedai mancing & nyelam.. Nak citer ni, kalau big boss masuk kedai barang nyelam, maka kami pompuan ni better lah buat hal sendiri.. Nangis menunggu nanti.. Alhamdulillah ada bench tepi jalan depan stesen minyak tu.. Lepak sambil makan eskrem.. Ada pulak jeep budak Arab lalu & lambai jerit "Assalamualaikum"...  Penuh jeep dia nak pi camping.. Wa'alaikumsalam dik ooii.. 


Sampai jgk ke CAPE LEEUWIN Lighthouse Tower.. Serius paneh 37'C.. Lapar pon ya.. Jalan sikit je lah kat situ..


Kami stop kat seberang sana Lighthouse..


Deme ni park kereta pastu terus menonong jalan je.. Terkedek2 omak nyer mengejarin..


Baru sampai je deme dah ke bawah.. 


"This old "Water Wheel" was originally built to pump water from the local spring to the houses of the lighthouse keepers.
The wheel operated for many years until it was replaced by a diesel engine.." Source drivewa.com..


Omak ai jauhnya apaknya dah mendaki batu2 ke sana.. Mencari angle cantik nak tengok Lighthouse..


"Historic Cape Leeuwin Lighthouse is situated at the most south westerly tip of Australia, standing at the point where the Indian and Southern Oceans meet - 8 kilometres west of Augusta.." Source capeleeuwinlighthouse.com


Subhanallah nice place & weather..


Alhamdulillah diizinkan ke sana.. 


Laparrrrr.. Stop @ Georgiana Park for picnic lunch yg macam biasa dimasak awal pagi sebelum keluar motel..


Awesome lunch tepi sungai.. Tapi macam pantai laut aje nyer..


Next is HAMELIN BAY..


Alhamdulillah nice weather..


Dapat lah menonton laut & langit nan biru syahdu...


Panas tapi Subhanallah cantik..


Breathtaking kan..


Part yg kurang sabor ianya sbb banyak nau lalat..


Saja2 jumpa kedai buku, kedai sukan.. Sorang beli buku cerita.. Sorang beli brg idamannya.. Masing2 guna duit tabung sendiri...