Thursday, December 18, 2014

DAY 6 : SAFARI @ BOTLIERSKOP GAME RESERVE..

ASSALAM & SALAM SEJAHTERA.. Today 18/12/2014 masuk Safari.. Here they call it GUIDED GAME.. Masih lagi update blog via handphone.. Abaikan foto & text yang tak teratur ini..


Sebab Safari/Game tu 3 jam, 10-1pm so breakfast makan Nasi Lemak lah.. Kasi lebih carbo.. Takut lambat balik for lunch.. Bawak dari Msia santan serbuk & sambal bilis Abg Brahim, senang je nak masak kan.. Beras pon bawak 2kg, tak cukup boleh beli sbb sini pon banyak jual beras cuma mahal je lah.. Normally hotel room utk family ada dapor.. Spare utk tempat payah nak makan. Tapi kids ni lagi suka makan kat hotel/lodge kami duduk.. Travel ni bajet2 je makan nasi once a day... Tak makan 2-3 hari pon takpe tapi sbb lodging ada dapor so guna je lah kemudahan kan..


Botlierskop Game Reserve tak jauh dari Mossel Bay, 15km je..


The road yang tanah merah je.. Sunyi sepi...


Woaahhh Subhanallah beautiful weather & place... Memang di tengah2 bukit & hutan belantara.. Patut lah sunyi sepi.. 


Elephant trip baru balik nun di sana.. 


Love the senibina & layout etc.. Suhu 20'C boleh je duduk camtu bawah sinaran mentari.. 


Layout dalam lounge/restaurant...


No no no..!!! 


Subhanallah... 


They emailed kata 40 mins driving dari our lodge tapi rupanya 20 mins je.. Kami spare lebih masa utk sampai awal takut tak jumpa jalan dlm hutan tu so menunggu lah kejap tadi.. But sesungguhnya menunggu lama pon takpe sebab sangat cantik.. Tak sabar lah ni menunggu.. Excited semua..


Thats our guide.. Short brief tentang Guided Game @ Safari Trip ni.. Trak 4x4 ni sebesar trak polis tu.. Lagi best sbb tinggi.. Ya lah nak tengok gajah, giraffe, singa dll.. Naik jeep tak best..


Tak dapat nak we-fie sbb cepat sangat trak 4x4 ni gerak..


Woaahhh close encounter with rhinos... Yg ni spesis tak brutal sangat.. Rhino ni boleh tolak apa2 objek 4tan tau.. So kalau tengah naik seh tu, trak ni anytime je dia boleh sondol eeyy ngeri..


Maakkk aaiii.. Siap pegang najis Rhino nak terangkan beza jantan & betina Rhino.. Rhino belakang kami, depa tak nampak guide ni hehee..


Subhanallah amazing view.. Trak 4x4 ni memang dipandu naik turun bukit di kawasan seluas 3,000 ekar katanya.. Macam nature roller coaster lah ni.. 


Subhanallah cantiknya.. Thats MOSSEL BAY town..


Another spesis of animal yang dijaga rapi di Botlierskop ni.. Antlers kot.. Maakk aaii update dgn handphone ni tak nampak dah hewan apa..


Dari jauh macam lampu jalan yg cantik tapi rupanya pokok..!!


Woaaahhh giraffe yg sedang berebut girlfriend katanya.. Dapat posing kejap utk paparazis atas trak 4x4 ni.. Beware jugak ni sebab depa boleh tendang dgn sangat kuat dgn any 4 legs tu.. 


Thats Black & Red Impalas.. Yang hitam tu dibawa dari utara utk dikacuk & diternak sbb krisis hampir pupus..


Thats the route kami lalu tadi.. Memang naik turun bukit bukau yang pokoknya renek2 rendah2 saja..


Last but not least a visit to say hello to The Lions.. Yang ni pusing2 15 mins cari rupanya depa tengah tidur..


 Nak selfie dekat memang lah tak boleh..


Take care uols ya.. Early retirement dijaga rapi di sini... Kalau di hutan belantara, depa buru mangsa haiwan lain & akan pupuskan yg lain.. So semua Game Reserve jaga, buat research & pantau apa yg patut utk elakkan pupusnya semua haiwan2 ini..


Different route back to the lounge..


Wildebeest or Gnu.. Ugliest animal..?? Spare parts dari haiwan yg lain.. Tail of a horse, body of a zebra, horn of a cow...?? Di jaga rapi sbb antara haiwan hampir pupus.. And kepentingannya.. Alahai lupa sbb asyik pukul gambar tapi the guide did mention pasal parasites..


The elephants resting after having lunch..


Amazing & great experience here..


Kepenatan but all had fun..!! Alhamdulillah..


Before balik lodge kami singgah Langeberg Mall cari barang dapur ie roti dll.. Alhamdulillah great journey & experience today..

DAY 5 : HERMANUS TO MOSSEL BAY, SOUTH AFRICA..

ASSALAM & SALAM SEJAHTERA.. Masih lagi update dgn handphone.. Maaf ya alignment text & foto huru hara sikit.. Today 17/12 pagi tadi check out from Whale Coast Logde, Hermanus.. 


Apak melayan hasrat anak2 nya.. Omaknya dah dapat set sudu gantung semalam.. Alhamdulillah..


Bye bye Hermanus.. Hope to see u again Insya Allah..


Hermanus to Mossel Bay dalam 360km.. Kira2 longest drive trip ni antara drive hari2 lain tu.. Tak macam Europe, bumi South Africa ni banyak batu2 & tanah pasir macam kat gurun.. Ohhh my Geografi..!!


Bukit & gunung berbatu2.. Cantikkan walopon tak secantik Norway & Sweden kami pi last year.. Terik sangat matahari hari ni.. So kami gilir2 drive lah.. 


Alhamdulillah safely arrived in Mossel Bay..


Penempatan setinggan mmg banyak tapi sangatlah teratur & agak bersih.. 


Mossel Bay ni bandar tepi laut.. 


Our place for 2 nights... Oceans Hotel..


Suka betol tengok ni.. Hotel ni mcm hotel lama tapi no hal lah janji boleh tidur.. Peak season now so mmg lodging penuh sana sini.. Nak yg murah & elok, Alhamdulillah ok sgt yg ni..


The Living Area..


Dining..


More..


Bedroom #1..


Kids tidur sini lah ya..


The Bathroom..


Petang stroll beach sbb org dah tak ramai..


Then to Light House to check out the view.. 
 

Aiisshh depa ajak pi tapi kita ditinggalkan...


Subhanallah cantiknya...


Ohhh awesome..!! Esok pi Safari Insya Allah...