Tuesday, July 12, 2016

CampRaya 2016

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA..

Ramadhan pergi, Syawal kembali.. Moga sentiasa gembira di sisi keluarga, sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 


Taqobbalallahu minna waminkum.. Maaf Zahir Batin.. Selamat Hari Raya.. 


30 Ramadhan yg lepas.. Sementelaah ramai balik utk beraya, juga menyambut mak yg akan sampai dari Madinah, last minute kami adik beradik & cousin2 plan utk ber-BBQ utk iftar terakhir tahun Hijrah ni.. Haaahh sekali harung kasi anak cucu Nenek bercamping di luar rumah..


The youngest camper yg sangat excited..


Cucu2 nenek yg tak tahan tunggu azan Maghrib..


All of us pada petang tu minus some yg sedang membakar & di dapor..


Semua ada tugas masing2.. 


Pukul 5 dah start berasap..


Kami dah berada di Kerteh since Ahad petang ikut hubby kerja.. Alhamdulillah pagi Selasa dapat ke Pasar Tani Raya nak cari ikan kembong dll.. Takde rezeki tapi Alhamdulillah ada sotong & pari.. Tengahari tu terus ke Kuantan lepas hubby siap kerjanya..


The kids dah tak sabar nak berbuka..


Sabor aje nyer menanti..


The hidden spread..


Senyap agak seketika semua makan dgn lahapnya hahahaa.. Kejap je sepi lepas tu mcm pasar malam bisingnya..


Ayam BBQ, wedges & cheese dip, salad, mashed potato & gravynya..


Nasi putih, Ayam BBQ, Salad & Daun Belalai Gajah (petik dari pokok mak aje)..


Sila lah makan yg paling berkhasiat ni..


Taman (Koperasi) Guru, Kuantan.. Perumahan yg lama.. Rumah kami membesar since 1987.. Jauh dari bandar Kuantan.. Arwah papa kata tak payah tanam pokok biar kosong je laman senang anak cucu nak main bola.. Tau lah dia pemain bola nak jgk cucu2 main jgk hehe.. Ramai tanya ngapa tak tanam pokok, katanya nanti dia takde susah mak nak jaga laman sorang2..


Dah siap makan, berlasak & main bunga api, semua excited nak tido dlm tent..


Alhamdulillah lena semuanya walopon dentuman mercun silih berganti.. I is oso tido dlm tent cucu pompuan.. Mcm risau jugak walopon dlm pagar rumah berkunci..


The earliest.. My uncle dgn cucu sulongnya Amir..


Mak, Aunty & sistas..


My two darlings..


Dengan cheekiest uncle.. Missing uncle Alain yg masih di Putrajaya..


My Tokki yg baru menyambut 90 tahun umurnya.. Juga di Taman Guru aje..


"Sepitpod"... Di jaman yg serba canggih, semua nak beli.. Alih2 semua tak bawak balik tripod, monopod, mekpod, tokpodnya.. Hubby's  idea few years yg lalu.. Photoshoot kat porch rumah Tokki, ampaian kain tepi rumah aje nyer.. Capai la apa yg patut.. Tenggek je lah hp tu atas apa yg ada di depan mata kaaaann hahahaa..


Hasilnya lah dengan "sepitpod".. 


Konvoi to Medan Tok Sira.. Wajib ke rumah Tok Amnah.. Mcm pasar besar riuhnya.. 


Alhamdulillah smooth semuanya.. Rabu petang kami vroooommm ke Taiping pulak ke rumah mertua.. Alhamdulillah smooth journey..

Sunday, June 26, 2016

Day 1 : PULAU LANG TENGAH.. Sebelum Ramadhan..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 

Banyak betol foto dlm hp ni.. Nak kena delete.. So sebelum delete kena simpan dulu lah dlm blog utk kenangan menusuk kalbu.. Yes, this is the function of my blog.. Kenangan menusuk kalbu hehe.. 


Cuti sekolah baru ni cuma ada seminggu sebelum bermulanya bulan yg mulia.. Apo layie hubby ajak ke Pulau Lang Tengah, sebab tak pernah ke sana.. Kami naik bot dari Jeri Merang..


Sebab tak ramai maka kami dibawa dgn speed boat yg bawak bekalan makanan ke resort.. Yeehhaaa I like sbb lajuuuu..


Alhamdulillah cuaca sangat awesome..


Dalam 30 minit je sampai pulau..


Woaaahh Subhanallah cantiknya..


The resort.. D'Coconut.. Sebab ada dive centre yg kawan hubby recommend..


Ohhhh so breathtaking..


Beach volleyball anyone..


Cantik sangat2 kan..


Nak pi reception @ East.. Lalu sejenak swimming poolnya..


Pool ni pulak located at West.. Menapak jgk dlm jungle kecik nak sampai ke West ni..


Waduuhhh lautnya..


View from our room.. Alhamdulillah..


Subhanallah cantik sgt..


Family Room boleh muat 5 org..


2 katil di atas sana of course lah the kids excited nak tido situ..


Late afternoon stroll cari dinner..


Awesome beach..


Petang tu cloudy sikit but still gojes..


Resort yg tidak lagi beroperasi.. Sayaaaanngg betol..


Theres one small restaurant in between resort kosong tu & D'Coconut.. Dinner situ.. Food not bad & of course mughaah dari resort kami duduk..


Lapaarrr semua..


Tunggu nak tengok sunset tapi jauh nau the other side of the island.. 


Kami layan sunset dari jauh aje nyer & still awesome Subhanallah..