Monday, September 22, 2014

PULAU PERHENTIAN - REVISIT

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA..

School holiday's over.. Back to normal routine lah kita... As mentioned earlier2, tahun ni memang masa sangat sarat.. So kalau cuti tu rasanya nak golek2 atas katil je.. 1 week break ni, hubby nak bawak anak2 scuba diving utk relax2 lah kononnya.. Ikut je lah kan.. Entah lah, lately ni rasa semacam je.. Syahdu semacam je.. Lonely semacam je.. 


OK lah to FLORA BAY @ PULAU PERHENTIAN.. Ada kawan diver yang recommend.. Ikut je lah.. Sampai sana kami tukar bilik sebab bilik yg dah book tu agak sempit.. Almaklum badang2 nak masuk kan.. So they offered us Family Room.. Betol2 dok atas Dive Centre.. Bising sikit sbb dekat dgn tempat refill tank.. But takpa naaa sbb I tak suka sunyi sangat.. Area rumah ni dah sedia maklum sunyi, so huru hara sikit is fine for me lah..


1 King bed & 2 Single beds.. Bergolek lah kami katil besar2... 


Coffee Corner.. Wajib ada lah for me the Coffeeholic..


Wallaaaaa ada Flatscreen TV & Fridge.. Ada ASTRO with ONE HD Channel... Clap clap clap...!!! Pi lah u all nak scuba diving pulau2 keliling Malaysia pon, I have the channel all by myself...


Ohh my... Awat tak habaq bilik ni ada washing machine..?? Cheq bawak baju selai sehari takut tak cukup baju...!! 


Petang first day tu ronda2 lah pantai tengok laut dll...


Nice resort.. Apa nama ehh, lupa tengok... Mat Arabs ramai duduk sini..


Another nice resort.. This one Arwana rasanya...  


Look... Look... Look.. My 11yo daughter dah nak sama besaq dgn abang 14yo...!!! How fast time flies kaannn..


3 of them.. Enjoy lah u all ya...


My darlings.. Both so besar already  :(


Alhamdulillah weather was great.. Aktiviti Rabu & Khamis.. 2 dives a day..


Pagi Jumaat nan syahdu..


Waiting for the boat back to Kuala Besut..


Love the view...


Will miss u..


Till then...


Bye bye Pulau Perhentian..


Singgah Pasar Payang.. Ohhh wooowww traffic the jam... Yeah, its school holiday kan.. Jumaat pon ada banyak kedai bukak kat Pasar Payang.. So can rembat apa yang patut lah hahaaa...


I just dont know why.. Kenapa lah so very the syahdu lately.. Mood memang ke laut je.. Photos taken pon dengan hp kaput je.. Edit je mana patut.. Nak pegang camera pon malas.. Normally I would be the one yg sangat excited nak pi holiday with the entire family biarpon dekat2 je.. Because I know that hubby will be by my side sepanjang cuti.. But ceeeehh ni ada jugak yg kacau with calls/sms/whatsapps... Katanya lepas cuti ada meeting lah, nak prepare itu ini lah & whatsoever lah.. Rasa nak campak je hp dia ke laut.. Now he's back at work & there goes my normal daily routine again.... alone.... Rasa nak ajak pindah Kuantan je.. Guna highway haram Kerteh-Kuantan 40mins je.. Hehehee... Highway yg 90% siap & cilok mana patut as long as its highway..!!! But kesian pulak he has to drive jauh2 everyday.. But what about me :(


Saturday, September 6, 2014

THROWBACK : SYAWAL YANG MERIAH..

ASSALAM & SALAM SEJAHTERA.. 

I miss my blog..!! I miss all lovely bloggers yg singgah sini & yg tak singgah oso.. Tahun ni memang time agak limited compare to last year sbb kids dah start tuition.. Hubby pulak 60% in KL.. Drive sorang2 sokmo, stress jgk pikir.. Apapon kita hanya mampu berdoa agar kita semua dalam lindungi Allah swt.. 

Lately memang banyak update kat Instagram je sbb cepat.. But kan, blog masih tetap di dalam hati.. I will Insya Allah sit down one day & BW ya..

Walaupon Syawal dah berlalu pergi, tetap nak abadikan memori @ blog ni.. 


Di TAMAN GURU, KUANTAN.. Rumah mak, rumah tokki, rumah uncle & aunty.. Semua berkampung di sini.. Tak susah nak pikir tido mana.. Boleh check in mana2 je hehehe best kan.. Sedara mara lain pon ramai..


MY FAMILY @ RUMAH MAK.. With mak, adik beradik, ipar duai & anak2 sedara.. We miss u Papa..!! Moga rohnya dicucuri rahmat & ditempatkan bersama mereka yg beriman.. 


@ SELAMA, PERAK (Mertua)
Gathering keluarga besar Allahyarham TOKCHEY HAJI AHMAD.. First time gathering besar camni, best sunggoh..


@ DEWAN PERDANA FELDA..
WEDDING anak Kak Normah & Gathering Ex-Vietnam Ladies.. TQs Kak Nor sbb jemput kami & kumpulkan kami semua again after soooo many years.. Tup tap dah hampir 7 tahun tinggalkan Vietnam, setelah 10 tahun jadi alien di sana..


The KIDS.. Dulu2 main sikal keliling apartment, now dah kawin..!!


@ USJ TAIPAN.. Makan2 lagi dgn Ex-Vietnam frens yg balik Summer Holiday.. Dari Jeddah, Qatar & Turkmenistan.. Susah senang di tempat orang memang merapatkan kami..


@ RAWANG..
Makan2 lagi sebelum Kak Maggi balik Qatar.. TQs for having us & kenangan di Vietnam akan kekal dalam ingatan..


Ahaaaa.. Berjaya terjah rumah Blogger LADY OF WINDSOR.. Went there with Blogger ZARINBAHRIN (Periuk Belanga Zarin)... Eh betol ke blog dia.. Will edit kalau salah nanti.. Had great time together & will sure akan ke sana lagi utk mamam2 & potpet2 lagi sebelum dia fly balik ke UK.. 

Update via handphone maka kekdahnya takde la foto lawa2 nak kena edit dulu... Aahh janji dapat update, tu yg important.. Alignment pon sure lari sana sini.. Biau laa..

Masa oohh masa.. Please let me have sone time to BW & visit my frens..!!

Take care all & have a great weekend..!!

Sunday, July 27, 2014

SALAM AIDILFITRI




Miss my blog so much & all of u bloggers too..!! Will see uols after Raya ya Insya Allah.. Enjoy Eid Fitr & safe journey..!!

Please pray for GAZA..!!

Sunday, June 29, 2014

RAMADHAN KAREEM

ASSALAM & SALAM SEJAHTERA..
SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA..

Tuesday, June 10, 2014

SUNDAY TO SUNDAY.. BYE BYE HO CHI MINH CITY/PENANG...

Assalam & Salam Sejahtera..
Yes yes sangat lama blog tersadai tanpa berita.. 


Ahad : 1 Jun 2014
Kerteh to KL.. Hubby penat so stering kereta dipegang oleh co-pilotnya ini, dari R&R Kuantan.. Konon nak tukar @ Tol Karak tapi tapi....... Ouucchh begini keadaannya di Tol Karak malam tu..!! Kalo stop, pastinya berpuluh2 kereta overtake kami nanti.. Nak nangis pon takde maknanya.. Tak pernah drive dalam situasi ni wahahhaaa... Sampai Putra Heights menggeletar lapar.. Apa taknya, journey 3 jam setengah tapi 6 jam jadi nya hehehee..


Lepas very late dinner, teruskan drive to SAMA SAMA HOTEL.. Tido lah dengan lenanya.. 7am hubby jalan dulu sebab flight to Shanghai 9am.. Kami 3 beranak check out hotel tu kendian sikit lah..


ISNIN : 2 JUN 2014
Siap check in @ KLIA, kami roger2 blogger HAPPY IRFA yg sangat sweeettt... Yezzaaa Alhamdulillah ketemu jugak untuk kali pertama nya.. Potpet2 la kejap, then 2.45pm kami 3 beranak fly ke Ho Chi Minh City..


Woaahahh... Flight 2 jam ada movie..!! Ni lah akibat lama tak naik MAS.. Awesome.. Kids tak boring lah..


Check in @ Lavender Hotel... Dekat sangat dengan Ben Thanh Market... Tak besar ya bilik ni tapi sangat nice, neat & clean.. Ada cable TV, fridge, mini bar dll.. More than what we need..


Bathroom pon nice & clean.. Sangat penting...


The Lobby..


Lobby yang spacious..


SELASA : 3 JUN 2014
Off to Hai Ba Trung Street naik taxi.. Dah berlatih byk hari bahasa Vietnam.. Alhamdulillah diorang faham lagi..


View yang biasa pagi2 hari..


Pompuan2 pon rajin cari nafkah..


Here we're..


LORONG : Tempat makan utama kami pagi weekend dolu2..


Kids were crazy order segala bagai.. Penuh semeja.. BANH MI CHA, PHO BO KHO, MAGGI BO KHO, CAFE SUA DA dll...


From LORONG, kami balik ke hotel.. Soon later, Jillian (my close fren, Chinese Malaysian) datang & fetch us... Bawak jalan2 tengok HCMC.. 6 tahun kami tinggalkan, banyak betol berubah..


Lepak sat @ Serena's place at Thao Dien/An Phu.. Cantik betol view dari apartment Serena ni.. 16 tahun dia di HCMC.. Kami 10 tahun je.. 


Petang tu, Makcik Phatima datang jengok kami.. Makcik Phatima, 7 tahun bersama kami, jaga anak2 dari baby.. Memang dah macam keluarga sendiri.. Dia lah kakak, teman & saudara ketika jauh dari keluarga..


Hotel dekat dengan Ben Thanh Market.. So anytime lah boleh terjah.. Its wajib to try fruit juice kat pasar ni.. Macam2 jenis buah ada.. Murah pulak tu..


RABU : 4 JUN 2014
Off to LORONG lagi for breakfast.. Park ni memang best.. Hijau di tengah2 bandaraya.. Kalau kami jalan kaki dulu2, memang tak panas langsung Alhamdulillah..


Antara tourist attraction di HCMC.. Kalau cuaca terang, memang cantik cathedral ni..


Same food macam semalam nya... Kids wont get bored with the food lah..


Again Jillian came & fetch us.. Lalu Skygarden.. Pernah duduk sini.. Best, Japanese deco apartment..


Off to PHU MY HUNG... A new township, tempat tinggal kami yang terakhir.. Lunch with dear frens yang masih di HCMC hingga kini.. Msia & Spore.. Sakit, pening, susah, gembira, sama2 kami hadapi..


KHAMIS : 5 JUN 2014
Check out hotel.. Tapi sebelum tu siap pekena breakfast @ LORONG lagi utk last day ni.. Balik tu, lalu INDEPENDENCE PALACE.. Another tourist attraction..


Check out hotel & straight to Airport.. Bye bye Ho Chi Minh City.. Miss u already..


Amik kereta @ KLIA Parking & straight to adik's house @ Bandar Botanic, Klang.. Sumbat lah segala frozen sup BO KHO, CHA GIO dll khas untuk suami tercinta.. Ya lah, dia belanja pi HCMC, mintak bawak balik semua food ni, so kena lah cuba tunaikan & Alhamdulillah semua OK.. Malam tu hubby sampai from Shanghai utk hal kerjanya..


Frozen CHA GIO @ Popia Vietnam..


JUMAAT : 6 JUN 2014
BO KHO yang siap di-defrost..


Untuk si dia yang tercinta...


Then off to PHOTON VALLEY, Hulu Langat, hantar kids berkhemah 3 hari..


SABTU : 7 JUN 2014
Ad hoc..!! Wedding reception sepupu di Penang.. 7am bertolak dari Klang & 7pm kami sampai Shah Alam.. Yeeeyyy kami dah lalu JAMBATAN KE 2 PULAU PINANG..


Cantik jambatan baru..


Macam kat Denmark je dulu..


Woaahhh.. Bangga..


Us..


Siap makan, terus balik.. Amik first bridge la pulak..


AHAD : 8 JUN 2014
Again to Hulu Langat to fetch the kids.. Cantik tempat ni sebab dalam hutan yg masih hijau & terpelihara..


The road..


From Hulu Langat to PUSAT SAINS NEGARA... Ada WORLD OCEANS WEEK.. Kids Scuba ada bukak booth.. Haaaaa, my King terpampang di gambar itu.. TQs Michael Scotland for the awesome photo..


HOME SWEET HOME...