Friday, January 20, 2017

UMRAH TRIP ~ Day 2

Alhamdulillah selesai solat Subuh di Masjid Nabawi.. Solat pertama di tanah yg suci ini..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 


Ramai betul jemaah yg solat Subuh pada pagi yg damai & sejuk itu.. Seronok sangat, walaupon terasa sikit penat drp penerbangan 7 jam KL-Jeddah, langsung terus dgn bas 7 jam Jeddah-Madinah.. Dapat rehat dlm satu jam utk bersih diri sebelum terus ke Masjid Nabawi utk solat Subuh..


Usai solat Subuh kami terus ke hotel utk terus makan pagi. Mamai2 lagi kepala2 ni.. Ustaz pesan kena makan sbb banyak gunakan tenaga utk ibadah umrah ni..


Mmg scrumptious lah sajian pagi tu.. Layanan waiters pon baik.. Wahahahaa mmg kena gelak puas2.. Rupanya kami salah tempat makan.. Mmg di floor yg sama tp area tu rupanya utk group lain yg dari Brunei.. Siap makan kami nampak jemaah yg lain drp group tu mmg tidak langsung dibenarkan makan di situ.. Food sgt awesome, harga mestilah lain.. Rezeki kami lah dapat makan di situ.. Muka kami mcm org Brunei kah.. Hahahaaa.. Sungguhnya lepas tu avoid lah lalu kat area tu.. Rezeki budak2 jgk dapat makan serbanika cheese pagi tu.. 


Pukul 8 diarah ke Masjid utk melawat Perkuburan Baqi, next agenda to Raudhah..

"Pekuburan Baqi, yang masyhur dikenal dengan istilah Jannat al-Baqī’ (kebun atau taman Surga) dan juga Baqī’ al-Gharqad (taman pepohonan kecil) adalah tempat pemakaman bagi keluarga, istri, anak, sahabat Nabi Muhammad Shalawllahu ‘alaihi Wassallam (saw) dan masyarakat Madinah juga jemaah Haji dan Umrah yang meninggal di Kota Suci tersebut.." (qureta.com)


Alhamdulillah cuaca sgt awesome..


Dah lama ahboy amoi ajak apak omak pi umrah.. Seronok kami jejak kaki di Masjid Nabawi ni.. Alhamdulillah..


Subhanallah..


Alhamdulillah..


Allahu Akbar..


Peta laluan utk jemaah perempuan ke Raudhah..

"Secara bahasa, “Raudhah” berarti taman. Raudhah merupakan salah satu ruangan di Masjid Nabawi yang banyak dimasuki jamaah untuk memanjatkan doa. Ia terletak di antara kamar Nabi dan mimbar untuk berdakwah.  Luas Raudhah dari arah Timur ke Barat sepanjang 22 m dan dari Utara ke Selatan sepanjang 15 m.." (hajimabrurbarokah.com)
Di antara rumahku dan mimbarku terletak sebuah raudhah (taman) dari taman-taman surga. Mimbarku ada di atas telagaku (HR Abu Hurairah RA)


(foto: rindubaitullah.wordpress.com)

Di Madinah ni Ai is tak macam holiday tempat lain.. Tak de lah nak duduk focus diam2 utk capture tiap fav spot sbb movement sgt pantas di Madinah ni.. Kadang ingat nak amik foto, kadang tak ingat.. Ok, fyi.. Carpet hijau kelabu itu adalah termaktub dalam kawasan Raudhah.. Yang merah belum lagi tau.. So make sure kalian berada di atas carpet hijau kelabu utk berada di Taman Syurga ini.. Alhamdulillah setelah bersesak2, omak & amoi diizinkan solat sunat & berdoa di Raudhah.. Alhamdulillah.. Walopon mcm nak terkehel pergelangan tangan tatkala menarik amoi.. Jemaah mmg ribuan, doa aje lah agar dipermudahkan segala urusan..


Setelah selesai di Raudhah, wsapp the boys (apak & aboy).. Di manakah mereka.. Lalu di perkarangan park ini..


Rupanya depa dah park diri masing2 sambil makan eskrem..


So kami pon the girls (omak & amoi) amik bahagian jgk lah..


Suasana lepas solat Zohor.. Mmg ribu ribuan jemaah.. 


Setelah lunch di hotel, kami jalan2 tepi hotel.. 


Aboi testing jubah putih.. Amik la selai pilihan hati tp bukan putih..


Mak ada sebut semasa umrah, masa mmg kadang berlalu sgt cepat.. Sedang cuci mata di kedai, azan Asar berkumandang.. Sbb kami pompuan nak balik bilik tukar tudung/telekung utk solat, so terpaksalah meredah jam kat lif utk naik ke bilik.. Berlari ngalahkan Usain Bolt.. The boys dah terus ke masjid sbb takde nak tukar apa2..


First & last, solat di luar perkarangan Masjid Nabawi, di atas lantai yg sejuk si bawah sinaran mentari..


Alhamdulillah sempat jgk berjemaah..


Menyesal tak sudah sbb kurang prihatin waktu Asar..


Seronoknya solat berjemaah dgn ribuan umat Islam dari seantero dunia..


Sunset sebelum azan Maghrib, Subhanallah cantik.. On the way ke Masjid Nabawi..


Senibina yg sgt amazing..


Menunggu waktu Isya..


Usai sudah, kami pon berjalan balik ke hotel..


Subhanallah & Alhamdulillah..

Monday, January 16, 2017

UMRAH TRIP ~ Dec 2016

Alhamdulillah rumah dah hampir siap kemas.. Nov 2015 pindah Kerteh to Cyberjaya.. Dec 2016 pindah pulak Cyberjaya ke Kerteh.. Alhamdulillah smooth semuanya.. Sunyi pulak rasa..


10 Dec 2016, Alhamdulillah kami dijemput ke Tanah Suci.. Riangnya tak terkira. Hajat disimpan sgt lama.. Abaikan dulu kisah perpindahan ke Kerteh.. Packing brg nak pi umrah dulu.. Kami dpt 4 bag.. 1 bag penuh 4 pasang kain ihram & anak cucu cicit barang lain sikit2 kasi sumbat.. Ramai suggest bwk 2 psg sorang, utk apak & anak laki.. 1 bag keperluan diri. 1 bag baju2 kami. 1 lagi isi dgn sejadah & 2 daybag beroda yg kosong. 2 daybag handcarry kami letak dokumen dll jugaj baju sejuk yg tak tebal, takut lah ada yg sejuk sbb sampai Jeddah malam, kena naik bas terus ke Madinah. 


With my bro in law yg hantar ke airport.. Wakakuz..


My not so lil bro jugak dtg.. Saja tak kasi org lain dtg hantar.. Cukup lah kesayangan berdua ni..


To boarding hall..


Saudi Airlines kita..


Business Class..


Spacious kan tapi sesuai lah dgn harganya.. 


Kita ke belakaaanngg lagi.. Amik seat cepat2 sbb nak tido.. Amoi ni mcm biasa dgn screen depan mata dia lah..


Baru nak lelap, disuruh makan.. Amoi punya.. Alhamdulillah..


Omak punya..


Good nite uols.. Ngantuukkkkk..


Bukak mata lepas lena disuruh jgk makan.. Alhamdulillah kenyang sgt.. 


Tak lama nak sampai dah..


Almost there.. Berdebar..


Alhamdulillah arrived safely @ King Abd Aziz International Airport tapi ini Terminal Haji katanya.. Tak sesak..


Sbb tak sesak, ustaz kata jamak Maghrib Isya di sini.. Luar terminal ada tempat solat.. Dekat tempat tunggu bas.. Quite open tapi ok selesa sgt..


Ada jgk mini mart..


Lengang tak sesak.


Bas dah sampai..


Sambung tido lah.. 7 jam Jeddah ke Madinah..


Alhamdulillah sampai hotel di Madinah.. Masjid Nabawi di belakang nun saja..


Masuk bilik terus keluarkan toiletries bag.. Suka guna Ikea punya sbb boleh susun semua sambil berdiri tegak gitu senang nak amik..


Siap bersih diri kami terus ke masjid utk Subuh..


Nak nangis mcm tak percaya sampai ke Madinah.. 


Subhanallah..


Alhamdulillah..


Allahu akbar.. Seronok tak terhingga.. Subuh pertama di Masjid Nabawi.. Ramainya umat Muhammad.. Moga semua amalan kita diterima..