Wednesday, June 14, 2017

LEFTOVER FOOD (#dontwastefood)

Bulan Ramadhan ni kalau food utk Sahur & Iftar tak habis, alaaa hai seksa rasa nak buang kan.. Marilah menggembeleng idea utk recycle leftover makanan kat rumah kita..  

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. 

Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 


Alhamdulillah bebudak ni dah terbiasa makan leftover food yg ditambahbaik rupa & rasa. MEE REBUS ni (agaknya lah kalau tak MEE BANDUNG kot) kalau berbaki, simpan terus dlm fridge kalau nak makan dlm sehari dua. Kalau nak makan lambat lagi, terus ke freezer ya. Selalunya kalau tak makan semula dgn mee, saya pekatkan kuahnya & kendian pecah telur ala poached egg, cicah dfn roti.. Mmg yummehh.


Asal ada Ayam Bakar, Satay, Ayam Goreng lebih, buatkan Sandwich @ Subway ala2, letak timun, salad, salami, cheese + berjenis2 sos kesukaan.. Mmg sedaappp dari kedai2 tersohor..


Meatball leftover dari meal ala2 Ikea, tumiskan garlic & jadikan sup boleh makan dgn apa jenis mee. Macam Bakso pon ya kan. 


Leftover Keropok Lekor Cheese. Halus kecik je cheese dlm tu, makan dgn Sos Keropok.. Ada balance sikit lagi, amoy ni sagat lagi cheese masuk microwave.. Tak cukup lah pulak..


Brownies hangus..!! Testing oven baru tp oven kecik je.. Buang bahagian keras & hangit, potong kecik2.. Makan dgn pisang, Chocolate Ice Cream & Chocolate Sauce.. Yummeehhh ya amat.. Alhamdulillah..

Sunday, June 11, 2017

SAGU MERAH YG AWESOME..

Dah 16 Ramadhan.. Kejap je masa berlalu.. Moga Ramadhan kali ini akan menambahkan keimanan kita semua..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 


Moga kita terus memperbanyakkan amal ibadat pd bulan yg mulia ini.. 

آمِيّنْ آمِيّنْ آمِّيْنَ يَا رَبَّ الْعَالَمِيْنَ 


Tadaaaa.. Masak sekali tapi boleh makan dua kali.. Sagu Merah dgn Kelapa Parut & Sagu Merah Gula Melaka+Susu Cair..

Bulan posa ni lah baru terkial2 rajinkan diri buat kuih tradisional. Kalau bulan lain mcm takde makna hahaa.. Malas pi PARAM so mmg kena lah cari jalan utk buat desert utk kelorga tercinta. Sagu Merah mmg favourite..


Buku Resipi Sains Rumah Tangga masa Form 3 yg sangat legend.. Berlipat2 & lonyer dah buku ni tapi tetap kesayangan.. Buku yg sama2 merantau ke Vietnam sejak 1997 tatkala kesusahan membeli kuih muih tradisi..  


Resipi Sagu Merah mmg saya ikut buku ni. Suka buku ni sbb portion sikit cukup utk family kami.

Wednesday, May 24, 2017

NOXXA.. NOXXA.. KENAPA BELI NOXXA..

Dah 4-5 tahun diajukan dgn promo & demo NOXXA. Tapi hati tak terbukak langsung. Dgn alasan, periuk besar lah, tak banyak masak daging lah dll..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 

Last month, bukak freezer, jumpa tulang daging lembu. Terasa nak buat SUP TULANG MERAH.. Nak nangissssss rebus sampai 2 jam setengah, sbb nak kasi isi daging betul2 lembut. Tengok dlm FB, IG dll ramai nya orang kata senang guna Noxxa. Cakap dgn hubby, rasa nak beli Noxxa. Katanya, dah bertahun2 dengar nak beli tapi tak beli2 jugak. Alhamdulillah dia mmg takde hal kalau bab barang dapur.


Beriani Ayam. Menu pertama, merasmikan NOXXA.. Hasil demo Huda, supplier Noxxa kami. 7 minit saja..!!


Dengan excitednya, kongsi pengalaman dgn ahli kelorga & kawan2. Ada yg berkenan, Alhamdulillah. 2 hari selepasnya, Huda berdemo lagi kt rumah. This time ajak kawan2 baik, Kak Zee yg baru beli dgn Asma yg dah beli 4 tahun tapi tak pernah guna hahahaa.. 


SUP EKOR 40 minit. Stir fry bawang & rempah sekejap. Masuk elor lembu & High Pressure 40 minit. Lembuuutt isi nya.


NASI AYAM.. Stir fry bawang putih kalau nak, masukkan pes NASI AYAM AMWAY, beras & air.. High Pressure 7 minit, siap Alhamdulillah. Boleh jgk nak HP ayam yg dah marinate dulu, lepas tu masuk & masakkan sekali dgn nasi.


AYAM BAKAR.. Marinate ayam & HP utk 10 minit. Kalau kurang masak boleh continue HP utk beberapa minit. Kemudian guna mode Stir fry utk keringkan sos.


MARBLE CAKE. 25 minit. Alaskan inner dgn baking paper dulu.


Projek Jumaat baru ni. CHOCOLATE CAKE..


Kek yg dah masak.


Potong utk jadikan 2 kek yg nipis. Spead CREAM CHEESE ICING. Amoy mintak letak Peanut Butter sikit.


Sudah dilapis sih.


Cover kek dgn CHOCOLATE GANACHE..


Deco lah sikit2 eeyyy keras tangan ni..


Alhamdulillah sedap & elok kejadiannya..


Next is PENNE CARBONARA. Rebus 9 minit saja.


Stir fry garlic pon dalam Noxxa je.


Alhamdulillah.. Makin mudah di dapur.


NASI DAGING UTARA ASMA.. Cantik & sedap Asma kata.. Awatlah hang ni Asma, beli 4 tahun dok simpan dlm gobok dapoq.. Kalau cheq tak beli, bila la hang nak guna. Rasanya hampir tiap hari Asma guna Noxxa sekarang ni Alhamdulillah. Jual 5 periuk dah tu Huda kata.. Invest utk kemudahan di dapur, masa kian bertambah singkat terasanya.. 

Sunday, May 7, 2017

Happy Birthday my dearest Zharif..

Dah besar anakanda sulung ni. How time flies. Dah 17 tahun ni..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. 

My dearest Zharif.. May your days be filled with love, happiness, success, great health & Rahmat Allah forever.. 

We love you till Jannah..!!































Thursday, May 4, 2017

PULAU PERHENTIAN ~ March 2017

The apak so gatal badan lama tak mauk laut bawak anak2 menyelam..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 

Last minute plan, cuti sekolah baru ni ke Pulau Perhentian. Amazing weather tapi laut masih berkocak kuat sikit.. 


Subhanallah sangat cantik..


To the resort..


The jetty..


Haaaaa amoy dgn "dabbing" nya..


Oowwhhh love the view so much..


Last minute plan, ni je resort yg available with family room.. 2 king size beds mmg awesome. Tak dapat seaview pon tak apa lah janji ada bilik Alhamdulillah..


The restaurant/cafe yg besarrr..


Ada swimming pool jgk mmg best utk family with anak2 kecik..


Kesian amoy kena ear infection betul2 sehari sebelum pergi. So the boys aje lah menyelamnya. The omma mcm biasa kan dive atas katil hahaha. But the omma was down wth fever, sakit badan tp tak teruk. 

Sbb sakit badan yg mmg kurang selesa, stop makan panadol & beli 100 plus. Alhamdulillah much better. Fast fwd sikit, masa balik dari pulau terus ke klinik di Kerteh. Doc suruh amik darah & positive denggi, platelet 120..!! But mild one Alhamdulillah sbb cuma demam & sengal badan. Tak ada muntah, diarhea dll yg kronik. Alhamdulillah platelet naik 175 lepas 2 hari makan Sup Ketam. Alhamdulillah..


Ok back to hasil menyelam di dasar laut..


Photos from Zharif's underwater camera..


Visibility kurang bagus sbb laut masih kuat berkocak, angin masih kuat..


Tapi masih cantik..


Woaahh awesome..


Late lunch tunggu the divers balik..


Comelnya chalet ni..


Dah hampir sama besar 2 beradik ni..


Alhamdulillah weather sangat elok..


Second day dive pon visibility kurang bagus tapi still awesome di bawah tu..


Dive site hari tu berkisaran di bot yg sudah lama tenggelam di dasar laut. Sengaja ditenggelamkan utk dijadikan tukun atau kemalangan, tidak pula diketahui..


Wooaahh bestnya..


Kalau tak demam, terasa jgk nak masuk air..


Selfie eehhh..


Apak & anak..


Late lunch again..


Awesome weather, Alhamdulillah..


Senja di pantai..


Menanti sunset.. Subhanallah cantiknya..


Bye bye Pulau Perhentian..


Alhamdulillah arrived safely di Jetty.. See you next time In syaa Allah.. Alhamdulillah smooth semuanya..