Thursday, July 30, 2015

RAMADHAN PERGI, SYAWAL KEMBALI..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA..

Ramadhan berlalu dengan beribu makna.. Kini Syawal pula datang menjelma..
Moga kita semua sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati NYA..


Kami beraya di Selama, Perak dulu.. Dalam pada masa berlalu pergi tanpa disedari, anak2 ni dah nak sama TINGGI...!!!!


We had Ketupat Palas, Rendang KIJANG & Meehoon Sup AYAM HITAM/SELASIH... Sebahagian tulang & isi nya memang HITAM... Rasa macam ayam kampung.. Berkhasiat dengarnya..


Supply utk keluarga tercinta, Taiping & Kuantan.. 3 each.. Semua masih bogel, hanya dihias pada hari Raya.. Alhamdulillah siap semua pada hari Selasa pagi..
BAVARIAN CAKE, MARBLE CHEESE BROWNIES, CARROT CAKE, 
RED VELVET CAKE & 2 KEK KURMA...


RED DEVIL permintaan adik montel.. Resipi dari joyofbaking.com.. Mouse rosak tak boleh nak copy link..


KEK KURMA + CARAMEL TOPPING.. Resipi ni dari allrecipes.com... 


BACARIAN CAKE permintaan suami terchenta.. Resipi ni nanti nak cari semula dari mana ya.. Tapi dalam tu mcm berlapis sbb ada guna cooking chocolate..


RED VELVET yg merahnya tenggelam sbb lighting ke laut..


7 Syawal yg lalu, tetiba rajin meng-google COTTON JAPANESE CHEESECAKE.. Resipi dari myresipi.com... Sorry mouse ni rosak, tak boleh nak copypaste link..


Tetiba ter-rajin membuatnya.... Ikut step by step tanpa miss..


Ini lah hasilnya... Macam jadi je.. Alhamdulillah..


Lembutnya tak terkata.... Sedap biarpon hangos sikit atas nya...


Another BAVARIAN CAKE.. Permintaan anak teruna utk Majlis Raya di sekolah nya... 


Menu yang paling awesome tak kira bila pon..
PATIN TEMPOYAK PETAI, BUDU & TEMPOYAK...


STEAMBOAT...!!! Lama betol tak masak ni.. Periuk tu dah hampir masuk list akan di "GARAGE SALE" kan.. Kids pon tak percaya mak nya ada periuk tu.. Masa duduk Vietnam memang rajin sesangat masak STEAMBOAT.. Menu paling senang sebenarnya.. Tapi kena ada stok bahan anak cucu cicit tu lah.. Lain lah kalau uols pandai buat fish cake, fish ball & sebagainya... Melamine ware pon beli di Vietnam khas utk menu ni.. OK sekian dulu cerita Syawal.. Busy semula dgn anak2 nak UPSR & PT3 ni.. Will be back.. Love my blog & reading blog2 kenkawan semua..!!!

Monday, July 6, 2015

RAMADHAN PENUH BERKAT, SYAWAL SEMAKIN DEKAT...

Assalam & Selamat Sejahtera..

Woowwww..Bersarang2 jadinya blog kesayangan ni..
Tidak pernah diabaikan, ianya sentiasa di dalam di hati.. 
Ramadhan disambut 19 hari penuh berkat..
DiujiNYA kita dgn dugaan & nikmat..
Bulan Ramadhan bulan mulia..
Jangan lah sekali2 ianya disia-sia..
Makanlah dengan berpada--pada..
Berbelanja lah dgn kadar termampu sahaja.


Haaaa.. Nak tayang hasil 2 minggu lebih yg lepas.. Ada leftover ikan goreng (dicarik2 isinya), ada belen kelapa parut kuih sagu (digoreng tidak sampai hangus).. Beli kacang botol, hiris bawang merah, perah limau nipias, sprinkle lada hitam, garam, gula.. Tadaaa jadilah KERABU KACANG BOTOL..


Maam Besar diberi mandat untuk pilih tempat dinner atas sebab musabab special day dia yg semua sambut sekali setahun.. Boss besar dapat kek sebegitu rupa untuk hari nya yg istimewa jgk.. Buka puasa kat luar ni memang tak puas.. Kena makan cepat2 pastu balik nak solat.. Sangat best berbuka kat rumah, makan santai2 kan.. Tapi melayan kerenah anak2, ikut aja lah..


Beginilah kekdahnya fizikal peti sejuk bulan Ramadhan ni.. Disumbat2 selagi boleh utk diguna pakai semula sbb waktu makan terhad kan.. Alhamdulillah masa big boss takde, kita recycle je selagi boleh.. Kalau big boss ada, kena lah masak fresh2 gitu..


Terbeli pisang montel sebelum puasa.. Dah masuk minggu puasa, tak luak2.. Projek menguji pisang montel dijadikan PUDING RAJA.. Sepatutnya guna Pisang Lemak Manis tp bukan senang nak dapat.. Alhamdulillah ok sbb pisang tu tak masak sepenuhnya.. Pan fry je atas non stick pan dgn sedikit butter.. Jala Emas ada stok dari Kelantan, my sista selalu supply.. Gajus pon ada fresh dari Krabi dapat ole2.. Prunes pon ada dalam fridge.. Cuma beli ceri hijo merah je sbb itu kemestian my boboboi..


Ahhaaaaa.. My amoi ni suka sangat tengok foodnetwork channel.. Dah berbulan2 mintak SLOPPY JOE.. And I was like apa ke mende SI JOE ni.. So gugel lah nak mencari resipi bagai.. 
***
A sloppy joe is a sandwich consisting of ground beef, onions, tomato sauce or ketchup, Worcestershire sauce, and other seasonings, served on a hamburger bun. The dish originated in the United States during the early 20th century. (Wikipedia)
***
Alaaaa macam BOLOGNESE SAUCE je lah.. Sementelaah ada frozen Bolognese Sauce dari birthday depa2 ni, dolu, so defrost je lah.. Pastu keringkan sikit atas non stick pan.. Jadi lah ianya sebegitu.. Sedap tau awak... Partner dgn Air Buah Naga (yg kepanasan)...


Ni semua antara menu2 masa big boss takde.. Frozen MURTABAK RAJA KELANTAN... Also supply dari my sista yg bersuamikan anak Kelantan.. Sedap tau.. Sempat masak SAM BO LUONG (Laicikang Vietnam) the day before.. Masak seperiok besar utk agihan kenkawan yg dekat & senang dihubungi wahhahaaa.. Ada belen2 utk kami sekelorga lah.. Dah habis dah stok laicikang ni.. Ada harapan akan ke Vietnam lagi yeeeeyyyy.. Ada leftover pisang montel goreng yg buat PUDING RAJA tu.. Ada jgk belen kuih sagu merah pink.. Campur je lah semua.. Prunes je dah takde.. Apa2 je lah kan..


Bulan puasa ni macam kemestian kena ada ACAR BUAH JERUK.. Buat jgk lah sekilo jeruk.. Tapi sbb kedekut minyak maka kering lah hasilnya.. Ratah2 aje pon ok..


Khamis baru ni ke KL lepas opis, 3 days weekend kan.. Banyak hal nak kena settle.. Dah bajet akan bukak puasa atas jalan so dah siap tapau food from BAZAR RAMADHAN.. Beli tapau masa travel je, selalunya memang masak.. Ngam2 nak bukak, time tu kat TOL BENTONG.. Iftar Jami'e lah kami semua dalam kereta masing2...


Sampai PNB 8.10pm, hubby kata siap2 terus ke MASJID AS-SYAKIRIN KLCC... Dah terbiasa kalau berpuasa di KL ikut dia kerja, kami akan duduk PNB.. Pastu bertelekung je ke masjid.. Seronok sbb rasa macam kat Mekah.. Bukan kami je, muslimat lain pon cenggitu.. Kami berarak ke masjid dari hotel dgn telekung.. Ohhhh rindu nak ke Mekah lagi.. Insya Allah.. 


Subuh tadi segelap 6.30am, drive sensorang ke Kuantan nak hantar mak pi airport.. Mak nak pi umrah.. Tinggalkan kids siap2 nak ke sekolah, ada sahabat tlg hantarkan ke sekolah.. Hubby kat KL, now 80% kat sana dia tu.. Alhamdulillah smooth drive.. Suspen sbb kabus selalu tebal tapi Alhamdulillah tak teruk sangat.. Kereta lain pon banyak, set2 kerja Kuantan ni agaknya, so not that sunyi lah.. On the way balik Kerteh, mengantuk nya lah teramat sangat.. Nak stop tidur kat R&R pon tak berani jgk.. Drive lah pelan2, nak follow kereta depan, highway ni memang sunyi tak ada kereta kalau tak musim cuti/raya.. Tersenggok2 jgk.. Alhamdulillah selamat sampai rumah, terus pengsan... Moga mak selamat pergi & balik.. Moga dipermudahkan segala urusan & mendapat umrah yg mabrur...
***
Ta ta ti ti tu tu... Foto ehsan IG saya.. Ngehhhh..

Monday, May 25, 2015

A WEEK AGO.. AD HOC STORY..

ASSALAM & SALAM SEJAHTERA.. Hope everyone in great health.. Maap update dgn hp so alignment akan lah lari ke tepi.. Nak tunggu update dgn laptop mau lepas Raya baru jadi agaknya.. Birthday dua beradik ni beza 5 minggu je.. 

Sementelaah si adik dah Darjah 6, gagahkan diri buat small birthday gathering.. Jadi, tak jadi, jadi, tak jadi dah beberapa kali, last minute bila amoi ni tak jadi join aktiviti sekolah Rabu dulu lepas, kami decide buat jgk Khamis 14/5 tu.. Barang dah ada sikit.. Order je lah mana boleh.. Yezzaaa macam katun nak siapkan semua in 24hours..

Alhamdulillah sini ramai toke kuih boleh order last minute hehee.. 


A Carrot Cake for abangnya.. Deco je lah mana sempat.. Janji ada skateboard nya.. Tak sempat buat banyak skateboard :(


Another Carrot Cake for amoi dgn Unicorn nya.. Hahahaa bukan edible ya.. Kedai cake baru punya pekerja tak reti guna printer edible haaiisshh.. Kena print atas kertas je lah pastu tepek atas plain instant fondant..


Choc Cake buat tambah atas meja.. Alhamdulillah siap 3 cake dalam satu malam.. 


Marshmallow, jellybean dll tu memang dah order awal buat siap sedia senang diri je hehehee..


Cream Puff di-order & Puding Cocktai tu kawan bikin..


Haaa senang je birthday budak.. Nuggets, Drummets & Mini Sosej.. Memang licin.. Sushi tu dapat buat banyak tu je sbb seaweed dah abis..


Goody Bags...


Alhamdulillah kena berdas2 bebelan tapi Kak Mas buatkan jugak Pulut Kuning ni...


Cik Yatt's..


Order.. Tqsm Kak Pidah tolong ambik kan..


Paling senang buat Agar2 Kosong..


Ada leftover roti.. Buat Puding sempoi..


Muffin Pisang terhangos.. Kalut buat macam2.. Takpe asalkan tak rentung kan..


Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. To u both...


Moga menjadi anak yg soleh/solehah & berjaya di dunia & akhirat.. To u both... Mummy & daddy love u both to the moon and back..!!


The tetamu.. The boys.. Gegirls datang lambat.. Alhamdulillah smooth one..

Thursday, May 7, 2015

HAPPY BIRTHDAY DEAREST SON..!!


A quick & short one meehh.. Tak sempat nak merapu caca marba... Kids will be sitting for UPSR & PT3 tahun ni & so the momster ni memang tak senang duduk.. Tapi tidur dapat jugak lena sejam dua tiga haahaa... Take care uols..!!

Monday, May 4, 2015

A PARK (YANG SUPER AWESOME), PULAU MERANTI, PUCHONG..

ASSALAM & SALAM SEJAHTERA.. 

Woaaahhh bersawang lama tapi tak lebih 5 weeks kaaannn, jiwa raga hati ini masih rindu sama ini dunia blog.. Sharing family gathering kami yg meriah bersempena wedding cousin 1.5.15 baru ni.. Baru edit tapi foto dari hp tak sama size lah pulak sebahagiannya... Pls abaikan ya..


Areived safely 8pm in KL from Kerteh.. Terus ke A PARK.. Memang tak pernah dengar tempat ni.. Penat tapi excited to meet anak cucu Tokki Salleh.. Malam buta semua tetap bekerja.. Awesome cousins..!! I am the eldest cucu tapi tak ada kuasa veto lagi hahahaa...


Briefing lah kekdahnya before the big day esoknya.. Outdoor punya team ni.. 


Ni pulak team Indoor.. Apa lagi kalau tak mencucuk sana sini..


Almost done.. Waiting for konvoi balik Putrajaya.. But later I was asked to stay... Yeehaaaaa...


None of these dapat ditolong sbb kita jauh lah..


Sementelaah tu, ronda2 banglo awesome ni.. Serious cantik.. U all google je lah cari A PARK PUCHONG..


Owwhhh supposedly ini bilik pengantin tapi parents pengantin yg tidur sini.. The pengantin tidur kat sofa at living area dgn my girl, tak mau duduk bilik atas yg cute & sweet itu sebab hhmmm macam menakutkan sikit.. Its a loft room with so banyak nau section2 nya... In the end me, hubby & my boy slept there.. Hhhmm betol kata my cousin tu.. Pejam mata je lah.. Tapi takde apa pon.. Cuma design je begitu..


Was about to sleep but my dear aunty ajak round tengok the gazebo etc if they're properly decorated etc.. Risau lah kan dia.. Its 2am you but mata ni pon belum mengantuk sbb tengah excited dgn tempat awesome ni.. 


Tempat Akad Nikah..


Final touch dari seorang ibu.. Last dah tu.. My room to zzzz sepatutnya in Putrajaya but my dear cousin wanted me to stay & tidur di situ..!! Merasa lah tidur banglo awesome, macam di Holland je.. Alhamdulillah..


1.5.15.. Woke up for Subuh & lari keluar rumah to enjoy the beautiful scenery.. Snap lotsa photos lah jugak.. Bila lagi kaaannnsss... Me sleep there Alhamdulillah..


Subhanallah..


Memang macam kat Amsterdam or Edam or... Holland lah..


Its a huge area.. Ada banglo, gazebo, tempat jamuan, jambatan kecik, tasik kecik, terusan, hutan kecil with pokok2 yg rimbun.. Alhamdulillah the owner ni diberi idea oleh Yang Maha Esa untuk construct this park..


Angle mana pon semua cantik..


Hhmmm.. Speechless lah..


Alhamdulillah beautiful weather.. THE BANGLO yang awesome..


Rest area cum meeting etc.. Banyak lagi but my legs cudnt tahan.. Must save for the menyambut tetamu session... Huge park.. Yes its huge..


Hantaran dah angkat pi gazebo & my not-so-little anymore hero was on duty to guard the hantaran walopon belum mandi.. 7.30am gitu..


PATIO.. Outside dining area..


Another one sebelah je.. Outside living area.. Facing small lake with jetty.. Ohhh my..


Siap sedia semua.. Mencari lah samping, songkok dll.. Riuh rendah nak bersiap.. Memang macam Raya..


The Bridesmaids.. Termasuk my gegirl as bidan terjun..


Majlis AKAD NIKAH @ The Gazebo.. Alhamdulillah smooth one.. Panjang sikit ceramah before akad.. Tok Kadi pon suka tempat ni..


Ok lets tukar the hantaran..


My 2 heroes on duty @ GATE 1..


With SIL, one & only bro + my hero yg junior.. We're the guards @ GATE 1.. Seronok ehh lama tak jadi penyambut tetamu.. Meeting the guests paling awal.. Paling best bila jumpa kawan2 lama aunty.. "Ehh u anak sedara N ya.. Dah besar"... Haaa ahh.. Besar dah aunty budak comot ni, anak dia 2 dah..



Its a must kan.. Walaupon tak cukup korum.. Some had to leave early.. All had fun.. Lama tak jumpa cousins yg jauh2.. Segala kekurangan semuanya dari kita hamba yg marhaein & telah ditakdirkan.. Alhamdulillah smooth semuanya...

Take care u all..!!