Thursday, March 19, 2015

PULAU SIBU, MERSING

ASSALAM & SALAM SEJAHTERA..

Hope everyone in great health.. Weekend baru ni 3d 2n di Pulau Sibu.. Bot dari Jeti Tanjung Leman, Mersing tau.. Bukan dari Jeti bandar Mersing.. Ada Family Day.. Update dgn hp ni sbb foto semua dalam hp hehehe.. Ignore je alignment lari kiri kanan tu ya.. Nanti edit kendian..


The water..


The Jetty..


The Room..


The Pool..


Lepak kat hammock sementara tunggu the divers bersiap2 masuk laut... 


Bright & sunny.. Alhamdulillah..


Off the went.. Daddy & the girl.. The boy kena quarantine lagi.. Tak boleh dive lagi naaa.. Family lain pi snorkeling tapi tak dapat lama sebab banyak jellyfish rupanya.. So aktiviti laut dah di-ban utk sementara waktu. Kata sorang adik staff tu, jellyfish ada time Mac-April rupanya.. Tapi bukan tiap hari.. Rezeki masing2 lah kalau time datang ada jellyfish.. Gatal & bahaya jgk tu..


Visitors lewat petang.. Sharing biscuits with the deers..


Ahaaaa over friendly Peacock sampai nak naik bilik naaaa.. 


Sunrise..


More Chalets..


More rooms di atas sinun..


The other side of the island.. Like Maldives, one resort one island.. Awesome..


 Subhanallah cantiknya..


Jungle Trekking..!! Woaahhh amazing view..


Pit stop sat naa.. Amik nafas..


Breathtaking...


Beautiful..


There's a small village at the bigger island belakang tu.. Macam nak duduk sana je..


Se for kenangan..


Trekking down..


Sea Cucumber @ Gamat.. Boleh main watergun dgn gamat ni..


Mangrove @ Bakau..


Peace..


Last but not least..


Alhamdulillah great time trekking..


Sunset.. Malam ada "MOONLIGHT WALK" boleh tengok Blue sand yg glowing dalam air laut tepi beach.. 


BBQ..


Alhamdulillah.. Sedap.. Kenyang..!!! Last nite @ Sibu Island Resort.. 


Jacket Platform @ Teluk Ramunia.. Jalan2 Pengerang cari seafood..


Off to KL.. Encik ni ada meeting Senin & Selasa..


The location.. Map dari cuti.my..

Nota : SIBU ISLAND RESORT (juga seluruh Malaysia)..

Memang tempat yg awesome utk nature lovers, honeymoon, family day, team building dll.. Macam Maldives, satu resort satu pulau.. Kira private island lah.. Hosted "SURVIVAL" (France) Programme suatu ketika baru ni.. 

Pesanan hamba yg marhaen ini, sila lah jaga kebersihan di mana jua anda berada, walau setinggi mana pon tahap pendidikan anda.. Bagi syarikat & organisasi juga pekerja, jangan lah abaikan maintenance (penyelenggaraan) supaya apa2 yg dibina akan panjang hayatnya.. Supaya boleh dinikmati oleh semua.. Jangan lah bazirkan duit yang ada.. Janganlah abaikan benda yang telah dibina.. 

Sekian, Terima kasih.. Maaf zahir batin..

Saturday, March 7, 2015

B.A.W.O. (SINUS WASHOUT)... Baru tau..

ASSALAM & SALAM SEJAHTERA.. 

Semalam & today bersantai kesejukan di hospital.. Biar gambar berbicara.. Maap update kat hp memang alignment lari sana sini hahaa...



Wednesday, February 25, 2015

SESSI MENCOBA RESIPI & CINTA DIRI...

Assalamualaikum & Good Day y'all...!!

Lamaaaaaa sangat tak bersiaran.. Moga semua sihat & gumbira.. Ya ya yaaa masa memang tandus tak terkata.. The King now mmg kekdahnya separa KL & separa di sisi.. Maka yg di sini berlari lah ke sana ke sini seorang diri melayan urusan family & diri almost setiap hari... Wallaaaa like marathon gini.. Apapon kena sentiasa redha hati & happy.. Kaaann kaaannn.... Baru lah hidup ini sangat ber-erti...

Tak tau lately ni suka sangat browse recipes & mencoba sedaya upaya.. But kiddos ni dah meng-google recipes since December lepas.. Yang utamanya Choc Chips.. They did well..!! Sodap lak tu.. Sonang kojo omak nanti eehh.. Am sharing the recipes.. Kiddos yang cari too.. Alahai recipes ni anak2 dah snap & simpan kat alboms.. So tak dapek den nak carikan link dah haaii.. 

 

We did this a week ago.. Ikut je semua bahan.. Pasti jadi..


Yang ni kena tambah tepung, sikit atau banyak tambahannya biskut tetap akan jadi.. Sbb its chewy ones..
                                          

Tried this few times & mmg thumbssss up lah... Sessi menghabiskan kurma "wedding doorgifts" yg berbotol2 kecik tu..


Ohhh this one oso sangat senang & lazat... Add choc chips akan menambah kelazatannya..


Ohhooooo mmg awesome Kimchi recipe ini.. Tapi kaaaannn, tahap kesabaran pastinya diperlukan dengan kadar yg tinggi.. Memotong, merendam, memerah dll..

 

Last but not least, latest crave tadaaaaaa pastinya TAKOYAKI yang tak ada di mukim yg kami diami ini... Kok mahal bangat dijual sana sini, maka pastinya murah kalo dibikin sendirik.. 


Tadaaa bought the pan @ Groupon.. Tapi masa beli tu diskonnya lebih.. Paid less than the one in the pic di atas.. Chose this one sbb takut yg letrik susah nak kontrol macho bahangnya api... Yang ni boleh angkat angkut bila suka suki.. I tell u beli lah.. Sonang jo bikinnyo.. 


Tadaaaa... Jadi nya sudah.. Awesome I tell u.. Sama seperti di kedai tau.. Murah ya amat... Buatlah siang malam pon.. Heheheeee...


Its been 3 days kami 3 beranak... Batuk & perit tekak since balik dari KL baru ni masa CNY... Alhamdulillah without fever & flu.. Nak telan agak seksa ya amat... Siap maknya dapat inhaler ala2 lelah gitu.. Redha dgn nikmat NYA ini.. Di kala ini baru lah terasa bagaimana kalau nikmat menjamah makanan ditarik oleh Yang Maha Esa.. Ini lah cerita petang ni tetiba excited nak bercerita tentang makanan & terasa rajin ya amat nak mencoba bebagai resipi.. Pahit camna pon ku telan jua.. Why eehh, doktor muda takde pantang larang nak makan apa2 tapi doktor senior banyak jugak pantang larang makan minum nya tatkala batuk & seumpamanya... Take care y'all..!! Cintailah diri sendiri.. Makan lah apa pon yang dihajati..!! Nanti sakit tak boleh nak telan nanti.. Hehehee....

Tuesday, January 20, 2015

DAY 13 : BYE BYE CAPE TOWN..

Assalam & Selamat Sejahtera..
Mixed feeling pagi tu.. Terasa macam tak cukup hari je kat South Africa ni.. Tapi berkobar2 jugak nak balik Malaya...


Seawal 8.30 pagi kami dah check out.. Memang selalu camni.. Time balik biarlah aman damai tak rushing2.. Bye bye HOUT BAY, CAPE TOWN...!!


Cuaca pon murung agaknya sedih kami nak balik..


Bye bye TABLE MOUNTAIN NATIONAL PARK... 


Will miss this beautiful country.. Tapi Malaya pon cantiiikkk...


GPS ni sesaja bawak kami jalan hutan rimba.. Patutnya jalan dalam bandar...


Dia tau kami memang suka hutan rimba kaaaannn..


Pagi2 kereta tak banyak lagi..


Awal pagi memang camni lah cuaca time Summer ni..


Nak balik.. Tak nak balik..


Dah nak sampai Airport dah pon..


Siap hantar kereta.. Off to terminal..


Tour guide Safari terlepas ikut balik...


Sederet kaunter kereta sewa.. Memang ramai sangat yang sewa kereta @ South Africa ni.. Sebab banyak tempat boleh jalan..


The Airport...


Memang ramai sangat Muslim yg kami baru nampak.. Rupanya ada big group nak pi buat Umrah... Ada yg tegur kami "APA KABAR.." Alahai ada few ala2 macam muka suami den je kisahnya... Patut lah homestay owner Shanaaz tanya if dia orang Cape Town.. Hehehe... Can come again lah kan.. 


Most of the Fast Food Restaurants @ the airport adalah Halal.. Terjah la seketol sorang sbb lunch time atas flight lambat lagi takut kriukk kriookk dalam perut nanti.. But oohhh so delicious.. 


Misi menghabiskan duit Rand yg dah tak banyak sangat tu...


Airport punya besar, level nak boarding tak ada Musolla... Ground Floor tempat hantar passengers je ada surau...


Tengok lah puas sebelum bukak sekolah.. Sebab 2015 kamu berdua UPSR sorang, PT3 sorang eekk...


Transit @ Dubai.. Ooiiitt bebel apa ke Mat Arab tu..??


Kejadian masa transit di Dubai... My kesayangan 7 tahun... Ronda2 jugak airport kot ada pengganti yg berkenan di hati dgn harga yang memuaskan hati... But yilleekkss.. 


Alhamdulillah diberi ilham... Kanan yg robak... Kiri kanan ku ikat.. Selamat mendarat di KLIA tanpa apa2 masalah.. Will get u fixed asap kesayanganku...


Dah boleh berjalan2 dengan aman damainya..


Dubai to KLIA ramai jemaah umrah..


Alhamdulillah safely arrived KLIA.... Haaaa kaann.. Satu troli je kami 4 beranak sama masa kami pergi & balik.. Tambah kotak kecik je barang nyelam suami & anak2 nya... Den beli kenangan terindah & pengalaman.. Subhanallah...


THE JOURNEY..


THE ROUTE..
****
Alhamdulillah smooth drive, smooth journey...
Alhamdulillah kami diizinkan menikmati keindahan ciptaanNYA...
Subhanallah.. Moga diizinkan lagi Insya Allah..