Sunday, June 29, 2014

RAMADHAN KAREEM

ASSALAM & SALAM SEJAHTERA..
SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA..

Tuesday, June 10, 2014

SUNDAY TO SUNDAY.. BYE BYE HO CHI MINH CITY/PENANG...

Assalam & Salam Sejahtera..
Yes yes sangat lama blog tersadai tanpa berita.. 


Ahad : 1 Jun 2014
Kerteh to KL.. Hubby penat so stering kereta dipegang oleh co-pilotnya ini, dari R&R Kuantan.. Konon nak tukar @ Tol Karak tapi tapi....... Ouucchh begini keadaannya di Tol Karak malam tu..!! Kalo stop, pastinya berpuluh2 kereta overtake kami nanti.. Nak nangis pon takde maknanya.. Tak pernah drive dalam situasi ni wahahhaaa... Sampai Putra Heights menggeletar lapar.. Apa taknya, journey 3 jam setengah tapi 6 jam jadi nya hehehee..


Lepas very late dinner, teruskan drive to SAMA SAMA HOTEL.. Tido lah dengan lenanya.. 7am hubby jalan dulu sebab flight to Shanghai 9am.. Kami 3 beranak check out hotel tu kendian sikit lah..


ISNIN : 2 JUN 2014
Siap check in @ KLIA, kami roger2 blogger HAPPY IRFA yg sangat sweeettt... Yezzaaa Alhamdulillah ketemu jugak untuk kali pertama nya.. Potpet2 la kejap, then 2.45pm kami 3 beranak fly ke Ho Chi Minh City..


Woaahahh... Flight 2 jam ada movie..!! Ni lah akibat lama tak naik MAS.. Awesome.. Kids tak boring lah..


Check in @ Lavender Hotel... Dekat sangat dengan Ben Thanh Market... Tak besar ya bilik ni tapi sangat nice, neat & clean.. Ada cable TV, fridge, mini bar dll.. More than what we need..


Bathroom pon nice & clean.. Sangat penting...


The Lobby..


Lobby yang spacious..


SELASA : 3 JUN 2014
Off to Hai Ba Trung Street naik taxi.. Dah berlatih byk hari bahasa Vietnam.. Alhamdulillah diorang faham lagi..


View yang biasa pagi2 hari..


Pompuan2 pon rajin cari nafkah..


Here we're..


LORONG : Tempat makan utama kami pagi weekend dolu2..


Kids were crazy order segala bagai.. Penuh semeja.. BANH MI CHA, PHO BO KHO, MAGGI BO KHO, CAFE SUA DA dll...


From LORONG, kami balik ke hotel.. Soon later, Jillian (my close fren, Chinese Malaysian) datang & fetch us... Bawak jalan2 tengok HCMC.. 6 tahun kami tinggalkan, banyak betol berubah..


Lepak sat @ Serena's place at Thao Dien/An Phu.. Cantik betol view dari apartment Serena ni.. 16 tahun dia di HCMC.. Kami 10 tahun je.. 


Petang tu, Makcik Phatima datang jengok kami.. Makcik Phatima, 7 tahun bersama kami, jaga anak2 dari baby.. Memang dah macam keluarga sendiri.. Dia lah kakak, teman & saudara ketika jauh dari keluarga..


Hotel dekat dengan Ben Thanh Market.. So anytime lah boleh terjah.. Its wajib to try fruit juice kat pasar ni.. Macam2 jenis buah ada.. Murah pulak tu..


RABU : 4 JUN 2014
Off to LORONG lagi for breakfast.. Park ni memang best.. Hijau di tengah2 bandaraya.. Kalau kami jalan kaki dulu2, memang tak panas langsung Alhamdulillah..


Antara tourist attraction di HCMC.. Kalau cuaca terang, memang cantik cathedral ni..


Same food macam semalam nya... Kids wont get bored with the food lah..


Again Jillian came & fetch us.. Lalu Skygarden.. Pernah duduk sini.. Best, Japanese deco apartment..


Off to PHU MY HUNG... A new township, tempat tinggal kami yang terakhir.. Lunch with dear frens yang masih di HCMC hingga kini.. Msia & Spore.. Sakit, pening, susah, gembira, sama2 kami hadapi..


KHAMIS : 5 JUN 2014
Check out hotel.. Tapi sebelum tu siap pekena breakfast @ LORONG lagi utk last day ni.. Balik tu, lalu INDEPENDENCE PALACE.. Another tourist attraction..


Check out hotel & straight to Airport.. Bye bye Ho Chi Minh City.. Miss u already..


Amik kereta @ KLIA Parking & straight to adik's house @ Bandar Botanic, Klang.. Sumbat lah segala frozen sup BO KHO, CHA GIO dll khas untuk suami tercinta.. Ya lah, dia belanja pi HCMC, mintak bawak balik semua food ni, so kena lah cuba tunaikan & Alhamdulillah semua OK.. Malam tu hubby sampai from Shanghai utk hal kerjanya..


Frozen CHA GIO @ Popia Vietnam..


JUMAAT : 6 JUN 2014
BO KHO yang siap di-defrost..


Untuk si dia yang tercinta...


Then off to PHOTON VALLEY, Hulu Langat, hantar kids berkhemah 3 hari..


SABTU : 7 JUN 2014
Ad hoc..!! Wedding reception sepupu di Penang.. 7am bertolak dari Klang & 7pm kami sampai Shah Alam.. Yeeeyyy kami dah lalu JAMBATAN KE 2 PULAU PINANG..


Cantik jambatan baru..


Macam kat Denmark je dulu..


Woaahhh.. Bangga..


Us..


Siap makan, terus balik.. Amik first bridge la pulak..


AHAD : 8 JUN 2014
Again to Hulu Langat to fetch the kids.. Cantik tempat ni sebab dalam hutan yg masih hijau & terpelihara..


The road..


From Hulu Langat to PUSAT SAINS NEGARA... Ada WORLD OCEANS WEEK.. Kids Scuba ada bukak booth.. Haaaaa, my King terpampang di gambar itu.. TQs Michael Scotland for the awesome photo..


HOME SWEET HOME...

Saturday, May 17, 2014

PROJEK YANG TERTANGGUH.. ALHAMDULILLAH SELESAI SUDAH..!!

Assalam & Good Day All..
Haadooooiiii sangat busy lately.. Tapi Alhamdulillah sangat gumbira sebab melaksanakan projek yg tertangguh last year.. Nak buat birthday gathering anak2... Dah beli banyak bahan2 tapi semua let go saja sebab takde masa... Alhamdulillah terlaksana sudah Khamis lepas.. Combine je lah sebab takde masa.. Mak nya pon bukan bertenaga macam jaman moda2 dolu.. 



Birthdaynya 28 March lepas.. Order 2 kek with plain fondant... Pastu pakat dengan kawan utk deco sendiri ikut citarasa anak2.. Entah apa yg disuka nya Toyol mcm Alien tu.. Harap color je cantik pink + hitam.. But she does love Monster High ni... Heheheee...


His was 7th May.. 


Candy table yang tak seberapa.. Takde masa nak layan sangat.. Capai mana yg ada hahahaaa..


Ke bawah :- Penne Aglio, Cha Gio (Popia Vietnam), Cheese Brownies, Puding Raja (Jala Emas import dari KB), Sushi... Alhamdulillah dapat masak semua ni dalam waktu yg ditetapkan.. 


Ke bawah :- Choc Brownies, Puding Fruit Cocktail, Carrot Cake, Candies (beli ONLINE), Spaghetti Bolognese... Alhamdulillah am blessed with wonderful friends yg tolong sama2 masak main dish.. Cakes, brownies semua tu dah buat awal sehari..


Kain buat bag dah jadi alas meja.. Reason = Tak jumpa alas meja ceria2... Lepas ni potong alas meja ni jadikan bag lah kot.. Tapi dah ada kawan nak pinjam for her son's birthday gathering..!!! Aiyaaa so how...?? Hahahahaaaa


Marsha ada komplen time birthday dia, yg ramai ialah kawan2 mak nya... Kawan dia tenggelam entah ke mana sbb tak ramai.. Maka tahun ni kena tebal telinga.. Told her, kalau my frens tak ramai, sape nak tolong segala bagai ni.. Mak awak dah la bukan makin muda nak ooii... Kudrat tak mcm badang dah pon.. So this year, dia puas hati sbb kawan dia lagi ramai tahun ni.. Habis kalo tak jemput mak2, sape nak bawak budak2 tu datang jgk kan.. But definitely NO DADDY lah.. Sbb daddy budak2 ni pon takde.. Hehehe..


To my kids... Moga menjadi anak yg soleh/solehah, bai,k bijak, taqwa pd Allah, taat pada Ibubapa, kuat iman selamanya, akhlak mulia, bertanggungjawab, berjaya di dunia & akhirat... Aamiin Ya Allah... Mummy & Daddy, we both love you guys so much....!!!!

Sunday, April 27, 2014

GILI AIR & LOMBOK ~ DAY 4 & 5

Assalam & Selamat Sejatera Semua..
Been veryyyyyyy busyyyyy lately.. Banyak betol program mak & anak2 di sekolah dll nya.. 


Last Day in GILI AIR.. Will miss this place so much..


Kena pasksa posing..


Laaa tak nampak muka2 Dive Master kat belakang tu.. Hhhmmm kulit diorang memang sangat Black is Beauty.. And all so sweet..


Heading to the Jetty..


Nama je Jetty tapi kena naik bot ikut pantai jugak.. Alhamdulillah semua lighht wear so takpe la basah pon..


Jangan sedih2, nanti kita datang lagi ya.. 


Tenang sungguh air di laut..


Till we meet again..


BALI & LOMBOK.. Tak jauh sangat kan..


Day 4 ni.. PELABUHAN BANGSAL - SENDANG GILA & TIU KELEP WATERFALL - PEMENANG- SENGGIGI - MATARAM


Sampai di Jetty Bangsal, Lombok, ada itu bapak tunggu dengan MPV Suzuki.. Alahai details kereta semua ni dgn hubby.. Tapi Dive Centre Gili Air yg recommend.. Nanti sat naaaa.. Kita tunggu Bapak Hubby keluar dari laut.. Ni dia pi nyelam lagi kat belakang rumah ni agaknya.. Atau jauh sikit..


Sepanjang jalan ke Sendang Gila, memang laut je lah.. Tak dapat naik RINJANI sbb tutup.. Next time kalau masa & keadaan badan mengizinkan.. 


Haaa nak tengok sangat waterfall.. Longgar layu segala otot badan kaki tangan...


The first waterfall.. Belum hebat lagi..


Superb..


Ohoooo sooo gayat..


Trekking jugak kekdahnya... 


Subhanallah.... 


Finally we're here... 3 beranak main air.. Aiyaaa soo sejok malas lah nka tukar2 baju.. Also tempat nak tukar pon takde sbb memang dalam hutan belantara.. 


Main lah puas2...


Best best..!!


Nak balik pon menapak lagi ya..  Minum lah susu banyak2 ya.. Bekalan tenaga utk tulang..


Bersih & bagus..


Bye bye....


RINJANI TREKKING POINT...


RINJANI TREKKING POINT @ SENARU


Turun dari Senaru... Ohhhhh laut di sana...


Otw to Pemenang..


Bye bye RINJANI di sebalik awan..


Love the view.. Just opposite tempat lunch kami...


REST AREA PEMENANG..


We took this set lah utk 4 molots..


Kami rekemen...



Hhmmm yummehh.. 


Ohhhh rasa nak hangkut semua balik Malaya.. 


Cantik deco & design nya... Surau ada, tempat shopping pon ada..


Otw to SENGGIGI... Memanglah pantai sahaja..


Subhanallah..


Awesome..


Alhamdulillah nice weather..


Best nya kalau ada rumah sebijik di situ..


Our room.. Kids next door..



ARIANZ @ LOMBOK.. Bermalam di sini utk malam terakhirnya..


DAY 5... On the way to the airport... Last night visited MATARAM MALL.. One & only mall in LOMBOK... Macam2 ada.. Masuk Supermarket utk stock up rempah ratus & pes2 yang udah kehabisan ie SUP RAWON, SOTO AYAM, KICAP BANGO dll... One of my mission to Indonesia..


Asalnya nak snap foto2 masjid, tapi rupanya every 200m tersergam masjid.. They're everywhere...!! MasyaAllah... Best about Lombok, Muslims everywhere & senang makan also sooo yummeehh...


Somewhere near the airport..


Iklan mereka...


Semua nya di sini... Akhirnya doa dimakbulkan Ilahi... ES TELER yang kucari....!!!!


ESPOKAT...


ES TELER...


ES LAPANGAN TEMBAK..


BAKSO SPESIAL... Kenyang perot terus naik pesawat...
***
The end of our journey.... Syukur Alhamdulillah dipermudahkan segala nya di sana.. Alhamdulillah...