Monday, July 30, 2012

CERITA CERITI HARI INI...

Waahhaaa..... Kenyang air je tiap hari.. Kalo tak turun berat badan ni, tak tau lah teman camna..!! Jalan2 PKNS Selangor &  Iftar dengan KIDS SCUBA sangat best Jumaat yang lepas.. Maap sebab kebulor, tak sempat amik foto.. Part yang jugak best, jalan2 cari baju melayu for apak & anak di PKNS Jumaat baru ni, terrrr-jumpa YONG MOHKEMBARA di sana.. Kalo la tak pose, mau kami duduk mana2 minum2 sambil potpet2 sementara nunggu orang solat Jumaat.. Jumpa peluk2 je lah sambil soksek sikit2.. Bulan pose ni lembap sikit nak update blog & BW sebab sekerat hari melawan banyak tanduk kat kepala ni, ikut kenkawan bertadarus.. Balik rumah sebelum zuhur terus tergolek atas katil.. 


Hari ni atas permintaan kenkawan rapat, seperiok besor masak Lecikang.. Bahan mentah import dari Vietnam.. Payah nak jumpa kat Malaya.. Ada jugak, tapi kualiti kurang.. Bukan semua la, ada sebahagian beli kat sini jugak.. Cuaca paneh ni, sedap telan ni..


Hantar sebekas Lecikang, dapat Pizza Hut mini.. Alhamdulillah... 


Hantar lagi sebekas Lecikang, dapat pulak lauk Gulai Ikan Masin.. Alhamdulillaahhh..!! Takde hajat langsung mintak balasan pon.. Tapi my close frens semua ni tau si Mulan malas masak lauk nasi.. Ahaks..!!


Tak pulak hantar Lecikang ke dia, tapi dia hantar hamper kecik ni.. Dia yang kat plastik tu tak hantar, YB kawasan ni yang hantar.. Terkejut teman..!! YB datang rumah oooiii.... Alhamdulillaahh... Moga mereka yang di kawasan terpencil sana2 tu dapat jugak yang sebegini atau dapat lebih lagi.. Amin.. Kerana mereka yang lebih memerlukan..


Ni isi perut hamper itu..


Nak habiskan roti sebuku.. Bikin Sadin Roll.. Asal hati nak buat FAJITAS.. Tapi hubby sms kata ada jemputan Iftar kat luar.. Yeeyyy yabeda beduuuu..!!! Omak & anak makan Pizza & Sadin Roll tu je hari ni.. Kenyang sesungguhnya.. Ada balance lagi..!! Suspen jugak masa hubby kata Iftar kat luar, takut tak jadi.. Al kisah semalam katanya ada jemputan Iftar, tapi 5 minit sebeluim azan Maghrib, tersembul dia kat pintu, balik sebab penat sangat.. Maka citer kisah nya semalam, kami kongsi2 la makanan semalam.. Udah le semalam masak & recycle leftovers.. Huwa hahaaa... Alhamdulillah mulut2 di rumah ni bebas menerima apa saja.. 

Thursday, July 26, 2012

NO STORY BUT WANNA STORY MORY..

Belum ke mana2 Pasar Ramadhan lagi.. Dengar citer mahal berdentoms... Nak pergi pon kena bawak tuan punya badan.. Nanti salah beli buat rugi je.. Tuan punya badan yg kecik2 ni malas, maka kisahnya tak yah la pergi.. Takpe lah, kita main masak2 kat rumah je.. Sayang jugak duit.. Ustaz Mat kata semalam kat surau, kalo masak & beri makan orang yg berpuasa, dapat banyak pahala... Alhamdulillah molot2 dalam rumah ini sangat senang nak adjust.. Makan apa saja yang dihidangkan atas meja.. Ya lah, kalo nak orang makan, kita masak apa2 yang agak2 diorang suka lah kan.. Nanti kalo tak makan, kecik hati la pulak si tukang masak tu.. Ada kala kena reject jugak.. Sabor je lah.. Tekak masing2 makin berumur jugak, makin tua.. Maybe selera dah lari dari paksi yang asal.. Ahaks..!!


Otak dalam kepala putar ligat tiap masa nak pikir apa nak masak.. Tengah dengar ustaz kat surau pon, otak dok pikir nak masak apa.. Aiisshhh...!! Iftar macam biasa sebab dinner selalu pon pukul 7 cenggitu.. Tambah dessert je lah.. One day one dessert.. Kira OK lah tu.. Kalo dah lezi, amik je Jelli NONA & masak.. Once a week OK la.. Setakat ni, dah buat Puding Caramel, Sagu (Beronok), Bubur Jagung (guna frozen sweet corn & santan kotak - sangat sonang).. Kira pencapaian yg amat memuaskan sebab dapat melawan nafsu kemalasan tahap Everest untuk masak dessert..!! Hehe, ada 2 hari tu hubby dapat jempotan iftar.. Maka kisahnya si tukang masak melompat2 tergolek2 happy.. Tak yah pening berpeluh masak sensorang kat dapor.. Sebab anak2 lagi tak kisah.. Janji ada yogurt, oat & few benda yg depa suka dalam fridge tu.. Stock up je la sikit2 fav food diorang..


Syaitan dah kena rantai gari... Tapi kenapa lah cenggini jadik nya...!!! Asyik nak melentok je..
*
Yeyy, esok Jumaat..!! Happy Weekend..!!
Rasa macam ke KL lagi malam nanti.. Ada jemputan Iftar di KL...!! Woaahh, 4 weekend berturut2 ke KL...  Kalo jadik la..
*
Kisah lepas 7pm tadi.. Hubby sms kata jadi pergi KL.. Huwa hahaaaa.. Takde masak lagi.. Sbb ingat beli atau iftar mana2 kedai tengah jalan.. So gegas ke dapur buat nasi goreng.. Alhamdulillah ada belen2 nasi putih masa sahur.. Amik buah2 epal yang kecut buat jus.. Ada yogurt & Aunty Anne's Pretzel yang berusia 3 hari lepas kasi reheat buat dessert.. Ada Baklava jugak kan.. So settle Iftar kecih hari ni.. Ngam2 siap hidang, Bilal pon Azan.. 

Monday, July 23, 2012

JALAN2 KL & JERITAN JANA OF THE JUNGLE..

RAMADHAN KAREEM..!!
Journey naik bas petang Khamis sangat OK, Alhamdulillah.. Second time naik bas double decker tapi first time duduk tingkat atas.. OK je walopon mulanya rasa seriau.. Ngapa pi KL.... 1) Gather2 kenkawan duduk Vietnam dulu.. 2) Nak makan mentekedarah sebelum puasa.. 3) Nak shopping baju raya 


Tu dia, puan rumah Cik Z masak. Ada terubuk masin lagi.. Kira house-warming lah ni sebab rumah baru ni kami belum terjah lagi.. Masa masuh pinggan makan sebiji tu, ada tanda harga RP 501,000...!! Menggeletar tangan rasa nak letak balik takmo basuh..!! Kalo ler terhempas, mana aku nak cari ganti.. Jerit ke puan rumah pasal harga tu, menonong lah dia datang buang tanda harga tu.. Dari Vietnam, balik ke KL beberapa tahun sebelum ke Indonesia.. Diborong nya Royal Albert Einstein kat Indon tu.. Murah kat sana kata depa.. 


This area I LIKE..!! But I dont like jaga pokok2 & siram2.. Pergola tu pon hangkut dari Indon.. Cantik kan.. Geram je tengok.. Suka Hijo..


The Ex-Vietkongs... Ramai takleh datang.. Juga meraikan kepulangan Cik M atas boaiyan tu balik dari Tanah Arab.. Summer Holiday makanya bertepek kat Malaya la.. Oso temperature kat sana melambung tinggi nak puasa kat sana.. 

PELANGI DI DUKE PETANG JUMAAT KATA 
"SAFE DRIVE & PLS COME AGAIN.."
Maka kisah alam nyata.. Kita hanya merancang.. Plan No.1 je yang jadi.. Plan No.2 dan No.3 tu kita simpan tahun depan lah kot.. Tetiba Jumaat lepas hubby kata kena mai KL lagi hari Senin untuk meeting (hari ni lah).. Kesian pulak dia kena drive daytrip sensorang diri.. Maka Jumaat petang tu jugak kami balik Kuantan, tido semalam kat rumah mak.. Sesambil Sabtu tu jengah rumah aunty nak buat homestay tu.. Petang Sabtu langsung balik Kerteh.. Huuuuu huuuu... Takde dah plan nak makan mentekedarah.. Huwa hahaaaa... 


Tapi ada jugak pengubat hati.. Cik M hangkut khas dari Tanah Arab.. My fav BAKLAVA...


Yuummmm yummmmm... Takde kuasa nak buat walopon banyak resipi dah dilawati.. Sesape berdarah manis, jangan sesekali mencuba beberapa kali.. Sesekali sesuap je tau..


JANA OF THE JUNGLE tak perlu menjerit dalam rumah lagi.. Nak calling2 bukak puasa atau sahur.. Jumpa kat Kedai Dobi.. Maka hubby dipaksa2 cari sebiji.. Wireless Doorbell... Satu kat Master Bedroom, satu lagi kat bilik budak... Nak apa2, tekan je laa.. Kalo banyak jerit bulan puasa ni kan, tekak haus & perit nanti.. Takpon membebel2 sampai kering pahala.. Takmo la gitu...
*
Alhamdulillah tak ke Pasar Ramadhan lagi.. Masak la apa2 yg biasa macam normal dinner cuma terpaksa rajin buat dessert.. Aiyooo.. Sahur je masak nasi & lauk simple2 yg semua makan.. Baru tak de kesusahan dalam diri..

Friday, July 20, 2012

KU MOHON...

Wahai hati, wahai jiwa,
Kuatkan diri, teguhkan minda,
Agar terus kukuh pegangan agama,
Tidak terpesong walau seketika...


Mari berdoa jauhkan dosa,
Juga sentiasa mengumpul pahala,
Buat bekalan diri kita,
Menuju alam yang kekal selamanya.. 


MAAF ZAHIR BATIN...!!!

Monday, July 16, 2012

3 JULAI 2012 YANG LALU...

TQs BERITA HARIAN..  Kudos jugak dengan penampilan wajah yang baru.. Hari yang berkenaan tu sangat busy dengan macam2 hal.. Ada berita baik, ada berita sedih.. Kupas sikit2 lah dulu..


Sangat segan untuk cerita masa tu.. Simpan dulu buat pekasam (but u know kan, pekasam sangat sedap).. Hehhee.. Marsha & her dive buddy.. Front page Edisi Family BH - Photo taken @ Pulau Redang in March 2012..


Hehehee... TQ so much to the lovely reporter sebab taruk foto Mulan yang tak besar itu nun di atas kanan.. Tapi sebenarnya agak besar jugak tu.. Hehhee..


The father & the son.. The mother dive atas pasir cari telor penyu untuk diselamatkan sebelum org amik untuk makan.. Ahaks..!! Asalnya segan nak di-interview tapi atas sebab untuk kongsi info, promote aktiviti scuba diving & keseronokannya, kami ON je lah.. Jugak untuk me-warwarkan supaya insan2 semua menjadi lebih bertanggungjawab terhadap alam sekitar termasuk laut & di dasarnya, kerana kalau segalanya di buang ke laut, apakah nanti yang berbaki tinggal untuk dinikmati... Aktiviti snorkeling & scuba diving tiada maknanya lagi....
*
Ada banyak lagi cerita 3 JULAI.. Simpan buat pekasam dulu lah.. Malam ni nak balik Kuantan hantar mak pi umrah esok lepas Subuh @ Airport Kuantan.. Mak balik Raya ke 5 insyA... Rindunya nak ke Mekah lagi..!! Moga mak dikurniakan kesihatan yang baik, jugak dipermudahkan segala urusan pergi & balik jugak di sana nanti.. Mak sunyi puasa sorang2 lepas arwah papa tak de.. Ajak tinggal bersama kami, dia tak mau.. Actually 3 JULAI ni tarikh birthday arwah papa jugak..Moga rohnya dicucuri rahmat & ditempatkan bersama mereka yang beriman.. Meninggal didalam tidurnya selepas solat Asar, 28 Nov 1994 dulu..

Sunday, July 15, 2012

CHECK IN, CHECK OUT... NASIB TAK PENING, NASIB TAK BLACK OUT...

Alhamdulillah... Arrived safely last night, me & the kids... Penat badan takpe tapi jangan penat kepala... Otak kan control the whole body (ni kira ada kes kecik hati & sedih).. Untuk yang tahap kesabaran sangat rendah like "I DUNNO WHO" = "ME" ini, so kena lah berjaga2 semua.. Silap haribulan keluar pedang samurai.. Hehehe.. Banyak betol kes pedang samurai lately.. Sape nak pi Jepun, kirim satu please...!!!

MULAN SCHUMACHER
Last weekend dah drive pi KL & HCMC.. This weekend pon drive pi KL lagi.. Hubby penat sbb lepas keje so maka kisah nya si wifey sudah jadi MULAN SCHUMACHER...!!! Hubby ada meeting Friday tu @ SUBANG.. Lepas habis meeting on Friday tu, cabut to Kuantan pulak.. Hubby ada conference Sabtu & Ahad @ THE ZENITH Kuantan.. Arrived hotel Khamis malam tu @ SUBANG late after midnight.. Arrived THE ZENITH Jumaat malam tu pon late after midnight jugak.. 


Maka check in hotel @ Khamis/SUBANG & Friday/KUANTAN tu adalah untuk si MULAN SCHUMACHER tido sepuas nya tanpa gangguan.. Dah tak hengat rupa bilik hotel tu.. 2 hotel ni tak pernah datang pon.. Maka also takde peluang yang geder2 dgn kenkawan kat KL/S'ngor.. Aisshhh... Semalam petang (Sabtu) drive balik Kerteh pulak with the kids sebab the father masih di Kuantan untuk conference.. Tanya dia if nak ambik later but dia kata boleh tumpang or naik taxi je.. Kesian la pulak.. Kalo kira-kira matematik, ada dalam 1000km MULAN SCHUMACHER memandu since Khamis..  Lepas hantar kids to school ni, mau masuk selimut semula...!!! 
*
ENJOY YOUR SUNDAY ALL...!!
(Awat lah negeri ni weekend masih Friday & Saturday...???)

Thursday, July 12, 2012

BLOGGERS GATHERING.. KETAWA GUSI KERING-KERING..!!

Yezzaaa...!! Geder2 lagi sebelum puasa.. Meeting @ Mesra Mall.. Mana lagi mall yang ada kat bandar ini.. Apa pon syukur ada jugak sebiji kan...


Tuesday, July 10, 2012

CERITA VIETNAM....

Yezzaaa... Balik la kampung kejap 1 malam.. Memang tak puas tapi cukup la untuk Marsha jumpa Makcik Phatima dia.. Dapat jugak jumpa 2-3 yang lain2 tu.. Tu lah dia, ni sbb excited tengok si HAPPY IRFA telah promote pi Vietnam balik hari je tau.. Dia pi daytrip tapi kami tak larat lah sebab nak kena travel dari Kerteh lagi.. Rasanya kalo duduk KL, mau jgk bikin cenggitu.. Pi pagi balik malam.. 


Sunday, July 8, 2012

BYE BYE VIETNAM... SEE YOU NEXT TIME...

Home Sweet Home... Rindu sama VIETNAM... Tapi sangat sayang sama MALAYSIA.. Fly pi Ho Chi Minh City hari Jumaat tengahari & fly balik KL Sabtu tengahari.. Petang tu terus drive balik Kerteh.. Cukup lah walopon 1 malam je.. Tapi sebenar nya memang tak cukup.. Takpe, next time insyA.. Pi dengan Marsha sebab the boys sibukkan diri @ PWTC untuk Malaysia International Dive Expo...

Saturday, July 7, 2012

FUNDERFUL FRIDAY...!!!

Alhamdulillah... Arrived safely semalam Friday noon & balik hari ni noon jugak... Walopon kejap tapi sangat puas hati.. Meeting old good friends... Visit tempat lepak dulu2.. Nak makan fav food yang dah lama tak makan... Nak sampai kan infaq kenkawan... Nak rembat apa yang patut.. Nak borong fav food & drinks.. Banyak sangat nak nak nya...
Kalo si Mulan tanya ni kat mana, mesti ramai yang tahu kan..?? Kalo tak tau pon, mesti buat2 tahu.. Sape nak hadiah angkat kepala & kaki serentak.. Jangan tipu tau...!!! Tunggu soklan2 nanti... Nanti sat, kalo bag muat ada lah hadiah tu kot.. Rasa macam dah nak excess ni... Tengok la camna nanti.. Huwa hahaaa... Sebab lepas ni untuk beberapa jam masih ada waktu untuk merembat barang..!!!!
*
HAPPY WEEKEND UOLS..!!!!

Tuesday, July 3, 2012

LOBSTER... LOBSTER....!!!

Haaa.... Selamat jamu mata.. Maap tak leh nak share sebab takmo share... Lebih sekaki panjangnya LOBSTER ini... Dijumpai menyerah diri di laut area2 mukim belakang rumah.. Yezzaaa, Malaysia ku yang indah... Jugak kaya raya dengan hasil udang giant-nya... Ni menu malam kemarin.. Tak sempat nak citer awal2..


Tu dia...!! Penuh setalam.. Pinggan paling besor pon tak muat... Buat LOBSTER PORRIDGE je.. Ada sejarah di sebalik bubur lobster.. Sejarah di sebuah kedai makan di Vietnam.. Kedai tu kira yang canggih la sebab serve makanan seafood yang gah2.. Kalo VIP2 datang, maka depa ke situ lah.. I ni kan dapat la merasa sekali.. Tu pon masa birthday hubby.. Birthday dia, dia yg belanja.. Maam dia tak keje kan.. Kami pi pakai macam biasa je la bawak Zharif yg masih kecik..


Waiter tu datang berkali2 tanya order jugak to confirm the order.. Alih2 lepas tu chef topi tinggi datang to re-confirm lagi siap tunjuk harga menu tu.. Apraaaa apa lagi hubby macam dragon la bangun kata Yes..!!! Mende tu la yg kami order.. Mmg la mahal sikit tapi bukan makan hari2.. Sekali tu je kat situ seumur hidup sbb nak hampir jadi dragon menyala2.. Ya tak ya orang lain datang dating candle light dinner.. Awak datang bawak baby, takde pakai kot2 bagai... Huwa hahaaa.. Tapi kami dah biasa sbb kedai yg ramai foreigner masuk,  memang Asians dilayan tak se-megah omputihs.. Pakai tudung pulak tu.. Me no worry, lantak pi lah.. Bumi ni luas.. Takde la kami pakai Jeans aprit, t-shirt & sport shoes pon..
*
Sudah la miker2, teman boleh masak sendiri kat rumah LOBSTER PORRIDGE ni.. Bersepah lobster kat Laut China Selatan belakang rumah teman ni haaaa, miker2 tau dak..??? Bubur tu senang je masak.. Lebur semua dalam periuk macam masak bubur biasa.. Bila lobster dah masak, angkat dulu & biar bubur betol2 masak.. Campak la apa2 yg lain yang suka.. Dedaun berguguran yg halal dimakan jugak boleh dimasukkan, teman masuk carrot je sbb malas.. Jangan masuk daun ketum dah tau.. Nanti meroyan mabuk..!!! 

Sunday, July 1, 2012

SILENT & SUSPENSE SUNDAY...

Bangun pagi tadi mulut terkatup tertutup seribu kata, sejuta bahasa... Berpeluh takde la sebab aircond gila sejok keje dek budak2 North Pole ni.. Memula ni warm up dengan foto 2 kali Jumaat baru ni je lah.. Lokasi tu dekat2 belakang area rumah ni je.. 


Jumaat baru ni tak ke mana sebab hubby ada keje .. Ada masa kejap, dia bawak budak layan main pasir & refresh scuba diving.. Sabtu semalam baru balik Kuantan kejap dok keje kan rumah aunty nak buat homestay tu & jengok mak..


Kesian apak hangkut 2 tank sorang diri... Maap.. The mother hanya seorang photographer.. Hehhe.. Malas & panas lah... 


Ohh the brother help the father.. The daughter hangkut barang lain..


Kih kih kih.. Kalo beach dive cenggini lah.. Penat nak hangkut equipment.. But they had fun OK laa..


Ni citer Jumaat dulu yang lepas.. Sementelaah tak ke mana sebab apaknya keje pagi tu, maka ke pantai la dekat2 belakang rumah habiskan masa.. Sabtu je baru ke Kuantan.. Baru jumpa foto, maka baru keluar citer ni...


Apak testing scuba diving equipment.. Anak2 main pasir buat istana impian sebelum terjah dalam air..


Ni tempat omaknya melayan mimpinya...!!!
*
*
*
*
*
Malam tadi dapat phone call via hubby's handphone...
"Abah, macamana nak buat homework ni..?"
Aaarrrrr... Laki aku ada anak lain ke..????
Huwaaaa.... Huwaaaa..... Maaakkkk...!!!!
*
*
*
Bangun tadi diam sejuta kata...
Ada hati nak tergolek meronta...
Minta kepastian dari si dia..
Adakah benar, harus kah percaya...
Apakah firasat mimpi hamba..
Rupanya cuma mimpi semata...
 Nasib lah mainan tidor sahaja...
Patut jugak pon peluh tak ada...