December 30, 2008

KT TRIP & FAREWELL TO A DEAR FRIEND..

SALAM MAAL HIJRAH..
MOGA KITA SEMUA DIRAHMATI ALLAH SELAMANYA..
*************************************
Cuti Maal hijrah kami ke Kuala Terengganu. Aunty kat S'pore kirim tepak sireh untuk anaknya yang nak kawin nanti. Dah lama tak pi, dah lama terperuk kat rumah je, pi la kejap untuk meleraikan pemandangan yang tertumpu pada sebelah sini saja. Tu pun, paling jauh hubby boleh pi ialah Kuantan atau KT.. 100km dari Kerteh..
Tak sah trip ke KT kalau tak pi Pasar Payang.. pi beli tepak sireh & caftan 3 helai kiriman Aunty.. lain2 tu cuci mata je, takde apa nak beli, tengok je la.. Oh, hubby pun ada appointment dengan kenkawan Budok Koleq kat Pasar tu.. Sekian lama tak berjumpa..

Dah plan nak pi playground kat Pantai Batu Burok.. ada skateboarding rink.. Zharif takde la pandai pun tapi nak try jugak, tergolek pun tak kisah la, janji depa happy.. Budak2 ni letak kat mana2 playground pun, memang depa happy gila..

Jumpa kawan baru, Anthony, a Canadian boy, just moved to KL. Came to KT for holidays..

Ni lah sambungan duka lara saya.. Sahabat baik saya (kenal dari Vietnam), Sharifah Salma yang jugak jiran kat Kerteh ni dah nak pindah ke Bintulu, ikut hubby nya. Packers start keje hari Sabtu lagi, semalam baru siap. Udah le gitu, Kak Milah kat belah penjuru kanan rumah saya ni pun baru pindah KL minggu lepas. Fyi, belah kiri rumah saya, bujang lelaki duduk, belakang rumah pulak bujang pompuan duduk, rumah depan 2 biji ni, rumah tetamu. Mau tak nya sunyi bebenor saya lepas ni. Jangan pulak lepas ni, depa kasi bujang lagi duduk rumah2 kosong ni.. haru biru saya lepas ni..

Marsha & anak2 Sharifah.. comel2 kan anak Sharifah & Tuan Sayed tu..

Zharif & 2 anak lelaki Sharifah, Waiz & Irfan... handsome2 budak2 tu..
MOGA UKHUWAH KAMI KEKAL SELAMANYA..

December 23, 2008

SEMALAM YANG GIRANG..

Sejak seminggu dua tiga yang lalu, saya sememangnya syahdu (bengkek) sebener nya gitu. Pasal cuti hubby tu la kan. Gotta swallow it but deep inside, grrrrrr... Semalam saya sms Maklang, tanya kabar. Maklang lak citer BIL dia nak singgah rumah from KT & ajak saya jumpa depa. Fyi, BIL Maklang & Maam nya adalah senior saya. So dengan terhegeh2 nya daku pi la dengan pipi terserong2.. Tengah masak dinner time tu, nak masak mee kari. Nak mandi tak sempat, takut badan bau kari, saya pun make up sikit2 & pakai Johnson's Baby Cologne.. anak2 punya..

Ni lah kami di meja makan tersohor Maklang. Mr. Jo aka Pakteh turun pangkat jadi junior saya semalam. Atok yang cool & sporting tu kata saya senior Pakteh. Saya biasa je tapi saya rasa itu Pakteh akan tersengeh2 sampai tahun depan kot, sure lagi panjang sengeh dia tu sampai ke pipi. Moral of the story, jangan make up kalau dah tak cukup masa tu. He he he, datang je la busuk2 pun, selekeh2 pun.. Tapi apa2 pun, saya gembira sangat2 sebab dah sekian lama saya tak bergelak ketawa. Seronok bercerita dengan family2 tersohor tu. Dok terperuk kat rumah ni hantar Marsha pi sekolah, hantar Zharif pi sekolah ugama + kenkawan semua masih bercuti + Kerteh masih sunyi, saya dah kurang sedihnya... gembira bertemu Kak Izzah & family..

Lupa nak citer, last Sunday, 1st meeting dengan The Masriyahs yang saya kenal dari fotopages nya. Hopping dari Blog & Fotopages Kak Liza yg juga tersohor tu, kami berjumpa di alam maya sebelum berjumpa bertentang mata. Kak Liza pun turut serta meeting2 di Mesra Mall, Kerteh hari tu (Giant tak bukak lagi gitu). Hubby kami pernah bekerja sebumbung dulu2. Kami ke Vietnam, mereka berkawin dan ke UK untuk PHD nya. Came back last August & based in UTP, they came to Kerteh for meeting & holiday. Moga ukhuwah berpanjangan..

December 18, 2008

A YEAR AGO..

Alhamdulillah kami sempat fly ke Hanoi & Phu Quoc Island sebelum balik for good.

HANOI, ibu negara Vietnam..



December 4, 2008

GREAT TRIP..

Anak2 enjoy sakan, mak bapak tumpang gembira. Great trip. Weather pun sejuk. Flight balik delay disebabkan protes di Bangkok Airport, affected banyak flight seantero dunia. Stranded kat Hong Kong Int'nal Airport takpe jugak sebab airport cun. Ini lah perjalanan kami 25-30 Nov di Hong Kong..
*****
DAY 2 & 3.. (1st day sampai dah petang)
Hong Kong Disneyland.. 2 nights @ Disney Hotel, Lantau Island..
Di pintu gerebang DI-SI-NI-LAND..
Main Street, Disneyland..

To Small World.. High School Musical Parade Show..

Yang ini, kasi RM1000 pun saya takkan naik!!! Definitely muntah punya..

Kesian dia, make-up lebih se-inci.. tegang betol muka dia..

Isshhh.. keje gue amik gambar je..

Tarzan's Tree House.. tinggi jugak ni..

Tak sah lah kalau tak bergambor dengan si Minnie Mouse ni.. but Mickey's gone..

The Golden Mickey Show.. great performance..

Tomorrowland.. ada roller coaster sini. Kena tipu dengan hubby, katanya kecik je roller coaster tu. Naik jugak le sebab kena temankan Marsha. Phewww.. pening lalat 2 hari.. nasib tak muntah je.

The Lion King Performance.. great show.. colorful habis.

Disney Kingdom..

Isshhh.. nasib dapat control demand budak2 ni. Dapat sorang sebijii benda, dah la kan..
******
DAY 4 (Ocean Park Hong Kong)
3 nights @ Prudential Hotel, Nathan Road
Dolphin Show.. seronok..

Cannot ride one la..

Gebu betol panda2 tu..

Cable car ride to Bus Stop.. tak larat dah teman nak turun.. kebas otot2 asyik jalan je.. ringan tulang rangka ni..
*****
DAY 5
Science Muzium..

Space Muzium..

Harbour View..

@ Avenue of Stars.. Bruce Lee punya tu..

View malam hari.. chantek..

Lupa dah market apa but kat Hong Kong ni ada Jade Market, Temple Market, Ladies Night Market dan few more rasanya.. murah la jugak tapi macam pasar kat Vietnam je.. barang dagangan hampir kesemuanya sama.. so takde la nyopping.. saja redah traffic manusia kat pasar2 tu..
*****
DAY 6
Lepas check out & tinggal backpacks kat Concierge Hotel tu, jalan2 pulak la pi The Peak. One of the attractions di HK. Kena naik tram nak sampai The Peak tu. Betol macam kata Cat Cat.. dasat pemandangan dia, cantik gila.. Anugerah Yang Maha Esa..

@ Madame Tussauds, The Peak, HK.. sape lagi kalu tak Bruce Lee.. Zharif ni gila Kungfu laa ni..

Kan cantik.... view dari Terrace @ The Peak..

Before balik, singgah solat @ Kowloon Mosque & Islamic Centre di Nathan Road (macam Zino kata tu).. ramai betol Indonesians.. everywhere in the world.. menyemarakkan suasana ukhuwah & Islamiah.. Hotel kami dekat area ni jugak, night market pun area ni, Restoran halal pun banyak kat sini.. mainly serve Indian & Pakistan food la.. sedap jugak..

Belakang Masjid Kowloon, setiap Ahad 2.30-5.00pm, ada Kung Fu Show.. Tu dia.. artis Kung Fu pon ada...

Flight delay.. so kami berkeliaran la dalam airport tu..

Delay lebih 2 jam ni, dapat tak RM200 sorang macam di-warwar kan dalam akhbar2 seantero Malaysia ni..??? Bak balik duit kami..!!!! Tapi OK jugak la service depa ni, cuma muka2 cabin crew tu tawar sikit.. hubby kata macam ''Catwoman''... macam garang sikit, he he.. Nyesal lak dah order dinner online masa book flight, sebab naik flight mata dah takleh bukak. Depa ada buat announcement tapi semua dah berdengkur. Apa taknya, dah dekat 12 midnight... halal je la kat korang..

November 10, 2008

KASIHAN ANAKKU..

Last week (Wednesday) after school..
Zharif : Mummy, I want to be pengawas..
Me : (Aikk apsal ni).. Why?
Zharif : I just wanna be one.
Me : You have to speak Bahasa very well..
Zharif : Yes I can..
Me : Are you sure? Very fluent Bahasa you know. You keep asking me what's the meaning of this and that. You can't even deliver messages correctly from your teachers. You have to do well in Pendidikan Islam too. You might have to Azan & lead doas before & after school..
Zharif : Yes I can, I learnt that in KAFA classes..
Me : (Hmm part ni dia memang boleh).. You have to do more. You've got to set good examples to all your frens. But one thing eh, you have to go to school very early. Which means no TV after KAFA. Is it OK? (I'm not OK with this. Later I'll be the one si kelam kabut nak siapkan dia. All this while ngam ngam soi je sampai sekolah though rumah & sekolah less than 2km.. he he he).
Zharif : Hmm never mind. I don't want to be pengawas..
Me : Fuuhhhh... legaaa..!! Kesian la pulak..

He came back with exam papers last week. I'm so happy, cudn't believe that he did quite well in the exams especially in Bahasa. Oh how can I not be kiasu one? Kids here attend tuition classes as early as 6 years old. Mostly, most of the kids here. After few arguments with hubby, I just let it go lah. Help him with homeworks & revisions, encourage him, keep telling him to do his very best, guess that's all I could do. Kot tak score, takkan nak sebat pulak. He's just 8. Yang bikin naik hangin, silly & careless mistakes. Hubby kata toksah la pikir, dah lepas. Tapi bila dia pulak tengok test papers tu, dia pulak naik hangin. He he hello... dah lepas laaa.. Apa2 pun, I'm happy with his Bahasa. Though he can't converse well, he understands the questions etc..
*****

FROM THE 1ST EVER BAHASA TEST IN JAN 2008

AND THIS TOO (which he copied 5 out of 8 sentences given in the questions). I told him to copy anything he cudnt understand in the paper/questions. Get the key words and copy..!! Great right..!!



TO THIS FINAL ONE, YEAR END EXAM RECENTLY.. not bad huh..? He did great..!!! Well done son..!!



Kudos to the teachers especially her class teacher (Bahasa also).. very helpful & dedicated. Thank you so much.. Cikgu Tuan Sharifah Rohani..

November 6, 2008

THANX MAX.. THANX HENNA..

Kisah silam masa cuti Deepavali baru2 ni. Hubby drive pi KL hari Rabu, ada meeting hari Khamis just before Deepavali tu. Saya & anak2 naik Plusliner pukul 6 petang dari Kerteh hari Khamis, tak boleh ikut hubby sebab Zharif ada last paper untuk year end exam petang Khamis tu. Excited gila budak2 ni sampai tak nak tido atas bas tu. The journey was good, hujan sikit2 & smooth. Sampai Pekeliling around 11.30pm, hubby dah tunggu. Then off to PNB Park. Dasat gak apartment 2 rooms tu, but I prefer The Zone lagi. Dunno why, guess I'm the typical Malaysian one laa.. Suka kepoh2 punya tempat. Exclusive2 ni kurang sikit la. Prefer Malaysian style lagi, the huru hara & merrier atmosphere. Lagi pun you never know people maaahh.. these days. Sunyi2 sangat nanti mengundang macam2..
*****
Aktivit kat KL weekend tu apa lagi, kalau tak High School Musical 3-Senior Year movie. Then hantar kerusi makan Fella yang patah kakinya ke Warehouse di Subang. Cacat la pulak. Cisss.. jenama gah tapi patah gak sebatang. Takde la kami overweight pon taaauu..!! Then off to Midvalley, ada Property Fair. Saja jenjalan amik angin, lama tak pi Midvalley. Prrghh.. gila ramai rakyat Malaysia. Tapi pelbagai kaum bersama2 menikmati cuti Deepavali di Midvalley. Indahnya Malaysia.
*****
Pastu sengkek dek budak2 ni. Nampak pulak Pet's World kat atas tu. Tu dia..!!! Nak jugak hamster. Dah lebih setahun depa nak, malas nak layan sebelum ni. Disebabkan nak cuti sekolah ni, kami belikan jugak la. At least Zharif ada aktiviti nanti. Dengan ini, melabur lah kami kat situ. Beli 2 ekor (same sex ya sebab tak nak bertambah ahli kelorga dia, tapi tak tau pulak jantan atau betina nya!!!). Sekor nama MAX (Zharif punya), sekor lagi HENNA (Marsha punya). Cage tu pun amik yang paling kecik. Ada merry go round lagi. Happy la depa ni. Saya ni geli orang nya especially dengan bulu2 haiwan ni. Eiiyy naik bulu roma. Tapi OK la sebab hamster ni kecik je, pastu dok diam2 dalam tu. TETAPI semasa insiden "budak2 musang" bantai copper kat atap rumah last week tu, Max & Henna la yang kejutkan saya jugak, sebab depa yang terjerit2 main merry go round tu. Depa ni tido siang hari, jaga malam hari. Depa tido kat pintu bilik sebab dapat hawa sejuk air cond ni. Tu lah dia citer... THANX MAX.. THANX HENNA...

October 31, 2008

PENCURI...!!!!

4.40 pagi.. tap tap tap.. bunyi tapak kaki kat atap rumah. Kuat jugak. Musang agaknya. Eiiyy, kuat betol, macam "bapak musang". Kejut hubby. Kami keluar bilik, aku takut gila, remang bulu roma. Tak pernah seumur hidup kena insiden ni. Semasa ngintai kat tingkap kecik bilik air, nampak tali terjuntai2. "Aiikk, kat sini ke depa panjat?" Hubby nak keluar, saya tak kasi, macam2 ada dalam kepala. Try call post guard, semua no talipon tak leh pakai..!! Haper ke ni, kendian call 999. Depa transfer ke KT, pastu KT nak transfer ke Kemaman, bila nak sampai Kerteh ni..??
*****
Dalam pada tu, saya call As, my close fren. Dia pun takde nombor postguard. Pastu hubby dia drive pi postguard. Laki ku tak sabar nak keluar dengan parang sexy dia yg berkilat tu. "Hahh, keluar la." Saya kunci pintu, dok dalam bilik dengan anak2 yang tengah tido. After a while, hubby As sampai dengan guard (Polis Bantuan). Cari punya cari, rupanya "bapak2 musang" nak baham wayar "copper" kat atap tu. Separuh dari wayar copper tu dah di belasahnya, separuh lagi tak sempat sebab tuan & cik puan rumah ni dah bangun. Sempat gulung je, panjang jugak tu. Copper/tembaga kan masih mahal, harga besi yang turun. Pastu guard tu bisik2 sesama sendiri, sorang naik motor & cabut. Rupanya depa dah ada suspect2, nak pi check whether ada rumah ke tak.
*****
Rupanya kes2 ni biasa sangat. Depa kata, anak2 orang sini jugak. Tak terkejut sangat sebab dah dengar banyak kali. Apa la keje, tak malu ke mak bapak kalau dapat tangkap. Polis Bantuan tu advice kami supaya report polis sebab tak mau dibiarkan berleluasa. Dah banyak tangkapan dibuat tapi kes2 tu settled camtu saja. Adus.. camna ni. Nak report polis, takut kena target dek "musang2" tu sebab depa dok sini jugak. Tapi kalau tak report, kes ni akan berulang & tiada akhirnya.
*****
Last2 hubby report jugak atas alasan keselamatan. Datang la polis penyiasat dari Kemaman petang tadi, borak2 la sikit. Depa pun macam tak terkejut. Masalahnya, sebelum ni takde orang report polis, so benda ni macam takde benda. Tak tau la apa polis tu nak buat.. Apa2 pun, kami dah report kat pengurusan sini dan juga Polis (yang betol). Doa2 takde lagi insiden ni. Ya lah, dah pandai panjat atap ikut pokok mempelam, lepas ni kalau terdesak, mesti lagi ekstrim kot. Nauzubillaah.

September 16, 2008

JEM NENAS & KL TRIP..

Laa.. baru la perasan bahawasanya saya sedang berpuasa di tanah air, setelah 10 tahun puasa di Vietnam sebelum ni. He he, memang la Bazaar Ramadhan tempat window shopping untuk bulan Ramadhan ni. Tengok je, beli sikit2 je. Mana nak dapat tengok kuih2 & segala jenis makanan yang colorful tu, kat Malaysia je ada. After 2 weeks puasa, minum air untuk iftar pun dah kenyang dah.

Yes..!!! Last week dah siapkan jem nenas untuk Tart Nenas. Tapi as always, rasanya siap menjelang Raya Aidil Adha kot. Sokmo2 camtu. Tapi harapan memang menggunung tinggi untuk siapkan sebelum Aidil Fitri ni.

2 jam, non stop mengacau beb..!! Habis otot2 lengan ni keras jadik nya. Isshhh, ada lah segumpal je dapat. 4 biji nenas besar tu. 10kg beratnya..

Khamis lepas ikut hubby pi KL, dia ada meeting hari Jumaat. Tu lah dia, agaknya stress selama ni disebabkan cuti weekend hubby dia telah dicuri sehari. Sini, weekend nya Jumaat & Sabtu. Almaklum kalau kena attend meeting hari Jumaat di KL, tak ke sehari weekend telah disapu bersih. Banyak pulak travel lately. First week puasa di Bangkok, the whole week before tu di KL. Pastu every Friday meeting di KL. Tak aci kan.. patut la saya rasa stress. Udah le dengan rutin yang sama setiap hari di Kerteh ni. Trip to KL last weekend kira best la though saya tido je kat apartment room tu. Puasa kan, mana mau pigi daa..? Dok kat Level 21, The Zon. Ini lah view nya, dari Living Area..

View dari Master Bedroom..

View dari dapur.. mana pigi itu langit biru, awan kelabu..?? Lepas ini saya rasa, penghuni2 bangunan pencakar langit ni boleh tukar2 kuih ikut tingkap je. Sebab dekat sangat.. betol tak?