August 18, 2012

BUSY MEROYAN DI AKHIR RAMADHAN...

 ANAK LEMBU TERGIGIT CILI,
ANAK KAMBING TERBAHAK KETAWA,
SALAM AIDILFITRI DARI KAMI SE-FAMILI,
AMPUN MAAF ZAHIR BATIN DIPINTA..


Khamis lepas subuh kami bertolak pi KL lagi.. Hubby ada meeting petang tu kat KL.. Makanya memang la busy kekdahnya tak terkata.. 2 minggu ni dok perabis masa pack unpack baju 4 kali pi KL.. Tapi Rabu baru ni lagi la haru nya sebab nak kemas baju terus untuk balik Raya ke Taiping rumah mertua.. My mak beraya kat Mekah lagi.. Ni masih kat rumah adik @ Bandar Botanic Klang.. Tunggu depa 2 beradik siap balik Kuantan, baru kami gerak ke Taiping.. Biar lah jam pon sebab memang dah adat musim raya.. Seronok jugak haper kalo jam2 tu.. Heheh, Malaysia meriah..!!


Oven dah meroyan kan.. Makanya terpaksa mengukuskan segala yang boleh.. Rabu lepas memang busy tahap Gunung Everest sebab dok mengukus 2 Carrot Cake & 2 Kek Buah.. Sepasang untuk bawak balik Taiping, sepasang untuk adik2 bawak balik Kuantan, depa beraya rumah Atok.. Aunty2, Uncle2 & sepupu sepapat ada ramai, maka takde lah depa ni sunyi.. Rabu tu pukul 2 ptg sampai pukul 11 mlm kerjakan kek2 ni.. Malam tu tido macam batu sungai keras tak gerak2 rasanya..


Icing untuk Carrot Cake pon pakat masuk dalam container je.. Nanti nak hidang baru selet2.. Plan asal nak buat kek2 kendian & beramai2 dengan adik2 serta sedara mara di Kuantan sebelum gerak ke Taiping  malam raya tu.. Tapi hubby kena meeting kat KL Khamis tu, maka Plan B yang jadinya.. Tu ler sebab musabab kena buat kek awal2..
*
RAMDHAN HAMPIR MENINGGALKAN KITA,
MOGA KITA AKAN BERTEMU SEMULA,
SYAWAL BAKAL MENJELANG TIBA,
MOGA AMALAN KITA DITERIMA..

August 14, 2012

DISENGAT & SAYA GAGAL...!!

Arrived KL safely malam tadi.. Musafirnya kami sampai 2 kali seminggu datang KL.. Ikut hubby yg kena meeting.. Last week dia meeting Selasa & Jumaat.. Hari ni meeting lagi.. Petang ni balik Kerteh.. Esok, Rabu petang datang KL lagi sebab Khamis dia ada meeting lagi.. Takleh stay sbb pagi esok dia ada meeting kat Kerteh.. Rasa penat tu ada jugak tapi dah biasa cenggini.. Dari kawin dolu2 lagi.. Tapi kesian dia kena drive lama semalam.. Kat Temerloh dia amik stering... Sebab ini mata sangat mengantuk cannot tahan2 punya..


Al kisahnya pagi semalam kena attack dgn lebah kat surau.. Attack kat kaki ni haaa.. Memula tu OK je tapi after a while tapak kaki jadi sengal2.. Kenkawan suruh pi klinik.. Dapat le satu injection.. Nurse tu dah kata ngantuk... Ceehh, kita kata maybe boleh tahan, kononnya kuat.. Hahaha kecundang..!! YA BETOL rupanya... Ngantuk tak henti2.. Sampai pagi ni baru lah boleh bangun dengan gagahnya.. Alhamdulillah tak attack muka.. Camno den nak raya nanti... 


Semalam berakhirnya sessi tadarus kami tiap hari 9-1pm.. Hehheee... Sesaja je akak tu mintak kami ber-PINK kan diri semalam.. Untuk kenang2 nanti.. Ada yang dah nak pindah nanti tu.. Duduk di perantauan ni kawan2 datang & pergi.. Lebih2 lagi di kawasan perindustrian yang besar ini.. Population bandar kecik ni memang di-monopoli oleh orang luar (luar dari bandar ni la).. 
*
Rasa nak ke SOGO pagi ni tapi malas nya nak redah jalan sesak kat KL ni.. Udah le kabur2 jerebu macam berasap je KL ni.. Antara sebab2 tak sempat nak update & BW.. Dok ke KL banyak kali.. Packing & unpacking baju.. Bag pon tak sempat simpan.. !! Baju Kurung Marsha takde lagi ni.. Huwaaaa... 
*
Citer Khamis lepas on the way to KL.. FIRST TIME  ke Pasar Ramadhan.. Beli & bukak pose dalam kereta tepi highway.. GAGAL...!!! Sebab membeli tak hengat doniya (tapi habis makan, Alhamdulillah)...!!! Ciisss... Sangat serik...!! Tak akan pergi dah..

August 9, 2012

TODAY IN HISTORY...

Serius takde masa nak BW & update blog.. Ni pon sambil2 kemas baju pi KL lagi.. Isnin baru ni dah ke KL ikut hubby meeting.. Sampai KL 6.50pm.. Park kereta kat hotel, terus menapak ke Ampang Park.. Mencari2 kerusi meja yg kosong.. Banyak2 tempat makan situ, KFC ada meja kosong.. Iftar lah kami kat situ.. Alhamdulillah untuk sekian pertama kalinya history, dapat Solat Terawih di Masjid Asy-Syakirin KLCC.. Selasa balik Kerteh, singgah Kuantan & iftar dalam kereta.. Pakat drive-thru McD je.. Nak cepat kejar Solat Terawih kat mana2 yg sempat on the way tu.. Alhamdulillah, Tganu banyak surau/masjid tepi jalan.. Hari ni tak tau lagi kat mana2 nak iftar nya..


Another history..!! KUIH LOPIS... Bukan Jenifer Lopez yek.. Memang lah feveret.. Tapi mengenangkan prosedur tradisional membuatnya sangat menyakitkan hati, maka hasrat itu berkecai.. Alhamdulillah dapat inspirasi lepas potpet2 dengan akak sorang tu dolu.. Banyak hasilnya jugak kalo duduk2 potpet ni.. Rendam je pulut macam biasa dengan esen hijo... Pastu tanak je macam biasa.. Air sama paras pulut..


Periuk nasi letrik kecik ni kami beli kat satu kedai masa duduk Seoul dulu.. Elok utk travelling.. Bila tengok bawah tu, printed Made In Malaysia.. Cari kat Malaya takde pulak sbb ramai yg berkenan.. Tapi yang ini digunakan utk masak nasi utk 4 molot dalam rumah ni hingga kini.. Ni kira yg bajet2 tak lapar sangat.. Masak utk sahur OK lah yg ni.. Also kalo masak Nasi Lemak utk makan pagi.. Kalo utk makan t'hari takut kena sumpah je sbb kecik sangat kan...


Tadaaaa.... Sekarang boleh lahap tanpa segan silu... Kepal2 & golek2 dalam kelapa parut.. Kalau bulat2 pon OK.. Lepas tu penyekkan dalam kelapa.. OK je sbb kita yang buat dia, kita yg makan dia.. Tak kuasa nak balut2 dalam daun pisang & rebus.. Renyah oooiii...


Yuummm yummmm... Rumah ni, kalo dessert ada air gula melaka, memang lah feveret...


Bajet2 nak habiskan apa yg ada dalam freezer/fridge... Masak BAKSO je semalam.. Kalo yang sup2, memang laju la kat rumah ni..
*
Esok Jumaat.. HAPPY WEEKEND SEMUA..!!!
Tak tau la pukul berapa sampai KL malam ni.. 

August 5, 2012

MEROYAN, MEMIKIR, MENGGELEGAK, MENINGGAL...

Masih  belum ke Pasar Ramadhan.. Tak cukup masa betol nak BW & update blog.. Ni pon sebab atas rasa rindu pada semua.. Sekerat hari dah ber-tadarus.. Masing2 semua nak kejar habiskan minggu ni jugak.. Next week masing2 nak kejekan oven buat biskut miskut untuk raya.. Me no kisah one because the very my one oven sudah meroyan.. Gotta cari resipi kukus2 sahaja.. Belum sampai seru utk cari oven baru.. Tapi jugak terasa excited sangat nak raya.. Namub begitu, terasa biarlah Ramadhan kekal panjang.. Sebab hikmah & berkat serta istimewanya Ramadhan ni, tak sama dengan bulan2 lain..


Citer hari ni tadi.. Dah nak tepu otak, memikir apa nak masak.. Bebudak ni kita ajak pi Pasar Ramadhan, takmo jugak.. Alih2 masak je la apa yang deme suka.. Puding Caramel utk dessert.. Buat 1/2 adunan je.. !/2 tin susu cair + 3 telur + 1/2 cawan gula.. Tapi peach slices tu kena habiskan 1 tin tu lah.. Tu yang meriah bagai penuh sepinggan tu.. Takde kuasa nak simpan lagi.. Done..!! Habis utk 4 molots dalam rumah ini lepas terawih tadi..


Nafsu yang menggelegak nak makan Mee Kari.. Santan kotak takde tapi kelapa parut ada.. Bahan lain jugak ada.. Maka dengan susah payah nya memerah santan utk buat Mee Kari.. Ni part yang paling tak suka = perah santan.. Leceh laaa.. Kalo santan kotak tu, tuang je.. Padan lah muka.. Rasa 90% saman.. So, sonang kojo den kalo ado santan kotak..!!! 


Pukul 7 pagi Jumaat lepas dapat panggilan telefon. Cerita amat sayu.. Kawan kami RZ, kematian parents nya.. Seperti dalam berita di atas.. Di bulan mulia ini, kedua orang tuanya pergi bersama2 mengadap Yang Maha Esa.. Innalillahi wainna ilahi roojiuun.. Moga rohnya dicucuri rahmat.. Ditempatkan bersama mereka yang beriman.. Meninggal hari Jumaat pada bulan Ramadhan.. Ustaz kata hari tu, kalo meninggal bulan Ramadhan, terlepas azab kubur.. Masih banyak persoalan oleh kawan kami ni dengan siasatan pihak berkuasa & pihak media.. Apa2 pon moga kebenaran akan terjawab secepat mungkin.. Tak sempat nak bertanya detail sebab tak berkesempatan nak melawat ke sana...

August 3, 2012

MENIKAM SESUDAH DIROTAN WALOPON DAH TUA...

Selasa lepas, break kejap dari tadarus ada Tazkirah Ustaz Yusuf.. Sesudah tu, ada sessi Ustaz merotan.. Menggunakan rotan songsang nya yang panjang sejengkal, kami dirotan2 perlahan sambil mulutnya membaca berbagai ayat2 Al-Quran..


Asalnya takut, tapi nak cuba jugak.. Kus semangat, walopon rotan kecik sejengkal tu hanya diketuk perlahan, namun sakitnya sampai ke tulang.. Dalam surau yang ber-aircond ni, ustaz ni berpeluh2 melawan angin2 dari badan2 kami.. Ustaz kata angin, ada akak tu kata si dia yg bertanduk tu.. Ustaz kata, bulan Ramadhan ni, syaitan yang di luar badan kita memang diikat.. Tapi yang di dalam darah dalam badan kita, mereka masih bermaharajalela.. Oleh itu katanya, banyak lah berzikir & berdoa.. Cenggitu setan2 takde la bergayut keliling kita & dalam badan kita.. Baca Bismillah masa nak makan, tutup mulut masa menguap, baca doa masuk bilik air, baca lah segala ayat Al-Quran & doa sepanjang masa agar setan2 takde dekat dengan kita.. Patut lah.. Patut lah.. Ada kawan sorang tu, agak lama dirotan perlahan tapi tapak tangan jadi lebam2.. My body ini, sakitnya kat belakang belah kiri.. Banyak yg bergayut tu agaknya.. Aiisshhh... Kat bahu baju kurung ni ada sponge padding tu, tapi gila sakit kena ketuk kat situ...


Sebab nak blogwalk punya hal, masak sempoi2 je.. Campak isi ayam dgn rempah Fajitas dalam kuali panas.. Also sprinkle Olive Oil..


Bikin la ini jugak.. Entah salad ke, salsa malsa ke.. Apa2 yang ada dalam fridge..


My beloved son punya.. 


Bulan puasa ni serius tak de masa nak amik foto2.. Tak sempat suruh posing, dah ngap dah..!!!


Hhhmmm... Drooling for soooo long.. HARI MENIKAM SEDUNIA...!! Lompat Tikam ni sebenarnya.. Tapi lembik sikit.. But YES, semua suka yang lembik.. Ada kawan kata macam Som Som.. Apa tu..??


Buat 5 mangkuk.. Sebab tak reti buat sikit.. Resipi tok dah banyak tu.. Nanti oter2 salah pulak.. So kisah nya, kasi 2 mangkuk ke 2 orang kawan... Mana habis semua ni.. Sebab depa rajin datang amik.. Hahahaaa... Senang je, calling2.. Sape nak, sila datang.. Takde lah, kebetulan depa akan lalu kat area sini.. Dah tau target dah.. Takpon Zharif akan hantar dengan beskal dia..


Kawan sorang tu kasi balasan lah pulak.. Alhamdulillah.. Kita kasi sebab tau takkan dapat habis..
*
Alhamdulillah belum pergi Pasar Ramadhan lagi. Hajat hati nak jugak pergi tengok suasana nya, tapi si kecik 2 orang ni takmo pergi.. Habis nak pilih makanan apa nanti, takut salah beli,  sape nak makan.. Baik la masak apa yg diorang memang makan.. Sonang kojo den.. Tapi ada hati nak pergi satu hari nanti..
*
HAPPY WEEKEND SEMUA..!!
Tak pi KL lah minggu ni.. Balik Kuantan jengok rumah mak & rumah aunty yang nak buat Homestay tu..