Wednesday, February 29, 2012

WALLLAAA... WONDERFUL WEDNESDAY...!!!

Every Selasa bawak anak2 pi Kemaman ada kelas tambahan.. Al-makanya tiap hari Selasa mesti masak dinner se-sempoi yang boleh.. Penat sey drive balik dari Kemaman tu.. Pasar Malam ada tapi jauh sangat.. Takmo beli.. Takmo beli..!!! Disiplin Mulan ooi.. Kata nak azam itu ini.. !!


Sebelum pi Kemaman, sempat marinate ayam 5 ketol.. Bahan2 marinate ikot suka hati, segala jenis sos masuk dalam tu.. Balik pukul 5 tu masuk oven & bakar je.. Tortilas dah beli hari Ahad (hari shopping barang dapur).. Potong sayur buat salad je.. Hummus pon ada beli kat KL dolu2.. Yang atas ni mem MULAN punya.. Lupa Buah Jeton semalam.. Tapi ada Hummus, lupa semua..


Ni apak & anak laki punya.. Depa rajin carik2 isi ayam & gulung2 sendiri..


Ni anak pompuan punya.. Dia suka Tortilas tu dengan Hummus saja.. Me no understand one.. Dia makan salad last sekali..


Received this from a fren yang sangat noti & nak kena babap tu..!!
*
Sape nak nanti saya send OK, but don't babap me.. Hehehe... Stay happy & healthy semua..!!

Monday, February 27, 2012

KISAH SERIBU SATU MALAM...

Semalam (Ahad) Hubby ada terima jemputan menembak.. Haaa, dapat pulak hobi baru yang menggerunkan..  Ni la penangan ke Koh Samui hari tu.. Jadi gian nak menembak pulak.. Tapi best jugak kot, rasa puas.. Ataupon perasan macam James Bond.. Ahaks.. I la tu.. 


Macam tau2 je Toaster kami dah hangus.. Dapat No 10 tu walopon beginner.. Hehehe, bravo my darling..!!


Semalam pon beku kepala tak tau nak masak apa untuk dinner.. Konon nak yang ringan2 je.. Dalam pada berpinar otak nak pikir, amik isi ayam & udang, sengkuang balance pecal minggu lepas, garam, lada sulah, kicap, sos tiram & minyak bijan... Blend dalam pengisar je.. Zzzrrrr..... Siap sepinggan...


Sumbat & simpul dalam kulit wantan (balance dulu, beku dalam freezer).. 


Tak celur mee pon, sebab dolu2 buat tak laku.. Depa2 ni pakat ratah je wantan2 tu.. Kulit wantan tak cukup, sudu2 je filling tu campak dalam sup yang gelegak + sawi.. Hehhe..


Simpan sikit untuk goreng... Amik ko nasib tak hangus.. 30 minit je siap semua.. Toksah citer la badan camna, lenjun basah.. Cuaca pulak very the hottest one..


Segan nak citer.. Semalam (Ahad le), pi belajar Squash.. Rasa nak celen Dato Nicole David.. Alih2 hari ni tulang rangka + otot2 macam susah gerak langsung.. Gatai tak warm up banyak2 semalam.. Tak sedar diri lah ni..
*
Hari ni (ISNIN) kan, coach tu tanya, "Aunty tak main hari ni..?"
Aunty ni jawab, "Oohh, hari ni banyak hal, penat sikit"..
Hahahaaa, padahal nak angkat kaki tangan pon rasa nak nangis ni..
Stiff habis satu badan.. Serius rasa nak golek je atas katil.. Takpe la, ajak kawan Zharif join ganti Aunty yang kejang otot & tulang ni..


Konon nak jaga badan.. Masak LAKSA MALAS hari ni.. Part yang seksa cuma carik isi ikan.. 2 ekor je.. No tumis2 OK.. Bawang merah, ciliboh, kari ikan, asam keping, isi ikan & udang kering ditumbuk, kerisik & santan.. Lambun semua dalam periok.. Me no rajin one today.. But the kids tambah..!!! Ohhoo, mummy so happy.. 


Tengah prepare dinner.. Ada SMS masuk dari akak kat KL tu.. Tergamam kejap..!!


Dah reply kata tak tau.. Lepas tu dia SMS lagi.. 
Adooii... Sape boleh tolong ni..???

Sunday, February 26, 2012

SUNNY SANGAM SATURDAY...

Waaahhh... Monsoon telah meninggalkan kita.. Cuaca kini ya amat teriknya.. Alhamdulillah.. 
Moga ikan2 makin banyak di pasaran.. 
Moga nelayan2 yang dikasihi dapat balik dengan hasil tangkapan..
Moga bertambah kurangnya harga2 ikan..


Tatkala cuaca begini, terasa ingin tergolek2 di atas salji sambil mengukir nama di atasnya.. Tapi, yippi yabeduuuu.... Nama ini tetap terukir di atas salji walopon diri jauh beribu batu & kilometer... 
THAAAAAANNK YOU berjuta2 untuk..
..yang kini sedang giat bermain2 dengan salji di keliling rumahnya dan mengukir nama hamba di atas salji nan sejuk dan putih itu.. Alhamdulillah, terasa dingin diri ini.. Jangan lama2 kat luar tu tau Yong.. Sejuk bebenor salji tebal tu..!!


Semalam (Sabtu) balik Kuantan jengok mak & bawak dia pi kenduri kawin..Yes, I like kenduri kawin OK.. Suka kutip bunga telur.. Cuaca pon sangat garing semalam.. On the way balik Kerteh, terlompat2 nak sangat cari ABC macam kat atas ni..


Ataupon set yang ini.. Teringat pulak nak balik cepat nak tengok SANGAM sambil makan kopok lekor.. Tapi takpe la.. Penuh status FB depa2 dok tengok citer SANGAM petang semalam...


Namun begitu, sampai Kemaman hubby kata lama tak makan OTAK-OTAK..


Yumm yumm... Sedap bangat2.. Serius sedap rempah pada isi ikan tu..


Makan SATA jugak..


Amik ko.. Ni kuantiti standard untuk famili kami..


Semestinya penuh semeja.. Finger licking good..!!!


Sangat2 tersohor WARONG OTAK-OTAK CHE WAN ni.. Everytime pergi, mesti ada mereka yg femes bertandang di sini.. Semalam DATO HASSAN ALI ada jugak menjamu selera.. Dulu2, krew filem pon ada.. Dato Stapa & wife (D'NAVECHEE) pon ada jugak makan kat sini.. Kami takde la femes, cuma hangit hames2 je...Ahaks...

Friday, February 24, 2012

MEMANDU DI LONDON-UK.. ONCE UPON A TIME...

Assalamualaikum & Salam Sejahtera..

Al-kisahnya hubby ada attachment sebulan pada bulan July tahun 2000di Runcorn, UK.. Time tu baru habis pantang bersalin anak pertama, Zharif baru 45 hari umurnya.. Mak membebel2 sebab kami pi.. Takut bentan kononnya.. Ni hubby la punya keje.. Katanya 4 tahun kawin baru dapat anak, nak jugak dia bawak baby dia pi.. Mak baby tu kendian citer la.. Ramai pun baby baru lahir naik flight lah mak.. Biasa lah mak kita kan, mau tak risau.. Cucu sulung pulak tu.. 


Thursday, February 23, 2012

TERBAKAR-BAKAR THURSDAY...

Geram kena tinggal je.. Tapi nak ikot camna kan sebab budak2 ni sekolah.. Hubby pi KL hari Ahad & balik Isnin petang.. Pastu pi lagi petang Selasa & balik petang ni (Khamis)... Kalo la budak2 ni takde exam next week, mau cabut pi KL naik bas petang nanti lepas sekolah sebab esok dah Jumaat = Weekend... 
Huwaaa...!!! Sabar Mulan ooiii...
Tapikan, time apaknya takde, ringan sikit sebab boleh habiskan leftovers dalam fridge.. Kalo apaknya ada, tak sampai hati la pulak recycle leftovers untuk dia.. 


Sedang hati terbakar asap2 (puuh puuh) tak dapat ikot ke KL, tetiba teringat Roti Bakar Mejerin + Gula.. Feveret masa kecik2... Guna hotdog bun & ngap dengan suka hatinya tadi.. Morning snack la konon Roti Bakar ni sebab pepagi tadi dah makan balance Nasi Goreng Sempoi anak2.. Tak sabar punya hal, roti tu tak sempat garing.. Namun begitu, I tell you ianya sangatlah sedap.. Garing jugak ni cuma takde kesan hangus2 sikit gitu.. Kena makan panas2.. Hhhmmm, rasa nak buat lagi untuk lunch nanti..


Tetiba jugak mood mem-bakar datang pulak (sebab hati terbakar kena tinggal gitu hahahaa).. Al-makanya akak yang order Carrot Cake tu dapat lah kek nya pagi tadi.. Lama tak buat kek ni, sejak Raya tahun lepas.. Hehehe, sape yang nak order kek tau sangat2.. Kek cuma akan dibuat kalau bahan2 & mood ada.. Ahaks.. Kita bukan pandai sangat.. Buat sikit2 untuk kawan2 dekat je.. Ramai lagi yang jual besar2 kat sini.. Kalo bahan takde, memang mintak maaf la.. Takde kuasa nak beli banyak2, jauh nak ke Kemaman beli barang.. 
(Sila rujuk resipi di JOY OF BAKING untuk resipi Carrot Cake ni.. Semua resipi mantap2 di sini..)
*
ESOK JUMAAT.. HAPPY WEEKEND SEMUA..

Wednesday, February 22, 2012

WORRY-WORRY WEDNESDAY...!!!

Received via email, FB updates & ada baca kat BLOG HAPPY IRFA.. Scary...!!! Manusia yang malas & takde otak punya cara hidup sekarang ni..


TAKE CARE MY FRIENDS...!!! Moh kita bayar online je la sekarang ni.. Semua transaction bikin online je.. Desperate betol manusia yang malas sekarang ni..!! Depa attack ramai warga emas jugak + pukau.. My tokwan sedara antara mangsanya.. Depa follow dari Tabung Haji.. Cisss, rasa nak sekeh hidup2 je.. 

Tuesday, February 21, 2012

MAKAN-MAKAN DAN MAKAN LAGI...!!!

Semalam ada kawan jemput ke Majlis Baca Yasin kat rumah dia.. Yipppiii yahooo.... Dia pandai masak.. Mesti banyak makanan.. Cis, makan je yang ingat.. Hahahaa... No no lah, silaturrahim jugak yang penting & perlu dikekalkan.. Kebuntangan & tak ingat nak update blog.. Ahaks..


Dia order NASI KERABU & banyak lagi.. Meveles..!! Lain sikit versi lauk Nasi Kerabu ni.. Ikan Selayang rebus asam yg digoreng tu sangat sedap.. Ada story - Ada akak & mokcik tu dok bertelagah pasal Budu.. Sorang kata budu tu masak atas darat, sorang tu kata budu tu tak masak atas darat.. Aiyaa.. Masak kat darat or laut, no hal la... I eat semua jenis BUDU.. Sebab BUDU turunkan Kolesterol..!! I like.. Nampak nasi yang biru tu ada kelabu2..?? I curah 3 sudu besar budu.. Ahaks.. Kenyang satu hari.. Banyak jugak kawan2 lain bawak makanan.. Hatta banyak sangat bercakap sampai lupa amik foto lain2..


Pagi tadi ada akak neighbour datang rumah & kasi KUIH TALAM.. Yahooo, Alhamdulillah.. Ada je rezeki datang ke molot ini.. Akak ni duduk selang 1-2 rumah.. Tengah2 tu rumah bujang2 laki semuanya.. No like la..
"Ya Allah.. Murahkan rezeki kawan2 ku semuanya 
termasuk yang membaca
dan tidak membaca BLOG ini.."


"A TRUE FRIEND 
IS SOMEONE WHO THINKS 
THAT YOU ARE A GOOD EGG 
EVEN THOUGH 
THAT YOU ARE SLIGHTLY CRACKED"
*
Thaaaannnnkkk you for being my friend..!!!

Sunday, February 19, 2012

KISAH DUA SEJOLI HARI INI..

Waahhh.. Hari ni dengan rasminya lidah ini merasa CHICKEN KABSAH  @ CAFILA CAFE, KERTEH tengahari tadi..


Setelah sebulan bermula operasi, baru hari ni la dapat peluang.. Asalnya 4 Bloggers nak dating kat sini.. Namun yang tinggal 2 je sebab lagi 2 ada panggilan kecemasan balik Kemaman..


Ni CAFILA SPECIAL FRIED NOODLE.. Ada Ayam Goreng Rangup2 dengan Sos Cili Thai Style gitu.. Ini kedai, menu Arab, Thai, Indonesia & Malaya semua ada..


2 Bloggers sudah cabut balik Kemaman.. Tinggal-lah Cik Mon dengan CHEF HANIELIZA sahaja...!! Moh Kak Liza.. Kita makan berdua je.. Hatta kisahnya, jumpa my schoolmate, datang Kerteh ada site visit.. Dia beria2 nak belanja... Tapi waiter tu kata, dah ada orang lain bayarkan..!!! Murah rezeki kami hari ni Alhamdulillah..!! Tapi wahai kawanku, sila belanja lain kali tau kalo datang Kerteh lagi..!! Akan ku tuntut..!! Cenggini la keluar dengan Chef yang popular.. Jom Kak Liza.. Nanti call saya kalo nak keluar..!! Ahaks.. Body Guard tak rasmi akan follow.. Huwa hahaa....


Kak Liza bawak buku baru yang di-order, siap dengan DVD.. Thaannk you..!!


Pagi2 tadi actually Kak Rina & Dr Sofie (anaknya) call ajak breakfast.. Cik Mon ada hal awal pagi & join the Bloggers Pot Pet @ KAFE KAK YAH pukul 10.. Serooooonok sangat..!!! Tu la citer masa lunch tinggal berdua je.. Dr Sofie ada emergency call @ Hospital Kemaman.. Takpe, next time.. 

Saturday, February 18, 2012

SESAK PERUT & PELUH..

Balik Kuantan (rumah mak) Khamis malam.. Alhamdulillah Jumaat tu dapat settle banyak benda.. Bawak mak jumpa Tok Sedara yang nak ke Mekah, bawak dia pi beli barang dapor dll.. .. As always, kalo balik rumah mak tu, kami kejekan apa yang patut. Vacuum & mop satu rumah.. Sambil doa2 moga anak2 ni buat benda yang sama kat kita masa tua nanti.. Amin..


Lewat petang Jumaat balik Kerteh.. Singgah gerai feveret.. Banyak gerai feveret sebenarnya..  Badan & tekak macam tak sedap, order NASI AIR.. Fuuhh, I tell you, sangat sedap..!!!


Ni hubby punya.. MEE KARI.. Kids makan NASI LEMAK SIMPLE & KEROPOK LEKOR.. Foto tak sempat amik sebab dah masuk mulut..


Pagi tadi (SABTU) kami gohek2 keliling Kerteh.. Cairkan lemak mana yang perlu..


Singgah PANTAI KERTEH-KEMASIK.. Alhamdulillah weather sangat cantik..


Amik route dalam.. Kat main road kereta macam F1 je.. Takut eh.. Lagipon sini lagi cantik..


Sakit betol pung***g lalu kat jalan turap batu besar2 ni..


Finally sampai kat jalan tar.. Yey yey.. Nun kat depan tu MESRA MALL... Kena cross main road la..


Terus cycle ke PANTAI KEMASIK... Al-maka nya tempat ni semua nya di tepi laut.. Tak tau mana sempadan PANTAI KERTEH @ PANTAI KEMASIK.. Pernah lepak2 dengan kenkawan bloggers kat sini..


SUNRISE... Tak bawak camera besor, so ini je yang dapat.. Tak kuasa nak hangkut camera berat ya amat tu..


Masa ombak besar baru2 ni, pantai2 telah berubah kedudukannya.. Sebelum ni lain sikit rupa pantai ni.. 


Lajunya apak & anak2 berbasikal.. Jurufoto sokmo kena tinggal..


Ada lagi rumah kecik comel ni.. Wonder sape yang punya..


Kena U-Turn sebab cannot tembus ke PANTAI KEMASIK (REKREASI) tu.. 


Banyak gerai breakfast feveret tutup.. Apsal ni..?? Gue lapar sey..!! Alhamdulillah gerai feveret @ Kemasik kat traffic light ni bukak tapi NASI DAGANG udah habis..!! Huwaaa... Order NASI MINYAK je la kami.. Sedap tau..!!


Marsha nak jugak Lauk Nasi Dagang tu.. So pakcik tu kasi dia PULUT KUNING & KUAH NASI DAGANG sebab nasi dah habis.. Ada la ikan sikit lagi.. I tell you kuah dia memang superb..!!


My KOPI O AIS.. Nasi belum sampai tapi air dah habis sekali sedots.. Dahaga ooii setelah 5km kayuh.. Ni nak balik rumah mau 5km lagi..!!


On the way balik takmau cross main road.. So naik jejantas je la.. Prrgghh, macam naik bukit.. Semputs Cik Mon ni tau..


Best jugak duduk atas ni.. Tengok kereta2 datang & pergi..!! Camna la stuntman terjun macam dalam movie2 tu kan..??


Ni la keadaan traffic kat Kerteh.. Bila time boring tu, meronta2 nak keluar dari sini.. Tapi bila sesak nafas dengan traffic kat KL, meronta2 pulak nak balik Kerteh..


OK.. Its time to go now.. Cik Mon punya tulang rangka dah nak jerit2 ni.. Lengoh ooii..!! Baju dah lenjon basahnya..