November 10, 2008

KASIHAN ANAKKU..

Last week (Wednesday) after school..
Zharif : Mummy, I want to be pengawas..
Me : (Aikk apsal ni).. Why?
Zharif : I just wanna be one.
Me : You have to speak Bahasa very well..
Zharif : Yes I can..
Me : Are you sure? Very fluent Bahasa you know. You keep asking me what's the meaning of this and that. You can't even deliver messages correctly from your teachers. You have to do well in Pendidikan Islam too. You might have to Azan & lead doas before & after school..
Zharif : Yes I can, I learnt that in KAFA classes..
Me : (Hmm part ni dia memang boleh).. You have to do more. You've got to set good examples to all your frens. But one thing eh, you have to go to school very early. Which means no TV after KAFA. Is it OK? (I'm not OK with this. Later I'll be the one si kelam kabut nak siapkan dia. All this while ngam ngam soi je sampai sekolah though rumah & sekolah less than 2km.. he he he).
Zharif : Hmm never mind. I don't want to be pengawas..
Me : Fuuhhhh... legaaa..!! Kesian la pulak..

He came back with exam papers last week. I'm so happy, cudn't believe that he did quite well in the exams especially in Bahasa. Oh how can I not be kiasu one? Kids here attend tuition classes as early as 6 years old. Mostly, most of the kids here. After few arguments with hubby, I just let it go lah. Help him with homeworks & revisions, encourage him, keep telling him to do his very best, guess that's all I could do. Kot tak score, takkan nak sebat pulak. He's just 8. Yang bikin naik hangin, silly & careless mistakes. Hubby kata toksah la pikir, dah lepas. Tapi bila dia pulak tengok test papers tu, dia pulak naik hangin. He he hello... dah lepas laaa.. Apa2 pun, I'm happy with his Bahasa. Though he can't converse well, he understands the questions etc..
*****

FROM THE 1ST EVER BAHASA TEST IN JAN 2008

AND THIS TOO (which he copied 5 out of 8 sentences given in the questions). I told him to copy anything he cudnt understand in the paper/questions. Get the key words and copy..!! Great right..!!



TO THIS FINAL ONE, YEAR END EXAM RECENTLY.. not bad huh..? He did great..!!! Well done son..!!



Kudos to the teachers especially her class teacher (Bahasa also).. very helpful & dedicated. Thank you so much.. Cikgu Tuan Sharifah Rohani..

November 6, 2008

THANX MAX.. THANX HENNA..

Kisah silam masa cuti Deepavali baru2 ni. Hubby drive pi KL hari Rabu, ada meeting hari Khamis just before Deepavali tu. Saya & anak2 naik Plusliner pukul 6 petang dari Kerteh hari Khamis, tak boleh ikut hubby sebab Zharif ada last paper untuk year end exam petang Khamis tu. Excited gila budak2 ni sampai tak nak tido atas bas tu. The journey was good, hujan sikit2 & smooth. Sampai Pekeliling around 11.30pm, hubby dah tunggu. Then off to PNB Park. Dasat gak apartment 2 rooms tu, but I prefer The Zone lagi. Dunno why, guess I'm the typical Malaysian one laa.. Suka kepoh2 punya tempat. Exclusive2 ni kurang sikit la. Prefer Malaysian style lagi, the huru hara & merrier atmosphere. Lagi pun you never know people maaahh.. these days. Sunyi2 sangat nanti mengundang macam2..
*****
Aktivit kat KL weekend tu apa lagi, kalau tak High School Musical 3-Senior Year movie. Then hantar kerusi makan Fella yang patah kakinya ke Warehouse di Subang. Cacat la pulak. Cisss.. jenama gah tapi patah gak sebatang. Takde la kami overweight pon taaauu..!! Then off to Midvalley, ada Property Fair. Saja jenjalan amik angin, lama tak pi Midvalley. Prrghh.. gila ramai rakyat Malaysia. Tapi pelbagai kaum bersama2 menikmati cuti Deepavali di Midvalley. Indahnya Malaysia.
*****
Pastu sengkek dek budak2 ni. Nampak pulak Pet's World kat atas tu. Tu dia..!!! Nak jugak hamster. Dah lebih setahun depa nak, malas nak layan sebelum ni. Disebabkan nak cuti sekolah ni, kami belikan jugak la. At least Zharif ada aktiviti nanti. Dengan ini, melabur lah kami kat situ. Beli 2 ekor (same sex ya sebab tak nak bertambah ahli kelorga dia, tapi tak tau pulak jantan atau betina nya!!!). Sekor nama MAX (Zharif punya), sekor lagi HENNA (Marsha punya). Cage tu pun amik yang paling kecik. Ada merry go round lagi. Happy la depa ni. Saya ni geli orang nya especially dengan bulu2 haiwan ni. Eiiyy naik bulu roma. Tapi OK la sebab hamster ni kecik je, pastu dok diam2 dalam tu. TETAPI semasa insiden "budak2 musang" bantai copper kat atap rumah last week tu, Max & Henna la yang kejutkan saya jugak, sebab depa yang terjerit2 main merry go round tu. Depa ni tido siang hari, jaga malam hari. Depa tido kat pintu bilik sebab dapat hawa sejuk air cond ni. Tu lah dia citer... THANX MAX.. THANX HENNA...