Wednesday, August 28, 2013

DAY 6 ~ BERGEN, NORWAY..

As Salam & Selamat Sejahtera.. 30 May 2013 = Day 6.. Dah reda sikit masa lepas Raya ni, sambung2 lah citer pengembaraan hari tu... Masih terpahat dalam memori, indah sungguh ciptaan Ilahi...!!



BERGEN AQUARIUM


Wednesday, August 21, 2013

DAY 5 (Part 2) ~ HEMSEDAL - BERGEN, NORWAY

29 May 2013... Day 5 Part 2.. Ada 7 hari lagi nak cover citer, untuk kenangan sendiri & anak2... Dah tersadai kat rumah ni, maka boleh la BW & hapdet mana yang bisa.. Best jugak tergolek2 atas katil masa anak ke sekolah.. Kelas kat surau pon tak start lagi.. Hubby pulak outstation lagi.. Of course lah takleh ikot sebab dah sekolah kan.. No way lah to ponteng anak2 lagi.. MENANTI BROTHER REPAIR FRIDGE NI tak mai mai lagi... 


Tuesday, August 20, 2013

POST SANA SINI RAYA... PENING KEPALA PON YA...

Assalam & Salam Sejahtera semua... Moga sihat & ceria di Syawal yang bahagia... Haaaa kalo raya tak sah lah tak habiskan masa atas jalanraya kan kan kan... Sama lah kami jugaks ini...


Kronologi di atas jalanraya... Beginilah rupanya kami the pilot & co-pilot hahaa... Sebab nak kena ingat balik perjalanan, atas sebab musabab IC  telah HILANG (misplaced))...!!!! Banyak lak trajedi lepas raya ni, fridge tak sejoks tapi freezer sejok... Dapor pulak satu stove dah takleh guna.. Aiyayyaaaaa...

26 Ramadhan : Kerteh -KL (ikut hubby meeting)
27-28 Ramadhan : KL (lepak kat bilik hotel, visit kawan)
29 Ramadhan : KL - Kuantan (habis meeting, nak raya umah my mom dulu)
1 Syawal : Kuantan - Taiping (balik umah mertua petang tu)
2 Syawal : Taiping (lepak, makan, tido)
3 Syawal : Taiping - Kuala Kangsar (beraya + pekena Laksa Kuala)
4 Syawal : Taiping - Permatang Pauh, Penang (beraya umah BFF)
5 Syawal : Taiping - KL (beraya umah SIL in KL, due nak beranak)
6 Syawal : KL - Kerteh (Home Sweet Home)
7 Syawal : Kerteh - KL (teman hubby drive walopon baju tak habis basuh)
8 Syawal : KL (hubby meeting, me & kids JJCM KLCC & The Smurfs)
9 Syawal : KL (JJCM & beraya rumah schoolmate in Kg Melayu Subang)
10 Syawal : KL - Kerteh (Home Sweet Home, badan lunyai lembik)
11 Syawal : Balai Polis Kerteh (cari IC), JPN (bikin IC baru, $110 melayang)

Haaaaa... Seantero Malaya perjalanan kami... Tak lepas ke Selatan je... Sebab takde kesempatan..


Balik rumah, belek2 botol2 biskut Raya.. Masa order tak hengat doniya kaaaannss gitu.. This one entah apa ke nama.. My sis order from Johor.. Kencana, Kenanga entah lah.. 


My forever & ever fav.. Biskut Makmur.. Ada kisahnya citer Biskut Makmur tahun ni.. Sms akak yg buat sedap tu mintak 2 balang.. Dia takde reply pon, so order tempat lain.. Alih2 sebelum nak balik raya masa pi kedai, dia call kata dah mai hantar biskut ke rumah.. Takkan nak kata dah order kat tempat lain.. Ukhuwah punya pasal amik je la.. 


Mula kenal Biskut Untaian ni last year.. Sedaaaappp u.. Cair dalam molots.. So tahun ni order lah kita..


Also wajib masa Raya.. Nak buat dah tak nampak jalan.. Maka jalan yang senang ialah order je dari pakar = aunty sebelah rumah mak yg memang buat utk Kerabat Diraja jugak.. Sedaaappp u.. Tapi aunty ni dah pindah KL duduk dengan anak dia..


My sista kasi.. Macam granola bars kan.. Yes I like very the much.. Healthy u...


My sista jugak kasi... Bangkit Cheese... First time makan, memang sedaaappp...


All time fav... Biscotttttiiiiii.... Yang ni 6 balang beli dapat 1 free.. Best kan.. Kena sorok sebab sekali hadap gerenti licins...


New one on the block (for me lah)... Kuih Tiram Ber-Kacang... Yummeehh....


Foto Nyonya Mulan & kelorganya...


Cantik spek kami raya tahun ni kaaannnss... My only brother je takde sebab beraya umah mertua dulu.. Mak kata jgn balik sekali harong sbb nanti dia tinggal sorang2... Mak mintak balik asing2.. Ada betolnya... Sesape yang nak mai Tganu, mai la singgah raya sini.. Sunyi je ni maybe ramai yang puasa 6 kot...

Wednesday, August 7, 2013

KISAH CERITA DI HUJUNG PUASA...

Assalam & hope all is well... Macam2 plan tapi kalo dah ditakdirkan tak jadi, maka tidaklah jadinya, kan kan kan... Yang pasti ada hikmahnya nanti... Mak tak dapat jugak pi umrah bulan Ramadhan ni.. Frust jugak tapi dia redha.. Tapi kami adik beradik happy bangat baaa sebab lama tak raya puasa dgn dia.. Tapi cannot show one lah nanti dia sedih heheheee... Maka macam2 lah plan nak celebrate raya dgn mak.. Nak masak itu ini, nak tempah itu ini.. Ya la selama ni bertahun2 balik rumah mertua utk first few days raya.. Bulan puasa mmg slow kat blog, banyak hal jgk also mak duduk & puasa sama kitorang di Kerteh.. Kalo duduk layan blog mmg berjam2 lamanya..

                                     

Alih2 Jumaat lepas, hubby kata kena pi KL petang Ahad baru ni sbb meeting Isnin till Rabu...!!! Haiyoooo nak raya meehh.. Dia ajak pi sekali, ponteng sekolah kids Isnin tu.. Selasa depa dah cuti.. Maaakkk aaaiii... Punah plan den.. Nak buat kek bagai jenisshhh...Sabtu hantar mak balik Kuantan, berserta barang2 peralatan MASTERCHEF BUKAN CELEBRITY ini...!!! Alhamdulillah duduk 3 mlm bulan puasa ni dpt lah bilik bosau sikit...

                                      

Asalnya hajat hati nak hangkut segala peralatan MASTERCHEF tu untuk buat kek etc tapi takut bunyi mixer yg beli tahun 1998 tu bikin bingit jiran2 tetangga kiri kanan.. Anak Arab menjerit pon dapat dengar.. Tak de oven takpe, can use steamer only maaaa sbb ada stove kat kitchen PNB Park ni.. Tapi hassle jgk lah nak hangkut Major Mixer tu.. Maka buat kek dlm mimpi la 2-3 hari ni...

                                      

Haaaaaa hadiah raya... Tetiba naik chicken pox pagi Isnin... Kita raya dalam bilik & dalam kereta lah ya Marsha ooiii... Kuarantin lah kamu...

                                       

Rezeki tiada siapa yg tahu kan walopon tak dapat mengerjakan kek bagai lagi ni.. Semua dari Yang Esa.. Yg pasti biskut & kukis takkan dari tanganku ini.. Leceh meehhh, kek lagi senang... Mix & beat, humban dalam loyang & bakar.. Haaaa mai intai.. Ada Honeyjoy & dodol feveret den dari Rombau.. Ado Kukis Untaian dari Puchong.. Ada choc,candy & nuts dari Turkmenistan & Turki.. Ada Carrot Cake tempahan kawan Kelate... Ada Baklava dari Saudi Arabia... Semua den dapat Alhamdulillah... 


Isnin baru ni kami dapat geder2 after soooo many years tak dapat geder2 ber-5 org ni.. Dari Vietnam ukhuwah terjalin.. 10 tahun di sana, kami sama2 susah & senang hidup di tempat orang.. Walopon semua dah balik & transfer ke tempat lain seantero dunia (Turkmenistan, Arab dll),ukhuwah masih kuat Alhamdulillah... Moga kekal hingga ke akhir hayat.. 


Yezza kami masih di hotel ni huwaaa....!!! Nunggu hubby nak ke opis.. Entah la pukul berapa dapat redah highway nak balik Kuantan... Jangan lah meeting tak hengat nak raya.. Pulak tu Khamis petang or malam, redah highway lagi nak ke rumah mertua di Taiping pulak... Wowwww, KL-Kuantan untuk hari ni & Kuantan-Taiping untuk hari esok.. Moga selamat semuanya Aamiin...!!!

Akhir kata, TAQOBBALALLAHU MINNA WAMINKUM... MAAF ZAHIR BATIN....!!!