Sunday, August 28, 2011

SALAM RAYA.... SALAM MERDEKA...


Anak kerbau tergolek dahaga,
Anak kambing tersepit di tangga,
Sunyi sepi kini suasana,
Ramai perantau telah tiada,
Hari Raya menjelang tiba,
Sama-sama lah kita merayakannya..
*
Anak lembu penat berlari,
Takut disembelih untuk raya nanti,
Tinggal lah kami masih di sini,
Malam raya baru ke destinasi,
Sepuluh jari ku susun kini,
Ampun maaf dipohon se-ikhlas hati...
*
Pesal la syahdu semacam je raya kali ni...
Boring ada, sunyi ada, sedih di hati...
Maybe sebab kami masih di sini...
Takpe takpe, esok malam bertolak lah kami..
*
APAKAH MAKNA RAYA BAGI ANDA..??
*

" Anak kecik main api,
Terbakar hatinya yang sepi,
Air mata darah bercampur keringat,
Bumi dipijak milik orang...
*
Nenek moyang kaya-raya,
Tergadai seluruh harta benda,
Akibat sengketa di antara kita,
Cinta lenyap di arus zaman... "
*
APAKAH ERTI KEMERDEKAAN PADA ANDA..??

Wednesday, August 24, 2011

DAY 4~BOURG EN BRESSE, GENEVA, MONTREUX, BERNE & HASLIBERG, SWITZERLAND

Day 4 - 23 July 2011...
Bulan puasa ni banyak yang perlu dikejar.. Alkisah nya, maka slow lah sikit untuk meng-update sambungan roadtrip kami yang lalu..


Monday, August 15, 2011

DAY 3 ~ CHELLES TO BOURG EN BRESSE, FRANCE

DAY 3 - 22 July 2011...
Lepas solat Subuh, tido semula sebab penat gila semalam nya menapak @ Disneyland.. About 10am kami check out. 


Friday, August 12, 2011

DAY 2 ~ DISNEYLAND, PARIS

DAY 2 - 21 July 2011...
Mulanya tak nak pi, tapi sebab dah sampai, maka masuk je la Disneyland ni..


Wednesday, August 3, 2011

SEDIH & SENGSARA SEKETIKA...

Memang rasa nak nangis kuat-kuat... Sebesar-besar molot yang boleh bukak... Sedih & suspen yang tak terhingga...


Sape tak sedih, sape tak nangis...!!!! Sape tak teriak lagu ni...!! Amik gambar bagai nak rak.. Walo tak posing macam seleberiti-seleberiti terkenal gitu.. Kenangan tu yang penting... 


Dari lebih 900 foto yang teman amik sepanjang ROADTRIP @ EUROPE tu, hanya 600 yang ada dalam SD Card ni...!!! Alhamdulillah dalam camera hubby ada jugak, tapi family foto semua dalam camera teman ni haa.. But SYUKUR ALHAMDULILLAH... Dalam pada suspen & sedih tu, try google cari camna nak solve the problem... Alhamdulillah, SD CARD RECOVERY WEBSITE ni banyak tolong.. I dont mind keluar sikit $$ asalkan dapat gambar2 semula.. Syukur sangat-sangat...!!


M.O.D.E. ----> N.O.W.
*
Nak kata JET LAG, dah masuk hari ke 4 dah... Tapi mata ni asyik ngantoks je.. Ngada2 betol.. Tatkala foto-foto hilang baru dapat semula, maka kisahnya nak kena edit & throw2 mana yg perlu.. Dekat 1000 gambor2.. Penoh sesak Local Disc (D) tu.. Kena copy ke banyak port, takut hilang lagi.. 6 countries in 9 days = 3000km... Memang banyak butang camera ditekan2.. Teman kena sound, bulan pose jangan rajin kat internet... Kena kohor2... So teman pon akan kohor2 update gambor2 nanti.. 

Monday, August 1, 2011

RAMADHAN KAREEM & HOME SWEET HOME...

MAAF ZAHIR BATIN...


Moga semua diberkati Ilahi,
Di bulan yang mulia ini,
Mari lah sama2 kita nikmati,
Ganjaran yang telah dijanji...
*
*
HOME SWEET HOME

ALHAMDULILLAH kami syukuri...
Dengan berkat izin Ilahi,
Safe & smooth journey,
6 negara kami rentasi..



Teman gilir2 bawak kereta,
Dengan suami tercinta,
Rasa takut mulanya ada,
Isshhh, lepas tu ku tekan 160km juga...
*
Wajib daku juga merasa,
German popular dengan AUTOBAHN nya,
Highway yang speed limit nya tiada,
Syok jugak merempit sama..