Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Moga sihat ceria gembira dan dimurahkan rezeki sentiasa.
FROM THE RIVER TO THE SEA, PALESTINE WILL BE FREE.
Buntu kadang nak prepare breakfast untuk hubby. Teringat ada tenggiri lagi. Maka Selasa kemarin, awal2 pagi lepas Subuh sepi'e, kita bersilat di dapur. Tapi actually kalau plan betul2, kejap je Insya Allah.
MI CALONG
Mi Sup Bebola Ikan. Favorite kami sekeluarga. Asalnya dari Beserah satu mukim di Kuantan, antara tempat naiknya ikan2 dari laut ke jeti sejak bertahun2 dulu.
Yang putih tu homemade fish ball. Tapi tak ada la bentuk ball sebab nak cepat, sudukan aje hehe. Ada tahu, fish cake, fish ball instant tak ada. Ada keropok lekor rebus dipotong2, yang warna kelabu tu. Pernah letak keropok keping tapi malas kali ni.
Sekeping tenggiri, ambil isi, simpan tulang & kulit.
1 ulas bawang putih
1 suduteh tepung ubi
Lada sulah & garam.
°°°°°°°°°°°°°
-Tumbuk atau guna food chopper/processor. Kami punya kecik je, yang tarik2 tu, bukan bateri atau USB. Bentukkan jadi bebola, ketepikan. Saya, sudukan terus dalam sup hehe. Sebab tak dan. Tak cukup masa.
Tumis 7 bawang putih cincang/ketuk 2 kasar. Masukkan kulit & tulang ikan. Then masukkan 2 cawan air + 2 sup punjut. Rebus lama untuk bagi semua mesra. Masukkan garam dan lada sulah. Keluarkan atau timbok semua yang dalam sup tu. Atau tapis, untuk dapatkan sup sahaja tanpa ada bahan asing yang kasar di dalamnya. Teruskan merebus sup yang menggelegak. Masukkan bebola ikan. Atau macam saya, sudukan terus adunan ikan ke dalam sup yang menggelegak. Bentuk memang tak jadi bola lah. Boleh juga disumbat dalam tahu putih atau tahu goreng. Kalau makan kat kedai sekarang, banyak yang letak ayam & tulangnya, tak best lah macam tu kan.
Agak2 bebola ikan dah masak, masukkan fish cake, potongan keropok lekor, keropok keping, tahu goreng, daun sup, bawang goreng, garam, gula. Nak letak poached egg atau pecahkan terus telur sebiji2 pun boleh. Makan dengan sambal kicap yumm yumm. Boleh guna mihun, mi kuning, kuetiau atau apa2 lah. Selalu nya dimakan dengan taugeh tapi tak ada dalam fridge maka kita habiskan salad yang dah nak tukar color tu.
LEMPENG SANTAN + SAMBAL SADIN.
Sedap sangat lempeng tapau dengan sambal SADIN ni.
ANJUNG HIJAU LIN SWANDEE
Weekend bermalam di Putrajaya. Ahad baru ni siap2 kemas baju, pukul 7 pagi terus ke Sg Merah. Ajak hubby breakfast di sini.
Tengok blogger Sis FZY FUZZY makan DI SINI.
Nak makan LEMPENG.
Luas tempat nya.
Ada LONTONG, NASI LEMAK macam2 lauk.
Nampak sedap sangat tapi sebab nak ke kenduri kawin, maka kena hold perut dulu.
ANJUNG HIJAU LIN SWANDEE di SUNGAI MERAB.
Laaaa hubby pun order LEMPENG. Dah jadi 4 keping, sama pulak tu. Patut order LEMPENG lain.
Ada kari dan sambal. Pedas tapi sedap. Last2 kena tapau 1 1/2 lempeng sebab banyak dan kenyang.
Dah nak balik baru lah sampai kuih muih ni. Macam2 jenis.
Nun di sana ada corner lain.
Ni menu nya,
Parking lot pun banyak jugak. Ada lagi di belakang2 tu.
Ada tangga, maybe ada lagi ruang di atas kot. Insya Allah nak repeat menu lain pulak.
Alhamdulillah sempat sampai ke dewan majlis di KUANTAN, pukul 12. Dapat jumpa adik2, mak dan sebahagian sedara mara.
Aduhai...SA tengah demam ni...dapat hirup sup panas2 macam ni sedap ni...ooo mi calong ye namanya
ReplyDeleteAlaaa kesian SA. Moga cepat sembuh ya. Memang sup sedap masa kurang sihat kan
DeleteMi calong tu alahai nampak macam menarik. Masuk sekali keropok lekor tu yg uniknya mi ni. Bahan2 yang dimasukkan semua saya suka kecuali taugeh.
ReplyDeleteBoleh je tukar sayur lain tapi selalunya tak letak sayur pun hehe. Memang sup ni byk berasaskan ikan, ada keropok lekor rebus jugak.
Deleteingat dulu-dulu kak saya selalu pergi makan mee calong medan feri sekarang dah tinggal kenangan tempat tu
ReplyDeleteMedan Feri tempat Cik Li kan, sekarang dah pindah ke Serambi Teruntum
DeleteFROM THE RIVER TO THE SEA, PALESTINE WILL BE FREE.
ReplyDeleteAmeeennnn
Mee calong tu mcm masakan Terengganu. Simple tapi sedap.
Mulan orang mana ek?
Mi Calong asalnya Kuantan, sempadan Terengganu kan. Mesti ada yang lebih kurang. Saya asal Kuantan :)
Deletemasak sdiri mi calong puas mkn tu,..pernah mkn time holiday kuantan
ReplyDeleteBetul masak sendiri puas hati sbb sekarang ramai yg jual letak tulang ayam. Tak best lah.
DeleteNampak sedap, tambah lagi ada keropok lekor.
ReplyDeleteBetul memang sedap sebab banyak rasa ikan.
Deleterupa nya betul ada menu mee calung...
ReplyDeletelinda 1st time dengar masa dalam cerita hantu, lepas tu tak pernah pulak dengar sapa2 sebut...
sedap nya sup kuah jernih macam tu je...kalau rajen, boleh lah buat jugak nanti
Hehe ya memang ada Mi Calong ni. Kalau banyak tulang ikan masa rebus sup, lagi sedap dan kuah jadi kelabu sikit.
DeleteSedapnya pagi pagi hirup sup panas. Bagusnya buat bebola sendiri. Rupa bentuk tak bulat takde hal. Sama je masuk perut. hihi..
ReplyDeleteWahh menariklah tempat makan ni. Suka open macam ni. Banyak pulak tu pilihan makanan favourite kita. Datang sini confirm lama fikir nak makan apa tak tahu..Semua macam sedap.
Mi Sup pagi2 memang sedap kan. Hehe ya biarlah tak ada rupa asal ada rasa.
DeleteBetul kedai makan yang open, rasa seronok lagi kan suasana nya. Kami pun nak repeat next time Insya Allah
Belum pernah makan sup ikan. Nampak sedap tu. Teringat pulak sup KFC dulu-dulu yang ada bebola.
ReplyDeleteAlhamdulillah sedap hehe, ohh kfc ada sup ke dulu2.
DeleteAda. Lama dulu. Sebab tu prefer makan kat KFC dari fast food lain sebab ada sup. Tapi stop production tak tahu sebab apa.
DeleteOhh tapi betul jugak kalau ada sup, variety kan menu nya.
Deletewaduh waduhhhh
ReplyDeleteorg puasa hari ni
hanya mampu ketap bibir je laa
tgk mi calong yg fuhhhh👍👍
Hehe sorry...😄😄
Deletelempeng cicah sambal
ReplyDeletepaduan mengasyikkan
🤤🤤🤤🤤
Lempeng memang sedap kan yumm cicah sambal
Deletemkn tiap2 hari pun tak jemu
Deletejanji sambal padu
Betul betul hehe
Deletesemua pun sedap2 belaka...yg paling MZ terliur is mee calong tuuu..pandainya u buat sendiri homemade fishball...teringin nak buat jugak tp tak berapa yakin hahahah
ReplyDeleteMalas tumbuk. Ada food chopper/processor yg kecik tu, senang kerja. Masak memang tak yakin tapi buat je sebab untuk kita makan hehe. Kalau untuk jamu, aihhhh takutttt.
Deletehasil air tangan isteri/ibu pasti akan membahagiakan suami dan anak2. meme letih memasak di dapur tpi rasa puas bila makanan habis belaka....
ReplyDeleteInsya Allah. Aamiin. Terima kasih AK.
DeleteNaik turun, naik turun bijik mata antara gambar dengan description nak cari mana satu fish ball, mana satu keropok lekor, mana satu fish cake... Lain kali kena letak nombor senang sikit... hahahaha
ReplyDeleteIsshh baca lepas foto kedua tu uncle. Tak dan nak letak nama2 tu haha.
DeleteEh kenapa macam meriah dan menarik jer Sup Bebola Ikan Tenggiri tu.. hahahah :D
ReplyDeleteDia punya simple tu out come fuhhh mengancam .. kita punya simple mmg jgn tgk la rasa jer.. hahaha..
Alaa tu no shape fish ball warna putih, fish cake yg yellowish, keropok lekor kelabu dipotong2, tahu goreng warna oren. 4 tu je haha. Daun sup ada hijau2. Nampak lah meriah haha.
DeleteAnjung Hijau Swandee di Sg Merab.. eh boleh la sangap nak terjah ni dekat jer hihiii :D
ReplyDeleteHaaa senang la tu dah dekat ya.
DeleteSup bola2 ikan itu, ya allah menggoda sangaaat yaa 😍😍😄. Di sini ada kulinernyg mirip sikiiit dengan sup itu, namanya Tekwan, makanan dari Palembang , Sumatera Selatan. Saya termasuk sukaaaa sangat. Tapi kuahnya dari rebusan kepala dan kulit udang, bola2 nya yang dari ikan tenggiri atau belida.
ReplyDeleteKedai kecil tuh pun rasa sedap. Cuma jauuuh lah ya dr KL. Saya agak susah ke sana kalo memang tak ada plan ke Kuantan 😄. Di KL yg jual lempeng sedap di mana kak? Saya masih penasaran dengan lempeng ini. Selama di sana tak pernah coba pula
Ya betul Fanny, selepas dijamu Tekwan oleh kawan dari Indonesia di Kerteh dulu, baru saya tau Mi Calong rasanya hampir sama dengan Tekwan. Tapi Mi Calong ni hanya guna ikan sahaja.
DeleteFanny kena datang Malaysia lagi untuk makan lempeng 😍😍 mesti ada Lempeng di sekitar KL
sedapnye lempeng2 tu..
ReplyDeleteLempeng memang sedap Alhamdulillah.
DeleteHomemade fish ball memang sedap kan Mulan.
ReplyDeleteTak kisahlah apa bentuknya, yang penting memenuhi citarasa.... terasa-rasa enaknya di lidah Kak Amie hihihii.
Alaaalaaa... sedap-sedap semuanya makanan tu .. lempeng, karipap, keria...cek mek molek!
Sebelum ni rasa susah nak buat fish ball tapi bila dah mula buat dulu baru tau tak la susah sangat.
DeleteSedap2 kan kuih semua tu.
yum yum sedapnya mulan masak
ReplyDeleteAlhamdulillah masak cincai je
Delete