Tuesday, November 30, 2010

SHAMPOO BAWANG... BUSYUK..!!

Lately memang rambut banyak gugur.. Bukan lately dah, sejak dua menjak setahun lepas..


Banyak jugak try shampoo2 di rak2 kedai tu..


Hubby pon sama.. Tetiba dibelinya Shampoo Bawang ni. Ada logo HALAL.. Tapi makk ooiii.. Bau nya busok ya amat... Tak pakai pon asal nya, cuma baru guna/try/test seminggu lepas.. Gagah kan diri.. Hhhmm, what else can I say.. terpaksa IMMUNE kan hidong ni dengan bau tu.. But it works (boleh la)..!! Daripada tengok rambut berteraboq atas lantai..


Rumah sunyi sepi,
Kepala hampir pening,
Saya buat Kopi..
Cicah Biskot Kering..
***

Sunday, November 28, 2010

THANK YOU... FROM THE BOTTOM OF MY HEART..


Saya manusia paling gembira hari ni..!!!
(ps: semua foto dari google..)
***
BEFORE....

Weekend ni takleh keluar daerah sebab King on call/on duty.. Boleh keluar dalam radius 40km je.. So kita melepak dalam umah je.. Tetiba ada kala & ketika, berdesing hidong ni, disebabkan pencemaran udara.. Bau2 yang sunggoh menaikkan darah bila jejak je kaki dalam bilik air.. 


Laaa, King kata rupanya kat luar umah tu, bertakong nya air kat lantai & keluar dari manhole.. Patut la bilik air anak2 & sinki bilik saya tersombat je.. So NO ENTRY dulu.. Guna 3rd bathroom.. Nak wat camna, kena tunggu Ahad la, orang masuk opis..


So.. pepagi buta sakan menunggu detik 8 pagi.. Calling2 to report kerosakannya.. Yes, they came at 9am.. Me so lega...


The maintenance people (not this man in the pic..) did a great job.. Depa dapat cari punca semua tu, floor trap, manhole etc... Saya sanjung mereka.. Saya amat berterima kasih pada mereka.. Takde depa ni, sape nak buat kerja tu..??? Hangpa pandai kaa..? Kita pon tak pandai..


Tuesday, November 23, 2010

NAK SIHAT..

Adoyai... Baru2 ni terasa imbalance nya kepala (or badan) ini.. Takut sebab dok kerja hantar/amik anak di sekolah.. Teringat berbulan2 dulu, tahap gaban kolestrol agak tinggi.. Heh heh, ku gagah kan diri ke klinik, buat Blood Test.. Sebab obat tak amik pon dolu sbb malas la.. Takut jugaaakk..


Gerraaamm ni... Semua result blood test amat cantik esp tang gula sebab ini mulut suka makan cekelat & cakes & tahap sweet tooth amat lah gaban tinggi nya.. Langsung kenapa hanya kolestrol yang tinggi..?? Sunggoh tak paham.. 7.6 adoyai.. OK, janji pada diri, akan makan obat & teguh disiplin nya..


Ini...!! Teh Orang Kampung, diminum setahun yg lalu.. Nak kurus konon tapi ropanya membantu masalah constipation keturonan.. Suka sangat.. King pon dipaksa minum.. Gaduh awalnya sebab tak tahan ke bilik air.. Tapi kini dengan macho nya kami bisa mengawal ''panggilan'' itu.. Legaaa beb, bior pon menahan perit di kala memulas.. Sakit kepala yg awalnya disangka migrain pon hilang, angin/sendu di dada juga kurang.. Tapi, ngape berat turun 1-2 kg je dalam setahun ni.. Tapi orang dok kata macam ala2 korus, seluar pon kena tukar yg kecik satu saiz..


Sementelaah, tak keluor umah sebab takde hal.. Sebab Kerteh jadi sunyi sepi.. Sebab ramai balik umah masing2 di seluruh Malaysia.. Sebab rata2 rakyat Kerteh, bukan rakyat asal di sini.. Sebab dah cuti sekolah kan.. Sebab itu lah saya membanting tulang, menghabiskan kuih raya Haji (..err kuih raya Puasa kot) yang sebalang ini.. Sunggoh sedap.. Manis lemak gitu..

Monday, November 22, 2010

SESUAP NASI

"SALAM AIDIL ADHA"


Sementelaah menunggu King & Prince solat Jumaat di Masjid USJ, 2 minggu lalu.. Di kanan pagar masjid.. Bukan entrance di main road..


Di kiri pagar masjid.. Mereka duduk meminta sedekah.. Sungguh saya melihat, antara yang diberi banyak nota wang berwarna merah.. Sungguh pemurah rakyat Malaysia..


Sesudah jemaah selesai solat & meninggalkan masjid..


Dari kiri & kanan pagar, mereka bersatu..


Mengemas semua, bangun melulu..


Si nenek (mungkin) mengendong si cucu..


Lantas berjalan sekilas lalu...


Si Ibu berlari pantas begitu..


Mengejar bas, mereka berlalu...
Sungguh sedih, sungguh pilu..
Melihat kudrat Si Nenek & Si Ibu,
Adakah selamanya mereka akan begitu..
Bagaimana kah masa depan si anak itu..
***********
Yup.. Terkadang boring, me & kuncu2 berdating di kedai resipi rahsia itu.. Dan menu feveret ialah itu ikan disaluti dengan cheese kan kan kan...


Tapi ini fresh from my Kitchen 2 minggu dulu.. Sesaja nak coba sebab baru perasan ikan mentah itu ada jual kat hypermart sini.. Hhhmm, walau 100% tak seropa, padan la cost nya 1/4 dari rege kat kedai itu.. Cuma ikan yg di marinate dgn garam, lada hitam & oregano.. Tabur cheese je & bakaaarrr...!!! 


Ni yang dah di separuh baham..!!!


Teruja dengan resipi2 KAK HANIELIZA, esp pasta2 yg berbagai ropa itu... Nak la coba tapi bahan tak cukup.. So dengan sempoi nya jadi la Pasta Malas ku ini.. (Bahan2:- bawang merah-tumis, ayam, udang, carrot, brocoli, sos tomato, sos cili, kicap manis & oregano).. Sonaaaangg jo.. 

Wednesday, November 10, 2010

WONDERFUL MALAYSIA

Cuti Deepavali... Dah tak tau nak ke mana.. My sis kata pi MINES.. Maakk aii, dah bertahun2 tak pi.. Round2 the mall, pastu decided amik Splash Tour.. Malas nak jalan dah..

Kena pakai badge ni, nanti kena tinggal..

Ni Bus cum Boat...

Colorful fishes dalam tu... 

Cantik eekk... 

Macam cruise kat Gold Coast je...

Sape kata Malaysia tak cantik...?? Macam kat United Kingdom gitu.. kat Lake District tu le..

Palace of Golden Horses rasanya.. Tak concentrate ke tourist guide tu sangat, busy kasi ikan makan.. If not mistaken, ada 8,888  model kuda berbagai saiz & ropa kat dalam tu.. Guide tu kata laa..

Terpegun jugak..
*******
Malam tu on the way balik ke Klang, singgah I-City.. Maakkk aiiii... Ramai nya manosia... Tapi redah jugak la sebab belom sampai sini..

Cantiiikkkk... Colorful gitu..

Tak caya kat Malaysia ada ni..

Berduyun manusia... Cuti la katakan.. Bagus, bagus.. daripada dok terperok kat rumah, mai amik angin kat luor.. Heret anak2, asyik tengok TV & main games je...

Marsha ooii,,, jangan tertelan dah le..

Bersempena Deepavali kot..Cantik ni..

Snow House kata nya... Sejok gak..

Kreatip depa ni...
********
 ROCK/WALL CLIMBING @ 1 UTAMA

A week before Deepavali.. Dah takde tempat nak pi..

Bawak anak2 main sini.. Asyik TV & games je.. Kasi peloh sikit & banyak2..

Zharif's trying so hard... Perot dah naik tu..

Well done Marsha.. Asalnya takut.. Omaknya berbangga tengok je.. Gayat lol..!!

Next challenge..

Final one... without tali.. Serun tapi rendah, OK la.. Pastu ada tilam tebal kat bawah sinun..
******
ELEPHANT SANCTUARY,
KUALA GANDAH, LANCHANG, PAHANG.
(few weeks earlier)
Gajah Ride.. 

Feed the gajah..

Menunggu saat2 indah...

Isshh deme ni, gemor betol main ayor..

Siap ko, gajah nak dive dalam air tu.. Actually kat Entrance tu ada sebut "NO BIKINI" tapi rasa nya minah saleh ni memang tak paham langsung bahasa hinggeris agaknya.. Dia sorang je pakai bikini, pesal yg lain tak pakai pon.. 

Anak2 ku memang hantu air..

Tak puas lagi ke...?? Naik2 la ooiii, kembang badan2 yg memang dah kembang tu... Apa2 pon all had fun, setelah berbagai kisah misah, duka nestapa sebelom tu... Sekarang sudah girang...