September 30, 2012

BLOGGERS MEET-ING.... LAGI & LAGI..!!

Alhamdulillah, arrived safely malam tadi.. Home Sweet Home..!!! Yezzaaa...!! Banyak jugak hasil 4 malam di KL baru2 ni..


Jumaat baru ni, memberanikan diri drive ke Dengkil via Kesas & Putrajaya @ PLUS. My brother kata boleh lalu ikut Banting tapi takut laahh.. Nak visit kawan dari kecik.. Kawan yang sorang ni sama Tadika, sama sekolah rendah & sama sekolah menengah yang baru keluar hospital.. Operate mata.. Potpet2 lah si Mulan dengan geng2 dari pagi Jumaat sampai petang nya.. Balik pon sebab hari dah nak pukul 4.. Takut tersepit kat traffic jam pulak.. On the way balik, my fren kata tolong lah amik jalan Banting sebab sangat dekat.. Berani kan diri & YES, sangat dekat compare to jalan highway Kesas & PLUS tu..  


Khamis malam my sister ajak pi SETIA CITY MALL.. Not that jauh dari Klang, so OK la takde traffic jam sangat lagipon dah lepas pukul 8 malam..


Dinner kat TGI Friday... Ni anakanda punya.. RIBS kesukaan dia..


BBQ Buffalo Chicken Wing.. Entah la, lupa2 ingat nama nya.. 


CHICKEN & CHEESE... Burrrppp...!! Konyang den malam tu..!!


Hasil plan last minute.. Meeting2 dengan Blogger yang sangat sweet & slim ini.. 
RAI ~ OURKIZUNA... 
Haaa, tak menyangka sangka betol.. Rai kata, rumah dia 15 minit je dari Bandar Botanic Klang.. So maka hatta on the way amik hubby kat KLIA semalam (Sabtu), kami roger2 & berjumpa di McDon Kota Kemuning.. Breakfast & potpet2.. Sangat seronok.. Maap ya Cik Rai kalo Cik Mulan ni tersalah kata, tersilap bahasa.. Alkisah sangat excited sampai potpet takde tanda koma pon.. Lepas jumpa Rai, lepak rumah aunty kat Putrajaya pulak sebelum ke KLIA & zooomm ke Kerteh..


Hasil hubby dari Bintulu.. Mana taknya ada hasil sebab si isteri dah potpet2 "beli Kek Lapis tau, beli Kek Lapis tau".. Muahahahaaa... Kalo u alls dekat, mai la datang kita makan sikit2 sorang.. 


Mat Saleh panggil VELACHANS... But we Malaysians call Belacan..!! Wakakaaa.... Sekilo you..!! Dah dikerat kecik2..  Kalo dekat buleh kongsi sikit2 sorang..


Ni tak tau nama apa.. Rasa pon belum sebab busy nak selesaikan kain kotorrrr..!!

*
Alhamdulillah.. Trip kali ni dapat jumpa adik2, aunty uncle, cousin, kawan lama, kawan baru... Pergi cuci mata tempat baru = SETIA CITY MALL & cuci poket kat GM KLANG yang borong morong tu... sangat best kat sini sebab murah gila..!! Dekat pulak dengan rumah my sister..!! Yaahoooo yabeda beduuuu...!!

September 27, 2012

BREAKFAST @ NTV7...

Selasa kemarin lewat petang kami ke KL lagi.. Sampai tengah malam Alhamdulillah..  


September 25, 2012

KOREA TO CHINA... MAKAN, MAKAN, MAKAN..!!!

Busy lazy & messy nak update blog..!! Nak luah macam2 tapi hati kata biar pendam..!!! Namun begitu, hati ini sangat rindu sama kamu & kamu semua..!! 


ASPARAGUS + GARLIC.. Kita pekena Chinese Food pulak @ DE TEMPLER, TAMAN MELATI.. Jugak sangat rindu Chinese Food.. Kami singgah on the way balik dari KL, Khamis lepas tu kan.. Kes u-turn pi KL semula @ Genting Sempah tu..


Must try..!! CRISPY GLASS CHICKEN.. Sangat mabeles.. Menu wajib tiap kali datang....


BLACK PEPPER BEEF.. Awesome sebab daging sangat lembut..


DIM SUM.. Favourite..!! RED BEAN DESSERT & STEAMED TOFU pon ada tapi tak tau foto hilang entah ke mana... Alhamdulillah terubat rindu..


U know kan sejak 2 menjak ni femes emes MAGGI KETAM.. Asalnya konon dengar start kat Dungun (I heard lah..) and now ada sebiji kat Kemaman jugak.. Pepagi buta Jumaat lepas (kalo tak keluar daerah la), misi mencari bahan mentah & jalan-jalan isi perut @ Pasar Tani KERTEH.. Jumpa ketam besar.. Amik 4 ekor = 2 kg.. Baloi masak sendiri.. Puas hati kami makan untuk dinner Sabtu kemarin.. Makan kat kedai kena sopan jaga tatasusila.. Kat rumah makan freestyle, bersila pon takpa.. Kelentong kelentang ketok kulit ketam..!! Hubby kata, 95% nak sama rasa kat kedai.. Yo ko o no Jong Lennon..?? Sebenarnya memasing suka ketam, masak apa pon sedap kan..


Tetiba je lately mood sangat jauh datang & pergi ke LAUT CHINA SELATAN.. Agaknya angin taufan SAMBA bawak mood jalan-jalan dari China & Jepun.. Kemarin minggu lepas makan Chinese Food.. Dinner tadi mood nak pulak masak UDON.. Takde MISO paste sebab banyak jual tak halal punya.. Dulu dah cuba ralat & maka-nya pes Miso boleh di-opt dengan Taucu + Cuka... Blend la taucu & tapiskan air nya.. Untuk sup ni, tumis je bawang putih, masuk air & ikan bilis yang ditapis+diblend, sayur ikut suka hati, fish cake, crab stick, telur kasi pecah & seaweed... Laris jugak sebab makan bersama Kimchi.. 
*
Dah habis entry TAUFAN SAMBA ni.. Bubye.. Nak pi Brunch jap.. Ada akak tu order Nasi Dagang power..!! Alhamdulillah.. Moga mood nak update sekencang & selaju angin ribut Taufan SAMBA.. Take care semua..!!

September 20, 2012

KOREAN FOOD YEEYYY SWEETREE..

Selasa malam kami sampai KL, ikut hubby ada meeting on Wednesday.. Yabeda beduuu dapat jalan2..!! Sebab boring sunyi sepi dok kat Kerteh lately ni huwa hahaa...


Pukul 4.30 hubby habis meeting.. Kids mintak pi Midvalley before balik Kerteh, nak makan2 @ DUBU DUBU.. Maakk, traffic jam la time ni..Teringat my friend cakap near PAK KOPITIAM ada kedai Korea HALAL.. At least tak jauh sangat dari KLCC tu..

September 13, 2012

SEMANGAT YANG HANGAT, NASIB TAK HANGIT...

Fuuhh.. Baru dapat lonjor2 kaki.. Semalam takde air satu hari.. Dah tercampak detergent dalam washing machine pagi tu, maka dengan gagah perkasanya terpaksa lah angkut 12 baldi air (yang tak penuh) utk sudah kan putaran mesin itu.. Naik segala mala otot kat lengan ni.. Mau lawan tangan..?? Hahaha... Semalam jugak semangat nak buat bermacam jenis kek datang bertubi2.. Tak dapat ditahan2 lagi..!! Sangat hangat itu semangat...


Halfway putar Carrot Cake tu lah baru perasan air makin pelan & langsung takde.. Semalam jugak ada jemputan Raya+Farewell.. Alhamdulillah ada jugak yang jemput.. Asal tu dah sedih sedu teramat sangat sebab suasana Syawal di Kerteh ni sangat sepi.. Atas semangat & perasaan gumbira dapat jemputan itu, maka terhasil lah sebiji Carrot Cake untuk dijamu ke rumah kawan tu..


Siap Carrot Cake, putar pulak Kek Buah Kukus, walopon terpaksa angkat air ke sinki dapur untuk kerje2 membasuh.. Semangat yang terpaksa dilayan sepenuh hati sebelum ianya tertutup... 
*
Tengahari tadi ter-tengok segmen WANITA HARI INI.. Citer pasal DECO DAPUR.. Ada Linda Onn & host Icip-Icip.. Jugak Mr Designer sorang tu.. Nama tak hengat lah.. Banyak info jugak dari segmen ni.. Kata mereka, buat lah yang praktikal.. Ikut keperluan & citarasa kita.. Ikut ketinggian kita.. Jangan nanti dapur untuk kita tengok je.. Jangan sedap ikut design dalam majalah je tapi tak sesuai dengan kehendak kita.. Begitulah antara kata mereka.. Sangat betol.. Tetiba gatal meng-google contoh2 dapur.. Ada yang besar, ada yang kecik.. Banyak betol design..!! Geram tengok semuanya.. 




















Cuma yang last ni.. Teringat zaman kami menetap di Seoul.. Apartment yang sangat kecik.. Dapur hanyalah cabinet ini di tengah2 living area yang sangat kecik.. Sebelahnya fridge.. Apartment yang sangat comel & kecil...


September 12, 2012

ANNIYONG HASEYO...!!! JOM PI KOREA...

Kalo tengah happy, selera memang bagus.. Kalo tengah sedih pon, selera lagi sangat bagus... Bila yang tak bagus nya..??? Baru2 ni ke KL, misi meredah PAK KOPITIAM - KOREAN HALAL RESTAURANT @ AMPANG.. Tetiba kat pintu kedai ada notis.. NON-HALAL.. Jugak dah tukar nama.. Bila investigate, rupanya owner dah tak larat nak jaga kedai makan.. Dia bukak kedai dobi & lain2 pulak kat tingkat atas tu.. Mulut dah kecur2 nak makan Korean Food ni.. Google & google... Roger sana sini..


Off to MIDVALLEY... Here we're @ DUBU DUBU... Yummm yummeehh.. Thats mine- TOPPOKAE.. Rice cake + Korean Pepper Paste + Fish Cake dll.. Sangat yummeh..

September 11, 2012

CHAPTER : KEEP SMILING






ALHAMDULILLAH... I'm feeling much better now...!!!

September 10, 2012

CHAPTER : LESSON LEARNED...

I will try....


Can I...????? Sob sob sob.....