Sunday, September 30, 2012

BLOGGERS MEET-ING.... LAGI & LAGI..!!

Alhamdulillah, arrived safely malam tadi.. Home Sweet Home..!!! Yezzaaa...!! Banyak jugak hasil 4 malam di KL baru2 ni..


Jumaat baru ni, memberanikan diri drive ke Dengkil via Kesas & Putrajaya @ PLUS. My brother kata boleh lalu ikut Banting tapi takut laahh.. Nak visit kawan dari kecik.. Kawan yang sorang ni sama Tadika, sama sekolah rendah & sama sekolah menengah yang baru keluar hospital.. Operate mata.. Potpet2 lah si Mulan dengan geng2 dari pagi Jumaat sampai petang nya.. Balik pon sebab hari dah nak pukul 4.. Takut tersepit kat traffic jam pulak.. On the way balik, my fren kata tolong lah amik jalan Banting sebab sangat dekat.. Berani kan diri & YES, sangat dekat compare to jalan highway Kesas & PLUS tu..  


Khamis malam my sister ajak pi SETIA CITY MALL.. Not that jauh dari Klang, so OK la takde traffic jam sangat lagipon dah lepas pukul 8 malam..


Dinner kat TGI Friday... Ni anakanda punya.. RIBS kesukaan dia..


BBQ Buffalo Chicken Wing.. Entah la, lupa2 ingat nama nya.. 


CHICKEN & CHEESE... Burrrppp...!! Konyang den malam tu..!!


Hasil plan last minute.. Meeting2 dengan Blogger yang sangat sweet & slim ini.. 
RAI ~ OURKIZUNA... 
Haaa, tak menyangka sangka betol.. Rai kata, rumah dia 15 minit je dari Bandar Botanic Klang.. So maka hatta on the way amik hubby kat KLIA semalam (Sabtu), kami roger2 & berjumpa di McDon Kota Kemuning.. Breakfast & potpet2.. Sangat seronok.. Maap ya Cik Rai kalo Cik Mulan ni tersalah kata, tersilap bahasa.. Alkisah sangat excited sampai potpet takde tanda koma pon.. Lepas jumpa Rai, lepak rumah aunty kat Putrajaya pulak sebelum ke KLIA & zooomm ke Kerteh..


Hasil hubby dari Bintulu.. Mana taknya ada hasil sebab si isteri dah potpet2 "beli Kek Lapis tau, beli Kek Lapis tau".. Muahahahaaa... Kalo u alls dekat, mai la datang kita makan sikit2 sorang.. 


Mat Saleh panggil VELACHANS... But we Malaysians call Belacan..!! Wakakaaa.... Sekilo you..!! Dah dikerat kecik2..  Kalo dekat buleh kongsi sikit2 sorang..


Ni tak tau nama apa.. Rasa pon belum sebab busy nak selesaikan kain kotorrrr..!!

*
Alhamdulillah.. Trip kali ni dapat jumpa adik2, aunty uncle, cousin, kawan lama, kawan baru... Pergi cuci mata tempat baru = SETIA CITY MALL & cuci poket kat GM KLANG yang borong morong tu... sangat best kat sini sebab murah gila..!! Dekat pulak dengan rumah my sister..!! Yaahoooo yabeda beduuuu...!!

Thursday, September 27, 2012

BREAKFAST @ NTV7...

Selasa kemarin lewat petang kami ke KL lagi.. Sampai tengah malam buta Alhamdulillah.. Tapi pepagi lepas Subuh semalam (Rabu), kami check out.. Ada jemputan breakfast..


Sampai studio gelap hari.. Nasib jalan sangat smooth..


Time orang tak ramai ni, sambil capai camera dok cilok sana sini nak pukul foto studio.. Almaklum orang tak pernah masuk studio.. Huwa hahaaa... Ni STUDIO KAKI BOLA...


Cenggini rupanya masa takde orang...


Lepas tu cameraman masuk studio, den pon angkat kaki la sebab malu-malu CAT...!!


Ngeeehhh... Si kecik bertiga Jessinia, Marsha & Najwa ni dapat jemputan untuk BREAKFAST SHOW @ NTV7.. Dok bercerita pasal Scuba Diving untuk kekanak Ribena... Bersama2 diorang tu, Tuan Syed Abdul Rahman, merangkap Founder & Director KIDS SCUBA MALAYSIA... Omaknya tukang pukul foto dari belakang je.. Alaa, amik la sekeping dua.. Depa dah sound OK je nak round amik foto tapi NO FLASH..!! Suspen jugak takut terpijak segala mala wayar2 yang berselirat dalam studio tu... Cer kalo terjatuh mana2 camera or lampu2 tu, tak ke haru biru jadiknya... Huwa haha... 


They were so babbly before on air.. Bla lalaaaa sampai bingit satu studio yang aman tenteram tu.. Tapi bila time LIVE, semua segan silu pokok semalu.. Hehehee...


Curi kat FB cousin.. Cenggini rupanya dalam TV..


Sessi foto ter-pause kejap bila DATO FARIDAH MERICAN masuk Waiting Room ni jugak.. Segan silu senyap seribu kata.. Sangat friendly sampai segan tak tau nak cakap apa, nak buat apa.. Dato Faridah punya session lepas tu je..  


Habis je sessi tu, semua cabut balik.. Jessi & Najwa kena pi sekolah... Kami ke KLIA hantar hubby nak ke Bintulu ada meeting.. Sabtu baru balik.. So melepak la kami kat rumah adik @ Bandar Botanic Klang sampai Sabtu 3pm.. Sesape ada Open House lagi tu, boleh kami pi ke..?? My sister ni keje tapi sibuk nak ajak pi Kenanga laa, pi Setia Alam ada mall baru laaa.. Kakaknya bukan kaki soping.. Kaki makan je..!!

Tuesday, September 25, 2012

KOREA TO CHINA... MAKAN, MAKAN, MAKAN..!!!

Busy lazy & messy nak update blog..!! Nak luah macam2 tapi hati kata biar pendam..!!! Namun begitu, hati ini sangat rindu sama kamu & kamu semua..!! 


ASPARAGUS + GARLIC.. Kita pekena Chinese Food pulak @ DE TEMPLER, TAMAN MELATI.. Jugak sangat rindu Chinese Food.. Kami singgah on the way balik dari KL, Khamis lepas tu kan.. Kes u-turn pi KL semula @ Genting Sempah tu..


Must try..!! CRISPY GLASS CHICKEN.. Sangat mabeles.. Menu wajib tiap kali datang....


BLACK PEPPER BEEF.. Awesome sebab daging sangat lembut..


DIM SUM.. Favourite..!! RED BEAN DESSERT & STEAMED TOFU pon ada tapi tak tau foto hilang entah ke mana... Alhamdulillah terubat rindu..


U know kan sejak 2 menjak ni femes emes MAGGI KETAM.. Asalnya konon dengar start kat Dungun (I heard lah..) and now ada sebiji kat Kemaman jugak.. Pepagi buta Jumaat lepas (kalo tak keluar daerah la), misi mencari bahan mentah & jalan-jalan isi perut @ Pasar Tani KERTEH.. Jumpa ketam besar.. Amik 4 ekor = 2 kg.. Baloi masak sendiri.. Puas hati kami makan untuk dinner Sabtu kemarin.. Makan kat kedai kena sopan jaga tatasusila.. Kat rumah makan freestyle, bersila pon takpa.. Kelentong kelentang ketok kulit ketam..!! Hubby kata, 95% nak sama rasa kat kedai.. Yo ko o no Jong Lennon..?? Sebenarnya memasing suka ketam, masak apa pon sedap kan..


Tetiba je lately mood sangat jauh datang & pergi ke LAUT CHINA SELATAN.. Agaknya angin taufan SAMBA bawak mood jalan-jalan dari China & Jepun.. Kemarin minggu lepas makan Chinese Food.. Dinner tadi mood nak pulak masak UDON.. Takde MISO paste sebab banyak jual tak halal punya.. Dulu dah cuba ralat & maka-nya pes Miso boleh di-opt dengan Taucu + Cuka... Blend la taucu & tapiskan air nya.. Untuk sup ni, tumis je bawang putih, masuk air & ikan bilis yang ditapis+diblend, sayur ikut suka hati, fish cake, crab stick, telur kasi pecah & seaweed... Laris jugak sebab makan bersama Kimchi.. 
*
Dah habis entry TAUFAN SAMBA ni.. Bubye.. Nak pi Brunch jap.. Ada akak tu order Nasi Dagang power..!! Alhamdulillah.. Moga mood nak update sekencang & selaju angin ribut Taufan SAMBA.. Take care semua..!!

Thursday, September 20, 2012

KOREAN FOOD YEEYYY SWEETREE..

Selasa malam kami sampai KL, ikut hubby ada meeting on Wednesday.. Yabeda beduuu dapat jalan2..!! Sebab boring sunyi sepi dok kat Kerteh lately ni huwa hahaa...


Pukul 4.30 hubby habis meeting.. Kids mintak pi Midvalley before balik Kerteh, nak makan2 @ DUBU DUBU.. Maakk, traffic jam la time ni..Teringat my friend cakap near PAK KOPITIAM ada kedai Korea HALAL.. At least tak jauh sangat dari KLCC tu..

Saturday, September 15, 2012

GOLD COAST & SYDNEY TRIP...

Happy Loooonggg Weekend..!! 3 hari tu kira long lah kan.. We're still here, hubby keje sebab plant masih shutdown.. Semalam dia keje, hari ni standby pagi tadi, petang pi keje.. Nanti dia balik, maybe nak cabut balik Kuantan kejap untuk jengok mak..Tatkala sunyi sepi sejak dua menjak ni, belek2 foto2 lama... Yang dah scan, yang belum scan.. Tetiba perasan foto2 trip to GOLD COAST & SYDNEY tahun 2004 dolu.. As always lah, takleh plan awal2.. Bila cuti approved je, baru lah tekan keyboard buat booking etc.. Tapi yang ni sangat last minute.. Tak ada masa nak beli online etc.. Cuti dalam 2 minggu, from Ho Chi Minh City (ketika masih menetap di sana), kami fly bali KL dulu.. 
*
Kami pi satu travel agency ni, cakap nak pi Gold Coast.. This guy, namanya Patrick kata memang dah takde flight sebab time tu dah peak season sbb Summer Hols.. Kami merayu mintak cari jugak (yg within budget - PENTING).. This Patrick memang sangatlah baik, sabar & helpful.. Tak pernah jumpa agent camni.. Last tu dia kata, ada seat tapi via Poland Airlines (tak pernah dengar tapi hangguk je lah).. Tapi to Sydney je & kena amik Domestic flight to Brisbane.. Ada shuttle akan tunggu untuk bawak kami ke Gold Coast.. Ada kawan2 masa kat Vietnam sorang tu dah sound, katanya kalo nak tiket murah memang kena yg transit sana sini.. Patrick jugak tolong with accomodations @ Gold Coast & Sydney jugak plus tickets to Movie World etc.. Kira punya kira, semuanya within budget & maka terbanglah kami ke Sydney bulan July 2004.. Alhamdulillah.... Midnite  tiba di Gold Coast..


Bangun pagi tu keluar kat balcony.. Wooowwww... Cantik nya view..!!! Patut la ramai kata Gold Coast cantik..


Kalo lah sebiji tu aku yang punya..!!


From our balcony..


Stroll kat area hotel..


SURFERS' PARADISE...


Stroll lagi... Bersama yang ditolak & dikendong..!! Marsha was 2 & Zharif was 5.. Memang sangat berbaloi beli carrier tu.. Stroller pon ketahanan anak hingga certain kg tapi tak ingat berapa.. Aaiisshh tapi kan, kalau dah ada darah musafir dalam badan, invest lah sikit utk carrier & stroller yg praktikal & berkualiti.. Kami punya ni harga sederhana tapi branded jgk, berlambak lagi yg mahal2...


Hasrat nak jumpa kawan yang tengah buat PHD kat Sydney.. Tapi terjumpa kawan lain yang tengah holiday @ GC..


Malam yang meriah jugak @ GC ni..


Next day pi PARADISE COUNTRY.. Tengok orang shave kulit bebiri dll...


Tapi dengan bebudak kecik ni kan, kat sini yang depa paling suka..


Playing with the kangaroos.. Jangan kena tendang dah ler..


Feeding them..


Posing sekeping dua with them (the kangaroos tu lah).. Foto satu roll tak menjadi.. Foto masa tengok depa shave bulu2 bebiri, foto2 stroll kat GC etc.. Takpe lah.. Simpan dalam hati je..


Next day tu to MOVIE WORLD..


Haahhh... Suka lah dia..


Mak nya pon suka.. Masa kecik dulu mana ada naik semua benda ni kan...


Power Rangers tengah ber"tukar"...


Wild Wild semua...


Jom jumpa HARRY POTTER & FRIENDS..


Malu tapi mau..


Rasa nak satu costume camni.. Kalo agak2 darah tengah meluncur ke atas, boleh je tukor costume ni & siap lah korang..!!


Yang gayat2 ni, mintak mahap lah ya..


Takmo basah baju... Tengok je lah...


Waduh2... Omak nya segan nak diri tengah2 tu... 


This show @ POLICE ACADEMY paling best..!! Sangat kelakar & dapat tengok aksi2 stunt macam dalam TV/Movie tu.. Banyak kena tipu jugak kita ni...


The mother sangat excited dengan semua dalam kedai ni.. Nak hangkut memang impossible.. So hangkut foto je lah..


Next day tu fly to Sydney.. Check in hotel & terus keluar stroll tengok bandar... Depan SYDNEY HOSPITAL... 


Jalan-jalan amik angin Sydney...


Seronok dapat tengok tempat orang.. Bersih je, kemas je.. Tempat kita pon ada jugak cenggitu kan.. Walo camna pon rupa MALAYSIA, saya bangga menjadi rakyatnya.. 


Next day tu amik cruise...


Syok jugak sebab tak padat dengan manusia..


Muntah lah.. Nak posing kejap..


Baru perasan foto ni..!! Zharif tu jerit ke haper tu..???


Alhamdulillah kerana kami diberi peluang untuk ke sana.. 


Ada ZAAFFRAN in Sydney..???? Waahhh, caya lah.. 


Malam tu kami pi SYDNEY AQUARIUM.. Tengok shark yang sangat2 besar yang pernah ditonton kan di AQUARIUM di dunia (kata mereka).. NO PHOTOS kat situ... Cannot imagine kalo pecah aquarium tu... Seriau jugak... Esoknya kami fly balik to KL.. Bye bye SYDNEY...