Thursday, July 22, 2010

WAITING..

Cerita hari SELASA - PUBLIC HOLIDAY kat sini.. Been waiting for darling hubby pi diving.. Hunting for LOBSTERS..!! Sabar menanti dari pagi sampai petang..

Sunday, July 18, 2010

CYCLING & RECYCLE..

Hubby on stand by mode (plant shutdown).. So cannot go anywhere maahh.. Lama tak cycle sekelorga..


Sebab ada anak2, kami terpaksa lalu jalan dalam, jalan tepi laut (jugak la)..


Stop jap amik angin laut, weather very nice laa, a bit cloudy tapi best...!!


Ohh, best nya lepak sini.. Tapi sebab kelaparan..


Terpaksa lah mengayoh lagi.. Tak dapek nak amik gambor bebanyak sebab asyik kena tinggal di belakang..Takot eehh.. Ni pon speed abis2 nak amik angle gini..


Dari jalan tepi laut, tang ni masuk area perumahan Kemasik pulak..


Singgah kat warong feveret.. Pekena Roti Sardin & Kopi-O Ais.. Yumm yumm, kebuloq punya hal, tak sempat amik gambar Roti Sardin yang masih panas2 lagi.. Kih kih kih... Dah liciinnn...


Cycle dengan anak2 ni takleh le guna main road.. Kereta, motor, lori buat jalan ni macam Litar Sepang.. Zoom zooomm... Every week tiang lampu terkorban.. Nasib takde orang yg korban.. Kesian kitorang, malam2 sokmo jalan gelap, padahal main road gitu..


Terpaksa guna jejambat.. Memang jejambat ni utk basikal jugak.. Ada laluan basikal & laluan pejalan kaki.. Sebab ada sekolah dekat ni..

Wednesday, July 14, 2010

HIKAYAT MEMPELAM MANGGAWANGSA..


Kong kong kong.. habis satu kelorga nak kena batok ni.. Makan sakan pelam dulu, dah stop dulu, dah deliver banyak kat kenkawan & kaum kelorga.. Memang dah tak larat nak kait dah.. Galah yang hampir 20kaki pon tak terpegang, orat leher dah tegang ni.. So pepagi & pepetang hari, dok pakat kutip je la atas tanah tu.. Dok berebot pasal dengan beburung kat luar tu, kalau lambat mau dipatok & dimakan semuanya..

Yang terlalu masak dah tu, kupas & freeze je la.. Pastu blend je terus buat ICE BLENDED.. Yumm yumm, pastu terkong kong batok.. Simpan je la bila2 nak makan..

Mana yang agak2 hampir masak, masok dalam fridge.. Ada masa makan laa..

Yang ni batch yang keras lagi tapi dah masak la, jatuh dari pokok..

Adeeiiii, sayangnya dah dipatok dek burong.. Rezeki depa la ni..

Yang ni lagi haru.. Pandai burong ni patok tang yang dah masak, part yang tak masak tak dipatok nya..

Yang ni kerja dek musang tak berjanggot.. Tak reti2 nak habiskan isi pelam ni..?? Rogi ooii musang ooii..

Yang ni jatoh sebab dah masak sangat, tak sempat dikait.. Adooii, yang tinggi melangit tu sape la sudi nak tolong kait.. Kena panjat atap bumbong tu..

Pemandangan yang paling sakit kat belakang rumah ku ini..!! Habis.. habis beburong & memusang dok party & celebrate dengan mangga2 aku sepokok itu..!!

Yang ni pon tak kurang hebatnya, berkeliaran keliling rumah, sampai anak2 tak leh nak main kat luor rumah.. Apa2 pon, rezeki dari Allah tahun ni memang lah hebat. Syukur Alhamdulillah dapat rasa sikit2 sorang.. MARI LA KENKAWAN YANG DEKAT & JAUH, MAI LA TOLONG KAIT & KUTIP..

Monday, July 5, 2010

MANGGA, MEMPELAM, MANGO, PELAM..

Weekend yang lepas kami di rumah.. 6 weekend yang terdahulu kami musafir, ke KL je ikot hubby ada kirja.. Dok mintak (ala2 paksa) hubby panjat atap rumah. Sebab mangga/mempelam nun sayup di atas atas bumbung. Sape nak kait, sape nak amik.. 2 weeks ago, dapat kait around 30kg.!! Tu yg dapat capai dengan galah 20 kaki kami.. Lengoh leher seminggu..

Cetttt, kita pandai panjat, tapi tak pandai turun.. So King sowang je la buat kirja mengait dari atas bumbung tu.. Kita jadi orang suruhan kat tanah je..

Dari pandangan sisi.. 3D, 2D.. ikut je la.. Tapi yang pasti memang tinggi bangat buah2 tu.. Sesape yang duduk dekat ni, mai la tolong habiskan mangga, daripada monkey2 kat hutan belakang tu rosakkan sumer2 tu..


Geram bebenor nengok buah tu, atas sebab itu lah terpaksa mintak tolong King kaitkan..

Ni antara yang dapat.. Total untuk weekend ni 45kg..


Ni pon antara kat dapur kami.. Sape nak makan banyak sangat kan.. Distribute je la..


Antara hasil terawal.. Ni tempah dengan orang la.. Tak reti nak buat.. Takut tak jadi.. The Best Jerok Mangga ni..!!! Dok termenung punya lama, apa la nak buat dengan mangga yg banyak ni... Antara2 nya, seperti tertera di bawah2 ini..


MANGO PUDING ~ FROM NICOLEKISSDIET.BLOGSPOT.COM


MANGO CHICKEN CURRY ~ FROM CLOSETCOOKING.BLOGSPOT



Another version of MANGO PUDING ~ FROM HAPPYHOMEBAKING.BLOGSPOT
MANGO SORBET.. Fusshhh, ni lazat gila ni..


MANGO CHUTNEY pon sedaaaappp tapi tak reti nak buat.. Takut tak tahan lama..
MANGO CAKE ~ FROM TASTEFOOD.INFO




MANGO ICE CREAM ~ FROM UTOPIANKITCHEN.WORDPRESS



ICE BLENDED MANGO ~ FROM APRILCHERRIES