Saturday, December 24, 2011

LEPAK, LELAP, LEMAK, LEMBAP, LESU, LETER, LELAH


LEPAK : ikot hubby nak abiskan cuti...
LELAP : dia pi diving, kita sleeping...
LEMAK : makan & makan je...
LEMBAP : Wifi ni haaa...!!!! tensen...
LESU : tetiba kena FLU...
LETER : bila budak2 gaduh sama sendiri...
LELAH : bila tak dapat signal Wifi...

Thursday, December 15, 2011

Tuesday, December 13, 2011

STEAMBOAT..

Let's have STEAMBOAT.. Lets take everything in a positive way.. Moga ada hikmah disebaliknya...


Monday, December 12, 2011

BLOGGERS GATHERING ~ ALAM MAYA TO ALAM NYATA..

5 tahun yang lepas kami mula kenal antara satu lain di alam BLOG.. Bertukar2 komen, cerita & pengalaman tatkala menjadi perantau di bumi asing.. JORDAN, SHEFFIELD & VIETNAM.. Opss, ada doktor dari UKRAINE jugak.. Moga silaturrahim kekal abadi.. Terkejot & excited dapat message kat FB.. Ada kawan blogger, YUS (maz-naz.blogspot) yang belum pernah jumpa akan ke Kerteh.. Buzzed KAK RINA @ Kemaman pagi semalam untuk geder2.. Alhamdulillah.. Hasrat tercapai..


Friday, December 09, 2011

CARBONARA...

Assalamualaikum & Salam Sejahtera..


Thursday, December 08, 2011

Sunday, December 04, 2011

DAY 9 (Part 1) ~ DE RIJP & EDAM, HOLLAND

Day 9 - 29 July 2011..
Sebagaimana kisah lalu, hotel yang kami book awalnya di Warder, Holland rupanya tiada dalam sistem mereka. Kami tiba hampir malam ie 10pm..  Alhamdulillah dapat jugak bilik hotel. Staff tu kata, "You'll love the place".. 20km from Warder.. OK la sebab PAPAGO dapat cari..


Tuesday, November 29, 2011

BAKED PASTA

Saya ditegyr seorang kawan baru2 ni.. "Badan you naik sikit.." Hehe.. Jom makan sementara selera menggunung tinggi.. Nanti takde selera, rugi tau..


Wednesday, November 23, 2011

BANDA ACEH DALAM KENANGAN...

 Assalamualaikum & Salam Sejahtera..

Throwback trip ke Aceh..


Sunday, November 20, 2011

TEKAN MINYAK DI IBU NEGARA...

Hokey.. Sementara tunggu plumber bertungkus lumus di luar sana.. Mai la saya update story weekend in KL semalam & kelmarin.. Jumaat tu perjalanan ngalahkan taxi driver..!!

FOTO : GOOGLE
Konon cerita nak ke Jalan TAR cari tudung walaupun tudung dah penuh se-lemari.. Jalan2 tapi takde yang berkenan, ALHAMDULILLAH SELAMAT DUIT, so kami masuk SOGO..!! Prrghh, pukul 10 pagi hari Jemaat pon dah ramai manusia.. No like one... Ohhhhooo, SALE ropanya... Yes..!! Moh sopping.. Tengah jalan2 ada orang peluk dari belakang.. Ohh terkejot saya jadinya.. Kawan lama dari Vietnam rupanya.. Membawa kakak2 dari Singapura ber-sopping.. Cari kerusi, order Teh Tarik dalam SOGO tu & kami borak lebih sejam...!! 12.30pm kami peluk2 bye2.. Aikk, hilang nak sopping... ALHAMDULILLAH SELAMAT DUIT LAGI..

FOTO : GOOGLE
Then off to IKEA... Ohhhh sangat rindu sama IKEA... Banyak barang nak cari.. Tapi hampa sebab ada yang  takde stock.. Capai apa yang patut je lah sebab lunch hour kat IKEA esp Jemaat, gila penoh dengan manusia..!!! Lari... Lari... No like many people..


Cabut pi Ampang.. Pi PAK KOPITIAM.. Korean HALAL Restaurant..  Sangat rindu.. 


Raddish Kimchi..


Mixed Salad


Cabbage Kimchi


Hot-Teok.. Doh macam roti canai, dalam tu caramel + kacang.. Ala2 Apam Balik la..


BIBIMGUKSU... Cold Noodle + Korean Red Pepper Paste.. Sedaaapppp..!! 


Agenda utama.. Bersua-temu dengan SHIDAH ~ BLOG DAIRI MAMA  
Sungguh gumbira dapat bertemu empunya diri.. Seronok bukan kemain tau.. Sweet & nice. Lemah lembut orangnya.. So segan lah saya.. Kesudiannya nak bertemu, its an honour..!!! Kami borak2 macam tak cukup masa.. Pastu kena bersurai jugak.. Masing2 ada hal.. TQs for your time Shidah..!!! ZARIN pulak busy dengan birthday party, mesti lagi seronok kalau dia ada...


Pastu zooommmm to KLCC amik hubby yang menunggu.. 


Zaaaaassss pulak ke Sunway Pyramid.. 


Anak2 sibuk ya amat nak mencari SUPRA SHOES...!! Haper ke jenama SUPRA tu..??? Tak pernah dengor ler.. Supramaniam yang buat ke brand ni..?? Kalo BATA tau la... Dah dapat sorang sepasang nasib harga murah, kami cabut ke rumah adik @ Bandar Botanic.. Mandi2 and tidor..!! Penat sey...!! 
*
KL - Sogo - Ikea - Ampang - KLCC - Sunway - Klang... Boleh jadi taxi driver kan..!!
*
Sabtu tu lepas BRUNCH, terus balik Kuantan visit mak.. Lepak sampai petang & balik Kerteh... Home sweet home..!!!

Wednesday, November 16, 2011

RUMAH SAYA ADA SWIMMING POOL....!!!

Mari kawan-kawan... Mari berenang FREE kat rumah saya....!!! Mari semua... Mari berenang bermacam2 style kat pool ini... Seronok tau... Nak makan minum dalam pool ni pon boleh je.. Takde orang nak marah pon...


Memang sentiasa idam-idamkan serta berangan2 jenin sebuah rumah dengan swimming pool....!!! Keep dreaming baby...!!! Huwa hahaaa.... Cuma semalam, sebahagian dari mimpi ini menjadi kenyataan...!!


Haaa....!!! Amik ko... Bil air bulan ni RM361.00.... Prrgghhhh... Macam bil rumah orang ada swimming pool je kan.. Entah2 depa bayar kurang dari tu... Hangin ni, mana datang beratus2 tu..?? Biasa nya belas2 je.... 


Tengok ni.. Depa duduk Selangor bil air sen2 je tau... Moh kita pindah Selangor...!!!


Atau pon depa charge kami banyak sebab hubby suka nyelam...??? Tadak jumpa meter air kat laut tu pon... 


Menunggu pihak berwajib seharian dari pagi tadi... Tak sampai2 jugak untuk tengok masalah ni... Akhirnya tutup je meter tu... Guna je la air tangki sampai habis, sat lagi kita bukak meter balik... 


Camna la aku tak jadi tigress...!!!! Mengaum siang malam...!!!

Monday, November 14, 2011

GOSSIP TERKINI.... KEPALA TER-UMBANG AMBING vs NASI AMBENG...

Fuuuuhhhh... Nak salah kan siapa ni..?? Sendiri punya molot, sendiri tanggung la kan... Sendiri punya kepala, sendiri lah yang jaga kan...


Kalo nak aman damai, jaga molot tu betol2.. Takde la nanti menyusahkan orang.. Akibatnya badan jugak binasa... Kepala jugak yang go up & down..


Lembu di-korbankan.. 
Makan & makan tanpa segan.. 
Kepala pon macam di awang-awangan...
Maka kisahnya, tanggung lah empunya badan...
Tiada guna sesalan..
Tunggu.. Kolesterol kita check minggu depan..
Ngeh, ngeh....
*
Yey, yey.... Ada kawan bikin majlis baca Yasin bersempena anak nya menduduki SPM.. Molot ini tak tahan menahan nya...


Yezzzaaa...!! Akak ni terer buat NASI AMBENG.... Me one of the Masterchef's crew yang perasan... So amat busy sampai lupa bawak camera.. Daun2 pisang tu kan, kita yang potong.. Kita pon curi foto ni..


Best tau.. Kalo tak makan kat situ, akak tu kasi bekas untuk tapau.. Marbeles..!!! Sebab saya crew, makan boleh, tapau pon boleh... Ahaks...!!!


Foto2 dicuri dari FB Chef Hanieliza... TQs Kak Liza yang sokmo busy nya tu.. Cuti sekolah ni dia akan lagi busy, merantau se-antero Malaya untuk demo masakan.. Will miss you...!!!

Wednesday, November 02, 2011

PULAU WEH (PULAU SABANG), ACEH ~ KENANGAN SELUAS PEMANDANGAN..

Pulau Weh namanya terkenal di kalangan rakyat Malaya... Pulau Sabang pula digelar oleh rakyat Indonesia.. Keduanya pulau yang sama.. Pulau ini telah dijadikan tempat transit Udara & Laut membawa bantuan untuk korban TSUNAMI di daratan Aceh..


Monday, October 31, 2011

ACEH, INDONESIA ~ PERJALANAN SERIBU KENANGAN..

Cuti hubby masih banyak.. Gian menyelam nya tak dapat ditahan2... Alhamdulillah ada tiket murah.. Rabu lalu terbang kami ke Aceh.. Sambil menyelam minum air.. Sambil dia nak menyelam, kami ambil peluang melawat Banda Aceh yang diketahui dunia, telah dilanda TSUNAMI pada 26 Disember 2004 dulu...


Monday, October 24, 2011

LAKE KENYIR...

Di sini lah kami.. Weekend baru ni.. LAKE KENYIR RESORT & SPA. Family Day company tempat hubby kerja.. Weather sangat lebat & basah but I love it..  


Thursday, October 20, 2011

KILL CALORIES & CHOLESTEROL.. COOL CROSS TRAINER..

OK.. We are done with makan2 session yang amat menghiburkan.. Dah takde jempotans lagi.. But let me tell u all kan, thats the best ubat boring kat Kerteh ni.. Time makan2 ni, yang tak kenal jadi kenal & kalo dah borak pasal makanan ni, sampai malam pon tak akan habis.. I love makan2 very the much one...


Dinner last night (saja nak tunjuk sebab tengah lapar).. My MEE KERITING KASAR Sizzling or apa2 lah.. Banyak sayur, I like..!! Now nak kena disiplin diri banyak2.. Jaga badan, jaga makan & jaga quality/quantity makanan yang dimasak... Hehehee... Alkisahnya selalu alpa & lupa.. 


Banyak isu2 kesihatan dibahas lately.. Hahaha... TERSEKSA, TERPAKSA & MEMAKSA diri ini untuk ke GYM.. Oleh sebab MALAS mengatasi RAJIN, maka mangsanya adalah CROSS TRAINER machine tu lah.. COOL thing, 20mins = 260 calories..!! Cukup lah, takmau stress diri sendiri.. 3-4 times a week kira OK lah utuk si MALAS ini.. Sorry, visual sungguh tak elok atas sebab quality HP yang maksimum uzurnya.. 



FOTO : GOOGLE
I love this CROSS TRAINER MACHINE.. Tangan & kaki jugak gerak2...


FOTO : GOOGLE
Yang ni kan, kalo duduk lama2, sangat sakit lah... Kurang enjoy... Tapi lokasi dalam GYM best sebab view Golf Course...

FOTO : GOOGLE
Treadmill ni kan, lambat sangat kill calories nya.. 20mins = 100 calories.. Thats why I pilih Cross Trainer tu..


QUOTES of the day... From HERE..
*
HAPPY WEEKEND guys....!!!

Sunday, October 16, 2011

ICE SKATING RINK @ KERTEH, T'GANU...????

Assalamualaikum & Salam Sejahtera..
Belek2 fridge, banyak nya buah tangan dari kenkawan.. Alhamdulillah, I'm blessed with wonderful frens, tak kira latar belakang ugama, bangsa & sebagainya..


Dinner tonite... LAKSA SARAWAK... Senang bangat...!!!


Thanx D & Kak A... Laksa Paste from Sarawak... Yumm yummmm....


Senang lol.... Santan cair + ayam + udang + Pes Laksa.. Masak sampai gelegak... 
Pastu makan dengan Meehoon + Toge + Telur Rebus + Limau Nipis..
Kalo ada daun sup & bawang goreng lagi sedap.. (mode M for lazy)..

(FOTO : GOOGLE)
Berita sedih...!!! Kids nak main Futsal hari Jumaat lepas.. Sampai Mesra Mall, semua court Futsal dah tutup.. Siap covered with plywoods penuh tempat tu.. Sedih betol depa ni sebab Futsal courts kat Mall ni lah yg paling dekat dengan perumahan kami semua di Kerteh ni.. Kami parents pon sedih sebab anak2 takleh main.. Kabarnya, sewa lot2 kedai & kawasan dalam Mall ni dah naik.. 
*
Alasannya  Cukai Tanah/Bangunan dah naik.. Tu pasal depa naikkan sewa.. The thing is, Futsal ni lah tempat  anak2 ni habiskan masa, yang bagus untuk mengekang mereka dari merempit, melepak dll... Daripada sedih, kami parents jadi geram lah.. Tak tau nak mengadu dengan siapa.. Also, Secret Recipe nak tutup end of the year, 2 kedai makan favourite kami @ Food Court Mesra Mall pon dah tutup, few other shops dalam Mall tu pon dah tutup.. Anak GIANT (TMC) pon dengarnya nak tutup.. Pheww.. Ya la, kalo sewa dah naik gila2, mana tenants tahan.. 

(FOTO : GOOGLE)
Pagi tadi tatkala tunggu nak bayar kat cashier L-Mart, terdengar keluhan 2 budak Sek Men.. Dengan nada frust nya jugak mengeluh sebab court Futsal dah tutup.. Kesian kan..??? And jeng jeng...!! Depa berdua ni ada sebut court tu nak diganti dengan Ice Skating Rink...??? Walllaaaaa... Hebat tu, soon negeri ni bakal melahirkan ramai Ice Skater negara kelak.. Tak cair ke ais tu sebab sini kan panas tempatnya..

(FOTO : GOOGLE)
Teman dah pakat dengan sorang kawan, nak tempah baju Ballerina... Mana tau ada championship untuk warga perak macam kami ni..?? Tempat dah ada, kita guna je la kan... Sebelum kami jadi warga emas, baik cuba, mana tau buleh wakil negara...!!!


(FOTO : GOOGLE)
Atau yang camni..?? Mana cantik..?? Nak buat untuk team Warga Perak..!!