August 9, 2009

MY HECTIC DAYS..

Adus, pening kepala lately.. saya ditelefon guru.."Kak, Jab Pendidikan Negeri call sekolah, mintak sorang wakil dari Tahap 1, untuk story teling in conjunction with Science & Technology Carnival Peringkat Kebangsaan 10-13 Ogos.. kami teachers dah agree pilih Zharif.. wakil negeri terus ni kak.. Pastu kak, buat kat Perlis jugak kak, dalam seminggu je lagi.." Adooiii.. nun di utara, cerita belom dapat, hafal pon belum.. nak kata apa, nak kata tak nak ke. Hati di ulu kata tak yah la, jauh sangat, sempat ke nak hafal.. tapi hati di hilir kata, bagus untuk pengalaman dia jugak kot.. Tanya Zharif, dia kata nak cuba.. So hafal la bagai nak rak.. So far ok lah. Moga2 berjaya tapi takde harap sangat pon sebab last minute sangat.. Mulanya nak lepaskan Zharif pergi dengan cikgu nya (rasa ok je) tapi kendian, hati rasa terdetik2 sedih nak temankan.. Zharif pulak dengan drama sedih, mintak saya pergi. 9 tahun budak nya. Dah le pi dengan cikgu sorang je, takde kenkawan lain yg dikenali.. jauh pulaaakkk tuuu...!! Maknya sama2 la menghafal, rasa macam boleh naik pentas bercerita jugak.. ha ha ha..
***
Jumaat malam baru2 ni, adik saya dengan impromptu nya ajak buat kenduri tahlil di rumah nya di Bandar Botanic Klang.. (sorry tak sempat nak ajak sebab ngejut betol) "Along, saya hantar kerosi semua bikin upholstery.. kosong pulak rumah. Saya siap panggil orang cat rumah sikit sebab senang.. Jom kita buat kenduri." Saya ok je, cuma sempat buat & supply 100 muffins & 3 talam puding sebab ngejut. Ramai betol sponsor lauk, murah rezeki kalian.. amin.!! Maakkk aaiii rumah adikku, pink shocking gitu.. bior le dia sesuka hati dia...
***
Ni citer sebulan lepas.. hubby ter-accident on the way back from KL. Tak tau la camna, di KM71 Karak.. (spot yg selalu accident), kereta terlanggar divider tengah sebab licin semacam.. tapi jugak hujan renyai, dipegangnya stering kete, me-langgar kan kete ke bahagian kiri jalan.. Alhamdulillah tak melibatkan kete lain.. sementara tunggu kete tarik, 2-3 ter-langgar spot yg sama.. Camna tu ek? (Hubby kata tak laju.. tak tau la tu).. Tersembol jugak airbag tu.. Alhamdulillah dia tak apa2.. So semalam dari KL, kami singgah Temerloh, intai kete tu tengok ada progres ke tak.. Tokey tu kata 2 minggu lagi. Biar betol, macam takde apa2 repair pon..

August 3, 2009

PANDAN OHHH PANDAN..

MY ONE & ONLY PANDAN @ SCREWPINE... its been like that for 1 1/2 years semenjak mendiami rumah ni, umpama hidup segan, mati tak mau..
***
Tatkala takde keje (almaklum status "orang rumah"), saya belek2 buku resipi, terkonon nak rajinkan diri buat kuih tradisional.. maakk aaiii, banyak nya guna daun pandan.. Di Vietnam, daun pandan ditanam di keliling kawasan apartment kami je.. Halau nyamuk katanya, cantik jugak.. Sini susah nya nak cari, L-Mart pon takde jual, pasar pun tak pernah nampak.. (atau memang rabun mata ku ini..)
***
Ada se-pokok daun pandan di luar rumah tu, yang atas tu la, tapi telah ditarik beberapa helai, namun pokoknya seakan tidak akan bertambah daunnya.. Apa tak nya, tanah di sini keras juga kering.. Seorang kawan kasi idea, tanam dalam pasu. Betol jugak kan...?? Tapi sempat ke sebelum Ramadhan tiba... (konon nak buat kuih untuk bulan puasa nanti..) Moga berjaya.. (Fight-it.. Koreans suka cakap ni..)

APAKAH PERASAAN KAMU..

...TATKALA KAMU DIHUBUNGI KERANA MEREKA-MEREKA MEMERLUKAN PERTOLONGAN FIZIKAL & ASET KAMU, JUGA TATKALA MEREKA BERIA2 MEMERLUKAN IDEA DI OTAK KEPALA MU..??
***
...TETAPI KAMU DITINGGALKAN & TIDAK DIHIRAUKAN TATKALA MEREKA TIDAK MEMERLUKAN APA2 DARIPADA MU...
***
..tapi kan, saya selalu jugak mintak tolong dengan orang lain.. tapi kan, bukan tak nak call dia, tapi sibuk aaahh.. tapi kan kita ingat dia dalam hati kita jugak.. tapi kalau orang tak ingat kita, sedih jugak kan..
***
"..siapa lah aku,
tanpa dirimu.."
-jamal abdillah-