Thursday, March 29, 2012

LEGA...!!! BERAKHIRNYA PROJEK MEGA "M9"...

Alhamdulillah... Memang busy bangat semalam.. Kejang urat kaki tangan bertungkus lumus berakhir sudah... Demi anakanda tercinta.. First time buat kat rumah ever since balik Malaysia.. I'm blessed with lovely frens yang tak serik membantu.. Masak semua yang senang2 je sebab kids' party.. 


HAPPY BIRTHDAY MY DARLING MARSHA.. SHE'S 9 YESTERDAY.. Moga menjadi anak yang solehah, berjaya di dunia & akhirat..
*
Lahirnya songsang & normal Alhamdulillah, cepat pulak 10 hari.. I was scared.. I was alone @ labor room.. Hubby masih di Vietnam sebab budget nak balik a week before due date kononnya.. My mak pulak takut nak teman, takut darah banyak etc.. Tak pe lah, ada doctor & nurse2 tu cukup lah... Ni pun balik Malaysia awal sebulan dengan Zharif & Vietnamese Nanny.. Ada surat doktor, takut2 tak lepas fly nanti dengan perot yang boyot.. Tak mau la Birth Cert anak lahir di Vietnam.. Doktor pon suruh balik, takut kalau ada complication, depa hantar Bangkok & Singapore je.. Prrghh, jauhnya.. Baik balik tempat kita je..


Ni la hasil tangkapan ke KL hari tu.. Barang2 yang dicari..


Beli 1.5kg Halal Marshmallow from THE RUBIES @ Klang.. Tapi balik rumah, the father & the kids melantak marshmallow dengan hebatnya.. Terpaksa order lagi & they delivered on time via Poslaju.. Alhamdulillah.. 
APAM POLKA DOT tu baru belajar ikut resipi DARI DAPUR MADIHA.. Buat sekali terus jadi.. Ni plain je, takde filling sbb takde masa.. Yummeh..!!


Masa my cousin got engaged last year, teruja betol dengan CANDY BUFFET kat rumah my aunty tu.. So so so, congak2 dalam kepala, kita bikin untuk birthday party ni lah.. Saja suka2.. 


Kids' Menu je.. Spaghetti Bolognese..


Bakso.. Senang aja deh.. Tumis bawang putih & campak Beef Balls etc..


Brownies, Puding Laici & Muffin.. 


Nuggets.. HOT ni..


SUSHI.. Jugak HOT... 


RISOLES @ LUMPIA.. Ni lah satu2 nya menu yang sakit sangat nak buat.. Kena bikin thin pancake macam Kuih Dadar tu.. Taruk inti (ikut suka.. mine = ayam, carrot & mushroom) & gulung.. Lepas tu celup telur & breadcrumb.. Gila keras kejong kaki lutut berdiri lama nak buat ni.. Tapi sebab anak2 suka, buat jugak la.. Bikin awal2, masuk freezer saja...
*
ENJOY YOUR WEEKEND..!!

Thursday, March 22, 2012

HOLLA KL...!!!

Semalam busy betol dengan Encik2 Segala Repair kat rumah + drive pi Dungun cari tiket bus.. Hubby dah pi Selasa petang baru2 ni, ada kelija.. Kami naik bas besar 2 tingkat petang ni.. Fuhh, first time naik bas tinggi ni.. Doa kan kami selamat sampai ya.. See you honey, see u KLCC malam ni.. 

Image from www.ob21.net
*
Pi KL, cari barang, jumpa doktor, jumpa adik2.. Oso hajat hati nak jumpa sepupu & aunty2 yang lama tak jumpa.. Sempat ke ni..?? Sabtu t'hari dah nak kena cabut balik..!!!

Wednesday, March 21, 2012

MY BLOOD GO UP UP AGAIN..!! HAIIIPPP...

Pagi hari melantak mee,
Balance dinner malam tadi,
Dicampak ditambah ikut hati,
Maka makan lah tak sedar diri..
Huwa hahahaa heeheehee..


Semalam hubby kata tak sempat dinner kat rumah.. Yey yey, boleh habiskan leftover dalam fridge/freezer, ada mee kerinting, telur rebus & tulang2 ayam.. Rebus ayam & tulang2 yang ada, campak Sup Punjut, Serbuk Kunyit, Garam & Gula.. Rebus lama2 sampai keluar serdak2 dari tulang ayam tu.. Lepas tu lastnya, campak sawi (ni je sayur daun yang ada).. Eh eh, lepas tu hubby kata nak dinner jugak kat rumah.. Heheh, maap ya.. Kena la makan menu campak buang ni jugak.. Ops, jangan lupa Kicap Cili + Limau Nipis + Gula..


Sambil menanti Encik2 Repair pagi tadi, gonyeh2 BISKUT BANGKIT LIMAU PURUT hasil tangan Tok Sedara di Pekan, Pahang.. Rasa menyesal sangat, sebab tak sempat belajar banyak Kuih Muih & Lauk Tradisional Pekan/Pahang... Tok Sedara yang mantap buat BAHULU GULUNG tradisional dah meninggal.. Mulut nya dulu tak diam2 mintak saya belajar.. Tapi 10 tahun di Vietnam, saya tak dapat apa2 dari nya hingga lah dia meninggal dunia.. Hajat hati nak belajar buat Biskut Bangkit ni sementara pakarnya masih ada.. Jugak APAM BAGHDAD, KUIH TONJET (TAHI ITIK) dan macam2 lagi.. Resipi mungkin boleh dicari, tapi teknik & tips jugak penting..


Amik ko..!! Bil air macam anak 10 orang kat rumah.. Hubby dah bising2.. Beberapa bulan lalu bil air kami cecah RM300+.. Rupanya paip bocor dalam tanah.. Ni macam nak jadi lagi.. Dah 2 bulan bil air tinggi..!! Normally RM20+ je.. Still mahal tapi kira OK la.. Air negeri ni mahal kot, ada emas.. Maka nya pagi tadi my blood went upstairs setinggi KLCC.. Sebab geram dengan Encik yang tengok meter kat luar tu.. Kami report jugak yang meter agak laju walopon air tak guna sebab last nite dah tengok meter dengan hubby.. Alih2 dia pi dok kira berapa penggunaan air selama 6 hari lepas dapat bil.. Katanya normal utk family kami & dia pelik ngapa banyak utk last month.. Dok tanya if kami guna banyak air last month.. Wooiittt, gue rasa mau sinsing lengan baju je ni tau..!! Pakcik yang repair floor trap kata, kalau teruk jugak, better pindah je..!! Jom pindah Selangor, sebab air free kan..!! But cannot tahan the traffic la pulak, mau nangis dalam kereta..

Tuesday, March 20, 2012

GARING & GERAM....!!!

3 hari tinggal rumah & tak masak... Bila dah balik rumah, mula lah MOOD MEMASAK ni macam kena main tarik tali.. Kejap excited nak masak, kejap malas..!! Tapi takleh la, kena masak jugak.. Hajat nak buat LAKSA PENANG tapi pi kedai takde Daun Kesum.. Nak buat Mee Calong, cari tahu pulak takde.. Nak buat Steamboat, udang pulak takde.. Haaiisshhh... Tak sedap takde udang..!!


Belek2 fridge.. OK bikin LASAGNA la sebab bahan2 80% ada.. Hahahaa, tapi guna Macaroni.. Only satu lapis saja OK.. Hahaha, takde nampak lapis pon sebab guna macaroni..!!


Layer 1 - Cooked Macaroni
Layer 2 - Chicken & Calamari Bolognese Sauce
Layer 3 - Bechamel Sauce
Layer 4 - Cheese
- Bakar sampai masak -


Agaknya mood takde sampai lagi sebab hati masik di PULAU REDANG kot.. Hehehe... Oso kepala masih weng-weng sebab ferry goyang2 kuat hari tu kot.. Ombak besar gila..!! But now nampaknya weather dah makin OK.. Panas & garing di sini.. 
*
Stress jugak ni.. My aircond ni not working lah pulak, hawa panas yang keluar.. Called the maintenance team pagi2 tadi.. Mintak datang after 10.30am sebab ada kelas.. Rupanya dah datang before 10am.. Cannot understand lah u people ni.. Selalu datang masa orang takde.. Masa ada rumah, takmo pulak singgah... I saw your van lalu lalang depan rumah tau dulu2..!! Kita tunggu tak datang, kita takde rumah baru dia datang.. Ni keje saja suka2 ke..?? So that report untuk hari ni u all boleh buat lain kali..?? Patut lah banyak kes tertangguh.. 
*
Ni pengakuan sorang worker ni dulu, "Kak, kitorang lepas punch card 8am, pi minum dulu.. Pukul 10 pon berhenti minum kejap.. Pukul 12 siap nak balik lunch.. 2.30pm baru masuk balik.." Ohhoo, so berapa jam u all ni keje ekk..?? Ni tak campur break minum petang...!!
*
Kitorang ni kan, kalau kes yang tak boleh buat sendiri, baru lah panggil maintenance team.. Banyak dalam rumah ni, hubby yang buat sebab dia ada tools yang amat banyak.. Aircond ni complicated lah sikit sebab ini rumah sewa..!! Nanti tak pasal, kami kena ganti.. Oh no no no..!!

Sunday, March 18, 2012

PULAU REDANG YANG CANTIK..

  Alhamdulillah perjalanan kami dipermudahkan.. Kali pertama ke sini 7 tahun yang lalu..


Wednesday, March 14, 2012

TAHNIAH KEPADA YANG MENANG.. NANTI DAPAT HADIAH YA...!!

Alaaa, tak best sungguh pagi2 jiwa dah kacau.. Ada betolnya, kenkadang kena ada perasaan SELFISH.. Penat la asyik nak jaga hati orang je.. Hati kita, orang tak amik pot pon.. Tak salah & sedih, mulut ni jugak nak asyik mintak maaf.. Haaiissshh..
OK, abaikan Cik Moon yang weng-weng hari ni.. Walaupon hujan, baju nak kena basuh jugak.. Dryer antik ni pon terpaksa bekerja keras untuk pastikan baju semua kering.. 


Basuh & jemur memang kerja yang disukai... TAPI bukan lah melipat baju..!!! Uweekkk, keje paling nak muntah buat sorang2.. Biar cuci bilik air sambil main air.. Lipat baju memang lah menyakitkan..!!


Walopon jawapan semua nya salah, atas sebab mereka ini membaca cerita 
dan menjawab soalan, maka-nya cenderahati akan juga diberikan kepada 4 blogger ini.
TAHNIAH.. Sila email alamat anda ke o-mulan@hotmail.com
Terima lah cenderahati nanti ya walopon tak seberapa.. Asalnya nak kasi hadiah satu je untuk First yang jawab betol.. Takpe la, kasi 4 blogger yang jawab ni la.. Heheh, saja je tak warwar-kan kuat2.. 
*
OK.. Packing time.. Tata titi tutu... See you all next week..!! 

Monday, March 12, 2012

MONSOON ON MONDAY...

Dah hari 2 hujan lebat berturut2... Macam masa monsoon cuaca ni.. I like sebab sejoks.. Tapi boring pon ya sebab sunyi Kerteh ni.. Ramai balik rumah/kampung masing2 atau pi holiday.. Sini ramainya bukan penduduk asal.. Maka nya kalau cuti, macam bandar yang gersang.. Kalau weekend maybe ramai & riuh sikit sebab campur dengan tourists dari luar Kerteh.. Kami kat sini je.. Hubby busy dengan keje dia.. Tengok la weekend nanti.. Where..?? Where...??? Sape boleh teka..?? Nanti kita kasi hadiah nak tak?.. First yang jawab betol..!! 


Ni lah cuaca dari malam & subuh tadi.. 


Kalo dah hujan je kat luar tu, al-makanya perot pon buat la keje dia.. Kejap2 ada je berbunyi tu.. Padahal dah makan berkali-kali..


Semalam 11 March 2012.. Genap setahun lepas kejadian Tsunami di Jepun.. Moga kita semua sentiasa di bawah lindungi Yang Maha Esa & dirahmati-Nya selamanya..

Saturday, March 10, 2012

MICHAEL SCHUMACHER BERCUTI DI TERENGGANU?

Semalam (Jumaat) balik Kuantan kejap.. Jengok mak & settle few things.. Semalam kan, penuh cerita kat paper & TV pasal anak yang tinggalkan mak dia kat hotel budget tu.. Sedih betol rasanya.. Kalau pon terdesak, carilah saudara mara atau hantar terus ke rumah orang tua.. Kalau lah jadi apa2 pada mak nya di bilik hotel tu, mau menyesal seumur hidup nanti.. Nauzubillah..!! Jauhkan lah kita semua dari perbuatan sebegitu..!!


Bawak mak lunch kat kedai makan feveret dia & kami jugak.. SRI BETONG CAFE.. Dekat dengan rumah je.. Kedai ni jual lauk pauk TRADISIONAL PAHANG.. From left tu kan : MASAK LEMAK JANTUNG PISANG, PERIA BERLADA, SAMBAL HITAM PAHANG, SAMBAL TEMPOYAK & SAMBAL JERING+BILIS+TEMPOYAK.. Wohhhoooo, semua sangat sedap...!!


Last but not lesat.. PATIN MASAK TEMPOYAK.. 
The very maveles one is the kepala lah...!!

DAPAT UPAH AISKRIM..
Pagi tadi (Sabtu) bawak kids pi Taekwando session @ Kemaman.. Nun 2 beradik kepeluhan lepas ber-Taekwando.. Mintak eskrem.. Walopon jauh 2-3 puluh kilometer, the mother sangup drive gitu.. The father pi nyelam cari ikan @ LAUT CHINA SELATAN tu.. Ada kawan kata, buat apa budak banyak sangat aktiviti, sebab nanti penat & tak cukup masa nak belajar.. Betol jugak tu kan, tapi takkan belajar je.. Ketat padat otak nanti.. Hubby ni memang encourage budak2 ni buat macam benda.. Kita ikut & suka jugak.. Sebab masa kecik takde duit & takde peluang nak buat..


HAPPY HOLIDAYS ALL...
Banyaknyakereta atas jalan pagi tadi.. Selalunya drive Kerteh to Kemaman takde macam ni.. Pastu ada pulak yang berlagak macam Michael Schumacher.. Laju kemain, suspen woooo.. Intai jugak kot2 betol Schumi tu.. Agaknya kereta pengantin lelaki lambat sebab nak akad nikah kot.. Banyak kereta penuh riben2 macam2 kaler.. Ni mesti riben takot konvoi tercicir.. Sabar ya Encik2 dan Puan2.. Berhemah lah di jalanraya.. Kering tekak ni banyak sangat membebel..

Thursday, March 08, 2012

MAAF... SAYA TERLANJUR PULAK..!!

Pagi tadi ada jemputan Majlis Baca Yasin & Tahlil di rumah anak2 yang kematian bapanya awal Februari baru ni & jugak kematian ibunya Februari tahun lepas.. Yatim piatu mereka 5 beradik.. Kesian, tetapi begitulah takdir yang ditentukan Ilahi.. Sesungguhnya segala kejadian ada hikmah disebaliknya.. Moga anak2 ini sentiasa dilindungi Allah serta berjaya di dunia & akhirat.. Mereka akan berpindah ke Johor minggu depan setelah hak penjagaan 5 beradik ini (20, 17, 16, 14 & 11 tahun) diberikan kepada makciknya yang menetap di Johor.. 


SOTO yang not SO-SO.. Very the delicious one..!!
POTLUCK.. Kami pakat bawak makanan sikit sorang untuk majlis tadi.. Maaakkk, rezeki betol.. Alhamdulillah.. Banyak nya makanan semua bawak.. Main dish = nasi + soto & few kuih2 kami tempah sebab ramai kasi duit.. Alhamdulillah... Semua urusan dipermudahkan kalau ramai kawan2 (yang memahami & bertanggungjawab)..


Maaf ya.. Sila jamu mata.. Terlanjur sudah menayang segala2 nya.. Kalau majlis makan2, hati sentiasa berbunga2 girang.. Hehehe...


Wohhooo.. Itu cempedak goreng sangat lazat.. Pakcik anak2 ini bawak dari Johor.. Masa baca Yasin memang tak khusyuk sebab bibik kawan tengah goreng cempedak ni.. Semerbak satu rumah.. Popia Basah, Kuih Koci, Tart Chocolate, Sponge Roll.. Semua sedap.. Banyak lagi kuih tapi malas nak snap sebab perut dah menyanyi2 kelaparan..


AYAM MASAK MERAH yang mebeles..


MASAK LEMAK KOBIS.. Memang sah2 kena kawin dengan lauk AYAM MASAK MERAH tu.. Baru sepadan..


Haahh.. IKAN GORENG GARING ni memang menggoda betol.. Perut ni memberontak untuk makan dengan banyak nya.. 


Hoohhoooo... Ubat rasa bersalah kalau makan banyak..


Jugak rasa tak bersalah kalau makan nasi banyak dengan SAMBAL BELACAN ini.. Sebab orang kata makan pedas boleh kuruskan badan.. Yipppii yabedu... Yes, I ate a lot.. Dont stop me aarr.. 
Walopon menu simple, tapi semua mengeluh sebab sedap & makan banyak sambil potpet ramai2.. Cuaca pulak basah sebab hujan lebat.. HUJAN = LAPAR..


I've been tagged by FAIZ (THE STORY OF LUSA).. 
*
1)  Semestinya nak ke Mekah bersama suami..
2)  Mahu anak2 berjaya hingga ke universiti, jugak sebagai Muslim sejati..
3)  Memelihara kebajikan ibu bapa, mertua & famili terdekat..
4) Melangsaikan segala hutang piutang agar tidak membebankan mereka yang ditinggalkan..
5) Memberi pada yang memerlukan esp setelah anak2 habis belajar..
6)  Memohon keampunan dari semua atas segala dosa yang dilakukan..
7)  Round the world & melihat keindahan alam ciptaan Ilahi..

Wednesday, March 07, 2012

KAWAN MAKAN UNTUK MAKAN KAWAN....

Kalo ada sessi makan2, pastinya hati berbunga2 gembira.. Sebab makan2 dengan kawan2.. Abaikan tajuk di atas..!! Takde kena mengena langsungs..!! Takde orang yang makan2 dengan kawan2 tapi hati tak gembira.. Betol tak..?? For me lah, makan2 sangat lah mengeratkan silaturrahim..


TQs ke akak sorang tu sebab ajak kami lunch kat Kelab semalam.. Yippi yabeduuu...!!! Moga rezekinya sentiasa murah & melimpah ruah..


Walopon Telur Dadar, tapi yang di Kelab tu sedap sangat rasanya..!! Yeeehaaaa... 


DAGING MASAK MERAH (but not merah).. So the very delicious one..!!


KAILAN.. My feveret..!!


IKAN KERAPU SWEET SOUR.. Cannot tahan tengok ikan tu tergolek sendirian..!!!


TOMYAM.. Nampak kurang menarik tapi sedap sangat...!!!


SWEET SOUR CRISPY PRAWN.. I tell you, yang ni tak cukup tapi segan la nak mintak lagi.. Ahakss, mulut tempayan ni camtu la..


Meraikan Si Comel ini la.. Welcome to the world baby..!!!


The mother kan dah kenyang.. So malam tu dinner masak NASI GORENG je la untuk the father & the anak2.. Ada leftover nasi putih.. Eyy, tak baik membazir tau..


Lupa budak2 ni kurang suka NASI GORENG.. Tapi kalo ada sampul, depa makan dengan lahapnya.. But whats the different maaa..??? Dont understand lah..


NASI GORENG DALAM SAMPUL TELUR..


Yes.. The kids makan dengan banyaknya... Sebab datang dalam sampul..!! No sampul, no eat a lot one...!!