Tuesday, April 13, 2010

SIHAT & TAK SIHAT..

Last Wednesday hubby kena pi KL lagi, ada meeting. Kete tinggal sebiji. Kete hubby dah kat workshop, ada sikit hal belom settle. Weekend nak balik Kuantan. So Khamis lepas, kids abis sekolah je mintak tolong kawan hantar pi bus stop. Nak beli tiket bas ekspres pi Kuantan, tapi takde la pulak sebab bas banyak penoh. Kawan ni pon kata bas lompat2 ke Kuantan banyak. Tunggu tepi jalan. Alih2, ada akak tu kata bas lompat pi Kuantan dah takde serbis. Operation discontinued, kat Kemaman banyak bas katanya. Kawan ni pon dengan sesungguh nya hantar jugak ke Kemaman.

Hubby kata amik taxi je. Ggrrr.. taxi RM130, bas lompat2 ni RM9.20.. Idok le kedekut, tapi sayang nya duit mak aaiii... Another reaason, TAKUT eehh nak naik taxi, nanti kena kidnap..!! Nauzubillah.. Pastu pernah terpikir, bila la nak bawak budak2 ni rasa naik bas lompat2 @ bas town, bas yg dulu2 saya dok naik masa zaman sekolah. Tekad, heret anak2 naik jugak. Dah prepare, jus oren yg amat sejok, candy2 & cekelat satu bag kecik, pastu DS & PSP depa.. Zharif ada tanya, "are we on the right bus?".. Saya kata "yes and why?"... Pastu dia kata "its ok, i'm just asking".. Fuhh, lega & amat bersyukur, coz the whole journey depa tak de komplen langsung. Rasa jugak kesian, BAS TAKDE AIRCOND, angin ikut tingkap je, tapi ini lah peluang nak bawak. Alhamdulillah, smooth journey though lama la sikit coz bas banyak stop amik passenger kan.. Ini lah bas yg dinaiki... BAS SIHAT.. ehsan skolblog.com.. Kemaman-Kuantan, 1 jam 50 minit.. Hehee.. kids said boleh je naik lagi..
***********************


Amat lah suspen malam tadi.. Marsha demam. Temp 40 ke atas sepanjang malam. Dah tuam dengan air & air batu. Tak jugak turun & kebah. Petang tu OK je though tekak ada ketat. Rasa lama betol nak tunggu pagi. Bangun pagi terus siap, pi klinik pukul 7 lebih, temp Marsha 40.6. Sampai klinik tanya nurse ramai patient ke. Kata nya ada la 6 orang tapi doctor busy, ada patient baru accident, nak release ambulance pi hospital. Mintak torpedo/supersitory sebab saya nak insert kat pungg*** dia je. Tapi nurse tu kata tunggu. Mintak lagi sekali, kata saya temp Marsha tinggi, dia diam jugak. Pastu saya naik sikit je tone, mintak jugak sebab anak ni demam, temp tinggi..!!! Pastu datang sorang nurse amik temp, terus grab Marsha masuk emergency room. Saya ikut. Dia bilang something dgn doctor. Pastu dia buat. Pastu saya mintak antibiotics, sebab Marsha kata tekak dia tight. Rasa nya itu la yg buat dia demam panas. Doctor tu pandang jugak saya, semacam.. Dia check, pastu dia sign health card tu.. Memang dia bagi pon antibiotics tu.. Balik rumah, makan ubat & Alhamdulillah, Marsha dah OK after 2 hours.. Hhhmm, dah terloncat2, hantar jugak la pi sekolah, pakai mask.. and now pun dah OK.. Alhamdulillah..
************
Tapi saya ingat, our late pediatrician in Vietnam, memang dia suruh simpan supersitory tu.. Guna masa temp budak tak turun2.. Tapi dah habis stock years ago..

Thursday, April 01, 2010

LAZY & BUSY..??

Marsha was so excited since February. Mau birthday party in school. With her Year 1 and junior school frens. Ohh me so crazy to think about it. But so relieved now that its over. Drained & exhausted, but I was extremely happy because the kids had fun.


She wanted a "Little Pet Shop" cake..??? Baked her fav & simple choc cake, ordered the edible image & there u go.. The naked cake was horrible. Thanx to fondant, rolled & cut into flower shapes and pasted here and there.. Pheeww... This year, she wanted pink topping for the cake. OK, white cooking choc plus pink essence.. Hantam saja..


Ohh my little girl... she's so tall compare to her 7 years old frens..


I was thinking the singing & cutting the cake wud be boring huh.. and so, we decided to have muffin deco session before lunch.. Waahhh, look at all the talented kids.. Glad they had fun..


The children's muffin..


More muffins & their deco..


Nice..


Marsha & frens... eating time..


Inspired by Kak Ummi & Maklang, I bought the fabrics & sewed the simple bags for Marsha's classmates. Pheeww, not easy though a simple one. No close up huh.. horror inside.


And last but not least, goody bags for the children too.. Opss, also for the teachers..