April 19, 2012

SANGAT TAK SABAR-SABAR.....

TIOMAN..
Moga dasar lautnya kekal terpelihara untuk dinikmati bersama..


Jurufoto dasar laut masih mengaji (masa ni) guna camera underwater beberapa tahun dulu.. Namun begitu, caaaannntik gambar ni..!!


Last sekali si Mulan tu nyelam kat Tioman 2 tahun dulu.. Terer kan, nyelam sambil berdiri.. Hubby kata style saya sorang je ni..!! Nasib kaki tak cecah Corals..!! Tapi situ cetek, Corals dah mati.. Banyak sebab dah tak nyelam (alasan dicipta satu persatu).. Antaranya Divesuit tu makin kecil, tak tau ngapa.. Yang pasti saya tak makin besar (huwa hahaaa, sila lah terpedaya..!!!).. Kendiannya (mesti percaya) akibat kepala weng-weng yang dialami sejak dua menjak ni.. On medication & harapnya cepat hilang... Tapi lesen belum gantung tau..!! Takpe, kasi orang lain nyelam, kita tolong jaga barang..!!


Okey, packing time..!! Ke mana ni..??? Cer teka, cer teka..!! Haaa, ni SIREN dah bunyi.. Kasi can lah bunyi siren kali ni.. Hanya 4 jawapan pertama yang betol.. XPDC 8 hari 7 malam.. Moga perjalanan kami sentaisa dilindungi Ilahi, dipermudahkan,  & selamat pergi/balik... So so so, I'll see uols when I see u lah.. Tak tau dapat update ke tak.. But will try BW.. Nak update without foto, sangat tak best..Sangat tak sabar ni..

April 17, 2012

PESANAN PENAJA - "JANGAN BIARKAN PENYU MENANGIS LAGI..!!"


"KESIAN PENYU MENANGIS"...


Sabtu baru2 ni (on the way dari Kuantan jengok Mak), hubby bawak pi tempat dia selalu diving kat area2 sini.. Tetiba dia nampak satu bas Jabatan Kerajaan kat area tu.. Ada jugak sorang tu dia kenal.. Bila masuk kereta, Mrs Busy Body ni tanya la.. Apa borak lama2 tu.. (paneh ooiii dalam kereta lama2 tepi pantai ni).. Katanya, "I nampak diorang tembak ikan.. I kata, dah tangkap jangan tak makan pulak ikan tu, jangan dibuang..!! Membazir lah.. Pastu lenkali kalo nak tangkap ikan, pilih2 la sebab banyak spesis yang dah nak pupus"... Tangkap mana yang biasa makan je, dia pesan.. Jangan tangkap ikan cantik2 atau ikan yang masih kecil.. Dengar tu tau..!! Sama-sama lah kita jaga.. Nanti orang lain nak scuba diving & snorkeling, takde ikan cantik2 nak tengok..!!

April 15, 2012

"DIA DATANG (JENG JENG JENG)... DENGAN LENGGANG LENGGOK-NYA.."

MIM ALIF LAM SIN..



BA YA ZAL YA..
ENTAH APA-APA..


MANA PERGINYA MASA SAYA...???


April 12, 2012

KATA NAK KASI TAPI TAK KASI.. APA NI..???

Ya ampun, ya ampun... Gatai sangat nak kasi hadiah... Alih2 tak tau mana letak.. Cari & cari bagai nak rak.. Alhamdulillah terjumpa baru2 ni.. Terselit kat celah2 baju sebab nak sorok dari anak2.. Sibuk nak kasi kawan2 dia.. Haisshh, hari tu takmo beli..


Ya ampun.. Ya ampun... Kepada KAKCIK SEROJA, KAKZAKIE, SO SHY LADY & PENDRAGON, hadiah tak seberapa ni dah di poskan hari Selasa lepas.. Harapnya selamat sampai ke empunya diri.. Timakasih sebab sudi menjawab.. So so so, sesape nak hadiah next time, sila lah baca dgn teliti tiap post di blog ini.. Hahahaaa, soalan2 tersorok akan diajukan bila tiba masanya yang sesuai... Takde siren amaran tau.. Kalo ada sponsor besar, maybe boleh jgk bikin GA besar2 nanti.. Tunggu...!!!


Semalam cuti Pertabalan Agung ke 14.. Kami tak ke mana2 pon.. Tak keluar rumah pon.. Cuma hubby pi menyelam kat Laut China Selatan dekat2 area rumah ni.. Mula tu macam enjoy je sebab cuti tapi rupanya penat gila dok rumah.. Bila tak keluar, budak2 ni dok mintak makan macam kat restoran je.. Nasib under control.. Mix & match je..


Semalam jugak kita dikejutkan dengan Gempa Bumi di Aceh.. Alhamdulillah hingga kini takde yang serius.. Moga kita semua di bawah lindungan Yang Maha Esa.. Call Mak semalam tanya kabar.. Dia tak tau pon ada gempa bumi sebab tak bukak TV.. Eh eh, boleh dia happily citer kata nak pi Aceh 28 April nanti.. Masa kami pi last year, dia potpet2 marah kata takde tempat lain nak pi ke.. Sebab pernah gempa dulu.. Doa & tawakkal je la kan.. Ujian & dugaan dari Nya tak pernah kita ketahui.. Moga trip Mak ke Aceh nanti selamat semuanya..


Kalau takut dilanda badai..
Jangan berumah di tepi pantai..
Kalau takut dilanda Tsunami..
Mana lah kami nak pergi..
Sebab di sini suami mencari rezeki..

April 10, 2012

TUNGGU.. TAK LARI GUNUNG DIKEJAR..

Alhamdulillah rezeki murah.. Ada kawan baik (Cik A) belanja lunch semalam.. Sorang kawan yang sentiasa menolong & menghiburkan hati tatkala susah & gundahnya hati.. Lunch kat Kelab.. Sampai2 je, orang2 kat Kelab ni tengah sibuk prepare untuk dinner company suami Cik A ni.. Cik A ni tengah frust sebab suami dia takmo bawak pi dinner tu.. Alasan suami nya, takmo susah kan kawan lain utk babysit anak2 dia.. Cik A ni macam sedih lah jugak.. Sbb Cik A ni kan, sokmo2 la tolong orang lain.. Babysit & drive anak2 kawan lain pi sekolah.. Dah plan dah, kalo dia pi dinner maka nya anak2 akan ke rumah kami ni la.. Sebab masa kami tengok movie "SANCTUM" yg P18 tu, Cik A la babysit anak2 kami.. Emergency babysitter dia ni.. Dia kata nak belanja kami lunch kat Kelab, pastu claim dgn suami dia.. Sbb kena tinggal utk dinner malam semalam tu.. Hahahaa... 


KERABU MANGGA yang marbeles..


SOTONG CELUP TEPUNG..


DAGING MASAK MERAH.. 


KAILAN IKAN MASIN..


KERAPU TIGA RASA..
*
Maap foto semua kabur2 sbb guna HP second hand.. Tertinggal camera.. Walopon macam standard je lauk ni, namun bila makan dengan kawan2 yg sekepala hangin, semuanya jadi lazat berzat & menyeronokkan... Tak gitu..?? Nak diet, nak kontrol makan.. Tapi almost everyday lately ni byk majlis makan2... Yeeehaaa... Tunggu dulu la ya Cik Diet..!! Jangan ko lari ke mana2...

April 9, 2012

WALLAAAAAA... WONDERFUL WEEKEND...!!!

Yeeeehaaaaa...!!! Amboi2 busy bebenor lately... Dapat jengah2 blog cenggitu je.. Ni pon curi2 masa sebelum amik anak.. Nak edit foto pon takleh lebih2.. Ahaks.. Weekend baru ni kan., apa bikin semua...?? Ohhoo, weekend yang amat bermakna kali ni..


Khamis malam lepas, met a dear fren @ Parking Lot Tunas Manja, Kemaman.. Haaa, dah habis tempat nak jumpa..!! Neeza, empunya blog "A SLICE OF BLEDHO" balik bercuti dari Tanah Arab.. Kenal dari blog years ago.. Memborong Jubah/Abaya darinya.. Habis selongkar bonet kereta dia.. Who cares man, orang lalu lalang tengok kami acu2 jubah & abaya.. Huwa haha.. Ni pon kira Alhamdulillah dapat jumpa walopon sekejap je.. Hampir2 tak dapat jumpa..!!


Jumaat pagi vrooooommm ke KL.. Lunch @ Noodle Station, Alamanda.. Mine & Gegirl punya ni..


Sedap jugak ni.. Lapau punya pasal, tak hengat namanya..


Daddy & Boboy punya..

BUTTER PRAWN..!!! Yummeh...
Dinner @ SHARIN LOW, Bangi dengan my aunty, uncle & cousins.. Tidor rumah depa @ Presint 8 malam tu.. Lama tak jengok aunty & uncle ni, yang sokmo2 dok tengok2 kami sejak arwah papa meninggal.. 


Mine & my cousin's.. Her Instagram vs My Blog..


Sabtu pagi @ Maybank Academy.. Scuba Diving Session.. My cousin tak habis ngaji lesen scuba diving dia lagi..


Sedih, suka, sakit dan gembira,
Di tanah VIETNAM kami berjumpa,
Bertahun-tahun hidup mengembara,
Mengharung susah senang bersama,
Tak kira umur, bangsa dan ugama,
Mereka lah rakan, mereka lah keluarga..
*
Sabtu ~ After so many years, kami berjumpa lagi @ BANDAR TUN HUSSIN ONN.. Pengantin lelaki tu my fren's son, married to a Japanese Girl.. Alhamdulillah, ayahnya merestui anak pompuannya memeluk Islam (not easy mula nya)... Dulu kecik je pengantin tu..


Eh eh.. Ternampak pulak si comel ni.. Dulu2 pon kecik je lagi.. My Filipino fren's daughter.. Comel la sebab apaknya orang German.. Ni semua classmate2 pengantin masa depa sekolah @ Vietnam.. Suka, suka & sangat suka & gembira...!!!!

April 6, 2012

HOLA WEEKEND... HOLA HIGHWAY....!!!

ENJOY YOUR WEEKEND GUYS..!!! 
Yey yeeyyyy, jom jom kita nak pi mana ekk..???

April 3, 2012

GATAL-GATAL & MAHU DIMANJA-MANJA...???

Tiap hari, tiap petang mesti otak ligat pikir apa nak prepare for dinner.. Almaklum lah yang tak bekerja ni, mana boleh kasi alasan penat nak masak @ nak beli kat pasar malam etc.. Actually gatal jugak macam2 nak buat konon2 nya tapi selalunya bahan susah nak cari kat bandar kecik ni.. Hahhaaa... Excuses-excuses... Ngeh ngeh...


Ni dinner on Sunday.. Habiskan Japanese Rice yang sikit lagi tu, leftover dari party last week.. Hehehe... Bikin KIMBAP (aka MAKI SUSHI).. Lama tak gulung2 ni.. Kids happy sebab tak kena buat sendiri...


Kalau buat KIMBAP, mesti ada GOCHUJANG SOUP + ENOKI MUSHROOM + EGG TOFU.. Baru-lah complete..!!

FOTO : THEVEGGIEGAL.COM 
(my camera takde bateri & my baked spaghetti tak cantik macam ni, hehe)
Patutnya semalam hubby pi KL ada meeting.. Yey yey lah kononnya sebab tak yah masak.. Nak recycle leftover  dalam fridge je.. Eh eh, petang semalam baru dia inform kata tak jadi la pulak pi KL.. But dah tak sempat nak prepare menu lain.. Told him that & dia kata OK je as always (I'm blessed with a wonderful husband.. Makan tak cerewet).. Maka-nya leftover Spaghetti Bolognese last week tu, bikin BAKED SPAGHETTI je la.. Instead of BAKED MACARONI atau pasta yang lain... 
LAYER 1 : Spaghetti
LAYER 2 : Bolognese Sauce (RECIPE - CLICK HERE)
LAYER 3 : Bechamel Sauce (RECIPE - CLICK HERE)
LAYER 4 : Lots of Cheese (I guna Mozzarella)
Bakar je la.. Jangan sampai hangus cheese tu tau.. Ada brown2 sikit takpe..

FOTO : GOOGLE
Ohhhooo... Akhirnya terbalas jua.. Tak dapat massage, dapat SCRUB pon sama best nya @ one the SPA Boutique here.. Buang segala gatal2 kat badan tu.. Huwa hahaa.. Sangat best tau..!! Asalnya nak panggil Kak Z datang rumah & urut2.. Tapi schedule penuh lah pulak akak tu.. So the very femes one.. Asyik fully booked je.. Dia cuma ada about 1 hour je.. Tak mau la, tak best kejap sangat, mesti 2++ hours baru best..!! Hhhmm, geram jugak ni sebab terasa badan mau dimanja2 setelah berbulan2 tak merasa.. 

April 1, 2012

SPA TEKAK & PEROT...!!!

Thaaaaannkkk you for the wonderful wishes untuk birthday my gegirl aritu.. Ni penat tak abih lagi rasanya.. Almaklumlah mak nya takde muda lagi.. Tenaga keringat dah tak seropa macam dulu.. Dia happy, kita pon tumpang happy je la.. Weekend memang la takde sempat nak update blog.. Ke sana ke mari, settle bebagai hal.. Jumaat pi Kuantan, seharian jugak lah on the road + in the car.. Singgah je rumah mak, hantar barang dia.. Mak takde, pi Cambodia dengan geng2 dia.. Alhamdulillah, dia jarang kesunyian, banyak aktiviti lepas pencen kerja, lepas arwah papa meninggal dunia.. Sejak 1994, umur 44 tahun dia dah bersendirian tanpa teman hidup.. 


Hasrat hati nak manja2 diri, dah berbulan tertangguh2... Kena tangguh lagi..!!! Ada pulak panggilan rezeki, Alhamdulillah... Akak tu kalo dia makan NASI DAGANG, kata dia mesti ingat kat kita.. Sebab kita suka & makan "banjir"... Nampak kuah je, nasi nun kat bawah kuah.. Dia kata ni tempat baru, lagi sedap.. Betol pon, sedap ni.. Kemaman mari tapi lupa kat mana..


Wohhooo.. I like sebab garing..!! Kalo tak malu tadi, mau habis satu kuntom tu ku makan.. Tapi sebab ada tetamu lain, al-makanya kena la bersopan santun makannya.. Ahaks...


Chocolate Cake + Butter Icing...!!! Manyak topping cekelats..!! I like.. Maap la, semuanya I LIKE..!!! Thanks Kak N... Moga murah rezeki selamanya...!! Nanti roger2 tau kalau ada NASI DAGANG..


Ni la projek idaman hari ni.. Tetapi sebab panggilan NASI DAGANG, perut pon dah ketat, maka terpaksa-lah ditunda projek ni.. Nanti kena tekan2 masa massage tu, mau terbuek keluar segala NASI DAGANG, KUIH BAKAR & CHOC CAKE tu.. 
*
OPSS.. SEMALAM EARTH HOUR..?? ADA TUTUP LAMPU TAK..?? SAMA-SAMA LAH KITA CUBA JIMAT CERMAT UNTUK KURANGKAN PENCEMARAN UDARA & PELIHARA PERSEKITARAN KITA... LETS RECYCLE, REDUCE & REUSE..!!!