Thursday, August 24, 2023

JEJAK KASIH VIETNAM PART 1, GLUTEN FREE PIZZA & PUDING PISANG

 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Moga sihat ceria sentiasa.


Alhamdulillah smooth 3h2m trip ke Ho Chi Minh City, Ahad - Selasa baru ni. Excited betul Kak Gee ni mintak kami bawak pergi Ho Chi Minh City. Anak2 Kak Gee pun sama2 membesar & bersekolah di Ho Chi Minh City ni.


Jadi tour guide jugak hehe. 


Jejak kasih dengan mereka yang menjaga anak2 kami dulu, sejak 1997. Gambar banyak tak terpilih lagi. Sambung next post lah.


Anak solehah cuti. Ada di rumah. Mak nya gatal beli gluten free bread flour. Terpaksa lah try buat gluten free pizza. Keras lah pizza base tu. Pizza biasa jugak sedap.


Boleh la makan sebab topping macam2 ada.


Favorite anak2 soleh solehah. Pisang apa2 lah digoreng sekejap je. Api panas & sekejap saja tau. Jangan sampai berlemir berladung minyak. Nak bagi texture dia lembut je camtu. Tos kan minyak guna tapis besi atau kitchen towel. Susun dalam apa2 mangkuk atau bekas.


1 tin susu cair, 1 telur dipukul, 3 s/besar tepung custard, 1 s/teh vanilla, sirap dari buah peach dalam tin, sedikit gula kalau nak. Masak semua sampai pekat, api sederhana. Dah pekat, tuang atas pisang.


Susun peach atas custard. Sejukkan dalam peti sebelum makan, yumm yummy.

27 comments:

  1. menarik pudingnya kak...ala2 puding raja,tp lagi menarik ada peach..nak try buat juga la

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya betul ada sikit macam puding raja kan

      Delete
  2. Apa yang menarik di Ho Chi Minh? Tak pernah sampai lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagpack, baju2 lelaki, telekung, kain ela potong dll ada la murah2 tapi kena pandai tawar menawar. Boleh amik daytrip pergi Cu Chi tunnel Sg Mekong dll jugak.

      Delete
    2. Macam menarik juga tu.

      Delete
  3. Menarik puding pisang tu, tak pernah makan. Nampak sedap. Terima kasih kongsi resepi, kot rajin boleh buat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sedap makan sejuk2, senang je tu bahan tak banyak hehe

      Delete
  4. Nampak sedap masakan pisang tu.

    ReplyDelete
  5. Uncle ada Tshit merah dengan satu bintang kuning di dada....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha semua ada tshirt tu tapi dah tak banyak jual

      Delete
  6. Anonymous4:36 PM

    Rupanya kita satu flight masa blk ke KLIA. Saya nak tegur takut salah orang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaaaa kenapa tak tegur :)

      Delete
    2. Anonymous7:51 AM

      Insya-Allah next time kalau ditakdirkan berjumpa lagi...

      Delete
    3. Insya Allah

      Delete
  7. wahhhh mesti terharu kan penjaga tu...
    berapa lama tak jumpa mereka since pindah ke sini?

    ReplyDelete
    Replies
    1. 2018 ada pergi bawak anak2. Rindu makcik tu lama tak jumpa.

      Delete
    2. ooo sblm covid dah penah dtg. sy sangkakan since dr pindah lg, belum penah jumpa😁

      Delete
    3. Tiap tahun Makcik akan tanya bila nak datang Vietnam hehe

      Delete
  8. alamak sedapnya peach!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makan sejuk2 lagi sedap cuya :)

      Delete
  9. Rindunya saya dengan HCMC. Dulu tempat honeymoon setelah nikah 😄. Walopun sempat kena scan juga, padahal udah hati2 sangat, tapj tak apalah.. pelajaran 😁.

    Pizzanya gluten free, saya penasaran jadinya. Agak kurang cocok dengan gluten free, tapi ntahlah kalo pizza. Soalnya yg saya coba dulu brownies, dan jujur saya LBH suka brownies biasa. Tapi memang gluten free ini bagus utk anak2 atau orang yg alergic biasanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iya betul Fanny, mesti berhati2 di mana2 pun. First & last la buat gluten free pizza ni, kenyal tepung nya 😄 walaupun elok untuk allergies

      Delete
  10. mknn tu semua nampak sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. Favorite anak2 buat masa diorang balik 😄

      Delete
  11. Mesti byk kenangan kan ... makanan dia meriah .. Pizza keras tapi topping byk ngap je la :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. 10 memang lama, banyak sangat kenangan. Ya betul, base pizza tak sedap tp topping meriah so jadi la sedap Alhamdulillah hehe

      Delete

Thank you for the comments. Thank you for dropping by.
Please email me for any inquiries ya -->> o-mulan@hotmail.com