Monday, October 31, 2011

ACEH, INDONESIA ~ PERJALANAN SERIBU KENANGAN..

Cuti hubby masih banyak.. Gian menyelam nya tak dapat ditahan2... Alhamdulillah ada tiket murah.. Rabu lalu terbang kami ke Aceh.. Sambil menyelam minum air.. Sambil dia nak menyelam, kami ambil peluang melawat Banda Aceh yang diketahui dunia, telah dilanda TSUNAMI pada 26 Disember 2004 dulu...


Monday, October 24, 2011

LAKE KENYIR...

Di sini lah kami.. Weekend baru ni.. LAKE KENYIR RESORT & SPA. Family Day company tempat hubby kerja.. Weather sangat lebat & basah but I love it..  


Thursday, October 20, 2011

KILL CALORIES & CHOLESTEROL.. COOL CROSS TRAINER..

OK.. We are done with makan2 session yang amat menghiburkan.. Dah takde jempotans lagi.. But let me tell u all kan, thats the best ubat boring kat Kerteh ni.. Time makan2 ni, yang tak kenal jadi kenal & kalo dah borak pasal makanan ni, sampai malam pon tak akan habis.. I love makan2 very the much one...


Dinner last night (saja nak tunjuk sebab tengah lapar).. My MEE KERITING KASAR Sizzling or apa2 lah.. Banyak sayur, I like..!! Now nak kena disiplin diri banyak2.. Jaga badan, jaga makan & jaga quality/quantity makanan yang dimasak... Hehehee... Alkisahnya selalu alpa & lupa.. 


Banyak isu2 kesihatan dibahas lately.. Hahaha... TERSEKSA, TERPAKSA & MEMAKSA diri ini untuk ke GYM.. Oleh sebab MALAS mengatasi RAJIN, maka mangsanya adalah CROSS TRAINER machine tu lah.. COOL thing, 20mins = 260 calories..!! Cukup lah, takmau stress diri sendiri.. 3-4 times a week kira OK lah utuk si MALAS ini.. Sorry, visual sungguh tak elok atas sebab quality HP yang maksimum uzurnya.. 



FOTO : GOOGLE
I love this CROSS TRAINER MACHINE.. Tangan & kaki jugak gerak2...


FOTO : GOOGLE
Yang ni kan, kalo duduk lama2, sangat sakit lah... Kurang enjoy... Tapi lokasi dalam GYM best sebab view Golf Course...

FOTO : GOOGLE
Treadmill ni kan, lambat sangat kill calories nya.. 20mins = 100 calories.. Thats why I pilih Cross Trainer tu..


QUOTES of the day... From HERE..
*
HAPPY WEEKEND guys....!!!

Sunday, October 16, 2011

ICE SKATING RINK @ KERTEH, T'GANU...????

Assalamualaikum & Salam Sejahtera..
Belek2 fridge, banyak nya buah tangan dari kenkawan.. Alhamdulillah, I'm blessed with wonderful frens, tak kira latar belakang ugama, bangsa & sebagainya..


Dinner tonite... LAKSA SARAWAK... Senang bangat...!!!


Thanx D & Kak A... Laksa Paste from Sarawak... Yumm yummmm....


Senang lol.... Santan cair + ayam + udang + Pes Laksa.. Masak sampai gelegak... 
Pastu makan dengan Meehoon + Toge + Telur Rebus + Limau Nipis..
Kalo ada daun sup & bawang goreng lagi sedap.. (mode M for lazy)..

(FOTO : GOOGLE)
Berita sedih...!!! Kids nak main Futsal hari Jumaat lepas.. Sampai Mesra Mall, semua court Futsal dah tutup.. Siap covered with plywoods penuh tempat tu.. Sedih betol depa ni sebab Futsal courts kat Mall ni lah yg paling dekat dengan perumahan kami semua di Kerteh ni.. Kami parents pon sedih sebab anak2 takleh main.. Kabarnya, sewa lot2 kedai & kawasan dalam Mall ni dah naik.. 
*
Alasannya  Cukai Tanah/Bangunan dah naik.. Tu pasal depa naikkan sewa.. The thing is, Futsal ni lah tempat  anak2 ni habiskan masa, yang bagus untuk mengekang mereka dari merempit, melepak dll... Daripada sedih, kami parents jadi geram lah.. Tak tau nak mengadu dengan siapa.. Also, Secret Recipe nak tutup end of the year, 2 kedai makan favourite kami @ Food Court Mesra Mall pon dah tutup, few other shops dalam Mall tu pon dah tutup.. Anak GIANT (TMC) pon dengarnya nak tutup.. Pheww.. Ya la, kalo sewa dah naik gila2, mana tenants tahan.. 

(FOTO : GOOGLE)
Pagi tadi tatkala tunggu nak bayar kat cashier L-Mart, terdengar keluhan 2 budak Sek Men.. Dengan nada frust nya jugak mengeluh sebab court Futsal dah tutup.. Kesian kan..??? And jeng jeng...!! Depa berdua ni ada sebut court tu nak diganti dengan Ice Skating Rink...??? Walllaaaaa... Hebat tu, soon negeri ni bakal melahirkan ramai Ice Skater negara kelak.. Tak cair ke ais tu sebab sini kan panas tempatnya..

(FOTO : GOOGLE)
Teman dah pakat dengan sorang kawan, nak tempah baju Ballerina... Mana tau ada championship untuk warga perak macam kami ni..?? Tempat dah ada, kita guna je la kan... Sebelum kami jadi warga emas, baik cuba, mana tau buleh wakil negara...!!!


(FOTO : GOOGLE)
Atau yang camni..?? Mana cantik..?? Nak buat untuk team Warga Perak..!!

Saturday, October 15, 2011

HAPPY 5TH ANNIVERSARY.. MOH CELEBRATE JUBLI BESI..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA..
Terboring pagi Jumaat semalam, kids kat rumah kawan2 untuk sleepover & hubby ke Laut China Selatan untuk menyelam... Teman pon surf citer2 lama kat blog ni.. Baru perasan yang 15 Oktober, genap lah 5 tahun teman mem-blog..


WHY BLOGGING..??
~ Melepasi waktu2 boring sewaktu menetap di Vietnam dulu..
~ Menyahut seruan LOLLIES untuk membina BLOG sendiri.. 
~ Membaca kisah hidup & pengalaman bloggers yang lain..
~ Menjejak resipi2 yang berbagai tatkala di bumi asing..
~ Melayan gambar2 makanan yang hebat di blog rakan2..
~ Mencari petua2 dll kalau tak dapat call mak..
~ Meluahkan perasaan sebab tiada yang memahaminya..
~ Menulis rintihan hati tatkala jiwa berduka..
~ Mengarang pengalaman sendiri walaupun tak sehebat mana..
~ Mengabadikan memori perjalanan hidup kami..
~ Menyambung & mengeratkan silaturrahim sesama manusia..
~ Memohon MAAF sentiasa di atas kesilapan diri ini dengan semua..

Thursday, October 13, 2011

BLOGGERS GATHERING, FOOD PROCESSING, PEROT BLOATING...!!!

Yeah..!!! Makan2 lagi.. Alhamdulilah masih ada yang sudi menjemput & megingati diri ini.. Kan teman dah kata, bulan Zulkaedah ni meriah dengan majlis makan2 & silaturrahim.. Alhamdulillah.. Hari Selasa je ada 2 jemputan.. Teman sangat seronok..!!


Haaa.. Ini dia bloggers yang memeriahkan rumah MAKLANG hari Selasa lepas.. SILVERSARINA, MULANG, DR SOFIE, CHEF HANIELIZA, KAK SAZ (BLOG PONDOK AL-IMRAN dulu2), MAYA & MAKLANG (RIBBON EMBROIDERY).. Teringat kembali nostalgia sejak teman pindah ke Kerteh January 2008, MEJA ini lah yang mula menemukan kami setelah mengenali di alam BLOG.. MEJA ini banyak sejarah, juga menemukan kami dengan PAK PIN & family yang berada nun jauh di Jeddah.. MEJA ini jugak yang menjamukan kenkawan MAKLANG, se-antero alam maya...


Mee Rebus Maklang yang superb..!!!


This is MINE..!!! Makan 2 pinggan you...!!


KACANG POOL & kenkawannya... Camni rupanya nak makan Kacang Pool.. KAK ELLE kat Singapore ada kasi dulu, pastu teman masak & makan macam Baked Beans... Hahahaaa... Salah rupanya..


Close up KACANG POOL yang Maklang masak + daging + spices... Sedap sangat...!!


Ni lah rupanya HUMMINGBIRD CAKE.. 


Macam Bingka Pisang texture nya + Cream Cheese Frosting.. Sedap sangat..!!!


Chef Hanieliza yang amat sibuk dengan preparations nak ke Brunei.. 


Kak Liza bawak PUDING ROTI LAICI.. Yummmm yummmmmm.... 


Rumah ke 2 dah takde gambar sebab lepas makan, teman dah tersandar kebuntangan... Hahahaha.. Sampai takleh nafas... 


Rabu (semalam) lepas kelas Ustaz Yusri, teman nyibuk2 kat rumah Kak Ros... Sebab Kak Ros baru beli mesin FALCON untuk buat mee/pasta/tart/cookies etc... Walllaaaa... Senangnya... Nak buat me kuning tu, masuk tepung, telur dll... Mesin tu pusing2 uli sendiri & later keuar je mee dari mulut mesin tu.. About RM1000 harganya.. So excited nak satu tapi kan.. Ehem ehem... Takut tak buat...!! Tapi mengancam jugak Food Processor ni...


Lepas jadi mee, Kak Ros terus goreng mee & jamu kami Mee Goreng... Foto atas ni hiasan semata2... Kak Ros punya lagi mantaps..!!

Sunday, October 09, 2011

KISAH NYA TER-TER DAN TERKINI...

Sabtu pagi semalam tu, lepas drop anak2 kat Pusat Taekwando, Kemaman, apak & omak nya pi  breakfast.. Nak pi Hai Peng, malas nak pusing dah.. Takot ramai manusia pon ya jugak..


Kami makan kat sini je la.. T-TOP Kopitiam @ Jalan Jakar, Kemaman.. Not bad sebab lebih kurang HAI PENG je.. Yang bagus tak ramai orang & ada Free Wi Fi lagi.. Food pon OK.. Kami santap (as always) Nasi Dagang... And MINE, semestinya banjir dengan kuah-nya..


Oso order Roti Keping Bakar & Roti Bun Bakar..


Kopi O jugak mesti...


Tak sempat amik foto signboard.. Amik yang dalam kedai je..


Suasana dalam kedai.. Hotel nya sebelah ni je..


Sesudah kenyang, pukul 9 kami langsung ke Pusat Taekwando.. Budak2 ada grading.. Nak naik pangkat la katakan.. Kecik comel je amoi yang tengah test tu..


Marsha & kenkawannya.. Bila nak pi je, sokmo buat drama takmo pi.. Tapi bila dah sampai, mesti lupa diri.. Seronok bukan main, macam2 citer la lepas tu..


Zharif & rakan2 nya.. Adoi, sihat nya anak omak ni.. Flying kick tak tinggi mana, tapi dia ada kekuatan tersendiri.. Chubby2 ni pon, buleh buat hand-stand tau... 


Model2 yang sentiasa dipaksa berposing..


Petang tu kami ke Pantai Kemasik.. Amik angin sebelum shopping barang dapor @ Mesra Mall... Dah sampai, mesti lah pekena air kelapa fresh ni...


Mesti jugak lah order yang ini sebab baunya menusuk kalbu... Cannot tahan one...!!


Lepas makan, depa 3 beranak jalan2 amik angin pantai... "Jangan lama tau, nak pi beli barang pulaks.." 


Eh eh.. Diorang makin jauh laaa.... Eh eh, budak2 tu masuk air laa...  


Omaknya main pasir... Jugak main camera...


Model2 yang tidak bernyawa...


Ini amoi sudah ngamuk.. Mau pigi itu Mall... Kalo dah basah berjeroks tu, camna nak pi Mall.. Nak kena piat ni..!!! Sape mandai2 suruh main air.. Padan muka, balik rumah terus lah... 


Ini abang takde kisah pon nak pi mana2... Tapi basah jerok jugak..!!!


Kisah Ahad... Pukul 2.30 petang ada majlis makan2.. Kan betol teman kata, bulan Zulkaedah ni penoh dengan majlis makan2... Alhamdulillah.. Ada jugak orang jempots teman ni.. Sementelaah nak membalas beberapa bekas rakan taulan, teman eksperimen buat muffin RED VELVET.. Campor aduk bahan yang ada, sebab banyak bahan takde.. 


Ni bekas Cik Ika... 9 ketol cukup lah.. Awak bukannya ramai pon.. Heheheee...


Ni buah tangan untuk HOS majlis makan2 tu... Icing salah budget.. Nak taruk banyak takot tak cukup, dah picit sikit, banyak lak lebihnya... Nak wat camna.. Teman bukannya PRO..


Sesaja terlebih suka pukul gambor... Dan terkini, teman rasa banyak nya terlebih makan... Terbanyak undangan diterima... Tapi kan, teman suka...