Monday, October 31, 2011

ACEH, INDONESIA ~ PERJALANAN SERIBU KENANGAN..

Cuti hubby masih banyak.. Gian menyelam nya tak dapat ditahan2... Alhamdulillah ada tiket murah.. Rabu lalu terbang kami ke Aceh.. Sambil menyelam minum air.. Sambil dia nak menyelam, kami ambil peluang melawat Banda Aceh yang diketahui dunia, telah dilanda TSUNAMI pada 26 Disember 2004 dulu...


BANDAR UDARA INTERNASIONAL SULTAN ISKANDAR MUDA... 
Cuaca dikabarkan mendung sejak seminggu lalu.. 


Tanah Perkuburan MASAL SIRON.. Bukan kuburan yang ramai2 tu..


Cantik ukiran nya...


Pak Isnaini bercerita, jalan ini bagaikan lautan sewaktu dilanda TSUNAMI... Kawasan yang antara teruk dilanda... Journey dari Airport terus ke Jetty..


Antara rumah yang baru diperbaiki...


Air melimpah setinggi tiang lampu... Bagimanakah itu..??


Cuaca sebegini merunsingkan hati sebenarnya... Tapi kami percaya pada Yang Esa...


Antara kesan2 trajedi... Telah menjadi tumpuan pelancong kini...


2011... TAHUN MELAWAT ACEH...


Ferry menuju Pulau Weh (Pulau Sabang) di utara Banda Aceh..


Tarik... Jangan tak tarik beg tu.. Camerawoman busy ni...


PELABUHAN FERI ULEE LHEUE.. Untuk menuju ke Pulau Weh@Sabang.. Alhamdulillah sempat sampai pada masanya.. Kalo tertinggal feri, jawabnya esok lah amik feri lain..


We're here... Pulau Weh@Sabang... Hampir 1 jam perjalanan feri.. Smooth..!! Suka sebab takde goyang2 & fenin2..


Our chalet @ LUMBA LUMBA..


Our room... 


Baru di-touch up selepas TSUNAMI.. Owner nya dari Tanah Belanda..


Balcony... Tak nampak laut.. Tapi takpe la.. Nanti kena tebang pulak pokok2 tu... Save the earth babe..!!!!
~TO BE CONTINUED~

Tuesday, October 25, 2011

Monday, October 24, 2011

WET WET LAKE KENYIR...

Di sini lah kami.. Weekend baru ni.. LAKE KENYIR RESORT & SPA. Family Day company tempat hubby kelija.. Weather sangat lebat & basah but I love it.. So photos agak limited atas sebab keselamatan camera yang telah uzur ini..


Our room..


Our room sangat dekat dengan Ballroom (senang nak jalan je) but ini lah view nya.. Cannot see the lake maa... Movement dalam resort ni banyak bergantung pada Buggy sebab jauh2 chaletnya... Nak tunggu buggy agak lama, sebab banyak family.. Alhamdulillah kami dekat je dengan Ballroom + Lobby... So jalan kaki saja lah..


Balcony... Kus semangat.. So sunyi & menakutkan jugak.. Kalo takde Family Day, tak pi kot sebab tersangat lah dot dot dot... Sah2 akan ngekor hubby ke mana dia pi.. And u know what, ada akak tu citer, kalo pregnant jangan pi Kenyir. Kononnya sebab ada kes baby hilang dalam perots here in Kenyir.. How true I dont know lah.. Saja nak citer.. But there's citer dalam suratkhabar kan.. Pasal dot dot dot... NO, I'm not going to story mory here...!!


Fiesta Raya + Family Day.. All had fun.. Tak dapat hadiah Lucky Draw kali ni.. Me oso eat so sopan sebab duduk sama meja dengan CEO. Owwhh.. I never suka like that one.. Cannot enjoy the food.. Cannot snap photo semua food2 itu.. 


Kerabu Daging.. Ni Zharif punya, rajin dia tawaf satu dewan.. Main table, food nya limited.. Me no like.. Nak yang extra, kena jalan2 satu dewan tengok apa yang ada.. Amik gambar ini pon sorok2.. Kena sopan depan VIP..


Yummm. yummmm...


Malam pon malam lah.. Love the Cheesecakes..!!! 


Sabtu pagi, sessi ronda2 resort & Telematch...


Waiting for the Telematch participants.. But oohh, hujan jugak.. So no pictures masa telematch..


The kolam ikans near the lobby.. 


View fom the lobby...


Cantik..


Subhanallah.. Cantik though weather gloomy je masa tu,,


Weather not so good, so aktiviti2 menarik terpaksa dibatalkan.. Tasik Kenyir baru digezetkan sebagai sebahagian daripada TAMAN NEGARA.. Ada Herbs Park, ada Elephant Sanctuary, ada island hopping & many more.. Hujan & so gotta forget about semua tu lah.. Tapi kat resort ni pon dah best.. 


Captured this somewhere....


Check out 12.30 & bye bye Kenyir..!! 


Maybe next visit boleh book one of the boathouses.. And kita pi memancing..!!! Some went fishing after dinner tapi takde dapat ikan besar2 sebab hujan & the ikans sudah kenyang.. The ikans tak tengok pon umpan2 hidup yang menarik itu..


On the way back to Kerteh, somewhere near Kuala Berang.. Nampak signboard MEMORIAL BATU BERSURAT..


So ini lah rupanya BATU BERSURAT ini...


Translation dari tulisan JAWI pada batu ini... Ada sesape paham.??


Antik sungguh bahasanya...


Tapi kami seronok membacanya...


Sekian untuk kali ini.. 
*
Assalamualaikum & Salam Sejahtera..

Friday, October 21, 2011

MALASNYA PACKING BUT HEY JUNGLE, HERE I COME...!! WILL MISS U TGV..!!!

Lama jugak tak tinggal rumah during weekend ni... And well, hari ini rumah akan ditinggalkan kejap, satu malam je.. Lepas Solat Jumaat kami pi lah.. FAMILY DAY.. Where, where.. BIARLAH RAHASIA..

FOTO : GOOGLE
Teringat masa pindah balik for good dari Vietnam 3 tahun lepas.. And I miss these boxes... Love them.. Senangnya megemas baju yang banyak2 tu.. From the boxes terus masuk closet.. Apa kata takyah bawak bag..?? Kita pakat bawak kotak camni je.. Senang bangat kerja dong..!!! No lipat-lipating clothes.. Sah2 masalah kedotans baju dapat diatasi dengan enteng nya..
*
Nampak nya minggu tu takde lah lawatan Cik Senah ke TGV.. Ni preview movie yang kami tonton weekend lepas..


FOTO : GOOGLE
Patut la citer BEST sebab Steven Spielberg punya...!!


FOTO : GOOGLE
Fighting ROBOT.. The ATOM.. He can dance too..!!


FOTO : GOOGLE
Kasihnya seorang bapa jugak sama kasihnya ibu terhadap anak2 nya..
QUOTES of the day..
" BLOOD IS THICKER THAN WATER "
Sayangilah keluarga anda esp ibubapa & anak2 anda..!!


FOTO : GOOGLE
Tak hengat berapa kali nangis nonton citer ni..!! Nampak je ganas tapi berjurai2 air mata ni jatuh meleleh2... Tak bawak tisu la pulak. Cisss... Patut pon PG13.. Anak2 boleh tengok jugak..
*
ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA SEMUA..!!
Happy Weekend guys.!!

Thursday, October 20, 2011

KILL CALORIES & CHOLESTEROL.. COOL CROSS TRAINER..

OK.. We are done with makan2 session yang amat menghiburkan.. Dah takde jempotans lagi.. But let me tell u all kan, thats the best ubat boring kat Kerteh ni.. Time makan2 ni, yang tak kenal jadi kenal & kalo dah borak pasal makanan ni, sampai malam pon tak akan habis.. I love makan2 very the much one...


Dinner last night (saja nak tunjuk sebab tengah lapar).. My MEE KERITING KASAR Sizzling or apa2 lah.. Banyak sayur, I like..!! Now nak kena disiplin diri banyak2.. Jaga badan, jaga makan & jaga quality/quantity makanan yang dimasak... Hehehee... Alkisahnya selalu alpa & lupa.. 


Banyak isu2 kesihatan dibahas lately.. Hahaha... TERSEKSA, TERPAKSA & MEMAKSA diri ini untuk ke GYM.. Oleh sebab MALAS mengatasi RAJIN, maka mangsanya adalah CROSS TRAINER machine tu lah.. COOL thing, 20mins = 260 calories..!! Cukup lah, takmau stress diri sendiri.. 3-4 times a week kira OK lah utuk si MALAS ini.. Sorry, visual sungguh tak elok atas sebab quality HP yang maksimum uzurnya.. 



FOTO : GOOGLE
I love this CROSS TRAINER MACHINE.. Tangan & kaki jugak gerak2...


FOTO : GOOGLE
Yang ni kan, kalo duduk lama2, sangat sakit lah... Kurang enjoy... Tapi lokasi dalam GYM best sebab view Golf Course...

FOTO : GOOGLE
Treadmill ni kan, lambat sangat kill calories nya.. 20mins = 100 calories.. Thats why I pilih Cross Trainer tu..


QUOTES of the day... From HERE..
*
HAPPY WEEKEND guys....!!!