Wednesday, October 18, 2023

CENTRAL MARKET. MASJID NEGARA. GORENG PISANG CHEESE. TAMAN BOTANI.

 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Moga sihat ceria gembira bahagia selamanya. 

PRAY FOR PALESTINE 🇵🇸 

Doa berterusan. Doa dan doa. 


MASJID NEGARA
Beberapa minggu lepas ikut hubby ke KL ada kerja. First time di area kotaraya yang tersohor dulu. Lepas Subuh diajaknya brisk walk. Lalu MASJID NEGARA. Cantiknya pencahayaan warna biru.


Ramai juga jemaah Subuh.


Subhanallah sunrise cantik walaupun kabur lagi.


Follow je tour guide tu. Dah pesan santai2 je.


Ramai juga walaupun weekdays. Tapi memang biasa lah, warga senior.


TAMAN BOTANI PERDANA



Best lah pulak jalan2 sinil


Bye bye, ada orang nak balik kena kerja.


Lalu sini.


Oh wowww. Subhanallah.


Hari dah terang.


Lalu Stesen TV HIJRAH

BANGUNAN KTMB macam di Rome lah pulak rasanya.


Kereta atas jalan belum banyak. 


Antara bangunan bersejarah yang lama.


Hotel yang jugak agak lama.


MASJID NEGARA 


Tengahari lapar. Amik grab ke CENTRAL MARKET sebab tak jauh. 


Lama sungguh tak ke sini. Tempat lepak masa cuti semester ITM dulu2, tapi tak pernah study di KL/Selangor pun. Kuantan & Segamat. Datang lepak CM dengan kawan2, tidur rumah aunty. Ada kawan yang ada booth di CM ni dulu. Tempat beli gelang tangan macam2 jenis. Gelang tangan yang diperbuat dari kayu, kulit, besi dll. Kadang beli untuk tukar2 dengan kawan lain.



Tak ramai pengunjung, tak sesak macam dulu walaupun hari bekerja.




Dah ada CM Annexe.



Ni memang LEGEND. Since sekolah menengah ada keychain kayu ni.


Aneka kraf tangan dari Batik.


Ke tingkat atas.



Ada corner yang mempamirkan sejarah CENTRAL MARKET.





Turun semula setelah makan Bakso di food court tingkat atas.


Cantik LALUAN KASTURI.


Ada kiosk jual makanan tapi lengang.


Alhamdulillah punya lama nak makan Goreng Pisang Cheese. Jumpa di CM. Tapau bawa balik hotel. Adik tu kata weekend baru meriah, banyak program dan event. Ohh bagus lah.


Banyak tutup weekdays ni.


Antara kedai bersebelahan CM.



Cantik.


Tunggu grab nak balik hotel.


GORENG PISANG CHEESE. Serious sedap RM12 tapi banyak & kenyang gila walaupun belum habis. Penuh cheese dan cokelat. Tak tau pisang apa tapi sedap sangat memang crispy walau lama dalam kotak, makan lambat sikit. Alhamdulillah. Akhirnya jumpa juga Goreng Pisang Cheese ni.


Aamiin Aamiin Aamiin Ya Rabbal Aa Lamiin.

20 comments:

  1. Alaaaa... dah sampai taman botani, tak singgah Rumah Kartun & Komik ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu laaa awal sgt lalu nya tak bukak lagi.

      Delete
  2. Cantiknya pemandangan di ibu kota

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Wak. First time ni awal2 pagi di ibu kota. Seronok rasa.

      Delete
  3. layan gambar cm dan tempat2 yg mama selalu lepak masa muda2 dulu. dah bertahun2 tak kie sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. CM dah tak sama dulu tapi masih best. Maybe kena pergi hujung minggu lagi meriah.

      Delete
  4. rindu plak bila tgk u post gmbr2 CM tu...dh berpuluh tahun i tak jejak kaki kat situ...i was working in UOB medan pasar masa zmn bujang ie 2001-2004...memang bangunan sebelah CM jer...almost everyday pergi CM time lunch...mengimbau memori sungguhhhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang banyak memori CM ni kan, memang lama tak pergi, Alhamdulillah sempat jugak hari tu jalan2 CM. Nak plan pergi weekend la next time.

      Delete
  5. cantik view cahaya biru masjid negara tu....lamanya tk pi CM...dlu2 zaman sekolah rajin la lepak CM

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang tempat kita2 lepak CM tu kan memang best. Masjid Negara cantik masa Subuh gelap2 lagi.

      Delete
    2. Taman botani itu saya prnah datang dulu, saat pregnant anak pertama 😄. Hanya lihat2 saja di dalam, ada semacam buggy car di dalam. Pregnant dah hampir 7 bulan, jadi tak terlalu sanggub jalan kaki mengelilingi taman 😄.

      Nanti nak kesana lagi ajak anak2..

      Central market juga tempat fav saya belanja souvenirs. Lebih suka di sana, mungkin Krn teratur dalamnya. Dan harga barang pun tak mahal kalau bisa bargain 😄. Ramah2 sangat sellernya..

      Delete
    3. Betul Fanny. Barang di CM memang harga berpatutan. Macam2 jenis art & craft. Taman Botani memang cantik penuh dengan pokok2 berbagai jenis. Nanti datang lagi ya.

      Delete
  6. antara kawasan-kawasan 'jajahan' sy and the geng ms zaman study dulu hahhaha... kami jln kaki je dr CM ke tmn tasik perdana. pernah satu dorm buat piknik kat situ... argghh rindu betul zaman tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannnn, CM memang kawasan jajahan kita zaman study. Macam2 memori memang rindu zaman tu.

      Delete
    2. dulu kaki kuat. merayap pun kuat juga. laa ni x de dahhh🤣🤣

      Delete
    3. Ehh boleh lagi tu, syok merayap ni especially kalau dengan geng pompuan kan 😂😂

      Delete
  7. Kalau dah lama tak ke KL, mesti rasa seronok berjalan meneroka bandaraya KL ni kan. Saya yg duduk KL pun seronok pergi tempat2 ni.
    Kalau nak tau, dekat Dataran Merdeka tu ada kafe yg viral - KLCG. Lain kali boleh la singgah breakfast kat situ. Boleh baca kat sini:

    https://www.coffeebreakwithme.com/2022/12/akhirnya-tercapai-hasrat-ke-klcg.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la dulu2 area CM memang tempat jalan2 lepak tapi sekarang dah spread ke tempat lain ie Putrajaya dll. Ohh Thanks for sharing next time boleh try cafe tu

      Delete
  8. Lamanya saya tak jalan-jalan keliling ibu kota.
    Mudah-mudahan ada masa terluang untuk menyusuri kenangan di sini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la kami pun lama sangat tak jalan2 ibubkota lama ni tapi masih best. Memori sangat.

      Delete

Thank you for the comments. Thank you for dropping by.
Please email me for any inquiries ya -->> o-mulan@hotmail.com