Sunday, February 25, 2024

HUTAN BATU BANGKOK : Brisk Walk Part 1

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Moga sihat ceria gembira dan dimurahkan rezeki sentiasa.

FROM THE RIVER TO THE SEA, PALESTINE WILL BE FREE.


Plan asal nak ke tempat lain tapi anak solehah ada kelas 10-12pm pada Jumaat sebelum cuti CNY. Daddy suruh ponteng tapi dia tak mau. Maka book yang dekat2 saja lah, sementara kami berempat ada bersama, lengkap sekeluarga. Naik AA sebab flight banyak, timing ok, Alhamdulillah. 


Jumaat petang, park di T2 KLIA. Masing2 bawak bagpack sendiri je, 7kg > seorang. Tak ada check in luggage. Naik flight, makan dan tidur je sebab penat. 


7pm lebih kami tiba di Donmueang Int Airport. Subhanallah cantik dapat tengok sunset walaupun tak clear, seperti foto pertama di atas. Ambil Grab ke hotel. Di Bangkok, hubby dah siap beli E SIM untuk kami berdua. Hotel ada WIFI. Guna untuk masa jalan2 nanti. 


Hubby nak hotel dekat2 LUMPHINI PARK, dia nak jogging pagi2. Seriously terkejut bila tengok map bookingdotcom tu, mahal2 hotel. Alhamdulillah ada satu hotel yang murah. RM622 untuk 2 bilik, kami berempat, untuk 3 malam. Location pulak superb Alhamdulillah. Walking distance ke tempat2 awesome.


WISH INN RATCHAPRASONG - CHIDLOM. 

Katil saiz King untuk tiap bilik. Macam design hotel lama2, tapi dulu 4 star lah kot gitu. Memang macam agak lama tapi kemas bersih. Bathroom pun bersih. Asalnya book 2 bilik sebelah2, dapat Level 4 hehe tak ada lif, tapi satu bilik, aircond tak function so dapat bilik lain di Level 2, Alhamdulillah sejuk aircond nya. Maka nya mummy & anak solehah la di Level 2 kan. 


Memang selesa sangat biarpun hotel lama.


Spacious luas selesa untuk solat. 


Sabtu pagi ,lepas hubby balik jogging dengan anak soleh, siap2 untuk keluar explore BANGKOK. Last trip ke Thailand, tahun 2011 ke KOH SAMUI. Sedap2 nampak makanan di gerai ni, kalau la HALAL kan.


Bermula lah 20k steps pada pagi Sabtu itu.


CENTRALWORLD


THE MARKET & BIG C.


PLATINUM FASHION MALL


GRAND DIAMOND PLAZA.

Semuanya berhampiran laluan dari hotel kami. Sabtu kan CNY, ada pertunjukan LION DANCE. Kami lalu di depan nya untuk ke tempat makan. 


Search & google tempat makan Halal berdekatan. Serious ramai ya lah sebab cuti kan, weekend pulak tu. Tapi servis bagus, cepat je. Cuma ada yang kurang faham duduk makan lama2. Panas sebenarnya di gerai2 tu. Kami yang sudah makan pun, nak cepat2 bangun. Lenjun jugak berpeluh. 


MI SUP AYAM. Sedap.


Mi Sup Daging apa entah. Sedap.


Macam Mi Kari. Sedap. Semua sedap Alhamdulillah.


Ada warung lain berdekatan tapi meja ada 2 je. 


BANG SUE JUNCTION.
Tempat yang anak2 soleh solehah dah target nak pergi. Kami berempat, guna Grab je sebab nak cepat lagipun tak mahal mana compare to naik train. 


CHATUCHAK WEEKEND MARKET 

Ni pulak tempat mummy target dah bertahun2 haha. Kita masuk sini dulu. Opposite je pun dengan BANG SUE JUNCTION tu.


Memang meremang bulu roma tengok semua ni. Tengok je la.


Ehhh geram. Snap foto je.


CHATUCHAK ni lebih kurang macam Pasar Payang Terengganu cuma lagi sangat besar dan ada tempat ada aircond. 


Suka corak TIE DYE ni tak suka la design baju tu.


Dahaga. Jumpa cafe cantik ni terus lah duduk.


Apa lagi ada PULUT MANGGA.


Serious lah suka deco cafe ni.


Cafe ni jual minuman dan dessert je.


Jalan2 lagi. Macam2 kedai ada. Baju, makanan dll. Banyak sangat2.


Cantik, geram je tengok.


Hehe yang ni grab satu, memang team bangle and bracelet collector.


Yang ni pun beli. Suka sangat bau2an nya. Harga pun reasonable. Time ni banyak sale sebab CNY kan.


Yang ni, kena tarik anak solehah cepat2 sebab bila dia pegang satu, takut lekat lama. 


Settle jalan2 di CHATUCHAK, kami cross jalan untuk ke BANG SUE JUNCTION. Paksa diri keluar dari CHATUCHAK tu, if not sampai gelap hari boleh duduk situ. Haha.


Barang2 lama, antik dll nya. Tak kuasa nak snap foto dah. Ada perabut, batu permata, perhiasan dll yang antik. Ada juga baju2, kasut bundle dll di tingkat atas. Suka sangat la anak2 soleh solehah ni. Yang beza dengan tempat kita, sebab semuanya dalam bangunan ni. Serious banyak kedai2 nya.


Lapar. Alhamdulillah depan tu je ada satu FOOD TRUCK jual MAKANAN HALAL. Ada jugak meja kerusi berdekatan. Kami beli set NASI & AYAM. Rasanya macam nasi berempah/beriyani dengan ayam goreng. Sedap sangat, lapar pun ya.


Ada juga menu lain.


One for the album.


Bila perut kenyang, jeling je lah.


Yang ni memang geram. Tapi Alhamdulillah my sweet sister dah beli kan di Hatyai few weeks before ni, dia pergi dengan kawan office.


Bye bye CHATUCHAK & BANG SUE JUNCTION. Ambik Grab, ke SIAM DISCOVERY.


Bersiar2 di HUTAN BATU.


MBK CENTER.


Senang sebab di BANGKOK ni, dalam mall ada surau.


Bersih, senang tempat wuduk pun di dalam je. Ladies di Level 5. Gentlemen di Level 6. Di BANG SUE JUNCTION, ada tempat solat kecil tapi kena wuduk di toilet. 


Siap solat kami naik ke Level 6. Energy booster haha.


Sedap sedap semua.


Semua sedap. Alhamdulillah. 


Besar MBK ni. Lama dah dengar nama nya. Ni baru sampai. Ada few close friends yang suka bebenor pergi Bangkok.


SALE..!! Rembat 2 blouse RM 14 sehelai. Branded tapi yang reject. Butang hilang, tertetas sikit. Janji tak royak rabak. Balik jahit semula je lah. 


Tak lah visit tiap kedai. Seminggu tak tentu habis haha. Malas nak snap foto sebab banyak sangat kedai nya.


Dah gelap pun.


On the way jalan balik hotel, kita jalan2 dulu masuk mana yang lalu.


Dah, tak payah bayar nak masuk MADAME TUSSAUDS. Kat luar pun ada. Tapi anak2 soleh solehah tak mau masuk sebab tak cukup masa. Diorang nak jalan tempat lain.



Ehhh suka nya dia jumpa sedara ya.


Keluar SIAM DISCOVERY masuk SIAP PARAGON.


Fuhhh tempting betul.


Tumpang lalu je. Ambik angin sejuk. Tapi dah memang laluan balik area hotel.


Cantik fountain.


Wowww sangat2. Respect betul la dengan diorang ni, sama dengan Vietnam. Bijak, bertanggungjawab dan  pandai urus barang terbuang dan terpakai. Salute sangat. Moga kita sama2 terus  bertanggungjawab dan bijak urus seperti mereka.


GRILLED SOTONG DENGAN SOS SEDAP
Dah lapar, sempat snap foto makanan je. Street food on the way balik hotel. Bawah canopy sepanjang area PLATINUM SHOPPING MALL. 


TOMYAM UDANG. Sedap.


DUMPLINGS. Semua sedap, gambar GRILLED CHICKEN tak ada pulak.


Snap foto je. Kenyang sangat Alhamdulillah. 


Semua sedap. Alhamdulillah. 


D PALLADIUM.
Dah kenyang jom la balik. Foto mall banyak snap dari atas jejambat je. 

CENTRAL WORLD. Esoknya lah kita jumpa ya. Balik singgah 7e tepi hotel je. Beli air sedap2 & jajan. Bagus adik cashier Muslimah pakai tudung tu, tolong tengokkan jajan rosti biskut yang halal atau tak. Memang awesome hotel ni. Dekat banyak tempat elok walaupun hotel lama. Alhamdulillah smooth semua. 20k steps. Nak menangis heret kaki jalan balik hotel. 

46 comments:

  1. Bestnya holiday dgn yg tersayang.i tak pernah pergi bangkok..pernah pergi patani jer few yrs back tu pun asbab attend conference😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah kat mana2 kalau cukup korum berempat ni memang best 😍. Hope kami sampai Patani jugak nanti.

      Delete
  2. wah..bestnya jenjalan bangkok..seronok. rindu bangkok

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah nanti pergi Bangkok lagi, best jugak

      Delete
  3. sawadeekaaaa maeee
    55555

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sawadee ka πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„

      Delete
  4. Know-know sampai Bangkok ye Kak 😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah 😍😍

      Delete
  5. syok tu jln2 bangkok plak...mcm2 makanan sedap2 tu....dlu ptt nk pi hatyai jjcm tp tklama lps tu covid terpaksa la tunda ...smp sudah tk on2 lg plannya haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah memang syok jugak. Thailand memang sohor food sedap kan. Hatyai dalam list jugak ni Insya Allah.

      Delete
  6. Harga makanannya murah tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau kat warung atau kedai breakfast tu memang murah, tapi tempat lain tu macam tempat kita jugak. Sebab bandar besar kan.

      Delete
  7. 20k stepsss...5k pun dah cramp kaki...bukan menangis lagi...mau mintak tolong panggil ambulan..hehehehehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang masa nak balik hotel tu nangis je dalam hati. Tapi sebab nak berjalan2 cuti kan terpaksa buat2 sado sikit, sambil merengek jugak mak sorang ni. Jauh lagi ke itu je kat mulut. Haha.

      Delete
  8. best nyaaaaaa chatuchakkkk
    puas menjelajah dlm tu
    rambang mata
    makanan pun sedapppp
    insya allah ada rezeki hjg hn nak ke sana lg...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Chatuchak tu dah bertahun2 target nak pergi. Alhamdulillah sampai jugak. Seret kaki jalan dalam tu. Besar sungguh. Ni pun rasa nak pergi lagi. Banyak tempat tak cover lagi. Haha.

      Delete
    2. ya bsr yakmat
      dtg lapar then mkn
      lps tawaf 1 chatuchak
      bleh repeat mkn.lg🀣🀣🀣

      Delete
    3. Kannn, naknya gi lagi hehe

      Delete
  9. berjalan wajib tahu pergi tempat makan yang best kan kak....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Dana. Lagi2 ya g halal kan. Tapi kat Bangkok memang makan sedap semua. Alhamdulillah

      Delete
  10. seronoknya tengok kak...bab 20k step tu kalau saya sampai je hotel mau gantung kaki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah seronok jalan2 dengan anak2. Haha 20k tu rasa macam pijak atas angin bila sampai hotel. Terus landing atas katil.

      Delete
  11. Banyak jugak tempat dapat cover dalam sehari.
    Saya sehari siang tu saja habis masa di Chatuchak πŸ˜†

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jalan2 cuci mata je, kena bajet masa kalau tidak mau lama kat satu2 tempat tu 😁 Chatuchak tu la memang magnet.

      Delete
  12. Wahh..short vacay ni namanya..know know sampai Bangkok dah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah smooth semua, 2 hari yg padat hehe

      Delete
  13. Cantik view market dia. Kemas sangat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang cantik bersih kemas Chatuchak ni, selesa nak jalan2 kat dalam tu. Tak panas sangat pun jugak.

      Delete
  14. Tengok cawan kosong pun dah meremang... belum tuang kopi lagi tu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu uncle, kalau dapat kopi o hang tuah lagi lah kan.

      Delete
  15. bila tengok org xde masalah naik kapal terbang, rs seronok sgt2.. Ldy ade ketakutan untuk naik flight.. bila naik tu dada rasa sakit dan mcm fobia mcm tu.. maka kalau nak ke mana2 kene naik kenderaan darat yg limitnya hanya dekat2.. huhuhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh ya ke. Saya ada kawan yang sama macam Ldy. Dia cuba yg dekat2 dulu Alhamdulillah ok. Moga Ldy hilang rasa fobia nanti

      Delete
  16. Sakan berjalan lepas itu makan. Tidak penat ke? Hehe nasib baik tidak borong barang. Kalau tidak berat juga hendak bawa ke hulu ke hilir.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Penat tapi dapat minum makan Alhamdulillah. Lepas tu jalan lagi hehe sampai hotel baru tergolek.

      Delete
  17. gi Bangkok kena guna menapak byk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul memang beribu2 tapak nya

      Delete
  18. Kalau Dania la nampak buku-buku tu habis la. Sure lama kat situ je. Best juga Bangkok ni sebab tak pernah ke sini lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohh geng Dania la ada sama ya. Bangkok ni bandar kan so keluar masuk hutan batu lah

      Delete
    2. Banyak juga tempat menarik untuk diteroka ni Mulan....lagi satu teringin nak ke tempat jualan di atas trek keretapi tu.

      Delete
    3. Insyaa Allah sampai nanti 😍

      Delete
  19. Memang sungguh anak solehah ye sampai tak mahu ponteng, dan ikut arahan ayahnya!
    Bagusnya, anak solehah suka buku rupanya.
    Mulan... banyaknya makanan sedap, pinggan mangkuk cantik di sana! Adududu.... mana tahan tengok saja!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jomm Kak Amie kita pergi memang seronok pergi Bangkok ni macam2 ada. Makanan sedap. Ya memang tak mau ponteng anak solehah tu hehe.

      Delete
  20. Puas hati baca . Kisah perjalanan begini...gambar pun banyak..terbaik la

    ReplyDelete
  21. Thailand ini salah satu negara fav yg saya tak bosan nak datangin sering2. Dah tak ingat juga berapa kah kesana, tapi selalunya kalo ke Thailand saya lebih suka wisata kuliner atau belanja till drop 🀣🀣.

    Karena memang produk dia murah2 tapi bagus. Rindu sangat dengan makanan di sana. Akhir tahun ini saya dan kakak ipar planning celebrate new year di Bangkok, tapi suami pengen di SA PA. Makanya kami masih galau nak pilih yg mana. Tergantung tiket promo lah 🀣. Saya yg mana saja pun suka. Bangkok saya bisa puas belanja dan wiskul, kalo ke Sa Pa saya belum pernah, jadi pengalaman baru nantinya

    ReplyDelete
    Replies
    1. First time ke Bangkok, betul makanan nya sedap dah ada barang yang murah. Kalau di SAPA, makanan halal sangat limited tapi SAPA cantik.

      Delete

Thank you for the comments. Nanti singgah lagi ya :) Take care & stay safe.