Thursday, November 23, 2017

GALO HAVSBAD, SWEDEN..

Tahun ni memang melayan anakanda nak SPM.. I need a break rasanya.. Takpe moh kita throwback dulu.. June 2013..

Assalamualaikum & Salam Sejahtera.. Moga sihat bahagia semuanya..


Tuesday, November 21, 2017

NOXXA - BAKED PASTA MELAYU STYLE

Alhamdulillah berjaya buat Baked Pasta dlm Noxxa.

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 


Monday, November 20, 2017

BLOGGERS MEETUPs ETC

Chasing sunrise.. Subhanallah cantiknya... Drive 7am susur Pantai Kemasik, tapi masih rindu Cyberjaya sob sob..




Saturday, November 4, 2017

HOMEMADE CINNABONS IN DA HOUSE..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 



Wednesday, November 1, 2017

JAPANESE COTTON CHEESECAKE

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 


Thursday, October 5, 2017

ODDA, NORWAY.. INDAHNYA ALAM...

Norway..!!! Subhanallah memang cantik...!!

Assalamualaikum & Salam Sejahtera.. Belek2 album lama dalam hard disk hahaaa ni lah kerja nya.. Kita throwback selagi boleh.. Memang tak puas tengok tempat cantik2 ni..


Thursday, September 21, 2017

SALAM MAAL HIJRAH.. PASTA MALAYA..



SOUTH AFRICA : TSITSIKAMMA YANG AWESOME..

Seorang kawan akan ke Cape Town, mengikut suaminya yang akan bekerja di sana.. Owwhhh rindu South Africa.. Self-drive holiday, Dec 2014 dalam kenangan...

Assalamualaikum & Salam Sejahtera.. Belek2 foto dalam hard disk.. Alhamdulillah smooth drive, smooth semuanya.. Antara tempat yg awesome ialah TSITSIKAMMA..


Thursday, September 14, 2017

NOXXA.. WHY NOXXA...

Alhamdulillah sejak ada Noxxa, kerja di dapur semakin mudah & exciting..

Assalamualaikum & Salam Sejahtera..


SUP MERAH TULANG + GEARBOX

Wednesday, September 13, 2017

ACEH + UNDERWATER

Lama betul tak ke Indonesia.. Rindu juadah local yg enak bangat.. Sama seperti Malaysia jugak yg kay adgn aneka jenis masakan & makanan..

Assalamualaikum & Salam Sejahtera..
Menyingkap memori Oktober 2011..


Sunday, September 10, 2017

THROWBACK CHELLES, FRANCE...

Bila mana 3 days weekend pastu tak tau nak ke mana.. Belek2 foto lama dalam hard disk..

Assalamualaikum & Salam Sejahtera..

Kecik nya budak2 ni Summer, July 2011.. Alhamdulillah smooth drive & smooth semuanya.. Tak susah nak travel bawa anak2 kalau plan betul2 Insya Allah..


Friday, September 8, 2017

SEPTEMBER, 20 TAHUN YANG LALU..

Assalamualaikum & Salam Sejahtera..

Recycle post lama.. September 1997, first time jejak kaki ke Ho Chi Minh City..


Tuesday, September 5, 2017

DAY 6 ~ MEKAH & TAWAF WIDA'

Alhamdulillah para jemaah telah selesai ibadah Haji mereka pada tahun ini.. Moga semuanya mendapat Haji yg Mabrur.. 

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 


Friday, August 25, 2017

DAY 5 ~ MEKAH DLL...

Bila tengok keseronokan jemaah2 yang akan menunaikan Haji pada tahun ni, maka kenangan manis mengerjakan Umrah Dec tahun lepas sememangnya menusuk2 kalbu..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah..


Thursday, August 10, 2017

VIETNAM SPRINGROLL AGAIN & MARBLE CAKE SEDAP..!!

Semalam yg agak cemerlang. Berjaya melepasi ozon kemalasan.. 

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 


Friday, August 4, 2017

VIETNAM SPRINGROLL @ GOI CUON

Punya lah dah balik for good hampir 10 tahun, ni baru nak buat..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah..

SALAM JUMAAT PENUH BERKAT.. 


Monday, July 17, 2017

MARBLE CAKE GEBU LEMBUT

Dah hampir give up dengan oven baru kecik brand Cornell ni.. 

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 


Monday, July 3, 2017

LOBSTER PORRIDGE

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 


Tuesday, June 27, 2017

SALAM AIDILFITRI

1 Syawal, beraya dari pagi. Ramadhan berlalu pergi. Moga amalan semua diterima Ilahi. 

Abaikan foto besar kecik, nanti jumpa laptop baru edit. Hahaaa..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 


Kampung Benta, Pekan, Pahang. Di rumah adik beradik arwah moyang kami..


Thats Tokde Nah, tetiba ada dalam foto hahaha, she's sweet. Alhamdulillah still healthy melayan anak sedara, cucu cicit piut yg datang beraya..


Chocolate Cake.. Testing new small oven. Alhamdulillah ok tapi nak kena cabut bulb nanti, cake naik senget becoz of the heat rasanya.

Me no like masak2 for Raya, prefer baking cakes & cleaning the kitchen, the house dll daripada memasak.. 


Browniessss with Nutellaaaa..


Carrot Cake with Cream Cheese Frosting + Salted Caramel.


Susah tau nak kasi semua duduk diam..!!


Kat rumah Tokki @Taman Guru, Kuantan.. Alaaa satu kawasan dgn rumah mak aje.. Anassssss, nak ke mana pulak tu..


At Tok Amnah's @ Medan Tok Sira, Kuantan. Scrumptious food..!!


Layan aje my cousins yg mmg sama2 kaki makan. Me eldest cucu so cousins all young2 ones make me become rasa young2 oso wahahaaaa..


Apam Beras with Special Rendang. Raya je dapat makan ni kat rumah Tok Amnah hahaaaa..


Last but not least to Kampung Benta, Pekan.. Almost the same menu ie Apam Beras.


My cousins & family..


My babies.. 


Lama betul tak visit tok2 di sini. Alhamdulillah this year..


This house mmg awesome, mengadap Sungai Pahang. Sadly orang mai gali pasir sungai sesuka hati. Sampai terjadinya benteng pasir di tengah sungai.

Wednesday, June 14, 2017

LEFTOVER FOOD (#dontwastefood)

Bulan Ramadhan ni kalau food utk Sahur & Iftar tak habis, alaaa hai seksa rasa nak buang kan.. Marilah menggembeleng idea utk recycle leftover makanan kat rumah kita..  

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. 

Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 


Alhamdulillah bebudak ni dah terbiasa makan leftover food yg ditambahbaik rupa & rasa. MEE REBUS ni (agaknya lah kalau tak MEE BANDUNG kot) kalau berbaki, simpan terus dlm fridge kalau nak makan dlm sehari dua. Kalau nak makan lambat lagi, terus ke freezer ya. Selalunya kalau tak makan semula dgn mee, saya pekatkan kuahnya & kendian pecah telur ala poached egg, cicah dfn roti.. Mmg yummehh.


Asal ada Ayam Bakar, Satay, Ayam Goreng lebih, buatkan Sandwich @ Subway ala2, letak timun, salad, salami, cheese + berjenis2 sos kesukaan.. Mmg sedaappp dari kedai2 tersohor..


Meatball leftover dari meal ala2 Ikea, tumiskan garlic & jadikan sup boleh makan dgn apa jenis mee. Macam Bakso pon ya kan. 


Leftover Keropok Lekor Cheese. Halus kecik je cheese dlm tu, makan dgn Sos Keropok.. Ada balance sikit lagi, amoy ni sagat lagi cheese masuk microwave.. Tak cukup lah pulak..


Brownies hangus..!! Testing oven baru tp oven kecik je.. Buang bahagian keras & hangit, potong kecik2.. Makan dgn pisang, Chocolate Ice Cream & Chocolate Sauce.. Yummeehhh ya amat.. Alhamdulillah..

Sunday, June 11, 2017

SAGU MERAH YG AWESOME..

Dah 16 Ramadhan.. Kejap je masa berlalu.. Moga Ramadhan kali ini akan menambahkan keimanan kita semua..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 


Wednesday, May 24, 2017

NOXXA.. NOXXA.. KENAPA BELI NOXXA..

Dah 4-5 tahun diajukan dgn promo & demo NOXXA. Tapi hati tak terbukak langsung. Dgn alasan, periuk besar lah, tak banyak masak daging lah dll..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 

Last month, bukak freezer, jumpa tulang daging lembu. Terasa nak buat SUP TULANG MERAH.. Nak nangissssss rebus sampai 2 jam setengah, sbb nak kasi isi daging betul2 lembut. Tengok dlm FB, IG dll ramai nya orang kata senang guna Noxxa. Cakap dgn hubby, rasa nak beli Noxxa. Katanya, dah bertahun2 dengar nak beli tapi tak beli2 jugak. Alhamdulillah dia mmg takde hal kalau bab barang dapur.


Beriani Ayam. Menu pertama, merasmikan NOXXA.. Hasil demo Huda, supplier Noxxa kami. 7 minit saja..!!


Dengan excitednya, kongsi pengalaman dgn ahli kelorga & kawan2. Ada yg berkenan, Alhamdulillah. 2 hari selepasnya, Huda berdemo lagi kt rumah. This time ajak kawan2 baik, Kak Zee yg baru beli dgn Asma yg dah beli 4 tahun tapi tak pernah guna hahahaa.. 


SUP EKOR 40 minit. Stir fry bawang & rempah sekejap. Masuk elor lembu & High Pressure 40 minit. Lembuuutt isi nya.


NASI AYAM.. Stir fry bawang putih kalau nak, masukkan pes NASI AYAM AMWAY, beras & air.. High Pressure 7 minit, siap Alhamdulillah. Boleh jgk nak HP ayam yg dah marinate dulu, lepas tu masuk & masakkan sekali dgn nasi.


AYAM BAKAR.. Marinate ayam & HP utk 10 minit. Kalau kurang masak boleh continue HP utk beberapa minit. Kemudian guna mode Stir fry utk keringkan sos.


MARBLE CAKE. 25 minit. Alaskan inner dgn baking paper dulu.


Projek Jumaat baru ni. CHOCOLATE CAKE..


Kek yg dah masak.


Potong utk jadikan 2 kek yg nipis. Spead CREAM CHEESE ICING. Amoy mintak letak Peanut Butter sikit.


Sudah dilapis sih.


Cover kek dgn CHOCOLATE GANACHE..


Deco lah sikit2 eeyyy keras tangan ni..


Alhamdulillah sedap & elok kejadiannya..


Next is PENNE CARBONARA. Rebus 9 minit saja.


Stir fry garlic pon dalam Noxxa je.


Alhamdulillah.. Makin mudah di dapur.


NASI DAGING UTARA ASMA.. Cantik & sedap Asma kata.. Awatlah hang ni Asma, beli 4 tahun dok simpan dlm gobok dapoq.. Kalau cheq tak beli, bila la hang nak guna. Rasanya hampir tiap hari Asma guna Noxxa sekarang ni Alhamdulillah. Jual 5 periuk dah tu Huda kata.. Invest utk kemudahan di dapur, masa kian bertambah singkat terasanya..