Friday, December 18, 2015

DAY 3 ~ Perth : Salam2Benua & Busselton..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. 

Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah. Bangun pagi2 kena siapkan breakfast & lunch.


Thursday, December 17, 2015

Wednesday, December 16, 2015

DAY 1 - Perth, Australia

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. 

Cuti sekolah je kami terus pindah dari Kerteh ke Cyberjaya.. Barang2 belum habis unpack/pack tapi memandangkan cuti sekolah telah bermula & cuti hubby dah diluluskan, maka kami bercuti dulu.


Wednesday, December 02, 2015

BYE BYE & TQSM FOR EVERYTHING..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. 

Alhamdulillah smooth semuanya.. 













Tqsm for 8 awesome years... You'll be missed.. You'll be missed... 

Pada rakan & taulan di Kerteh..

Terima kasih pada mereka yang memahami ketika ku bersedih..

Terima kasih pada mereka yang mendengar ketika ku merintih..

Thursday, November 26, 2015

UPSR KINI..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. 

Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 


Tuesday, November 03, 2015

TRAVEL & SELF-DRIVE..

Assalamualaikum & Salam Sejahtera..

OK dah habis sessi gatal kaki.. Dah relax sikit lepas anak2 habis exam besar ni.. Mana tak nya dari tahun lepas start tuition siang malam dll, mak macam nak exam sama.. Apak omak sama2 kerja keras amik bahagian masing2.. Dah relax2 ni, terbelek2 lah album & posting lama2 kat blog ni.. Gatal kaki baru ni kan.. Hahahaa.. Terasa nak compile perjalanan memandu kami sejak tahun 2000.. Haaa 15 tahun kiranya dah.. 


Monday, October 26, 2015

ACCOMODATION DI SOUTH AUSTRALIA..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. 

Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. Yes yes masih rojin menghapdet blog sementara agak free ni.. Nanti cuti sekolah, kids at home kan, mau kena masak 12x sehari.. Asyik nganga je.. Belek2 blog, terasa nak nak compile lodging masa di Melbourne & few places in Europe yg agak menarik kekal di hati.. Antara sebabnya adalah comfy & murah.. Fyi, ada few backpackers hostel yg TIDAK MENERIMA kanak2 bawah certain umur.. So masa cari lodging murah eg backpacker hostel, kena tengok bebetul ya.. Sat lagi hangpa kena halau.. 


Friday, October 16, 2015

MERDEKA & ITCHY FEET EHH..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. 

Yeeeyyyy mak MERDEKA...!!! Setelah anak2 habis exam Malaya, UPSR last month & PT3 semalam... Mulut Tarzan dah boleh rehat.. Hahahaaa... 


Kok begini jadinya bila anak2 habis exam yek.. Hehehee...

Thursday, October 15, 2015

Salam 1437 Hijrah..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. 

Insya Allah, moga Allah akan permudahkan & lapangkan apa jua hijrah kita ke arah kebaikan utk menjadi umat & lebih teguh imannya, berjaya di dunia & di akhirat..

آمِيّنْ... آمِيّنْ آمِّيْنَ يَا رَبَّ الْعَالَمِيْنَ 

Sunday, October 04, 2015

Monday, September 14, 2015

NORWAY & IKAT KAKI..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. 

Hemsedal & Voss, NORWAY.. Alhamdulillah smooth driving trip.. Throwback June 2013.. Subhanallah cantik sungguh Scandinavia.


Sunyi sepi takde orang kat hiway di kawasan pergunungan ni.. 


Aiyayyayaaa.. Seriau den..


Stop rehat kaki, lepak tepi tasik, tepi bukit, minum kopi, makan cekelats.. Sekian dulu episod THROWBACK ni ya..

Cuti Hari Malaysia 2-3 hari lagi.. Cuti sekolah & Raya Haji next week je pon.. My King ni asyik ajak ke sana sini.. My dearest, one done (UPSR) but one more to go ni next month.. Hold lah sekejap ya.. 

********************


Memang tahun ni kena ikat kaki kejap sbb anak2 nak exam.. Memang la dah garu beribu kali dah kaki ni asyik gatal je.. Habis exam pon nanti ada episod lain pulak.. Rabbi yassir walaa tu'assir.. Moga tenang & senang sewaktu exam.. Moga cemerlang dlm exam, dunia & akhirat..

Monday, September 07, 2015

Esok dalam Sejarah..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. 

Kesibukan mak nya yg melanda sejak tahun lepas akan hampir tiba ke penghujungnya.. Bukan utk selamanya.. Perjalanan sebagai seorang pelajar.. Kena lah amik exam ya.. Tak macam zaman 80an dulu.. Relax je nak amik exam.. Tempat tuition tahun lepas tak dapat digunakan lagi maka kekdahnya sejak awal tahun ni, 2 bilik di rumah kami ni dijadikan tempat tuition anak2.. So thats why lah ai ai busy sikit kekdahnya tahun ni.. Ada lagi kisah lain ngapa ai ai busy.. Wait wait lah story later..


Abangnya terbolos tak amik UPSR 3 tahun lepas.. Daddy kata tak payah.. Aiisshh.. So esok my amoi akan merasmikan pengalaman amik exam (UPSR) dalam kelorga kecik kami.. Abang pulak tunggu giliran Okt ni utk PT3 pulak.. Ngapa tak berdebar mcm orang lain ni..?? 

Keep telling the kids, dah usaha so lepas ni doa & tawakkal lah kan.. Dah pergi sekolah, tak ponteng, buat homework, pergi kelas tambahan sekolah & tuition, buat latihan sendiri, semua ni usaha lah kan. UPSR je pon.. Jangan lah sampai anak pengsan & sesak nafas hanya sbb suspen nak amik UPSR.. Nau'zubillahi minzaalik.. Kesian anak2 ni, baru 12 tahun.. Tapi tu lah kan, dah sistem macam tu.. Macam nak pergi berperang je pulak.. Sistem pembelajaran macam berpaksikan keputusan yg cemerlang.. Khuatir kualiti & nilai murni dalam kewajipan menuntut ilmu diabaikan..

Moga tenang & senang menjawap nanti ya my sweet amoi.. Rabbi yassir walaa tu'assir.. Moga berjaya di dunia & di akhirat..


Thursday, July 30, 2015

RAMADHAN PERGI, SYAWAL KEMBALI - 2015

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA..

Ramadhan berlalu dengan beribu makna.. Kini Syawal pula datang menjelma..
Moga kita semua sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati NYA..


Monday, July 06, 2015

RAMADHAN PENUH BERKAT, SYAWAL SEMAKIN DEKAT...

Assalam & Selamat Sejahtera..

Woowwww..Bersarang2 jadinya blog kesayangan ni..
Tidak pernah diabaikan, ianya sentiasa di dalam di hati.. 
Ramadhan disambut 19 hari penuh berkat..
DiujiNYA kita dgn dugaan & nikmat..
Bulan Ramadhan bulan mulia..
Jangan lah sekali2 ianya disia-sia..
Makanlah dengan berpada--pada..
Berbelanja lah dgn kadar termampu sahaja.


Haaaa.. Nak tayang hasil 2 minggu lebih yg lepas.. Ada leftover ikan goreng (dicarik2 isinya), ada belen kelapa parut kuih sagu (digoreng tidak sampai hangus).. Beli kacang botol, hiris bawang merah, perah limau nipias, sprinkle lada hitam, garam, gula.. Tadaaa jadilah KERABU KACANG BOTOL..


Maam Besar diberi mandat untuk pilih tempat dinner atas sebab musabab special day dia yg semua sambut sekali setahun.. Boss besar dapat kek sebegitu rupa untuk hari nya yg istimewa jgk.. Buka puasa kat luar ni memang tak puas.. Kena makan cepat2 pastu balik nak solat.. Sangat best berbuka kat rumah, makan santai2 kan.. Tapi melayan kerenah anak2, ikut aja lah..


Beginilah kekdahnya fizikal peti sejuk bulan Ramadhan ni.. Disumbat2 selagi boleh utk diguna pakai semula sbb waktu makan terhad kan.. Alhamdulillah masa big boss takde, kita recycle je selagi boleh.. Kalau big boss ada, kena lah masak fresh2 gitu..


Terbeli pisang montel sebelum puasa.. Dah masuk minggu puasa, tak luak2.. Projek menguji pisang montel dijadikan PUDING RAJA.. Sepatutnya guna Pisang Lemak Manis tp bukan senang nak dapat.. Alhamdulillah ok sbb pisang tu tak masak sepenuhnya.. Pan fry je atas non stick pan dgn sedikit butter.. Jala Emas ada stok dari Kelantan, my sista selalu supply.. Gajus pon ada fresh dari Krabi dapat ole2.. Prunes pon ada dalam fridge.. Cuma beli ceri hijo merah je sbb itu kemestian my boboboi..


Ahhaaaaa.. My amoi ni suka sangat tengok foodnetwork channel.. Dah berbulan2 mintak SLOPPY JOE.. And I was like apa ke mende SI JOE ni.. So gugel lah nak mencari resipi bagai.. 
***
A sloppy joe is a sandwich consisting of ground beef, onions, tomato sauce or ketchup, Worcestershire sauce, and other seasonings, served on a hamburger bun. The dish originated in the United States during the early 20th century. (Wikipedia)
***
Alaaaa macam BOLOGNESE SAUCE je lah.. Sementelaah ada frozen Bolognese Sauce dari birthday depa2 ni, dolu, so defrost je lah.. Pastu keringkan sikit atas non stick pan.. Jadi lah ianya sebegitu.. Sedap tau awak... Partner dgn Air Buah Naga (yg kepanasan)...


Ni semua antara menu2 masa big boss takde.. Frozen MURTABAK RAJA KELANTAN... Also supply dari my sista yg bersuamikan anak Kelantan.. Sedap tau.. Sempat masak SAM BO LUONG (Laicikang Vietnam) the day before.. Masak seperiok besar utk agihan kenkawan yg dekat & senang dihubungi wahhahaaa.. Ada belen2 utk kami sekelorga lah.. Dah habis dah stok laicikang ni.. Ada harapan akan ke Vietnam lagi yeeeeyyyy.. Ada leftover pisang montel goreng yg buat PUDING RAJA tu.. Ada jgk belen kuih sagu merah pink.. Campur je lah semua.. Prunes je dah takde.. Apa2 je lah kan..


Bulan puasa ni macam kemestian kena ada ACAR BUAH JERUK.. Buat jgk lah sekilo jeruk.. Tapi sbb kedekut minyak maka kering lah hasilnya.. Ratah2 aje pon ok..


Khamis baru ni ke KL lepas opis, 3 days weekend kan.. Banyak hal nak kena settle.. Dah bajet akan bukak puasa atas jalan so dah siap tapau food from BAZAR RAMADHAN.. Beli tapau masa travel je, selalunya memang masak.. Ngam2 nak bukak, time tu kat TOL BENTONG.. Iftar Jami'e lah kami semua dalam kereta masing2...


Sampai PNB 8.10pm, hubby kata siap2 terus ke MASJID AS-SYAKIRIN KLCC... Dah terbiasa kalau berpuasa di KL ikut dia kerja, kami akan duduk PNB.. Pastu bertelekung je ke masjid.. Seronok sbb rasa macam kat Mekah.. Bukan kami je, muslimat lain pon cenggitu.. Kami berarak ke masjid dari hotel dgn telekung.. Ohhhh rindu nak ke Mekah lagi.. Insya Allah.. 


Subuh tadi segelap 6.30am, drive sensorang ke Kuantan nak hantar mak pi airport.. Mak nak pi umrah.. Tinggalkan kids siap2 nak ke sekolah, ada sahabat tlg hantarkan ke sekolah.. Hubby kat KL, now 80% kat sana dia tu.. Alhamdulillah smooth drive.. Suspen sbb kabus selalu tebal tapi Alhamdulillah tak teruk sangat.. Kereta lain pon banyak, set2 kerja Kuantan ni agaknya, so not that sunyi lah.. On the way balik Kerteh, mengantuk nya lah teramat sangat.. Nak stop tidur kat R&R pon tak berani jgk.. Drive lah pelan2, nak follow kereta depan, highway ni memang sunyi tak ada kereta kalau tak musim cuti/raya.. Tersenggok2 jgk.. Alhamdulillah selamat sampai rumah, terus pengsan... Moga mak selamat pergi & balik.. Moga dipermudahkan segala urusan & mendapat umrah yg mabrur...
***
Ta ta ti ti tu tu... Foto ehsan IG saya.. Ngehhhh..

Monday, May 25, 2015

A WEEK AGO.. AD HOC STORY..

ASSALAM & SALAM SEJAHTERA.. Hope everyone in great health.. Maap update dgn hp so alignment akan lah lari ke tepi.. Nak tunggu update dgn laptop mau lepas Raya baru jadi agaknya.. Birthday dua beradik ni beza 5 minggu je.. 

Sementelaah si adik dah Darjah 6, gagahkan diri buat small birthday gathering.. Jadi, tak jadi, jadi, tak jadi dah beberapa kali, last minute bila amoi ni tak jadi join aktiviti sekolah Rabu dulu lepas, kami decide buat jgk Khamis 14/5 tu.. Barang dah ada sikit.. Order je lah mana boleh.. Yezzaaa macam katun nak siapkan semua in 24hours..

Alhamdulillah sini ramai toke kuih boleh order last minute hehee.. 


A Carrot Cake for abangnya.. Deco je lah mana sempat.. Janji ada skateboard nya.. Tak sempat buat banyak skateboard :(


Another Carrot Cake for amoi dgn Unicorn nya.. Hahahaa bukan edible ya.. Kedai cake baru punya pekerja tak reti guna printer edible haaiisshh.. Kena print atas kertas je lah pastu tepek atas plain instant fondant..


Choc Cake buat tambah atas meja.. Alhamdulillah siap 3 cake dalam satu malam.. 


Marshmallow, jellybean dll tu memang dah order awal buat siap sedia senang diri je hehehee..


Cream Puff di-order & Puding Cocktai tu kawan bikin..


Haaa senang je birthday budak.. Nuggets, Drummets & Mini Sosej.. Memang licin.. Sushi tu dapat buat banyak tu je sbb seaweed dah abis..


Goody Bags...


Alhamdulillah kena berdas2 bebelan tapi Kak Mas buatkan jugak Pulut Kuning ni...


Cik Yatt's..


Order.. Tqsm Kak Pidah tolong ambik kan..


Paling senang buat Agar2 Kosong..


Ada leftover roti.. Buat Puding sempoi..


Muffin Pisang terhangos.. Kalut buat macam2.. Takpe asalkan tak rentung kan..


Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. To u both...


Moga menjadi anak yg soleh/solehah & berjaya di dunia & akhirat.. To u both... Mummy & daddy love u both to the moon and back..!!


The tetamu.. The boys.. Gegirls datang lambat.. Alhamdulillah smooth one..