Wednesday, June 27, 2012

DAY 10 & 11 ~ MELBOURNE AQUARIUM, HARRY PORTER & FAREWELL MELBOURNE

Keluar pepagi buta Day 10 tu.. Ya lah tinggal 1 hari je lagi nak meronda2.. Nak habiskan sisa2 masa di Melbourne.. 


Monday, June 25, 2012

SENDIRI BIKIN SENDIRI TANGGUNG LAAA...

Eh eehhh.. Lama tak dapat update blog & BW.. Sangat2 rindu tapi sangat2 sibuk.. Banyak cerita ceriti berlaku.. Akan kita kupas satu persatu.. Waahhahahaa... Sesaje menyamping2 kan cerita melayan keboringan yang belum cecah 100'C.. Hahahaa...



Almost every weekend balik Kuantan.. Jengok mak sambil2 siapkan rumah aunty yang nak buat Homestay tu.. Dia tak kisah, kami pon tak kisah.. Wal-cerita hubby nak buat semua.. Baik pasang kipas & lampu, pasang reling untuk langsir, gantung langsir dll.. Kabinet, aircond & water heater je sah2 kena panggil orang lain la.. Me only help2 & look2 & tugas utama part2 vacuum satu  & mop2 gitu.. Oso the bilik2 air la.. Eeyy, kalo ikut hati baik panggil orang je drill dinding, pasang lampu, kipas tu tapi hubby  nak buat jugak.. Walopon renyah renyai, namun hasil buatan sendiri amat puas hati..


Sabtu-Ahad ada event tahunan sekolah menengah dulu.. "HOMECOMING - BACK TO SCHOOL".. Join untuk dinner je sebab Sabtu tu hubby ter-kena keje 1/2 day (weekend pon keje..!!).. Lepas dinner terus drive balik Kerteh.. Ahad tu hari keje/sekolah kat sini.. Terasa syahdu dapat nyanyi lagu sekolah ramai2 dengan kawan2 sekelas sekolah dulu.. Part yang paling best bila kami (set2 pompuan) jumpa ex-classmate lelaki yang mulut sunggoh laser tahap Mt Everest tu.. Dah sopan santun mulutnya sekarang.. Also jumpa bebudak lelaki yang noti2 ya amat sangat dulu2.. Hahahaa.. Bila dah besar panjang, semua dah berubah rupa, saiz & tuturkata.. Tak sempat jumpa cikgu2 sbb depa duduk meja VIP kat depan.. Kena cabut awal sbb nak balik Kerteh.. Takpe jumpa next time insyA..


Minggu lepas ada satu kematian di sini.. My fren AA ni citer arwah berkahwin 2.. Menurut rakan2 rapat arwah, ketika2 sebelum arwah meninggal, ada arwah mengeluh MENYESAL BERKAHWIN 2 & tak dengar kata nasihat kawan2 sebelum kawin tu.. Anak2 isteri ke-dua masih ada yang kecil dengarnya.. 
*
My fren AA ni jugak bukak citer.. Abang nya seorang Datuk (masih muda) jugak baru berkahwin 2 awal tahun lepas.. Semua ahli keluarga tak setuju namun isteri pertama izinkan.. Maknya ada call baru2 ni dok citer yang si abang itu telah mula ada rasa menyesal sebab kawin 2.. Katanya penat..!! Gelak sakan la kami berdua.. Memang kepoh masa abangnya nak kawin dulu.. Kononnya citer kalau balik rumah isteri pertama, ada je barang tertinggal & nak kena amik kat rumah isteri ke 2.. Pastu nak kena gilir2 balik 2 biji rumah tu.. Penat lah katanya.. Padahal rumah 2 isteri tu tak jauh mana pon.. Famili ni kira alim2 orangnya.. Tu sebab takde balah2.. Tup tap tup tap.. Yang berbini 2 itu pulak yang mengeluh.. Kedua2 isteri tak de problem pulak.. Apa mau komen..?? 

Thursday, June 21, 2012

KEJADIAN YANG TIDAK DI-INGINI...

Ba Ya Sin Ya... Semalam 20 Jun keluar rumah seharian.. Ke sana ke mari dengan riang ria gembira dengan kenkawan Ribena.. Sambil melayan tekak yang sunggoh nakal ini.. Ada kala rasa nak rodok je tekak ni nak garu2 sampai puas.. Gatalnya tahap Gunung Everest dah ni.. Dah stop makan obat sebab kepala dah weng-weng macam orang amik syabu.. Biarlah dia sembuh dengan sendiri.. Tapi time kena jaga makan tu kan, time tu lah perasaan hasad dengki amat lah tinggi tahapnya.. Time tu lah nak air batu, nak eskrem, nak benda pedas, nak benda bergoreng..!! Tanggung lah sendiri kan..

(FOTO #1)
Takkan nak perasan muda sokmo.. No aci-aci bukak pintu lah gitu.. Kalo dah urat kedut dah keluar, maka tanda2 tu dah ada & sedar lah wahai manusia, kamu tidak semakin muda.. Nak Botox..?? Ada berani..??

(FOTO #2)
Kejadian yang tidak diingini telah berlaku semalam.. Namun begitu tiada kejadian belasah membelasah berlaku.. Huwa hahahaaa....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Semalam amik kids from school 4pm.. 
Marsha: Mummy, apa dalam beg2 byk tu..?
Mummy: Hadiah laa..
Marsha : Hadiah..?? For who?
Mummy : For me laa..
Marsha : Why..? Mothers Day dah sudah..
Mummy : Apa haribulan ini hari..??
Marsha : 20 Jun... Aaarrrr.. Your birthday...!!! Sorry... Lupa... Happy Birthday Mum bla bla bla... So nak makan kat mana? U choose sebab its your birthday....
Mummy: Tak yah la.. Tunggu weekend coz nanti malam ada tuition & squash..
.
.
6.30 petang semalam (Rabu) sewaktu busy di dapur masak LAKSA LEMAK...!!
Marsha: Yey, daddy's back.. Daddy today mummy's birthday..!!
Daddy : Aaaarrr....??? Sorry lupa.. Sorry.. 
Mummy: Takpe.. Bukan first time pon.. I'm used to it dari kecik lagi.. Hahhaaa... (Sumpah memang takde rasa sedih pon sebab memang dah terbiasa di-terlupakan begitu..)
Daddy: (pi dapur).. Laaaaa, u masak ke?
Mummy: (ingat orang tu nak belanja dinner).. Alaaa, dinner weekend je lah sebab kids ada tution & squash malam nanti...
Daddy: Bukan tu.. I ada dinner kat luar dengan my friend...
Mummy: Aiyaaaa... I dah masak lah ni...!!!! Masak LAKSA pulak tu.. Rebus ikan & laksa, blend ikan bla bla bla....
(SILA RUJUK FOTO #2..... Hahahaaa)


Lupa wish birthday sangat tak apa.. Sebab boleh ungkit dengan happy banyak2 kali.. Boleh mintak lebih2 jugak kan..!! Hahahaa... Tapi kalo dah masak berhempas pulas & lupa inform ada dinner kat luar, maka kejadian naik hangin boleh berlaku dengan senang nya.. Huwa hahaaa... Tapi I'm used to it too..!! 
I KNOW HIM SO WELL... AND I LOVE HIM SO MUCH..!!
*
HAPPY WEEKEND ALL..!!! 

Tuesday, June 19, 2012

DAY 8 ~ MELBOURNE TO PHILLIP ISLAND, AUSTRALIA

Tekak yang sakit tapi tangan pon longlai khayal jugak tak update blog & BW.. Harusnya akibat ubat-ubatan yang masuk ke tekak ni kot.. Khayal2 macam orang dapat pil syabu agaknya.. Jerebu punya la jauh tapi terkena tempias jugak.. Alhamdulillah cuma sikit je ujian Yang Esa.. Terimalah dengan redha.. Suara pon baru keluar ni.. Akibat terlalu suka banyak cakap sebelum ni, ditarikNya nikmat bercakap untuk seketika.. 


Sunday, June 17, 2012

DAY 7 ~ MOUNT HOTHAM TO MELBOURNE, AUSTRALIA

Salam Ahad.. Anak2 dah pi sekolah & apaknya dah pi keje.. Al-makanya the omak ada masa duduk lunjur2 kaki tangan lepas penat keje... Baru dapat duduk aman damai depan lappy.. Weekend balik Kuantan jengok mak, sambil kejekan bebagai keje tertunda... Nak sambung kisah2 menyelamat & backup foto2 lama ni...


Friday, June 15, 2012

DAY 6 ~ MOUNT BULLER TO MOUNT HOTHAM, VICTORIA, AUSTRALIA

Samvongans citer 1001 malam percotian 0707 kami.... Pepagi Day 6 tu kami check out, nak menawan gunung lain pulak... Bye bye Goughs Bay.. Bye bye MOUNT BULLER...


Thursday, June 14, 2012

DAY 5 ~ GOUGHS BAY & MOUNT BULLER, VICTORIA, AUSTRALIA

Semalam tak sempat BW banyak pon.. Ada dating ad hoc dengan gefrens.. Yezzaaa, nyonya ni nak sambung kisah 1001 malam dolu.. Sebab tak de apa nak buat pagi ni.. Keboringan sebentar..


Tuesday, June 12, 2012

DAY 4 ~ BALLARAT TO GOUGHS BAY, VICTORIA, AUSTRALIA

Sambungan citer citor July 2007 dolu... Back up mana yg patut foto2 lama ni.. Taruk dalam album, kuning jadinya.. 


Sunday, June 10, 2012

DAY 3 ~ PORT CAMPBELL TO BALLARAT, VICTORIA, AUSTRALIA

Sambungan driving trip Melbourne/Victoria July 2007 dolu... Bila boring2 ni, suka sangat tengok foto2 lama.. 


Friday, June 8, 2012

DAY 2 ~ APOLLO BAY TO PETERBOROUGH, VICTORIA, AUSTRALIA

Sambungan proses menyelamatkan foto2 lama jugak tutupnya SLIDE.COM.. Percutian memandu di Victoria, Australia (July 2007 yang dolu)... 


Thursday, June 7, 2012

DAY 1 ~ MELBOURNE TO APOLLO BAY, VICTORIA, AUSTRALIA

Vietnam Airlines baru launch flight to Melbourne.. Alhamdulillah dapat jugak kami ke sana..


Tuesday, June 5, 2012

PINDAH KL...????

Sampai dari KL Jumaat malam sebab Sabtu baru ni hubby kena keje.. Sebelum masuk keje anak2 buli dia dulu.. Iya lah kan, patut nya masih bercuti di KL tapi takpe takpe keje pon tanggungjawab jugak..


Amoi kecik paksa apaknya ajak cycling pi breakfast.. Lepas 2km, amik napas dulu tepi PANTAI KERTEH... Ada jugak pacak khemah & nak buat BBQ.. Time ni dlm pukul 8am... Pesal la dalam foto ni tak nampak pantai..??? Bior le, sila abaikan dulu..


Teruskan kayuhan ke kedai makan.. Amik laluan tepi laut lah... Haaa, baru nampak pantai.. Yezzaaaa, jalan sudah turap... Dolu2 jalan pasir batu2 je.. Kalo main road tu takut jgk sebab ramai bebenor F1 drivers yang tak bertauliah, tak abis ngaji nak jadi profesional... Jalanraya depa nak buat macam litar.. Sukanya sebab depa tak cantas pokok2 tepi laut ni...


As always lah, jurufoto tak abis ngaji ni tertinggal ke belakang... Terkial2 nak snap, suruh slowdown tapi depa kat depan tu buat tak layan je.. Aiissshhh....


OK.. Moh kita tak jauh dah tu ke kedai makan... Kalo go straight dont belok2 tu, akan terus lah ke MESRA MALL....


Kevolor punya hal, foto lupa nak amik... Ni NASI KERABU feveret I lah... Ni foto dolu tapi di kedai yg sama @ HENTIAN MESRA....


OK.. Perot dah kenyang maka nya pulang lah kami.... On the way balik view lain sikit... Kena tinggal lagi jurufoto ni..!!! Wooiii, tunggu....


Setelah melalak sekuat Ziana Zain, baru lah depa tunggu & pelan kan kayuhan.... Aiisshh...


Ahad baru ni jumpa YUS.. Datang kali ke 2 ke Kerteh ikut hubby nya yang ada kerja... Tapi plan asal bertukar jadi percutian sepenuhnya.... Seronok dapat jumpa lagi..


Lunch tu masak NASI AYAM sempoi.. Sebab bahan2 ada... Tunggu boss balik keje & makan... 


Petang tu kami nonton SNOW WHITE & THE HUNTSMAN... Best jugak citer ni.. Dah takde apa nak buat kat Kerteh ni, nonton je lah... Bila boring cenggini rasa nak pindah KL je... Tapi nanti takleh cycling tepi laut...!!


GOJES...!!! Sape lagi terer tenung mata dia lama2...???

Monday, June 4, 2012

TAMAN DI CELAH-CELAH BANGUNAN....

Plan asal nak balik Kerteh hari Ahad sebab public holiday kan.. Sabtu Birthday Agong, maka Ahad tu cuti lagi..Tapi apa kan daya kaki & tangan tak sampai.. Hubby ada panggilan keje ari Sabtu, maka petang Jumaat kena balik lah.. Sooooo used to it & sooooo takde kisah sangat... Apa2 pon best sangat sebab Khamis tu dah dapat jumpa KAK HELIME @ MOHKEMBARA...


Maka pagi Jumaat tu kami masuk park dolu abt 7.30am.. Riadah la konon... Mesti lalu depan Masjid Asy-Syakirin ni dulu... Sangat penuh tiap kali waktu solat.. 


Bangga jadi rakyat Malaysia... Tersergam indah gitu..


Tenangnya pepagi buta orang tak ramai...


Warm up dulu ya encik & anak2...


Ater omaknya sokmo ketinggalan ke belakang.. Sibuk nak pukul gambar satu hal...


Lagi pulak hal nya tangan kena pegang mende ni..!! Amoi ni memang nak kena, dia bawak tapi kita yg kena jinjing.. Dalam paper cup tu, bawak bekal popia kecik utk isi perut.. Pepagi buta memang kebulur sbb malam makan kurang...


Udah tu ke playground pulak.. 


Seronok sangat lah sebab takde orang... Hanya guard2 & pekerja taman...


Time to go... Pesal tak ramai orang ekk..??? Owwhh, banyak company jugak tutup kalau Sabtu tu public holiday... No wonder I wonder why not many people...


Best sangat tengok hijau2 di celah2 skycrapers di ibukota ini...


Menapak kaki.. Heading to our bilik penginapan nun di depan tu... Nasib tak jauh sbb penat jgk tu...


Lepak2 kat bilik sambil kemas barang.. Sebab permintaan nak makan kat KLCC, makanya tak breakfast lah.. Tunggu brunch je.. The kids sangat rindu dengan ini...


Jugak yang ini..


Hubby ada mention, ada TACO @ KLCC Food Court...So tergedik2 lah mencari nya... Yumm yummm.. Lepas tu ke Cold Storage beli TACO Seasoning, Nachos, Cheese Dip dll nya.. Yeee haaaa, boleh bikin kat rumah nanti....

Saturday, June 2, 2012

JEJAK KASIH & MAKAN-LOGUE TURKI KE IRAN

Rabu malam kami ke KL.. Hubby ada meeting hari Khamis.. Yey yey yeeehhaaaaa...!! Penantian akan berakhir...!! Moh kita bergongjengs sepuas hati... Kalo ada orang lelaki ni tak best lah.. Bior kita pompuan2 je baru syok berbual kan kan kan... Alhamdulillah bersua akhirnya walopon dah kenal agak lama di alam maya...


Fuuhhh... Kecur tengok semua... Sedaaaapppp ya amat..!!! Alhamdulillah moga rezeki kekanda ini sentiasa murah selama2 nya...


Woowww... Teman pon tak gheti nak buat ni.. Nak makan banyak tapi ada rasa segan.. Hehehhee...


Yang ni pulak daging yang di-marinate cara Turki... Soooo lembut & tak terkata sedap nya.. Nak tambah segan.. Tapi padan muka lah sebab my gegirl yang habiskan.. Ouucchh, malu betol sebab budak2 ni makan dengan lahapnya..!! 


Fuuhh...!!! I tell u Spaghetti ni kalah Italian Restaurant punya..!! Sebab my anakanda makan 2 pinggan...!!! Mak nya segan silu seribu bahasa.. Hehehe...  Kalo dia tak tambah tu, lain citer laa.. Sebab dia tambah, maka telah terbukti kelebihan bintang di sini....


Alhamdulillaaaahhh.... Dapat jugak merasa cekelats sudu yang diidamkan ni... Ohhh my, foto eskrem homemade tu tak amik atas sebab makan ala2 tak sedor diri gitu... Heehhee... Tak terciter sedapnya..!! Tapi kan, kalo Kak Halima ni bukak kedai makan Turki, I tell you memang akan meletops lah...!! 


Wohhooo.. I tell u ni hazelnut dari kebun sendiri di Turki tau... Mabeles..!!


Ngap ngaaapppp kami... Betapa rasa kacang ni berbeza dari yang beli kat kedai.. Kalo beli kedai terasa kelat yang lama gitu.. Tapi yang ini memang fresh baru keluar dari ladang tau..!!!


Barangan kiriman yang dibeli hasil keje tangan nun jauh dari Turki.. Cantik & kemas hasil kait ni.. Telah di-kidnap sepasang oleh anakanda pompuan ni.. Kaler pink kosong tu dia nak jugak walopon besor sikit... Ater kita dimarahnya sebab tak order banyak2.. Abih dolu2 pesal tak suka pakai...??


Jajans2 from Turki.. Love them...!!! Alhamdulillah...


The one & only KAK HALIMA @ MOHKEMBARA yang amat sweet & slim itu (jeles sunggohs ni).... Thanx for the friendship.. Thanx for having us... Thanx for everything sis...!!!! Bebudak ni tak abis2 citer kat apak deme.. Sedap ini sedap itu kat rumah Kak Halima.... Moga rezeki akak sentiasa murah & dirahmati Allah selamanya... Nak sangat duduk lepak lama2 sini tapi kan masa sunggoh tak meng-izinkan... Harap2 nya dapat jumpa lagi next time.. Atau pon kita kidnap Yong ni bawak balik Kerteh..!! 


Petang tu ke area Putrajaya sebab ada hal lepas amik hubby kat opis HQ tu... Agak2 pukul 4 lebih tu masing2 rasa nak makan... Dah banyak kali masuk SABA', kami try kat Ariana pulak lah.. Belakang SABA' tu je... Brunch - Turkish Cuisine.... Petang tu Iranian pulak...!! Alhamdulillah...


Ni menu deme... Pelik2 bunyi nya tapi kami pilih ikot dalam gambar je.. Takot pulak datang nanti kaki unta atau kepala kambing kan kan.. Ngeh ngehhh....


Hubby's ZARESHK POLO & CHICKEN... 


Boboy's sandwich... Gila besor...


Gegirl's Chips & Cheese...


Mine & Gegirl's..!! KOOBIDEH LAMB KABAB.. Sedaappp... Nasib order satu je kongsi dengan  Marsha.. Sebab dah rasa portion besor ya amat..!!!