Tuesday, December 28, 2010

FOOD HUNTING ~ KL (MISSIONS ACCOMPLISHED)

Christmas Weekend @ KL..
*******
IKEA


Almond Chokolad.. Favourite..!!


Meatball.. Also my favourite..


My son's fav.. Salmon..
**********
GEYLANG KOPITIAM @ USJ


Roselle Lychee Drink.. Yumm yumm..


ABC Special.. Also yummy..


The BEST ever here... Sup Tulang Merah..!! Makan dengan French Bread.. Its finger licking best..!!
********
DE TEMPLER
Muslim Chinese Cuisine


Kasturi Asam Boi


Chicken Pataya... Delicious..


Black Pepper Beef.. Kids' fav..


Crispy Glass Chicken.. This one is great..!!!


Sze Chuan Dumplings.. Cannot tahan one.. 

Wednesday, December 22, 2010

A GIFT FROM USA..

Yey.. Lama tak menang hadiah.. 


Received the photos on Monday.. Lovely fren from USA..


 Thanks Cath..


Had Baked Dory & Mozarella Cheese for dinner, from my kitchen.. Baru tau depa jual Dory at the hypermart here... Yummm yummm, I love Dory..!!! Tak yah pi kedai resipi rahsia lagi.. Ngeh ngeh. (Ingredients:- Dory, Salt, Oregano, Blackpepper, Mozarella Cheese, Olive Oil)


After dinner.. off to TGV.. Yey yey, Mesra Mall ada TGV, takde la boring sangat dah.. But I dozed off.. Tak tau lama mana.. Hehehee... Nasib tak sampai berdengkur..!! OK jugak movie ni...

Monday, December 20, 2010

Tuesday, December 07, 2010

RONDA-RONDA HCMC

Stroll sorang2 on Sunday. Nanny lama Makcik Phatima datang untuk babysit Marsha..


Sunday, December 05, 2010

XIN CHAO VIETNAM..!!

Xin Chao Vietnam..!! My king & prince pi Sipadan/Mabul untuk Kids Scuba Diving Camp. Tak dive malas nak ikot la sebab dah ikot last year. So the queen & princess lari balik kampung.. Ho Chi Minh City, here we come.. dah sampai pon..


Bye bye..


Lalu jugak kat MH punya super terminal..


Up in the air..


Beautiful cloud.. Love watching'em.. Arrived 7.20pm local time..
Check in & TIDO....
******


On the way to fav tempat makan.. Dah lama lalu kedai ni, WRAP & ROLL, years ago tapi tak HALAL.. Geram betol. Looks super duper delicious & light, tapi tengok je la..


So this is my breakfast today.. My fav Banh Mi Bo Kho (Roti & Sup Daging - ala2 kuah mi rebus kita).. Can oso makan dengan mi or kuetiaw..


Marsha's fav Banh Mi Cha (roti & beef salami, lebih kurang la)


Close up..


Orang Vietnam ramai yang hidup susah semenjak perang dengan US dulu.. So depa makan dengan cara yang amat sihat nya.. Banyak makan sayur & ulam2. Segala mak nenek daun yang tak beracun depa makan.. Yang sah berkhasiat la.. Macam2 bau pon ada.. Antara tahan & tak tahan je..


And last but not least.. My fav Cafe Sua Da (Vietnamese Milk Coffee + Ice)

Saturday, December 04, 2010

EAST COAST HIWAY TO NORTH SOUTH HIWAY

Follow suami ke UTP Tronoh atas sebab kerja.. Kami check in di CLEARWATER RESORT..


Tuesday, November 30, 2010

SHAMPOO BAWANG... BUSYUK..!!

Lately memang rambut banyak gugur.. Bukan lately dah, sejak dua menjak setahun lepas..


Banyak jugak try shampoo2 di rak2 kedai tu..


Hubby pon sama.. Tetiba dibelinya Shampoo Bawang ni. Ada logo HALAL.. Tapi makk ooiii.. Bau nya busok ya amat... Tak pakai pon asal nya, cuma baru guna/try/test seminggu lepas.. Gagah kan diri.. Hhhmm, what else can I say.. terpaksa IMMUNE kan hidong ni dengan bau tu.. But it works (boleh la)..!! Daripada tengok rambut berteraboq atas lantai..


Rumah sunyi sepi,
Kepala hampir pening,
Saya buat Kopi..
Cicah Biskot Kering..
***

Sunday, November 28, 2010

THANK YOU... FROM THE BOTTOM OF MY HEART..


Saya manusia paling gembira hari ni..!!!
(ps: semua foto dari google..)
***
BEFORE....

Weekend ni takleh keluar daerah sebab King on call/on duty.. Boleh keluar dalam radius 40km je.. So kita melepak dalam umah je.. Tetiba ada kala & ketika, berdesing hidong ni, disebabkan pencemaran udara.. Bau2 yang sunggoh menaikkan darah bila jejak je kaki dalam bilik air.. 


Laaa, King kata rupanya kat luar umah tu, bertakong nya air kat lantai & keluar dari manhole.. Patut la bilik air anak2 & sinki bilik saya tersombat je.. So NO ENTRY dulu.. Guna 3rd bathroom.. Nak wat camna, kena tunggu Ahad la, orang masuk opis..


So.. pepagi buta sakan menunggu detik 8 pagi.. Calling2 to report kerosakannya.. Yes, they came at 9am.. Me so lega...


The maintenance people (not this man in the pic..) did a great job.. Depa dapat cari punca semua tu, floor trap, manhole etc... Saya sanjung mereka.. Saya amat berterima kasih pada mereka.. Takde depa ni, sape nak buat kerja tu..??? Hangpa pandai kaa..? Kita pon tak pandai..


Monday, November 22, 2010

SESUAP NASI

"SALAM AIDIL ADHA"


Sementelaah menunggu King & Prince solat Jumaat di Masjid USJ, 2 minggu lalu.. Di kanan pagar masjid.. Bukan entrance di main road..


Di kiri pagar masjid.. Mereka duduk meminta sedekah.. Sungguh saya melihat, antara yang diberi banyak nota wang berwarna merah.. Sungguh pemurah rakyat Malaysia..


Sesudah jemaah selesai solat & meninggalkan masjid..


Dari kiri & kanan pagar, mereka bersatu..


Mengemas semua, bangun melulu..


Si nenek (mungkin) mengendong si cucu..


Lantas berjalan sekilas lalu...


Si Ibu berlari pantas begitu..


Mengejar bas, mereka berlalu...
Sungguh sedih, sungguh pilu..
Melihat kudrat Si Nenek & Si Ibu,
Adakah selamanya mereka akan begitu..
Bagaimana kah masa depan si anak itu..
***********
Yup.. Terkadang boring, me & kuncu2 berdating di kedai resipi rahsia itu.. Dan menu feveret ialah itu ikan disaluti dengan cheese kan kan kan...


Tapi ini fresh from my Kitchen 2 minggu dulu.. Sesaja nak coba sebab baru perasan ikan mentah itu ada jual kat hypermart sini.. Hhhmm, walau 100% tak seropa, padan la cost nya 1/4 dari rege kat kedai itu.. Cuma ikan yg di marinate dgn garam, lada hitam & oregano.. Tabur cheese je & bakaaarrr...!!! 


Ni yang dah di separuh baham..!!!


Teruja dengan resipi2 KAK HANIELIZA, esp pasta2 yg berbagai ropa itu... Nak la coba tapi bahan tak cukup.. So dengan sempoi nya jadi la Pasta Malas ku ini.. (Bahan2:- bawang merah-tumis, ayam, udang, carrot, brocoli, sos tomato, sos cili, kicap manis & oregano).. Sonaaaangg jo.. 

Wednesday, November 10, 2010

WONDERFUL MALAYSIA..

Cuti Deepavali... Dah tak tau nak ke mana.. My sis kata jom pi MINES..