Monday, December 31, 2012

CELEBRATING 5TH YEAR & BLOGGERS MEETING AGAIN....!!

Hadooiii.. Tiap kali nak BW & update Blog, ada je hal nya... Ni pon patut pendekkan  seluar sekolah anak sebab esok dah start sekolah... Delay kejap lah sebab rindu kat Blog.. Sat lagi petang baru BW ya, ni update dulu..
*


31/12 2012... Genap 5 tahun kami jejakkan kaki ke perumahan ni sekembalinya dari Vietnam.. Jugak 5 tahun menjadi warga Kerteh.. Friends come & go.. Kerana di bandar kecik ini yang majoritinya penduduk bukan penduduk asal.. Ramai yang berhijrah sementara untuk mencari rezeki.. Walau apa pon "LIFE MUST GO ON"...
*
Petang Rabu ke KL, hubby ada meeting Khamis tu.. Kiranya last lah ni nak ngekor dia ke KL during weekdays.. Nanti dah bukak sekolah, cannot ikut one dah.. Bebudak dah sekolah kan.. So Darling Hubby, nanti set dengan orang KL, bikin meeting hari Jumaat je tau.. So I can follow one laahhhh...


Dengar2 Yong MOHKEMBARA balik Malaya.. So terjah dia kat Shah Alam...


Dia hidang TAPAS.!!! Fuhhh... Mabeles one.. Tapi nak makan banyak, segan pulak.. Almaklum mulut2 kelorga Hercules ni.. Tapi kan, dah makan dapat tapau lagi...!!! Alhamdulillah.. 


Ada lagi Mee Goreng..!!! Yummm yummeehh... Moga sentiasa dimurahkan rezeki akak..!!!


Sebelum ke Shah Alam tu, hantar cousin bailk Ampang.. Set nak meeting2 my very close fren, yang kami kenal dari Vietnam dolu but now duduk Arab Saudi ikut hubby nya keje sana.. Walopon kejap, dapat jugak lepas rndu..


Semalam  Blogger PENDRAGON yang dah pindah Qatar tu nak jumpa kat Kerteh, on the way dia nak ke Kelantan.. Excited sangat2... Seronok sungguh dalam masa 3 hari ni dapat jumpa kenkawan yang jauh di mata tapi dekat di hati..


TACOS for dinner last night... Dah siap borong barang2 @ COLD STORAGE, KLCC hari tu..


Termuntah pulak Jalapenos semua tu..


Pagi ni hentam NACHOS lepas breakfast... Campak semua Nachos, Salsa, Jalapeno, Pitted Olives dalam mangkuk.. Campak jugak Chilli Flakes & Cheese yang terbang khas dari Turki via Yong MOHKEMBARA.... Tima kasih KAK HELIME...!!! And cekelats tu dari PENDRAGON... Moga dimurahkan rezeki kalian selamanya...!! 


Tambah jugak Cheese Dip & masuk microwave kejap...!! Walllaaaaaa, tak cukup omak & anak2.. Apak pi keje tak sempat dah.. Huwaaaaaaa, camna ni barang dah habis...!! Jauhnya Kolumpo....

Wednesday, December 26, 2012

MONSOON'S HERE.. FOR REAL..!!!

Dah kira-kira & congak-congak... Memang monsoon lambat dari sepatutnya.. Just like last year.. Sama macam orang ke laut cakap baru2 ni.. Normally lepas Raya China, ramai dah boleh ke laut tangkap ikan.. Tapi tidak pada tahun ni.. Bulan Mac baru reda monsoon-nya.. 


Semalam (25/12) ke Kuantan sebab nak visit uncle warded di hospital.. Rupanya air dah banyak naik kat tempat2 yang tak disebut dalam berita.. Ni area Chendor sebelum Cherating, just after sempadan Pahang/Terengganu.. Risau betol tengok 3 pompuan dengan payung dalam bulatan tu.. Air paras peha..


Dah masuk mukim Cherating.. Hujan memang dah lebat since malam sebelumnya.. So kami travel dengan Triton.. Memang kenderaan kami selalu guna masa monsoon.. Nak ulang balik Kuantan jengok mak masa weekend dll ... Now mak kat KL tapi kami balik Kuantan nak visit uncle dalam CCU..


Wohhooo... Cherating macam tasik.. Polis dengan Bot Penyelamat nya kat jalan sebelah tu.. Moga2 mereka yang terlibat sabar dengan dugaan ini & mora air cepat surut..


Nak ke Kuantan, so kami amik exit Kuantan before Tol Jabor.. Pon tak dengar news air naik kat area ni.. Somewhere near Gebeng & Aspa Cottage.. Banyak kereta teragak2 nak jalan atau tak.. Tapi tak nampak pon ada kereta yang lalu..


Hubby kata tawakkal je la ikut belakang lori tu.. Malas nak u-turn dah.. Dengan lafaz Bismillah, Trition & kami meredah air setinggi tak tahu berapa tu.. Alhamdulillah lepas..


Cherating 5pm on the way balik Kerteh.. Lepas ke hospital, kami ke East Coast Mall cari barang cepat2 & makan sikit2.. Cannot lama2 one sebab TWITS banyak kata air naik @ banyak jalan & lambat surut.. My fren yang nak balik KL amik 3 jam from Awana Kijal to Tol Jabor.. Selalu 1 jam je.. Traffic sangat teruk sebab semua tak boleh bawak laju..


Masjid Cherating..


Ramai Twits kata jalan sesak @ Jambatan Bukit Kuang.. So dengan yakin nya nak amik Jalan Ibok via Zoo Kemaman.. Heheheee... Rupanya jalan dah lama tutup sebab air naik.. Semua jenis lori ke, truck ke semua tak boleh lalu.. Nak tak nak kena lah u-turn amik jugak jalan Bukit Kuang.. Moga air cepat surut..


Tengok main road kereta semua mengesot2.. Dengan yakinnya amik jalan dalam @ Taman Perumahan (area rumah FAATIP-AINTSUPERWOMAN tu)... Hehehee, sabor je la semua kereta langsung tak gerak.. So u-turn lagi amik main road but cilok near perumahan Kg Besut.. Hanya penduduk2 lama Kemaman je tahu jalan2 sebegini.. Tapi merangkak jugak.. Alhamdulillah sampai jugak ke rumah walopon beberapa jam travel Kuantan - Kerteh... 
*
Moga mereka yang diduga dengan banjir ini tetap tabah & redha...

Thursday, December 20, 2012

MULAN CAN BE BRUTAL LIKE BIG BAD WOLF TAU..!!!

Alhamdulillah.. Thanks so much pada yg komen earlier.. Feeling much better now.. Setelah bertukar menjadi menantu brutal macam BIG BAD WOLF hahahaa..!! Jumaat lepas kami balik rumah mertua @ Taiping.. Tak pi mana2 pon sebab tengah hiba jiwa raga hahhaa.. Duduk rumah mertua masak, makan & tengok TV (rasa badan banyak berat dah ni).. Also bersama2 ajak mertua, spring cleaning rumah.. Cepat2 je depa sorok barang yg perlu, takut serigala ni rembat masuk tong sampah.. So cute.. But they enjoy it tau.. Memang tunggu je menantu serigala ni balik.. Blessed to have mertua & ipar2 yang sangat understanding & loving.. My mak calls me Terminator.. Suka buang barang.. Habis kalo tak elok & hampir expired, buang la.. Hantar tempat recycle ke.. Kasi orang ke, sebelum benda tu tak boleh guna langsung.. Dapat pahala sedekah kalo barang boleh guna lagi.. Sambil buang barang, sambil buang hati yg hiba hahahaa.. I like.. Now in KL.. Nak settle few things..


We were here last Thursday lepas hubby meeting kat KL.. BIG BAD WOLF BOOK SALES..!! Konon hasrat nak bertukar menjadi serigala yg besar dan jahat...!!! Nak ngap & gigit2 je orang2 yang bikin gua sedih  hiba itu hahahhaaa...


Kena split dgn hubby & Marsha.. Dah terduduk kepenatan mengangkut shopping box for nearly 2 hours.. Calling2 for daddy & Marsha yang entah ke mana dalam shopping hall tu.. Maybe bukan weekend so crowd not that menyakitkan lah..


Yes finally we made it..!!


Antara antari yang dingap.. Lebih 40 buku kami hambat.. RM3 - RM15 sebiji buku..!!! Sape tak gila..??
*
Kadang rasa kalo orang boleh buat kat kita, kita pon boleh je nak buat kat orang kan kan kan... Tapi cannot laaa, tak baik camtu kan kan.. Banyak2 Istighfar.. Allah akan bagi yang lebih baik dari sebelum nya.. Biarpon rasa nak kering ayaq mata kan kan... Apapon kena sentiasa ingat & wajib percaya pada Qada' & Qadar.. Tapi sebab bukan insan yang maksum maka nya perasaan hiba & sedih tu terkadang melanda jugak.. Have a great day y'all..!!

Monday, December 17, 2012

Hati bagai dipaku,
Jiwa sendu sayu,
Otak kering beku,
Ku redha dugaan MU..

Maksum bukanlah aku,
Tugas telah ku laku,
Bagaimana bahagian ku,
Atau tiada layaknya aku..


Namun redha wajiblah aku,
Kalau dugaan sebegitu,
Sabarlah wahai diri ku,
Moga ceria hati milikmu..


Ku sedar tatkala berliku,
Itu hanya dugaan kerna kasih padaku,
Ku syukur ke hadrat MU,
Atas limpahan nikmat pada ku..


Menangislah  semahu mu,
Bisa kekang berat di dada mu,
Juga mencuci sinar mata mu,
Moga ceria hati nanti milik mu..

Tuesday, December 11, 2012

SYUKUR ALHAMDULILLAH... ITALY & KOREA...!!

9.15am ke Kemaman bawak anak2 ada kelas biasa diorang tu.. Dah tak buat apa cuti ni, sambil nonton TV & main games kat rumah tu, hantar lah selagi ada kudrat.. 40km demi anak2, takde hal lah in sha Allah.. Drop diorang kat centre, pi bakery cuci mata & borong apa yang patut... Jauh borong ooii.. What to do kan kan kan.. Kerteh ada Mesra Mall je.. Tapi ada TGV hehehee... Siap borong kat bakery (2 barang je) masuk kereta nak amik anak2... Zzzz... Zzzz... Enjin tak start..!! Aiyayayaaa... Hubby pulak kat Kuantan ada meeting...


Hari tu bawak TRITON hubby, enjin stop2 tengah jalan kat Kemaman jugak.. Bawak pi workshop plus servis (tak sampai waktu pon) tapi takde apa2 problem pon.. Alhamdulillah (tangan ni berhantu kot).. Hari ni, bawak kereta ni, bateri pulak dah sampai ajalnya hehehee..


Namun begitu memang tak terkata syukur ALHAMDULILLAH sebab kena betol2 kat parking lot depan Bakery tu.. Masuk parking pulak reverse.. Kereta pulak bawah pokok.. Bakery pulak sebelah tu restoran.. Workshop pulak on the way tempat anak2 belajar, kurang lebih 100m je kat blok kedai sinun je.. So jalan kaki pi amik anak2 & singgah workshop.. Bayar siap & adik pomen tu pi tukar sendiri je bawak motor dia.. Sampai kat kereta, semua sudah siap.. Lunch kat restoran depan situ je sebab dah pkl 1pm.. Sungguh cantik susunan dari Yang Esa.. Alhamdulillah.. 


Lama tak keluar daerah.. ITALIAN PASTA & CHEESE anyone..?? (Chilli Flakes ~ Turki punya from Yong MOHKEMBARA)... Sunday's Dinner...


KOREAN TOPPOKI... Tonite's Dinner... Hubby belum sampai rumah ni (9pm).. Dinner @ Kuantan katanya..  Dah lama tak ke DUBU-DUBU @ Midvalley... Kids dah bising lama tak makan Toppoki.. So berasaplah dapor & mulut makan Toppoki yang pedas ni..!! Alhamdulillah rice cakes ada lagi.. Ni kalo pi KL, mesti kena borong macam2... Italian ka, Korean ka, Arab ka.. Semua grocery shop negara2 asing ni kena pi...!! Semua dah habis..

Thursday, December 06, 2012

TITLE-LESS THURSDAY...

"RABBI YASSIR WALAA TU'ASSIR... RABBI TAMMIM BILKHAIR.."
(Ya Allah.. Kau permudahkan lah.. Janganlah Kau susahkan..
Ya Allah... Kau akhirkan lah dengan kebaikan...)
Amiin..
Hati beku, otak tepu.. Jiwa sendu, badan lesu...
HAVE A GREAT DAY@WEEKEND@HOLIDAY
 TO ALL OF YOUUUUUUUU...!!!

Thursday, November 29, 2012

Sunday, November 25, 2012

HOTEL KAMI DI PADANG, INDONESIA BERHANTU...???

Lepas je check out dari THE AXANA HOTEL @ Padang, Indonesia hari tu, kami dijemput PAK KAMAL dengan kereta Inova nya untuk ke Bukittinggi pulak.. On the way tu, hubby kata Dive Master cerita sebelum balik, yang hotel kami duduk tu ber-HANTU..!! Tak dicerita detail, cuma kata Bob, Bapak aja google di Internet.. Bertuah kamu Bob.. Haaahhh, ya sungguh banyak kisahnya di Internet..

Belek2 post lama.. Throwback trip kami ke Padang pada tahun 2012.. November 7 tahun lalu..


Friday, November 23, 2012

BUKITTINGGI, INDONESIA TRIP....

Jumaat pagi lepas breakfast kami check out dari hotel di PADANG, INDOENSIA.. Nasib hubby setuju nak ke Bukittinggi untuk 1 malam..  Kalau ikut dia, nak dive saja..


Wednesday, November 21, 2012

PADANG, INDONESIA TRIP...

Sebelum Subuh (Rabu lepas) about 5am, kami ke LCCT.. Hubby dapat amik jugak cuti 1 hari (Rabu) untuk pi Scuba Diving di Padang.. Khamis cuti Awak Muharam, Jumaat & Sabtu weekend kat sini.. Dapat lah 4 hari 3 malam..


Sunday, November 18, 2012

SINGAPORE & JPO TRIP...

Best best... Family gathering at Makteh Wa's hoouse in Singapore..


Wednesday, November 14, 2012

I DID IT...!!!!! ALHAMDULILLAH...!!!!


Fuuhhhh.. Alhamduillah.. I did my SOLO DRIVING = KERTEH to SINGAPORE via Segamat 500km with my mum & kids hari Sabtu 11 Nov 21012.. Asalnya my sis #2 nak pi Singapore jalan2 sana but this kakak sulung mau ikut. Buzzed my sis #3 & brother ajak sama.. Tapi last minute hubby takleh ikut sebab keje..!! Huwaaaa..!!! So maka kisahnya geraklah kami ke Singapore. 1 kereta dari Kerteh & 2 kereta dari KL..

First time lah ni jalan satu kelorga anak cucu dgn neneknya bercuti. In Singapore, kami lepak rumah aunty di Malaysia High Comm Resident sebab uncle keje sana.. Takde masuk USS & Sentosa pon sebab darling hubby kena keje.. More to lepak & gathering.. But my sis masuk la USS etc tu.. Diorang lah yang shopping nya.. Kalo rasa banyak, nanti my uncle hantar barang naik kereta dia & pass after Imigresen.. Huwa hahhahaaaa...!!!

Alhamdulillah semalam Selasa 13 Nov arrived KL safely... I did another SOLO DRIVING = SINGAPORE to KL 370km... Singgah JPO cuci mata.. U know lah kalo hubby takde, maka mood tu takde lah hangat mangat kan..

Penat gila.. And this morning 5am kami sekelorga lengkap 4 beranak ke LCCT... Hubby dapat cuti 1 hari today till Sabtu & nak pi scuba diving.. Arrived safely 8am, check in hotel & hubby pi diving dengan Zharif.. Me pon lelap dengan hebatnya selama 5 jam.. 9am - 2pm..

Di manakah kami...??? Soklan cepumas, maybe ada hadiah.. Teka la sampai juri juran menamatkannya... Heheee.. InsyA...

Foto di atas tu masa nak masuk Singapore.. Senang je drive rumah aunty sebab from PLUS terus masuk 2nd LINK.. Straight je.. GPS pon ada.. Alhamdulillah smooth journey.. Alhamdulillah...!!! Sorry tak sempat BW.. Update kat handphone, gini lah ropanya.. Nanti balik baru boleh edit.. Heheee...

SALAM AWAL MUHARAM... MOGA KITA KEKAL TEGUH IMAN HINGGA KE AKHIRNYA.. HIDUP & MATI DALAM IMAN & ISLAM...

Thursday, November 08, 2012

GUSI KERING & BLOG-GATHERING...

Yezzaaaa.. Alhamdulillah pagi tadi dapat kering gusi ber-gathering walopon kepala masih wing2 balik dari KL malam tadi..


Here we're again at Mesra Mall... FAATIP (ex-AINTSUPERWOMAN), MULAN, MAKLANG (DARI TERATAK MAKLANG) & KAK RINA (SILVERSARINA).. Macam2 story kami kongsi.. Pengalaman & pengajaran yang lepas2 untuk masa2 akan datang.. Yang halus, yang kasar.. Yang tinggi, yang rendah.. Hehhee....
(Reminder untuk diri sendiri tiap hari: AL MATHURAT & AR RUQYAH)


Ohh my..!! Lately been feeling pelik sikit lah.. Selasa baru ni paling weird.. So lepas hubby pi keje, gegas to klinik sini.. Buat ECG, Blood Test & Urine bagai.. Tetiba doctor tu refer to ENT Specialist.. Kebetolan Selasa petang tu nak ke KL, maka kisah nya terus buat appointment dengan doctor kat KL tu.. Dah habis check pagi semalam (Rabu), disuruh pulak buat MRI..!!! Oh my.. Tanya macam2 tapi dia kata nak tengok detail la sikit.. Suspen jugak.. Macam2 doa yang keluar.. 
*
Lepas appointment pagi semalam & sebelum MRI tu, ada lunch date dengan kenkawan dari Vietnam.. Kami jumpa @ NASI AYAM KAMPUNG A HASSAN, R&R AWAN BESAR, KESAS... Potpet2 sampai lupa amik foto... Lepas tu zroooommm pi balik spital untuk MRI.. Makan puas2 dulu sebelum berdebar2...!!
*
Photos below from BECKLEE'S BLOG





Ni lah yang paling mantap.. Ayam Kampung Goreng..!!! Gila penuh pengunjung lunch hour kat situ semalam..!! Memang sedap.. Thanx BECKLEE'S BLOG for the awesome pics.. Lepas kenyang terus vrroooommm pi spital again for MRI..



I was here..!! First time gitu.. Dah set @ 4pm.. Hubby meeting one whole day & dia tak tau langsung pasal MRI ni but Alhamdulillah my 2 kids were with me lah.. So ada lah kekuatan sikit.. Walopon berdebar2 paling hangat seumur hidup rasanya.. Apa lah ada dalam kepala ni..?? Moga takde apa2... Radiologist tu kata takleh gerak2 sebab nanti susah nak tengok.. Maka kisahnya terpaksa lah keraskan diri for 30mins.. Dia kasi headphone gitu, pasang lagu2.. Rasanya terlelap 2 kali kot.. Ater cer lah pasang doa2, lagi tenang sebenornya.. Tapi patient sebelum tu Aunty Chinese.. Result yang detail belum dapat tapi kasarnya Radiologist tu kata insyA takde apa2.. Alhamdulillah.. Doakan si Mulan ni ya..


Siap MRI tu, pi Kinokuniya.. Tunggu hubby abis meeting.. Sempat snap foto view dari tingkap situ.. Ramai visitor ke KLCC ni... Ramai jugak yang lepak kat tepi fountain tu..



Bangga jadi rakyat Malaysia..
*
Cuti Sekolah..!! Might be away this weekend & next week.. Nak teka tak?


Saturday, November 03, 2012

KELU, KAYUH & KENYANG @ KERTEH

Memang kelu, memang boring sedalam Lautan Pacific gitu.. Tak pon setinggi Gunung Everest.. Bila weekend  tak keluar daerah, makanya meluap2 la cari idea apa nak buat supaya tak boring kat sini.. Manis sungguh mulut my gegirl ajak pi cycling pepagi Jumaat gitu..


Sunyi sepi je pepagi weekend.. 


Tak amik main road.. Suka route tepi laut.. Haiiisshhh... Dipaksa pulak excercise sikit2.. Tukang pukul gambar cari alasan..!!


Alhamdulillah weather OK though not that bright..


Aiikk dah ada pagar.. Hari tu takde pagar & senang nak access terus ke pantai.. Best jugak layan kelu syahdu pagi2 weekend ni...


End of the road & mau cari makan...


My hubby & my gegirl punya.. NASI LEMAK SAMBAL IKAN TONGKOL.. Yummeh...


Mine.. NASI KERABU la as always.. Tapi amik less than half nasi tu.. Sayur yang banyak.. Ceehhh konon.. But betol tau..


NASI BERLAUK untuk my boboy...


Pencoci mulut...!! Kenyang sudah...!!!


Main road ke Kemasik banyak sibuk sebab dek repair works etc.. So cross jalan la amik main road sikit before exit to slip road.. Takut la main road sebab dengan anak2 ni.. Lori2 & bapak truck merempit kat jalan 2 lane ni...


MESRA MALL pon tak bukak lagi..


Tukang pukul gambar ada bayang2 je.. Bukan hantu ya..!!! Dah expert sikit amik gambar sambil bawak sikal.. Kalo dulu kena stop2 kayuh dulu.. Terer lah konon sekarang ni.. Walopon byk foto gegar2...


Tengok lah betapa main road 2 lane ni kosong... Jumaat @ Kerteh memang cenggini.. 


Goshh... Laju betol apak & anak2...


Kayuh keliling compound pulak... Sangat sunyi...


Penat tergolek balik cycling..!! Lunch masak NASI AYAM SEMPOI je.. Guna bahan yang ada je..


Sebab lepas solat Jumaat dah book tiket nak nonton SKYFALL.. 2 1/2 jam citer ni.. Slow citer tapi OK la nak layan masa kat sini...