Tuesday, June 27, 2017

SALAM AIDILFITRI

1 Syawal, beraya dari pagi. Ramadhan berlalu pergi. Moga amalan semua diterima Ilahi. 

Abaikan foto besar kecik, nanti jumpa laptop baru edit. Hahaaa..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 


Kampung Benta, Pekan, Pahang. Di rumah adik beradik arwah moyang kami..


Thats Tokde Nah, tetiba ada dalam foto hahaha, she's sweet. Alhamdulillah still healthy melayan anak sedara, cucu cicit piut yg datang beraya..


Chocolate Cake.. Testing new small oven. Alhamdulillah ok tapi nak kena cabut bulb nanti, cake naik senget becoz of the heat rasanya.

Me no like masak2 for Raya, prefer baking cakes & cleaning the kitchen, the house dll daripada memasak.. 


Browniessss with Nutellaaaa..


Carrot Cake with Cream Cheese Frosting + Salted Caramel.


Susah tau nak kasi semua duduk diam..!!


Kat rumah Tokki @Taman Guru, Kuantan.. Alaaa satu kawasan dgn rumah mak aje.. Anassssss, nak ke mana pulak tu..


At Tok Amnah's @ Medan Tok Sira, Kuantan. Scrumptious food..!!


Layan aje my cousins yg mmg sama2 kaki makan. Me eldest cucu so cousins all young2 ones make me become rasa young2 oso wahahaaaa..


Apam Beras with Special Rendang. Raya je dapat makan ni kat rumah Tok Amnah hahaaaa..


Last but not least to Kampung Benta, Pekan.. Almost the same menu ie Apam Beras.


My cousins & family..


My babies.. 


Lama betul tak visit tok2 di sini. Alhamdulillah this year..


This house mmg awesome, mengadap Sungai Pahang. Sadly orang mai gali pasir sungai sesuka hati. Sampai terjadinya benteng pasir di tengah sungai.

Wednesday, June 14, 2017

LEFTOVER FOOD (#dontwastefood)

Bulan Ramadhan ni kalau food utk Sahur & Iftar tak habis, alaaa hai seksa rasa nak buang kan.. Marilah menggembeleng idea utk recycle leftover makanan kat rumah kita..  

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. 

Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 


Alhamdulillah bebudak ni dah terbiasa makan leftover food yg ditambahbaik rupa & rasa. MEE REBUS ni (agaknya lah kalau tak MEE BANDUNG kot) kalau berbaki, simpan terus dlm fridge kalau nak makan dlm sehari dua. Kalau nak makan lambat lagi, terus ke freezer ya. Selalunya kalau tak makan semula dgn mee, saya pekatkan kuahnya & kendian pecah telur ala poached egg, cicah dfn roti.. Mmg yummehh.


Asal ada Ayam Bakar, Satay, Ayam Goreng lebih, buatkan Sandwich @ Subway ala2, letak timun, salad, salami, cheese + berjenis2 sos kesukaan.. Mmg sedaappp dari kedai2 tersohor..


Meatball leftover dari meal ala2 Ikea, tumiskan garlic & jadikan sup boleh makan dgn apa jenis mee. Macam Bakso pon ya kan. 


Leftover Keropok Lekor Cheese. Halus kecik je cheese dlm tu, makan dgn Sos Keropok.. Ada balance sikit lagi, amoy ni sagat lagi cheese masuk microwave.. Tak cukup lah pulak..


Brownies hangus..!! Testing oven baru tp oven kecik je.. Buang bahagian keras & hangit, potong kecik2.. Makan dgn pisang, Chocolate Ice Cream & Chocolate Sauce.. Yummeehhh ya amat.. Alhamdulillah..

Sunday, June 11, 2017

SAGU MERAH YG AWESOME..

Dah 16 Ramadhan.. Kejap je masa berlalu.. Moga Ramadhan kali ini akan menambahkan keimanan kita semua..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah..