Tuesday, November 29, 2011

BAKED PASTA

Saya ditegyr seorang kawan baru2 ni.. "Badan you naik sikit.." Hehe.. Jom makan sementara selera menggunung tinggi.. Nanti takde selera, rugi tau..


Wednesday, November 23, 2011

BANDA ACEH DALAM KENANGAN...

Oh iya bapak2 & ibu semua... Mari sama2 kita layani foto2 sewaktu liburan ke Aceh beberapa minggu yang lepas... Aduuhh, ribut2 foto di-uploadnya.. Bikin kepala pusing.. Mana satu pilihan hati.. Nggak bisa bikin Part 1, 2, 3... Masa nggak butuh.. (butuh tu haper ekk? rasa macam betol guna nya)


Perjalanan dari Jeti Feri Ulee Lheue ke Hotel Medan


Rumah yang tidak berpenghuni.. Ke manakah tuannya..? 


Tanah yang bagaikan padang jarak padang tekukur..


Rumah2 yang baru dibina sesudah Tsunami..


Adakah penghuni nya antara mangsa Tsunami dulu? Allahu a'lam.. Pak Is bercerita, ada juga yang keluarga yang hilang terus dari atok, nenek, hingga ke cucu cicitnya... Tak seorang pon ahli keluarga yang dijumpai.. Maka itu, banyak rumah2 yang tiada penghuni, tidak dicari & diduduki...


Tanah yang masih kosong. Harus rumah asal dihanyutkan ombak gergasi 2004 dulu..


Bermalam di sini.. HOTEL MEDAN yang di-recommend sahabat.. Hotel yang juga menempatkan para sukarelawan yang silih berganti berkunjung ke Aceh untuk misi bantuan dan sebagainya..


Hotel ini juga dinaiki air walaupon tindak begitu teruk..

FOTO : BULETIN HOTEL MEDAN
Sebuah kapal nelayan tersadai di parking lot Hotel Medan ini..


Kerana binaannya berbentuk U, maka kereta2 banyak tersadai di perkarangan Hotel ini sewaktu dhanyutkan  ombak Tsunami dulu..


Bilik hotel.. Simple tapi besar gitu..


Boleh aerobik you dalam bilik ni...


Banda Aceh bukanlah bandar yang besar.. Hobi biasa, ronda2 bandar... 

Pasar Aceh (Atjeh - ejaan mereka)


Dibina atas ehsan Kerajaan Jepun..


Breakfast yang bikin kepala pening.. Namanya pusing2.. Soto + Sup Ayam + Nasi Impit, depa panggil LONTONG SOTO.. Asalnya bila kami mintak SOTO, datangnya Nasi Puth sepiring dengan Sup Ayam.. Nasib le Tante tu baik hati, tau kami ni orang seberang.. 


NASI UDUK Zharif.. Nyesal pulak tak order yang ni.. Sedap sey..!!!


Yang ni pulak LONTONG SAYUR = Nasi Impit + Kuah Lemak Sayur (cair) + Sambal Udang/Sotong dll... Pon sedap... Ohh yaa, yang merah2 tu kan, keropok sebenarnya.. Semua makanan ada keropok tu.. 


Lepas makan, ronda2 lagi..


Pusing2 nanti jumpa centre jugak...


Alhamdulillah cuaca cantik... Laju bebenor 3 beranak tu berjalan...


MASJID RAYA BAITURRAHMAN.. Juga dinaiki air tapi tidak tinggi.. Juga tiada kerosakan besar yang berlaku..


Subhanallah.. Sesungguhnya Allah itu Maha Esa & Maha Penyayang.. Segala yang berlaku banyak hikmahnya..


Macam best je tapi tak sempat nak singgah..


Sebuah bot yang terlantar di atas sebuah rumah.. 


Tangga dibina bagi memudahkan pelancong melihat dengan dekat bahagian atas bot itu.. Dikatakan juga, kawasan ini bagaikan lautan sewaktu Tsunami dulu..


Muzium Tsunami..


Deco di dalam nya..


Rekabentuk bercirikan sebuah kapal..


Ramai pengunjung, rasa geram je. Lunch di sini..


Opss... Gambor sos keluor dulu..


Macam Ayam Penyet je kot.. Mabeles.. Sedap..!!


Akhirnya sebelum ke Airport, kami singgah ke tapak tersadai nya KAPAL PLTD APUNG.. Allahu Akbar.. Bagaimana bisa sebuah kapal yang amat besar terdampar di sini, jauh dari pelabuhan dan lautan.. Betapa besarnya ombak Tsunami dulu kan... Tak boleh ditunda ke laut lagi, maka platform yang sewajarnya dibina untuk memudahkan semua kelak.. Tak leh masuk la kami sebab masih dalam pembinaan...


Pak Is kata, Dendeng Aceh ialah juadah terkemuka Aceh.. Moh sambar satu... Memang sedap lol...!!!!! 

Sunday, November 20, 2011

TEKAN MINYAK DI IBU NEGARA...

Hokey.. Sementara tunggu plumber bertungkus lumus di luar sana.. Mai la saya update story weekend in KL semalam & kelmarin.. Jumaat tu perjalanan ngalahkan taxi driver..!!

FOTO : GOOGLE
Konon cerita nak ke Jalan TAR cari tudung walaupun tudung dah penuh se-lemari.. Jalan2 tapi takde yang berkenan, ALHAMDULILLAH SELAMAT DUIT, so kami masuk SOGO..!! Prrghh, pukul 10 pagi hari Jemaat pon dah ramai manusia.. No like one... Ohhhhooo, SALE ropanya... Yes..!! Moh sopping.. Tengah jalan2 ada orang peluk dari belakang.. Ohh terkejot saya jadinya.. Kawan lama dari Vietnam rupanya.. Membawa kakak2 dari Singapura ber-sopping.. Cari kerusi, order Teh Tarik dalam SOGO tu & kami borak lebih sejam...!! 12.30pm kami peluk2 bye2.. Aikk, hilang nak sopping... ALHAMDULILLAH SELAMAT DUIT LAGI..

FOTO : GOOGLE
Then off to IKEA... Ohhhh sangat rindu sama IKEA... Banyak barang nak cari.. Tapi hampa sebab ada yang  takde stock.. Capai apa yang patut je lah sebab lunch hour kat IKEA esp Jemaat, gila penoh dengan manusia..!!! Lari... Lari... No like many people..


Cabut pi Ampang.. Pi PAK KOPITIAM.. Korean HALAL Restaurant..  Sangat rindu.. 


Raddish Kimchi..


Mixed Salad


Cabbage Kimchi


Hot-Teok.. Doh macam roti canai, dalam tu caramel + kacang.. Ala2 Apam Balik la..


BIBIMGUKSU... Cold Noodle + Korean Red Pepper Paste.. Sedaaapppp..!! 


Agenda utama.. Bersua-temu dengan SHIDAH ~ BLOG DAIRI MAMA  
Sungguh gumbira dapat bertemu empunya diri.. Seronok bukan kemain tau.. Sweet & nice. Lemah lembut orangnya.. So segan lah saya.. Kesudiannya nak bertemu, its an honour..!!! Kami borak2 macam tak cukup masa.. Pastu kena bersurai jugak.. Masing2 ada hal.. TQs for your time Shidah..!!! ZARIN pulak busy dengan birthday party, mesti lagi seronok kalau dia ada...


Pastu zooommmm to KLCC amik hubby yang menunggu.. 


Zaaaaassss pulak ke Sunway Pyramid.. 


Anak2 sibuk ya amat nak mencari SUPRA SHOES...!! Haper ke jenama SUPRA tu..??? Tak pernah dengor ler.. Supramaniam yang buat ke brand ni..?? Kalo BATA tau la... Dah dapat sorang sepasang nasib harga murah, kami cabut ke rumah adik @ Bandar Botanic.. Mandi2 and tidor..!! Penat sey...!! 
*
KL - Sogo - Ikea - Ampang - KLCC - Sunway - Klang... Boleh jadi taxi driver kan..!!
*
Sabtu tu lepas BRUNCH, terus balik Kuantan visit mak.. Lepak sampai petang & balik Kerteh... Home sweet home..!!!

Wednesday, November 16, 2011

RUMAH SAYA ADA SWIMMING POOL....!!!

Mari kawan-kawan... Mari berenang FREE kat rumah saya....!!! Mari semua... Mari berenang bermacam2 style kat pool ini... Seronok tau... Nak makan minum dalam pool ni pon boleh je.. Takde orang nak marah pon...


Memang sentiasa idam-idamkan serta berangan2 jenin sebuah rumah dengan swimming pool....!!! Keep dreaming baby...!!! Huwa hahaaa.... Cuma semalam, sebahagian dari mimpi ini menjadi kenyataan...!!


Haaa....!!! Amik ko... Bil air bulan ni RM361.00.... Prrgghhhh... Macam bil rumah orang ada swimming pool je kan.. Entah2 depa bayar kurang dari tu... Hangin ni, mana datang beratus2 tu..?? Biasa nya belas2 je.... 


Tengok ni.. Depa duduk Selangor bil air sen2 je tau... Moh kita pindah Selangor...!!!


Atau pon depa charge kami banyak sebab hubby suka nyelam...??? Tadak jumpa meter air kat laut tu pon... 


Menunggu pihak berwajib seharian dari pagi tadi... Tak sampai2 jugak untuk tengok masalah ni... Akhirnya tutup je meter tu... Guna je la air tangki sampai habis, sat lagi kita bukak meter balik... 


Camna la aku tak jadi tigress...!!!! Mengaum siang malam...!!!