Tuesday, September 17, 2013

DAY 8 ~ RAULAND - OSLO, NORWAY..

Assalam & Good Day All... Maap ampun bebanyak sebab belom ada masa nak BW... But semua pon always in my heart... Nak continue story mory kisah musafir ke Scandinavia hari tu.. Day 8 ni memang banyak jugak drive kat tanah2 tinggi.. So takleh laju2 la.. 


Day 8 - 1st June tu kami check out dari Raulandsfjell.. Skicentre yang ditutup masa Summer.. Tapi bukak utk lodging je.. Skicentres ni masa Summer memang selalunya murah2.. Ya lah tempat nya pon atas tanah tinggi.. But awesome view u...!!! Subhanallah..


Time to go.. Posing sat kat rumah unik depa ni.. 


Apak punya giliran kemas kereta.. Heheh... 


Bye bye.. Till we meet again InsyA...


Memang sunyi sepi... I like..


Beautiful...!!


MEDIEVAL HOUSE
Most medieval homes were cold, damp, and dark. Sometimes it  was warmer and lighter outside the home than within its walls. For security purposes, windows, when they were present, were very small openings with wooden shutters that were closed at night or in bad weather. The small size of the windows allowed those inside to see out, but kept outsiders from looking in. (learner.org)


Welcoming us... 


Kalo winter, mesti putih je tanah tu kan... 


Penempatan di kawasan pergunungan... 


Haaa... Ni macam rumah padi my atok.. Rumah kecik yg berkaki tu ala2 storage la kan..


Jalan turun naik ni so cool.... 


MARISTIGEN, NORWAY... Tunnel separa tutup...


VEMORK HYDROELECTRIC POWER PLANT
Bila drive sendiri kan, ada je tempat history yang akan dilalui.. Alhamdulillah.. Walopon takde itinerary tetap, tapi yang pasti InsyA akan ketemu dgn macam jenis2 tempat yg awesome... 


The Rjukan Waterfall provided the basis for building the world's largest power station of the time at Vemork in 1911. The power station is now a museum where you can learn about the fantastic adventure of its founding and see exhibitions on industrial development in Norway and especially in Rjukan. 

The museum is perhaps best known for its presentation of Rjukan's exciting war history. Vemork was at the centre of one of the most important acts of sabotage committed during the Second World War, when Norwegian saboteurs prevented the Germans from developing a nuclear bomb from the heavy water that was produced there. (visitnorway.com)


Aiyoooo so comel rumah ni... Masih dalam daerah TINN, NORWAY..


Another unique one...


Asal cantik je, kami stop utk snap2 photo...


Somewhere in NOTODDEN, NORWAY...


Tak puas sunggoh la lepak2 kat sini...


He always like that one... Macam nak masuk dalam air je.. Kalau tak sejok, mau dia nyelam dala air tu kot...


ULEFOSS, NORWAY... 


Subhanallah cantiknya...


Nak jugak capture satu tepi tasik ni...


Another Mirror Lake...!!!


Lepak jap amik angin segar... Rasa tak mau balik...


Sape lah punya ni.. Mau je hangkut kalo senang dismantle & assemble... So cool kan kan...


KONGSBERG, NORWAY...


OSLO, NORWAY... 


Suka betol tengok architecture yang pelik2 kat tempat orang ni...


Unik kan...


Sebelum ni duduk apartment ni jgk.. So this time depa upgrade sikit sbb pernah duduk 1 malam hari tu..


Amoi ni kena keje jgk.. Kupas kulit telor utk dinner wahahahaaa....


Room #2... Lebih kurang Room #1...


Lepas early Dinner, kami keluar jalan lagi... Last shoot @ OSLO OPERA HOUSE lah..


Gayat mak nak panjat...


Can see Oslo from here meehhh...


Alhamdulillah weather cantik...


Terik jgk nak bukak mata besar2 sbb refleks dari cermin building tu...


My gegirl pon songlap sunglass apak dia..


Alhamdulillah sebelum sampai carpark, ada la hamba Allah ni sorang tolong snap satu photo kami ni.. As always kan, kena lah buat muka sedih seposen gitu.. Pasang niat yang baik, InsyA ada yang membantu... Alhamdulillah smooth journey.. Alhamdulillah... To be continued ya.. Take care uols...!!! 

20 comments:

Irfa said...

subhanallah..cantiknya ciptaan mu Ya Allah

penDragon said...

rmh medieval tu...mcm seram pulak tgk kaler dia gelap

Supermeng Malaya said...

bulan berapa pegi ni ya? lawa

Kakcik said...

Cantiknya bentuk rumah2 tu...

Tihara said...

seronoknya dah sampai oslo..cantik kan tempat depa..hurmm bermimpilah saya kalau nk sampai sini

Cik Siti MAR said...

cantik.. bestnya dapat tengok tempat org.. hihi

Mamasya said...

Sungguh cantik view kat sana....terutama kws menghijau....tak puas tengok!

MystoryPic said...

Tak dapat nak diucapkan dengan kata2 betapa cantiknya bumi Norway ... semuanya ciptaan Allah

Time Traveller said...

Pemandangan yang amat cantik..
Suka dengan rumah2 di perkampungan tu.. wooden and simple.. tapi kalau macam tu winter tak sejuk ker?

Dr Singa said...

rasa nak campak satu batu dalam mirror lake ituu!!

Rai Ourkizuna said...

subhanallah.. cantiknya.. bertuah akak dapat tengok semua ni..saya dapat tengok gambar pun da rasa best sangatt..

whitecappuccino said...

Semua ohsem!

nohas said...

alam ciptaan Allah, Subhanallah, cantik...architecture ciptaan manusia, unik..a feast to the eyes..

zette said...

tengok gambar pun rasa macam nak pergi sekarang kak~!! :D

ct7775 said...

cantik sangattnya...bila lah dpt g sinii

hagen vår said...

Thank you for showing me my country with your own eyes. I hope you had a good time when you where here. Welcome back! Anne

LYAfrina said...

bestnyerblh ke negara org..
sungguh indah permandangan.. n bangunan pon cantik2 & unik.. KAGUM

Kesuma Angsana said...

wah menarik sgt2 tg share pic & cerita yer KA suka sgt !

Tihara said...

bangga rasa tengok ada masjid besar kat Oslo..
baca entry MULAN terus rasa nak gi mengembara, seronok kan rasa suasana negara orang:)

m.u.l.a.n said...

thanks a lot for the comments...!!! maap tak dapt reply satu2.. pls come again & thanx..!!!