Monday, September 30, 2013

DAY 10 ~ KARLSTAD to STOCKHOLM, SWEDEN

As Salam & Good Day All... 


Missing this cute cabin.. Sebelum gerak kena makan dulu... Sempit kat dalam tu, kami tarik meja keluar... Memang semua campers pun sama


Day 10 (3 Jun 2013)... Perjalanan dari Karlstad ke Stockholm adalah dalam 310km.. Tapi sebab camping site yang kami book nun ke selatan, maka total perjalanan adalah dalam 350km.. 


Cuaca yang awesome.. Alhamdulillah..


Lepas kemas, kami tour camping ground tu... Macam2 bentuk tent ada... Tak sabar2 nak bercuti camtu nanti.. 


Mesti lama depa lepak sini.. Bersambung2 tent tu..


Area ni untuk short term campervan je kot..


Woaaahhhaaaa..... Kalau ada satu camtu kan best...


Area tu lain punya operator rasanya...


Bye bye


Nak jalan jauh, isi minyak dulu.. Kereta ni guna diesel, walaupun mahal tapi oil consumption sangat jimat.. Sebab bila compare, sama dengan Malaysia je.. 


I like..


Biru & Hijau... I like...


Time Summer ni, depa buat macam2 lah.. Repair rumah, tanam pokok dll... 


Tower apakah itu..  


Lain tempat, lain design nya kan..


Oh yes... Kat sana, signboard semua tak boleh tepi jalan/highway... 


Ada church di sana...


 I like...!!


 GALO HAVSBAD CAMPING SITE....


 Reception tutup kejap for lunch break... Kami pun sama lunch di luar reception..


That's ours... Soooo cool...!! This time dalam hutan pulak ya.. 


 A chalet in the jungle... Nature Reserve ni... Ada rusa dll


Kereta tak boleh park dekat sbb berbatu2 tapi tak apa, angkut barang yg perlu saja.. Masing2 tolong..


Best best.. Chalet depan tu ada young couple dengan baby...


The Kitchen..


Living/Dining Area + 2 beds...


The 1 Bedroom with 1 bunk bed... Of course lah kids punya...


  Dah taruk cadar... Chalet2, hostels memang selalu kena bawak cadar sendiri pada ketika itu...


Siap letak barang, kami ronda2 bandar yang dekat.. Stockholm 35km from Galo Havsbad tu... Malas lah masuk city centre... Jumpa satu mall.. Besar jugak..


Hujan tapi best... 


I like...


On the way balik chalet,  follow truck besar tow boat besar..


Ronda2 camping site cari laundry room... 


Tour camping site jap.. Banyak jugak campervan.. Chalet kitorang tu tak ada attached bathroom/toilet.. So kena pergi berjemaah & plan awal, tapi tak jauh pun. 


Balik grocery shopping, maka penuh lah kejap kitchen ni.. 


Jumpa Salmon yang fresh kat supermarket tu... Maka kami boronglah... Hubby nak BBQ.. Rebus potato & guna Mushroom Sup + black perpper + kicap sebagai gravy.. Malam tu hubby & kids amik giliran prepare dinner, mem-BBQ bagai.. Best best.. It's 9pm actually tapi sebab Summer maka nya hari masih terang.. Maghrib 10pm..




Lepas BBQ, Coffee & Hot Choc time lah pulak..  

19 comments:

Acik Erna said...

assalam mulan..camana dia buat tak de bilik mandai dan toilet kan..teruk juga kalau tiba2 tengah malam nak ke toilet

Kakzakie Purvit said...

Apa susah nak mandi cari ajelah sungai sekeliling, mesti bersih sebab kakak tengok sooooo green, bestnya:)

Fazleyatul Aini said...

sangat breathtaking view nya kan. subhanallah cantik sangat. memang tak sampai la kat sana. tumpang tengok gambar scenery cantik2 =)

penDragon said...

I suka nature2 ni...tapi..penakot yg amat...haha...nk kena pilih chalet yg ada jiran2 yg berdekatan lepas tu, pastikan I kena tido dulu barulah husband boleh tido. tapi mmg ohsem lah tempat ni :)

Dr Singa said...

mesti rindu gunung ganang tasik-tasik sana kan!!?

rostina76 said...

bestnyeee

Unknown said...

bersihnya.. jeles tengok negara orang.. diorang bukan islam pun.. banding dgn negara kita yg islam.. bilik pun bau kepam je.. toilet lagi la.. kalau tempat khemah tu tobat saya tak sanggup pi kalau kat malaysia ni kak..

Lady Windsor said...

Salam dear,
wahh wahh wahh awesome! awesome! awesome! I kena kumpul tabung cap hayam doploh tahun dulu la baru buleh travel cenggini hihi..
ok buku utk ur doter dah siap..nanti I haplod pica yek..
tc..
bila nak jumpa neh...

Telor Power said...

argh,.....

view disini lawa2

saya nak pindah menetap kesana lah.

Lee said...

Hi, I really love this place, so serene and peaceful. Only thing missing is a river or lake can go fishing.
And the cottages look really cute.
Can see your family having fun too.
Have a great week and keep a song in your heart.
Lee.

Time Traveller said...

first chalet tu memang best sgt.. lawa dan comeyyyy.. tapi bila tgk chalet kat dalam hutan tu ohh.. lawa lagi sebab dlm hutan.. best sungguh :D

nak dapat yg murah tapi drive sejauh 40 km?? boleh tahan hahahaa...

nohas said...

Walaupun summer tapi masih sejuk...bestnya hutan kat sana..

Nak gi Taman Negara lah..ada jg anak rusa berkeliaran..tapi environment/ view x sama, byk nyamuk..hehe..

School Of Tots said...

Canteknya ciptaan Allah...

MulutPayau said...

Aduhai....mata ni tak berkelip tengok gambar tu semua...cantik sangat....

gadisBunga™ said...

ya Allah...tiap kali baca tiap kali hati meronta mau kembara macam ni juga. siyes!

*orang malaysia ni banyak yang feeling tuan. tu pasal suma benda minta orang buatkan. hehehe~

Unknown said...

huhuhu......... best giler

mrs said...

Ya-Allah kak tiap kali tengok entry akak nie rasa teringin sangat nak jejak kaki kesana..

gambarnya usah dikatalah kan..kalau boleh mcm nak masuk dlm pc nie pefeeling dok sana sama2 ngan akak eeehh kesitu pulak kan.

chalet dalam hutan tu nampak best sangat compare to yg fisrt one


MamaFaMi said...

Lenkali Mulan gi jalan, mama nak ikut nak ikut......

m.u.l.a.n said...

thaaaannxx all for the comments..!! sorry tak dapat reply satu2... pls come again ya..