Tuesday, September 17, 2013

DAY 8 ~ RAULAND - OSLO, NORWAY..

Assalam & Good Day 


Bye bye Rauland..


Day 8 - 1st June tu kami check out dari Raulandsfjell.. Skicentre yang ditutup masa Summer.. Tapi bukak utk lodging je.. Skicentres ni masa Summer memang selalunya murah2. 


 Loading barang masuk kereta


Bye bye.. Till we meet again Insya Allah...


Memang sunyi sepi...  


Beautiful...!!


MEDIEVAL HOUSE
Most medieval homes were cold, damp, and dark. Sometimes it  was warmer and lighter outside the home than within its walls. For security purposes, windows, when they were present, were very small openings with wooden shutters that were closed at night or in bad weather. The small size of the windows allowed those inside to see out, but kept outsiders from looking in. (learner.org)


Hello you


Kalau winter, mesti putih je tanah tu kan... 


Penempatan di kawasan pergunungan... 


Haaa... Ni macam rumah padi tokki saya


Jalan turun naik ni so cool.... 


MARISTIGEN, NORWAY... Tunnel separa tutup...


VEMORK HYDROELECTRIC POWER PLANT
Bila drive sendiri kan, ada je tempat history yang akan dilalui.. Alhamdulillah.. Walaupun takde itinerary tetap, tapi yang pasti Insya Allah akan ketemu dgn macam jenis2 tempat yg awesome... 


The Rjukan Waterfall provided the basis for building the world's largest power station of the time at Vemork in 1911. The power station is now a museum where you can learn about the fantastic adventure of its founding and see exhibitions on industrial development in Norway and especially in Rjukan. 

The museum is perhaps best known for its presentation of Rjukan's exciting war history. Vemork was at the centre of one of the most important acts of sabotage committed during the Second World War, when Norwegian saboteurs prevented the Germans from developing a nuclear bomb from the heavy water that was produced there. (visitnorway.com)


 So comel rumah ni... Masih dalam daerah TINN, NORWAY..


Another unique one...


Asal cantik je, kami stop utk snap2 photo...


Somewhere in NOTODDEN, NORWAY...


Tak puas sungguh la lepak2 kat sini...


Mesti nak tengok air..


ULEFOSS, NORWAY... 


Subhanallah cantiknya...


Nak jugak capture satu tepi tasik ni...


Another Mirror Lake...!!!


Lepak jap amik angin segar... Rasa tak mau balik...


Siapa lah punya ni.. Mau je hangkut kalau senang dismantle & assemble... So cool kan kan...


KONGSBERG, NORWAY...


OSLO, NORWAY... 


Suka betul tengok architecture yang pelik2 kat tempat orang ni...


Unik kan...


Sebelum ni duduk apartment ni jgk.. So this time depa upgrade sikit sbb pernah duduk 1 malam hari tu..


 Kupas kulit telur rebus utk dinner 


Room #2... Lebih kurang Room #1...


Lepas early Dinner, kami keluar jalan lagi... Last shoot @ OSLO OPERA HOUSE lah..


 Unik


Boleh nampak Oslo dari sini..


Alhamdulillah weather cantik...


Terik jgk nak bukak mata besar2 sbb refleks dari cermin building tu...


Kesayangan


Alhamdulillah ada yg offer utk snap family photo..

21 comments:

Irfa said...

subhanallah..cantiknya ciptaan mu Ya Allah

penDragon said...

rmh medieval tu...mcm seram pulak tgk kaler dia gelap

Supermeng Malaya said...

bulan berapa pegi ni ya? lawa

Kakcik Seroja said...

Cantiknya bentuk rumah2 tu...

Tie HT said...

seronoknya dah sampai oslo..cantik kan tempat depa..hurmm bermimpilah saya kalau nk sampai sini

Cik Siti MAR said...

cantik.. bestnya dapat tengok tempat org.. hihi

Mamasya said...

Sungguh cantik view kat sana....terutama kws menghijau....tak puas tengok!

Unknown said...

Tak dapat nak diucapkan dengan kata2 betapa cantiknya bumi Norway ... semuanya ciptaan Allah

Time Traveller said...

Pemandangan yang amat cantik..
Suka dengan rumah2 di perkampungan tu.. wooden and simple.. tapi kalau macam tu winter tak sejuk ker?

Dr Singa said...

rasa nak campak satu batu dalam mirror lake ituu!!

Unknown said...

subhanallah.. cantiknya.. bertuah akak dapat tengok semua ni..saya dapat tengok gambar pun da rasa best sangatt..

whitecappuccino said...

Semua ohsem!

nohas said...

alam ciptaan Allah, Subhanallah, cantik...architecture ciptaan manusia, unik..a feast to the eyes..

zette said...

tengok gambar pun rasa macam nak pergi sekarang kak~!! :D

ct7775 said...

cantik sangattnya...bila lah dpt g sinii

hagen vår said...

Thank you for showing me my country with your own eyes. I hope you had a good time when you where here. Welcome back! Anne

LYAfrina said...

bestnyerblh ke negara org..
sungguh indah permandangan.. n bangunan pon cantik2 & unik.. KAGUM

Anonymous said...

wah menarik sgt2 tg share pic & cerita yer KA suka sgt !

Tie HT said...

bangga rasa tengok ada masjid besar kat Oslo..
baca entry MULAN terus rasa nak gi mengembara, seronok kan rasa suasana negara orang:)

m.u.l.a.n said...
This comment has been removed by the author.
m.u.l.a.n said...

Thank You semua for the comments. Mmg cantik Scandinavia ni Subhanallah. Alhamdulillah smooth semuanya..