Wednesday, September 25, 2013

DAY 9 ~ OSLO, NORWAY to KARLSTAD, SWEDEN

As Salam & Salam Sejahtera.. 


Keluar je dari city centre, kami nampak Masjid... Besar masjid BAITUN NASR ni.. Tak sempat nak singgah... Oslo - Karlstad ni dalam 220km.. 


Day 9 (2 Jun 2013) tu kami siap breakfast & masak nasi as always lah... Dah nak gerak keluar dari Norway.. Awesome country with amazing view of mountains, fjords, waterfalls dll...


Walaupun Summer tapi cuaca nyaman tak terik macam tempat kita yg dekat dengan Khatulistiwa...


Wahhh..


Macam kampung2 kat tempat kita jugak kan..


Ohhh another storage yang cool tu. 



Jumpa supermarket kena stop cari stok makanan....


Geram tengok buah2 fresh


Friendly cashier.. Boleh berbahasa Inggeris ok lah..


 Hhmmm


Kat Europe ni, kalo tepi highway memang banyak shopping area.. Just that tak bertingkat2 macam tempat kita.. Mostly setingkat je. 


Lagi dan lagi...!!!


 More


Sport Shop...!! 


McD ni everywhere lah ada nya...


Love everything... The weather, nature etc..


Ni dalam daerah KILS..


 Our last SMOKED HERRING for lunch... With plain white rice & kicap.. Lapar ya


Lepas lunch, lepak tepi tasik sat.. Layan anak2


Lepak lama pun takpe kat sini.. Awesome awesome...


 Best betul kalau dapat cuti lagi lama... Macam2 nak buat.. Tapi kami tetap bersyukur walaupun tak lama, Alhamdulillah kami diizinkan ke sana utk bercuti menikmati indahnya ciptaan Ilahi...


Finally safely arrived @ FIRST CAMP KARLSTAD, SWEDEN... Camping site ni tempat kami bermalam


Hello 


Kami book one of the chalet tu.. Paling murah 


Yes ours.. Comelnya...


Ni rupa chalet ni.. 2 bunk beds, meja & kerusi... Takde TV ya..


Also closet kecik & tiny kitchen.. Ohhh I like...!!!


Ada banyak chalet kecik2 ni..


Dah siap solat, kami pi IKEA jap.. Saja jalan2


Yang kat luar tu murah2 


 Lawa


Lain sikit kot design  


 Green


I like 


 Tua kami nanti


Sudah cuci mata kat IKEA kami pi jalan2 shopping malls kat area tu jugak..


Hahaaaa.. The kids kata kat Terengganu pun takde signboard camtu walaupun sebutan ala2 sama..


Explore sikit je


Jalan2 cuci mata je.. Memang macam2 ada.. 


Balik dari cuci mata kat IKEA dll tu kami jalan2 dalam camping site tu... Woaaahhhh, awesome awesome...!!


Best best picnic dalam hutan...


The kids memang lah enjoy..


Ada tiny Sulfur lake... Memang lah berbau busuk sikit.. Sulfur kan..


Balik chalet untuk dinner.. Nak jugak lepak2 dalam chalet comel molek tu..  


9pm.. Belum Maghrib pon.. 


Neighbor kat hujung tu duduk lama kot.. Siap bawak TV & satelite kecik.. 


Bilik mandi & toilet memang kat luar.. One block khas untuk tempat mandi & toilet, depa memang asing2 laki & pompuan.. Tempat basuh pinggan pun ada bilik lain kat block tu..  Alhamdulillah depa kasi chalet kami dekat dengan blok mandi..  Maghrib 10pm, dia dah tertidor awal sebelum tu.. Kena lah kejut semula..  Time ni takde orang, tak lah segan nak amik gambar..

18 comments:

Unknown said...

cantik cantik cantik.. best kan kak ada pengalaman jalan2 macam ni..

Kakzakie Purvit said...

Huiii!! besat sangat. Seronok betul kakak tengok. Chalet comel tapi pun nampak selesa dan bersih...

GREENJADE said...

suke suke..sume view lawa2..segar bijit mata

cute2 nye chalet..comel padat n kemas..like like like lg.

best nye kalu travel drive sendiri..byk tempat boleh explore..

BAYU HEBAT SDN. BHD said...

cute kecik molek chalet tu. dah la color nye lawa.

penDragon said...

kicap tu you bawa khas dr malaya ke?

NenetPenne (NP) said...

aaaaaaaaa sedihhhhhhhh
sedih sebab tak tahu bila laa boleh travel mcm nih... :(

nohas said...

bestnya travel mcm ni..

smoked fish..ikan kering versi Mat Salleh..dah lama tak rasa..

Azra said...

Sangat beshh tengok gambar2 akak... huwaaa nak pegi jugak... kenape la saye takde life partner yg suka travel? :<

MamaFaMi said...

Bestnya makan angin!!!!! Tapi yang paling best kan Mulan, chalet dia. Kenan sangat. Ce amek satu bawak balik... leh main pondok pondok... :D

Dr Singa said...

nampak peta tu baru swedar betapa jauhnya korang berjalan!!
tabik!!

Pak Man said...

Cantiiiikkkk!

rostina76 said...

restaurangggg tu!!!hahah kelakar plok. ukaloh comel lotenye chalet dia, tapi bagus kan walau kecik complete semua dgn dapur bagai. btw syoknyeeee la dpt jejalan gini

Mamasya said...

bestnya...semua menarik...
chalet tu comei je saiznya tp siap ada dapur....

whitecappuccino said...

kulihat hijauuuuuuuuu! cantik laaaa! suka! semua cantik mulan!

Abang Karu said...

cantek2 pemandangannya. Yg hijau2 tu sejuk ja biji mata nengoknya.cantek2 pemandangannya. Yg hijau2 tu sejuk ja biji mata nengoknya.

LYAfrina said...

permandangan sungguh nyaman & mdamaikan

Telor Power said...

salute pada uncle berkayuh tu....

m.u.l.a.n said...

thaaaannnxxx for the comments..!!! sorry tak dapat reply satu2... pls come again ya..!!!