Wednesday, September 11, 2013

DAY 7(II) ~ BERGEN TO RAULAND, NORWAY...

As Salam & Selamat Sejahtera.. Hope all is well..!! Sambung lagi citer musafir ke Scandinavia yg indah ciptaan Ilahi ini..


Tengok map memang tak nampak jelas.. Tapi bila dah sampai baru tau sepanjang perjalanan @ ODDA, NORWAY ni memang cantik, hanya selepas HARDANGERFJORD, @ National Tourist Route yang kami lalu sebelum ni..


ODDA ni memang besar jugak jajahan nya.. Kalau dah peta topo tepi tasik/fiord, camni lah rupa nya.. Subhanallah cantik sangat..


Awesome..


Amazing... Belum berkesempatan nak ber-campervan.. Maka tumpang je la snap photo dgn campervan couple mat saleh tu.. Depa picnic betol2 tepi fjord tu.. 


Incredible..


Tu couple mat saleh dah nak balik.. Kami baru nak start makan...


Superb...!! Kalo food tak sedap pon, semua jadi sedap & kenyang  sebab makan tepi fiord ni..


Breathtaking...!!


Maap posing sat naaaa....


Mirror Lake... We called it lah... Subhanallah..


Waterfall lagi nun di sana...


HILDAL, ODDA.. 


Waterfall lagi...!!!!


Rasa meloncat2 nak berlari ke waterfall tu.. Tapi apakan daya masa nggak mencukupi..


Twin waterfall...!!! LATEFOSSEN WATERFALL... 


Tengok map memang berselirat lah penuh sungai/jeram bagai.. Memang patut lah cantik.. MasyaAllah...


Selesai jamu mata tepi fiord/gunung2, kami teruskan perjalanan.. Bumi Scandinavia ni jugak diliputi gunung2.. So jalanraya/highwaynya adakala terletak di kawasan tinggi jugak.. Walopon Summer, tapi sebab peta topo nun jauh dari Khatulistiwa, maka kalau berada di tanah tinggi, suhu akan semakin menurun.. Hatta dilitupi salji lah muka bumi itu...


Nun ada jugak kawasan penempatan manusia walopon di tengah2 gunung ganang..


SVANDALSFLONA TUNNEL.. Haaiippp apa pulak kat depan tu..


Oppsss tunnel ditutup...!!!! Kami diarah ikut jeep depan nun untuk keluar semula ke highway... Terlebih sikit lah km nya... Ohh noo, ohh noooo.... Sabar baaahh....


Macam2 jenis kenderaan ada depan kami.. Motorhome yang ditarik.. Ada speedboat yang ditarik...


Hikmahnya tunnel tu tutup... Dapat menikmati keindahan puncak gunung yang dilitupi salji.... Alhamdulillah... Subhanallah..


Going down...


Alhamdulillah tak jauh sangat rupanya.. Memang bagus lah plan diorang ni buat tunnel, tiap tunnel akan ada jalan alternatif kalau tunnel ditutup.. Haaaa, ada jugak pusat pembuangan di puncak gunung...


Subhanallah highway di tepi tasik, di puncak2 gunung...


Kedudukan 2 kekanak Ribena di dalam kereta ini tatkala menaiki puncak gunung ganang ketika itu... Kalau dah kenyang camtu lah rupanya.. Tukang amik foto pon ya depa ni.. Short nap..!!


Ada jugak chalet2 berskala kecil... Sebab pelancong ada di mana jua di muka bumi Allah ini...


VAGSLI, VINJE, NORWAY...


Posing sat naaaaa.... Macam dalam studio pon ya kan.. Tak tau bila sampai sini lagi... Subhanallah...


Alhamdulillah sampai.. RAULANDSFJELL... Ni Ski Resort, penuh sarat lah masa musim salji...


The 2 boys sangat excited tengok peta ini tapi apakan daya time tu bukan musim WINTER SONATA untuk ber-ski...


The Lobby... Serius ni, kami je penghuni resort ni... Murah dalam RM200.. Memang Ski Resort murah time summer...


Living Area..


Sangat comfortable... Ada dapor, microwave dll lengkap kat kitchen tu..


Balcony.. Sejooookkkksss gila..


Me & hubby's room lah...


Layan DVD sebab TV takleh tengok.. Yess I like..!! Tak bising rebut channel...


Kalo lah kat Malaya ada jual dishwasher kecik ni, rasa memang nak rembat je sebiji...


Kids' beds... Cadar kena bawak sendiri2 tau... Tidor dulu, nanti sambung lagi InsyA.... The end of Day 7... Alhamdulillah smooth semua dengan izin Allah...

19 comments:

Daddy Ziyyad said...

Subhanallah...Mmg cantik betul view kat Odda tu.....dengan nampak gunung ada salji....

Reflection kat lake tu mmg terbaikkkkkkk...

Accommodation, as usual..walaupun murah..tak mengecewakan kan....Bila lah Malaysia nak berubah macam ni...

Kakzakie said...

Motorhome tu yg special betul. Tak ada tempat kita ni kan. Boleh jenjalan bawa sekali kemana nak pergi - bestnya.

Scenery semuanya menggoda mata kakak:)

amy (^_^) said...

10 perkara yang saya tahu pasal awak.
1. Awak baca text ni..
2. Awak manusia..
3. Awak tak dapat sebut huruf 'p' kalau bibir awak tak bersentuh..
4. Awak baru saja try buat..
6. Awak ketawa sendiri..
7. Awak senyum dan awak tak perasan no.5 takda..
8. Awak cek kalau ada tu no.5..
9. Awak ketawa sendiri sambil tersenyum..
10. Awak mahu share text ni supaya kawan2 awak kena sekali
awak awak awak awak awak awak awak awak awak awak awak awak awak awak
awak awak awak awak awak awak
1. Awak mmg malas untuk membaca semua perkataan di atas..
2. Awak tak perasan saya ada tulis awek..
3. Awak terus cari perkataan awek, sebenarnya takde pon.
4. Awak sudah terkena! :D
5. Awak share la biar kawan2 pulak terkena. Takkan nak terkena seorang je.. :P

nohas said...

Cantiknya scenery..hopefully, one day dapat menjejakkan kaki ke sini..

penDragon said...

cantikkkk....alamak...tak boleh nk zoom la food yg you mkn tepi fiord..

Telor Power said...

saya suka pic no 4

Zulfadly said...

awesome sagat kak view, subhanaAllah! IAllah one day sampai, macam dekat NZ pon ada gak, especially part gunung tu

rafizaabdrahman said...

subhanALLAH.... cantek sgt2.... tingin nya nk pegi sana jgk...

Acik Erna said...

assalam mulan..cantik sungguh..subhanallah..terima kasih mula kongsi gambar2 disini..dapat kawan2 tengok keindahan bumi ciptaan Tuhan

Acik Erna said...

assalam mulan..cantik sungguh..subhanallah..terima kasih mula kongsi gambar2 disini..dapat kawan2 tengok keindahan bumi ciptaan Tuhan

Dr Singa said...

terpegun saya dengan air terjun dan mirror lake itu!!

Time Traveller said...

Subahanallah.. memang lawa.. Mirror lake??? perghhh memang smart.. tenang sungguh berada di sana..

Untung lah dapat melihat keindahan ciptaan Allah..

Salam Kenal.. :D

Rai Ourkizuna said...

tiap kali scrolling kat entry akak mesti saya rasa nak nangis.. cantiknya dunia ni kan.. kenapa la manusia kat malaysia ni taknak jaga keindahan alam baik2..

mrs.smile said...

Subhanallah cantik sangat view tempat tempat nie!!

MS pun rasa macam nak melompat terjun sama tengok waterfall tu..

GREENJADE said...

oh ke Norway juga ya..hubby dh 2 bulan kat Oslo aje..tak sempat lg nk gi visit..

kakkkk..nape la sume view nye cantik2..geram nye..best kaki jalan mcm akak n famili..xde la tgk foto2 bangunan jek..hehehe

Mother of Two said...

kak,,tak buat abc ker...hehhe banyak salju tu . view mmg superb bilalah dpt peluang nak jenjalan pegang salju plak

Azian Elias said...

cantiknya masyallahh.. tengok gamab2 u macam i pun ikut sama.. cantik betul.

hujanlebat said...

masya allah. cantekk gila view dia. yg tgk live lagi lah kan.

m.u.l.a.n said...

to all...

thankx for the comments.. maap tak dapat nk reply satu2.. pls come again..