Thursday, July 25, 2013

DAY 5(I) ~ HEMSEDAL TO BERGEN, NORWAY....

Day 5.. 29 May 2013... Alhamdulillah langit biru.. Ku syukur pada MU... Ada masa terluang sikit2 ni update lah sikit2 untuk hilangkan kerinduan saat2 di Scandinavia hari tu..


Sebelum check out kena buang segala sampah sarap yang kita bawak/buat dalam gojes room tu.. My boboy sedang mencari tong sampah.. As always, lepas breakfast kami check out to the next destination...


Woaahh... Mini tractor, pink kaler u...


Senang je check out, sumbat je kunci & apa yg perlu dalam letter box..


Hemsedal ni kawasan pergunungan.. That's why ada ski resort.. And that's why la masih ada saki baki snow walopon dah masuk Summer season..


Waaahhh.. Terjumpa ini jeram/sungai...


Scary jgk nak ke sana tapi best lah... Mana nak dapat lepak2 kat sini kejap...


Awesome...


Posing sat pilot & co-pilot..


Another superb spot...


Kasi bebudak ni chance enjoy the nature...


Clear water, cool weather... Subhanallah..


Cool je rumah sebiji tu...


Higher and higher...


Frozen lake... Sejuk tapi tak de sejuuukkk sangat...


Seriously tak tau apa ni tapi macam graveyard kot.. Only yang ini kedudukannya tinggi dari yang lain kat atas tanah tu.. Macam ada nama manusia...


Saujana mata memandang...


Dunno the reason behind the formation of these rocks.. Nak kata kubur, takde pulak tanda nama... Sebab takde langsung info about ni... Apapon sesuatu yang menarik.. 


Frozen lake ooooo....


Rasa nak try je jalan atas tu..  


Lower ground sikit... Baru nampak hijo2 tanah rumput..


Alhamdulillah beautiful weather...


Sungguh geram dengan rumah2 tepi tasik, tepi jeram, tepi gunung ni..


Subhanallah...


Jalanraya memang tak banyak kereta... Tak banyak?? Tak ada kereta lain...


Ohhhh my.... Awesome...!!!!


Hubby kata moh try Historic Road.. Tengok apa ada...


Museum.. Tak masuk lah sebab nak enjoy outdoor.. Dah tau sikit2 cukup lah...


Church & kawasan kubur lama.. Unik kan senibina tu..


Another church lama...


OK.. Mana2 pon boleh..


Historic Route ni semua ada... Gunung, air terjun, sungai, jeram, tasik... Woaaahhhh superb..


Cozy je rumah cenonet tepi jalan tu..


Heading to Aurland..


Laerdals Tunnel... 24.5km.. LONGEST TUNNEL IN THE WORLD...


Siap ada R&R dalam tunnel.. This one kaler biru.. There's another one kaler hijo but I cudnt take the photo lah sbb laju bebenor pilot ni bawak kereta...


FLAM... Tapi kami tak stop sini sebab jauh lagi perjalanan... Apapon jugak sangat awesome tempat ini...


GUDVANGEN... Ada ferry untuk cross fiord... Tapi kami stop untuk coffee & longgar2 tulang kaki & tulang belakang.. Tak naik la ferrry2 ni sebab sayangkan masa...


Pahlawan Viking dengan my kids...


Cantik sangat2 tapi cannot go further hujung tu sebab under construction... Tak tau apa depa nak buat lagi padahal dah cantik sangat tempat ni..


Rumput atas atap untuk keep cool masa winter..


Awesome.. Awesome... Duduk lepak kat fiord ni memang sangat asyik... Subhanallah cantik sangat...


Time to go...


Hahh... Zaman dolu2 punya kegunaan untuk pancung kepala orang salah..


Bye bye GUDVANGEN.. When will I see again....!!


Day 5 Part I sampai Gudvangen je.. Nanti kita sambung journey sampai Bergen ya... Kena pause jugak sebab pilot & family amik masa jalan2 cuci mata tengok dunia Ilahi yang cantik tak terperi... 

12 comments:

Azra said...

Subhanallah.... view yg sangat stunning !!!

NenetPenne (NP) said...

wowww....bestnya...untung dua beradik tu dapat parents yang suka melancong..

i rasa mcm nak buat mcm ni lah dgn my fren si LW tu nanti...

rasanya juga i kena minta tunjuk ajar dari u nanti...

DJ said...

Subhanallah cantiknya.....teringin nak roadtrip juga kat Scandinavia a.k.a Northern Europe ni....tp belum ada kemampuan..insyaAllah 1 fine day... =D

GREENJADE said...

owh sgguh ohsem semua foto2 nye..such a very2 sweet mmeories kan kak. best lah akak sefamili pandai cari nature port yg sgt ohsem.

frozen lake tu santik sgguh.selalu tgk dlm filem & magazine jek. Ini fresh dr akak tuu..

kak..nak join next trip voleh? nakkkk

Yong Kamariah said...

subhanallah.. cantik beno-beno! bertuahnya mulan dpt jln2 kt sana

Queenie said...

tepu fikiran akak tiapkali masuk ke sini...mlm ni nak panjangkan doa, mudah2an Allah beri kesempatan utk akak pijakkan kaki kebumi itu dan dpt nikmati sendiri betapa cantiknya ciptaan Allah itu...beruntungla awak sis mulan...

mrs.smile said...

subhanallah cantik sangat gambar2 nie, walaupun MS tengok dalam gambar dah rasa camtu mesti akak lebih lagi kan tengok sendiri depan mata...mau mulut tak berhenti berzikir mcm nie.

hopefully ada rezeki jejak kaki ke sini

Dr Singa said...

cantik wehhhhhhhhh !!!

sila print dan buat kad raya!!

apokobondo Husum tu..?
toilet? hehehhe

Kakzakie said...

1. Kakak suka gambar-gambar yg sangat cantik
2. Mungkin juga macam tanda tombstone tak Mulan. Bebudak tu tak takut pulak tu.
3. Hero mulan masuk kepala tempat pancung tu macam mana? Sebelum tu papan atas nganga ye.. itu yg adik mencebik hihi...

NEKCIK said...

alhamdulilah beruntungnya dapat menerjah sebanyaknya ke tempat ciptaan
Allah yang maha cantik itu..masyaallah
Nekcik tumpang tengok gambar sambil dapat jugak menghayatinya

MulutPayau said...

Subhanallah ..cantiknya tempat2 tu....mmng tak jemu tgk gmbar2 tu semua....

Kesuma Angsana said...

slm singgah & ucap selamat hari raya maaf zahir & batin yer !