Thursday, July 25, 2013

DAY 5 (Part 1) ~ HEMSEDAL TO BERGEN, NORWAY

Day 5.. 29 May 2013.. 


Sebelum check out kena buang segala sampah sarap.. My boboy sedang mencari tong sampah.. As always, lepas breakfast kami check out utk ke next destination...


Woaahh... Mini tractor, pink tu


Senang je check out, letak je kunci & apa yg perlu dalam letter box..


Hemsedal ni kawasan pergunungan.. 


Waaahhh..  


Scary jgk nak ke sana tapi best lah..  


Awesome...


Posing sat 


Another superb spot...


 Asal cantik kami stop


Clear water, cool weather... Subhanallah..


Cool je rumah sebiji tu...


Higher and higher...


Frozen lake... Sejuk 


Seriously tak tau apa ni tapi macam graveyard kot.. 


Saujana mata memandang...


Tak tau the reason behind the formation of these rocks.. Nak kata kubur, takde pulak tanda nama... Sebab takde langsung info about ni... 


Frozen lake 


Rasa nak try je jalan atas tu..  


Lower ground sikit... Baru nampak hijau tanah rumput..


Alhamdulillah beautiful weather...


Sungguh geram dengan rumah2 tepi tasik, tepi jeram, tepi gunung ni..


Subhanallah...


Jalanraya memang tak banyak kereta... 


Ohhhh my.... Awesome...!!!!


Hubby kata lets try Historic Road.. Tengok apa ada...


Museum.. Tak masuk lah sebab nak enjoy outdoor.. 


Church & kawasan kubur lama.. Unik kan senibina tu..


Another church lama...


OK.. Mana2 pon boleh..


Historic Route ni semua ada... Gunung, air terjun, sungai, jeram, tasik... 


Cute nya rumah tu


Heading to Aurland..


Laerdals Tunnel... 24.5km.. LONGEST TUNNEL IN THE WORLD...


Siap ada R&R dalam tunnel.. This one biru.. There's another one warna hijau.. Laju nau hubby drive..


FLAM... Tapi kami tak stop sini sebab jauh lagi perjalanan... Memang cantik..


GUDVANGEN... Ada ferry untuk cross fiord... Tapi kami stop untuk coffee & longgar2 tulang kaki & tulang belakang..  


Pahlawan Viking dengan my kids...


Cantik sangat2 tapi cannot go further hujung tu sebab under construction.. 


Rumput atas atap untuk keep warm masa winter..


Awesome.. Awesome... Duduk lepak kat fiord ni memang sangat asyik... Subhanallah cantik sangat...


Time to go...


 Heyyyy..


Bye bye GUDVANGEN..  


Day 5 Part I sampai Gudvangen je.. 

13 comments:

Azra said...

Subhanallah.... view yg sangat stunning !!!

NenetPenne (NP) said...

wowww....bestnya...untung dua beradik tu dapat parents yang suka melancong..

i rasa mcm nak buat mcm ni lah dgn my fren si LW tu nanti...

rasanya juga i kena minta tunjuk ajar dari u nanti...

DJ said...

Subhanallah cantiknya.....teringin nak roadtrip juga kat Scandinavia a.k.a Northern Europe ni....tp belum ada kemampuan..insyaAllah 1 fine day... =D

GREENJADE said...

owh sgguh ohsem semua foto2 nye..such a very2 sweet mmeories kan kak. best lah akak sefamili pandai cari nature port yg sgt ohsem.

frozen lake tu santik sgguh.selalu tgk dlm filem & magazine jek. Ini fresh dr akak tuu..

kak..nak join next trip voleh? nakkkk

Yong Kamariah said...

subhanallah.. cantik beno-beno! bertuahnya mulan dpt jln2 kt sana

Queenie said...

tepu fikiran akak tiapkali masuk ke sini...mlm ni nak panjangkan doa, mudah2an Allah beri kesempatan utk akak pijakkan kaki kebumi itu dan dpt nikmati sendiri betapa cantiknya ciptaan Allah itu...beruntungla awak sis mulan...

mrs said...

subhanallah cantik sangat gambar2 nie, walaupun MS tengok dalam gambar dah rasa camtu mesti akak lebih lagi kan tengok sendiri depan mata...mau mulut tak berhenti berzikir mcm nie.

hopefully ada rezeki jejak kaki ke sini

Dr Singa said...

cantik wehhhhhhhhh !!!

sila print dan buat kad raya!!

apokobondo Husum tu..?
toilet? hehehhe

Kakzakie Purvit said...

1. Kakak suka gambar-gambar yg sangat cantik
2. Mungkin juga macam tanda tombstone tak Mulan. Bebudak tu tak takut pulak tu.
3. Hero mulan masuk kepala tempat pancung tu macam mana? Sebelum tu papan atas nganga ye.. itu yg adik mencebik hihi...

NEKCIK said...

alhamdulilah beruntungnya dapat menerjah sebanyaknya ke tempat ciptaan
Allah yang maha cantik itu..masyaallah
Nekcik tumpang tengok gambar sambil dapat jugak menghayatinya

MulutPayau said...

Subhanallah ..cantiknya tempat2 tu....mmng tak jemu tgk gmbar2 tu semua....

Anonymous said...

slm singgah & ucap selamat hari raya maaf zahir & batin yer !

m.u.l.a.n said...

Thank You semua for the comments. Mmg cantik Scandinavia ni Subhanallah. Alhamdulillah smooth semuanya..