Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Moga sihat ceria gembira dan dimurahkan rezeki sentiasa.
Moga amal ibadah kita diterima Allah swt di bulan Ramadhan ini.
Salam 4 Ramadhan. Ulang alik KL Kuantan, lupa kadang hari apa hehe.
Semalam Selasa pukul 2pm sampai Kuantan, penat mau tak penat. Pukul 5.45 petang baru masuk dapur. Dah plan menu laju senang masak.
Ramen + Kimchi, Bakwan, Air Tembikai & Bubur Som Som.
Dah jadi Talam Som Som sebab terkeras sikit tapi still sedap.
Jumpa tepung Bakwan dalam kotak magic di dapur. Beli di Medan tahun lepas.
Buat 1/2 cawan saja. Letak grated carrot dengan kucai yang dah lama dalam peti. Ngam2, laju pulak hubby makan, konon tak suka yang goreng2 sebab banyak minyak. Haaa, yang goreng2 tu sedap tau. Tapi terjadi macam jemput2, bukan leper macam Bakwan asal.
Samurai Ramen beli di Osaka baru2 ni. Portion untuk 2 orang tapi ngam2 untuk 3 orang.
Ada Kimchi dan Seaweed flakes. Yumm. Alhamdulillah.
Bubur Som Som tu, dessert 10 minit. Masak dulu air gula melaka atas tungku. Tinggalkan, guna api sederhana sambil kacau. Sambil tu masak 2 cawan santan, dengan 2 sudu besar tepung beras dan 2 sudu besar tepung jagung + garam. Kacau kacau kacau atas api sederhana sampai pekat. Agak2 dah keluar asap dan meletup manja2. Tuang dalam mangkuk dessert atau loyang. Serius tau, 10 minit je siap. Siap kacau, air gula melaka pun siap. Tapiskan. Som Som ni, lemak masin dengan air gula melaka memang sedap. Nak masuk peti sejuk pun boleh. Actually kena kurangkan tepung beras, maybe guna 1 sudu besar saja. Nanti lah, try lain kali. Atau pun semalam terlebih letak, entah lah haha. Kalau makan seorang dua, buat separuh resepi ya.
Terima Kasih singgah baca/komen dairi seorang Mulan. Take care dan senyum selalu.
>>>> Selamat Berpuasa <<<<
wah menu korea... nampak sedap & menyelerakan.. bubur som² tu sedapnyaaa..
ReplyDeleteAlhamdulillah, bubur som2 tu memang sedap.
DeleteFirst time tengok jenama mama suka
ReplyDeleteMesti lah mama suka.
DeleteSampai korea dah hah ada kimci bagai.
ReplyDeleteKimchi memang kena ada stok hehe.
DeleteMenu berbuka yang memang lain dari lain lah...
ReplyDeleteHari cuti nak try buat bubur som som lah... Sejuk2 baru sedap lalu kat tekak nie
Masak apa yang ada di dapur. Buat la bubur som2 tu.
DeleteSelamat berbuka puasa
ReplyDeleteSelamat Berbuka untuk Wak juga.
DeleteSaya belum pernah pakai brand mama suka. Tapj memang tak pernah buat bakwan di rumah 🤣. LBH suka beli kak 🤭.
ReplyDeleteBubur sumsum itu saya sukaaaa. Itu biasanya hanya dijual saat ramadhan kalo di sini. Sebenernya memang tak susah nak buat, tapi Krn tak banyak yg suka di rumah, hanya saya, so, better beli drpd buat. Mubazir kalo saya buat 😅.
Sedap tepung Bakwan Mama Suka ni. Yang beli lagi sedap rangup kan. Bubur som2 tu favorite di rumah ni. Kalau nak makan sikit, guna adunan 1 cawan santan saja.
DeleteSalam 5 rmdn utk mulan
ReplyDeleteSelamat Berpuasa MZ
DeleteKalau sy mati kutu dah nak masak kalau penat gini... Tapi salute dgn Akk selaku come out with lots of ideas 👍🏻
ReplyDeleteSy save dulu resepi bubur som² tu. Teringin tapi takde geng makan, itu yg malas nak buat :(
Gugel2 jugak ni. Kalau tak nak banyak, buat adunan 1 cawan santan je PH.
DeleteTengok som2 tu rasa nak buat jugaklah nanti.
ReplyDeleteBuat lah tapi kurang kan tepung beras ya.
DeleteTengok bubur som som tu, rindunya bubur som som air tangan Bonda kita....
ReplyDeleteMesti sedap kan kalau bonda yang masak.
DeleteSelamat menikmati juadah berbuka
ReplyDeleteSelamat Berbuka petang ni.
Deletepenat2 pun dah dpt buat 2-3 menu👍👍👍👍
ReplyDeletedah 7.24 ni
Deleteselamat berbuka!
Sedapnya ramen tu!
ReplyDeleteTepung bakwan tu saya slalu tgok yg brand tepung sasa
Memang sedap ramen tu, menyesal beli sikit.
DeleteLepas ni kalau habis nak beli lagi, senang masak.
Bubur som som tu, saya biasa dengar, tapi tak pernah makan. Boleh cuba satu hari nanti.
ReplyDeleteDessert yang senang dan cepat,
Delete