Saturday, March 08, 2025

ANNYEONG HASEYO

 

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. 
Moga sihat ceria gembira dan dimurahkan rezeki sentiasa.

Moga amal ibadah kita diterima Allah swt di bulan Ramadhan ini.

Kita ke Korea hari ni.

Jajjangmyeong. Bubur Kacang Hijau. Keropok Lekor. Puding Prunes. Kimchi. Mango Lassi. Kek Lapis Choc Chips.


Jajjangmyeong. Bahan ada. Macam Mi Hailam tapi ada taucu (kisar). Makan dengan spaghetti. Puding Prunes adik no2 bagi 2 bekas semalam. Satu dah habis, satu lagi makan hari ni.


Lama tak buat, Alhamdulillah dapat makan hari ni. Senang masuk pressure cooker.


Keropok Lekor memang ada stok dalam freezer. Masuk air fryer je. Suka beli yang belum rebus, yang ni yang lepas digentel, terus digoreng separuh masak, langsung dibekukan. Kalau di kedai, ada yang dijual terus. Luar garing, dalam lembut. 


Kimchi homemade ni pun masih ada lagi.


Jajjangmyeong ni makan dengan Kimchi dan Seaweed flakes (Aonori).


Kek Lapis Choc Chips beli di Kuching hari tu. 


BIBIMGUKSU untuk sahur. Sebab ada Kimchi dan leftovers spaghetti + telur rebus Laksa Penang semalamnya. Gaul dengan minyak bijan, Gochujang paste, kicap, madu. Tabur Aonori, seaweed flakes.

Alhamdulillah. Moga tenang2 semuanya.


 Terima Kasih singgah baca/komen dairi seorang Mulan. Take care dan senyum selalu.
>>>> Selamat Berpuasa <<<<

28 comments:

  1. Saya punniku nak ikut berbuka puasa di Korea.
    Bestnya ada kimchi homemade. Teringat makan nasi lauk sambal bills dan tempe
    campur kimchi di restoran waktu travel Korea.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jom Kak Amie. Senang je buat tau. Sedap tu ikan bilis, tempe campur kimchi.

      Delete
  2. setiap kali singgah blog mulan memang menjamu mata tgh mcm2 juadah yg sedap2 ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Simpan utk reference ni. Bila buntu nak masak apa. Hehe.

      Delete
  3. Sedap2 semuanya. Lamanya tak makan bubur kacang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bubur kacang memang sedap bulan puasa ni.

      Delete
  4. Wah... tukar selera ke Korean food pulak. Jeles saya, orang pandai masak ni. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masak apa yg anak2 dan suami suka, dan resepi tak susah. Suka jugak masak ni tapi tak suka yg renyah sangat hehe. Kadang derhaka resepi dan cara2 nya.

      Delete
  5. Korean tapi side nya lokal... "Kita kan orang Malaysia?"

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya uncle, plus international haha. Bab makan international lah. Semua nak makan.

      Delete
  6. Ooo akak buka puasa lauk pauk Korea..lepas ni kemana plak kak...hehehe

    ReplyDelete
  7. Nak nyebut pun susah.
    Nasib baik ada kepuk leko

    ReplyDelete
  8. semuanyaaaa sedap2 belakaaaa👍👍👍👍

    ReplyDelete
  9. hishhh kenapa laa sy ternmapak kek lapis tuuuuuuuu adoiiiii dugaan sggh😁

    ReplyDelete
  10. Wahh selera korea ya! Uniknya bibimguksu buat pakai spagetti, bahan pun nampak mudah
    Tgok kek lapis tu nampak menarik sungguh. Mcm kena beli seketul 2 sebagai kuih raya je nnti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang anak2 tau mak nya suka buat yg senang2. Memang senang buat bibimguksu ni. Antara cold noodle lah. Makan sejuk2. Kek Lapis beli di Kuching hari tu. Makan sikit2.

      Delete
  11. Keropok lekor tu menarik rupanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keropok lekor favorite kami. Kena ada selalu dalam freezer.

      Delete
  12. Keropok lekor....sedap tu Mulan.

    ReplyDelete
  13. Selamat menjamu selera.. 😋

    ReplyDelete
  14. Keropok Lekor rindunyaaa 😍😍😍😍. Di Penang dah susah cari ini. Eh kalau yg frozen begini ada jual di supermarket tak kak? Kalo ada nanti kesana saga nak beli lah. Buat stok di sini 😄. Memang sukaaaa sangat kalau Lekor.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasa dimarea KL Selangor sudah ada yang jual, nanti Fanny datang boleh cari. 😍😍

      Delete

Thank you for dropping by.
Thank you for the comments.
Email : o-mulan@hotmail.com