Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Moga sihat ceria gembira dan dimurahkan rezeki sentiasa.
Moga amal ibadah kita diterima Allah swt di bulan Ramadhan ini.
Baru tadi sampai Kuantan dari Putrajaya. On stand by mode je sekarang. Kalau hubby kata ada meeting di KL, kita pack n go je lah. Memang macam di awangan, zup zap KL - KUANTAN. Tak ikut, kesian hubby drive sorang2.
Cerita IFTAR semalam berdua dengan anak soleh di Putrajaya. Hubby berbuka dengan kawan sekolah di KL.
Dalam fridge PJ ada stok ikan hubby tangkap berbulan2 dulu. Besar ikannya, mintak hubby potong fillet2 terus. Tabur serbuk2 herbs yang ada, oregano, paprika, black pepper, garam. Pan fry dengan butter, dalam periuk non stick je. Sebelum tutup api, letak mozzarella cheese atas ikan, tapi tak ada mozzarella so letak sliced cheese je.
Ini lah ikan nya sebelum disiang dipotong dulu. 2 kaki lebih. Paling besar hubby tangkap.
Lambat angkat ikan, cheese cair sangat. Tak apa kita yang makan. Sayur2 angkut dari Kuantan. Guna apa yang ada. Lemon chives dressings Ikea (frozen) balance hari tu pun ada.
Martabak leftovers 1 Ramadhan, kita reheat lah. Laicikang pun ada lagi. Karipap frozen bakar dalam air fryer. Kek Lapis frozen, masuk microwave sekejap.
Yang merah ni, JELLY NONA. Dapat 3 mangkuk. Alhamdulillah untuk iftar 2 Ramadhan.
Sahur pagi tadi. Cairkan butter dalam non stick pan. Masukkan 1/3 daripada 2 tin isi Tuna Chunks/Flakes + oregano, paprika, lada hitam, garam. Minyak atau air dalam tin, jangan ambil ya, tapiskan dulu. 2 tin isi Tuna ni, dapat buat 3 wraps. Kalau 2 wraps, mewah sikit dengan tuna nya.
Pukul 2 telur dan tuang atas tuna. 2 telur untuk 1 wrap.
Tekap kan wrap.
Terbalikkan bila bahagian telur dah masak.
Letak 2 sliced cheese dan tutup.
Cheese dah melt tu, siap.
Dah makan separuh baru ingat nak ambil gambar. Letak lettuce, timun, tomato dan sos apa2 lah. Tuna boleh diganti dengan ayam/daging cincang atau udang. Spices dan herbs pun ikut suka. Nak letak serbuk kari pun boleh. Kenyang makan satu ni pun. Alhamdulillah.
Terima Kasih singgah baca/komen dairi seorang Mulan. Take care dan senyum selalu.
>>>> Selamat Berpuasa <<<<
Cantiknya dapur dia... tempat masak2 pun ada bunga
ReplyDeleteBunga tu ada dah terlerai2, cuba zoom, nak di glue kan haha letak situ sebab tempat lain penuh barang, gaduh dengan semut.
DeleteWrap tu memang sedap Mulan. Saya suka.
ReplyDeleteSedap dan simple kan.
DeleteAduhai... laici kang!
ReplyDeletePetang tadi dah beli bahan untuk laici kang tapi macam tak lengkap.
Lama dah teringin laici kang panas.
Sedapnya menu sahur.
Ni pun tak lengkap sangat tapi buat je hehe.
Deleteyumm yumm yumm.. sedap sedap semuanya... seronok pula bulan ramadhan ni... ade je idea nak masak... target bulan ni stp hr nak masak.. kite kutip idea dr kawan2 blogger.. Alhamdulillah... tp sebab jarang masak sdri maka rasanya mesti x sedap hehehehe.. takpolah.. aslkan ada usaha nk msk kan :D (pujuk diri sendiri)
ReplyDeleteSeronok lain macam iftar dan sahur bulan Ramadhan ni kan. Masak je, keluarga akan makan.
DeleteMeriahnya menu semua.
ReplyDeleteAlhamdulillah
DeleteKagum la dgn Akk ni, byk idea bila masak...
ReplyDeleteIkan tu besar betul. Kalau dah buat fillet camtu, bahagian kepala buang ke simpan Kak? Simpan buat Kari ke asam pedas ke dapnya...
Hehe kita gugel2 dan jugak tengok kawan2 lain punya. Ehhh kepala ikan kena simpan lah PH buat Kari nanti.
DeleteTuna wrap tu nmpk sgt sedap laa🤤🤩
ReplyDeleteSedap dan simple je MZ 😍😍
DeleteSahur memang better simple jer kan..kalau heavy sangat sure mengantuk kat ofis..
ReplyDeleteSahur ni menu kami makan bagi cukup kenyang je.
DeleteMenu wrap boleh masuk lambat list ni...
ReplyDeleteOk buat nanti hehe.
Deletesedap warap nie...dah 2 pagi sahur linda buatkan menu roti je untuk anak2...hari tu roti sosej, pagi tadi roti john sardin...
ReplyDeleteKita masak memang kena ikut selera anak2 jugak kan.
DeleteKita keliru ni makan kat rumah ke, makan kat hotel?
ReplyDeleteRumah je ni hehe,
DeletePenat juga bulan puasa nak ke sana sini, tapi itulah…cari rezeki.
ReplyDeleteBetul, tak ikut kang kesian pulak suami drive sorang jauh. Dia pun harap kita ikut sekali.
Semoga kita diberi kudrat dan kesihatan untuk teman suami ke sana sini.
Tak penah lagi buat tuna wrap. Thanks sharing, dapat ambil idea memasak.
Betul Ujie. Sebab pernah hubby accident dulu Nauzubillahi Minzaalik. Habis meeting di KL drive balik terus Kerteh. Buat lah Tuna Wraps tu, senang.
DeleteSedap wrap tuna tu. Ikan besar camtu memang saya selalu ambil isinya juga.
ReplyDeleteAlhamdulillah sedap first time buat. Kalau ikan besar banyak isi, boleh buat grill ala2 western kan.
Deletesedap wrap tu..ltk extra cheese lg yummyyy
ReplyDeleteAlhamdulillah sedap ada cheese kan.
DeleteSaya buat wrap pun macam tu. Cuma pakai sebiji telur. Senang, sebab boleh letak macam-macam filling, kan.
ReplyDeleteBetul, sebelum ni malas try. Sekarang baru tau simple dan sedap.
DeleteSaya lagi suka beli aneka bumbu yg sudah tercampur, dry rubs lah istilahnya. JD unggal tabur ke ayam, ikan atau apapun, marinate, lalu masak dengan olive oil. Simple 😄. Sebab selama ramadhan saya memang tak nak buat masakan yg banyak pakai bumbu, Krn tak bisa dirasa kan. Ntah2 keasinan, kemanisan atau tasteless pula. JD dah lah pakai dry rubs lagi mudah 🤭.
ReplyDeleteBetul Fanny sebab senang tak perlu risau dengan masin manis nya. Semua sudah cukup kan. Kalau tiada, terpaksa anggar2 bahannya takut lepas masak banyak terkurang nya 😁
DeleteWrap tu nampak sedap .boleh buat menu sahur ni
ReplyDeleteSenang dan sedap
DeleteMenariknya resipi ni! Tak pernah terfikir wrap letak tuna atau any seafood.rumah saya pun bnyk wrap, boleh try ni!
ReplyDeleteAlhamdulillah, dapat ilham ni. Kita yang makan kan, olah2 je sana sini hehe,
Delete