Friday, February 24, 2012

MEMANDU DI LONDON-UK.. ONCE UPON A TIME...

Assalamualaikum & Salam Sejahtera..

Al-kisahnya hubby ada attachment sebulan pada bulan July tahun 2000di Runcorn, UK.. Time tu baru habis pantang bersalin anak pertama, Zharif baru 45 hari umurnya.. Mak membebel2 sebab kami pi.. Takut bentan kononnya.. Ni hubby la punya keje.. Katanya 4 tahun kawin baru dapat anak, nak jugak dia bawak baby dia pi.. Mak baby tu kendian citer la.. Ramai pun baby baru lahir naik flight lah mak.. Biasa lah mak kita kan, mau tak risau.. Cucu sulung pulak tu.. 


Its not a one round road trip.. Kami jalan2 during weeked saja.. Sebulan ada 4 weekend je kan.. So kami jalan2 selagi sempat Sabtu & Ahad tu.. Drive je sebab memang ada sewa kereta utk Hubby pi kerja.. 4 weekend = 8 hari kami ronda puas2.. Drive pagi Sabtu jalan satu tempat, then Ahad pulak jalan satu tempat/daerah, malam baru balik.. UK ni tak besar sangat.. Semuanya 1 day trip je.. Takde bermalam pun di tempat lain.. Ada juga plan nak bermalam di London, bawak je baju spare. Tapi bila sehari suntuk dah puas jalan ronda2, semua decide balik je la, esoknya boleh jalan tempat lain..


KNUTSFORD.. Kami tinggal sebulan di sini sebab township paling dekat dengan tempat kerja hubby di Runcorn.. Ni bandar orang pencen depa citer.. Signboard penuh dengan gambar orang pegang tongkat..



TRAFALGAR SQUARE @ LONDON.. 300km (Tenggara/South East) dari KNUTSFORD = 3 1/2 jam.. Tengok orang lain pi London asyik pi sini, maka kami pon gitu.. 


FERRIS WHEEL LONDON..


LONDON BRIDGE IS FALLING DOWN..


Sampai LONDON, park je kereta & naik train je..


BUCKINGHAM PALACE..


MARBLE OF ARCH @ LONDON.. Balik window shopping + shopping sikit2 @ OXFORD STREET..


BUCKINGHAM PALACE, LONDON (rasanya area tu).. Bawak baju konon nak tidor tapi kensel sebab dah puas jalan LONDON seharian. Kami pulak jenis tak tahan bandar sesak2 ni.. Sampai KNUTSFORD malamnya, dapat rest dulu.. Esoknya dapat pi CLARKS FACTORY @ BLACKBURN.. Kalo tido LONDON, tak sampai BLACKBURN pulak..


TRAFFORD CENTRE @ MANCHESTER.. 18km dari rumah @ KNUTSFORD.. 
Tempat lepak almost everyday sebab dekat dengan rumah.. Baru bukak masa kami pi.. Bukak pulak sampai malam, sangat seronok.. Kat UK mana la ada kedai bukak sampai malam kan.. Trafford Centre ni largest Shopping Mall in UK by overall size (2nd by retail size masa tu la, now not sure)..


CONWY.. 115km (Barat) dari KNUTSFORD.. One whole day kat sini.. Actually kami visit  SMALLEST HOUSE IN UK kat sini tapi foto nya hilang entah mana..


Makan SMOKED FISH kat sini.. Sedap sungguh..!!


Lepak2 & amik angin..


Dalam wilayah WALES.. Kalau nampak view cantik, memang kena stop cuci mata dulu.. 
I love gunung, tasik, laut, gunung, pokok dll..


THE CASTLE.. Ya ampun lupa nama nya.. Dulu masa pergi takde blog lagi, tak kisah sangat nama castle haiisshhh...


Alhamdulillah weather cantik.. Besar sungguh castle ni..


Jenuh jugak round satu castle but memang cantik + view kat luar castle tu..


LAKE DISTRICT.. 185km dari KNUTSFORD (Utara)  = 2 jam journey.. 
Sangat cantik.. Love the tasik etc.. 


Spend 1-2 jam naik cruise round2 tasik.. 


On the way pi _____ lupa dah.. Singgah petik Strawberry dulu..


OLD TRAFFORD STADIUM..!!! 24km je dari rumah @ KNUTSFORD tu.. Tapi sebab dekat, kami pi kendian sikit.. Round2 tempat lain dulu.. Takut2 ada event gempak ke, boleh terjah anytime.. Malangnya takde.. Intai2 jugak kalo nampak David Beckham naik motor pi training, tapi takde la pulak. 


CHESTER.. Dalam 50km dari rumah @ KNUTSFORD... Suka tengok design bangunan lama2..


SHEFFILED.. 100km (Timur) dari KNUTSFORD.. 
Kawan hubby ajak pi Sheffield.. Nak tunjuk kat wife dia tempat dia study dulu2.. One thing takleh lupa, kami dapat tukar stroller Zharif kat sini.. Beli kat MANCHESTER ARNDALE (tak suka kaler hijau tu, no choice) tapi dapat tukar di SAINSBURY @ SHEFFILED ni.. Stroller hijau tu asyik loose kat seatnya, makanya dapat tukar fav kaler (tapi kena brand yang sama). Kat UK ni kalau barang agak2 tak elok, boleh tukar je.. Best kan..!! Depa jaga quality sangat2..


Minggu yang last tu, my sis datang dengan hubby dia.. Ronda2 bandar KNUTSFORD ni..


Sunyi dan sepi bandar ni.. Seronok sangat ronda2 jalan kaki..


That's our apartment.. Unit atas sekali.. 


Our neighbour.. Waahh, depa ada Ayah Merc & Baby Merc.. Suka outdoor area dia kat belakang rumah tu..


Posing la sebelum balik KL.. Last day ni, depan Property Agent's Office.. Pi kasi kunci.. Bubbye UK... Alhamdulillah dalam masa sebulan, kami diizinkan & dipermudahkan Ilahi untuk memandu di sebahagian bumi UK utk menikmati keindahan ciptaanNYA..

20 comments:

penDragon said...

Best tgk gambar2 lama...paling best tgk you Mulan, selim melim...cun!

whitecappuccino said...

gambar lama mengimbau kenangan..best!

Fabulous Me said...

Syiok kn dh pg byk tmpt..

kakcik said...

Jadilah kakcik dapat tumpang baca dan tengok gambar - nak pergi sendiri rasanya, tak mungkin kot melainkan ada izin Allah. :)

Tie said...

Mekasihlah Mulan, sekurang-kurangnya dapat juga Tie berangan kejap bila tgk gambor2 tu. :)

mamasita said...

Sedih2..banyak beautiful memories for me jugak masa duduk kat UK...your beautiful gambar2 bawak I down ke memory lane..
Kitaorang dok Manchester masa tu.Tak banyak duit nak shopping tapi life was like a fairytale..so in lurvv..hehe.
I suker sangat2 all your photos..nak meleleh airmata.
Ada rezki memanglah nak ronda kat UK again..dah 30 tahun tak jejak kaki kat sana.
England memang so romantic..:)

MOH KEMBARA said...

Salam Yong Mulan, ahhh sian baby tu, jalan bukan main merata tp tak tau apa! Anyway, mesti Yong dgn Yob enjoy sakan tiap weekend!

m.u.l.a.n said...

pendragon: excited nak kurus balik ni.. hahaa...

m.u.l.a.n said...

whitecappuccino: betol tu.. rasa tak sampai dah sana..

m.u.l.a.n said...

fab me: alhamdulillah.. seronok tengok ciptaan Ilahi..

m.u.l.a.n said...

kakcik: insyA satu hari nanti ada rezeki kakcik sampai nanti.. amin..

m.u.l.a.n said...

kak tie: insyA nanti kak tie pon akan sampai sana..

m.u.l.a.n said...

mamasita: sama la.. kami pon mana banyak duit time tu.. bawak bekal makanan je, tu sebab pi daytrip je & balik tido rumah.. tapi try so hard utk dapat jalan2 tengok different places kat UK tu..

m.u.l.a.n said...

mohkembara: hehe.. kesian baby tu kena hangkut sana sini tapi alhamduliilah dia tak meragam.. mak nya tak pernah sampai ingleng, tu yg apaknya bawak jgk..

kasihredha said...

suka sgt tengok gambar lama...
akak pun banyak nak scan tapi kemalasan.

best2

Mr.Clive said...

wahhhhh nostalgic moments! love the pictures! :D

m.u.l.a.n said...

kak kasih: ni hubby dah bising sbb saya paksa dia beli scanner.. hahaa.. proses nk selamatkan foto lama2..

m.u.l.a.n said...

mr clive: yup.. great memories..!!!

Papa Mifz said...

seronok nye tgk org berjalan ke luar negara nih...huhu

m.u.l.a.n said...

papamifz: insyA sampai sana nanti..