Friday, February 24, 2012

MEMANDU DI LONDON-UK.. ONCE UPON A TIME...

Assalamualaikum & Salam Sejahtera..

Al-kisahnya hubby ada attachment sebulan pada bulan July tahun 2000 di Runcorn, UK.. Time tu baru habis pantang bersalin anak pertama, Zharif baru 45 hari umurnya.. Mak membebel sebab kami nak ke sana.. Takut bentan katanya.. Cucu sulung pulak tu.. Apapun mak lepaskan jugak, macam2 pesanannya..


Its not a one round road trip.. Kami jalan2 during weeked saja.. Sebulan ada 4 weekend je kan.. So kami jalan2 selagi sempat Sabtu & Ahad tu.. Drive je sebab memang ada sewa kereta utk Hubby ke tempat kerja.. 4 weekend ada 8 hari kami ronda puas2.. Drive pagi Sabtu jalan satu tempat, then Ahad pulak jalan satu tempat/daerah, malam baru balik.. UK ni tak besar sangat.. Semuanya 1 day trip je.. Takde bermalam pun di tempat lain.. Ada juga plan nak bermalam di London, bawak je baju spare. Tapi bila sehari suntuk dah puas jalan ronda2, semua decide nak balik, esoknya boleh jalan tempat lain.. Di UK masa tu kami 2 family je, masing2 anak sorang je, baby & our friend's anak 3 tahun..


KNUTSFORD.. Kami tinggal sebulan di sini sebab township paling dekat dengan tempat kerja hubby di Runcorn.. Ni bandar orang pencen.. Signboard penuh dengan gambar orang pegang tongkat..



TRAFALGAR SQUARE @ LONDON.. 300km (Tenggara/South East) dari KNUTSFORD bersamaan 3 1/2 jam.. Wajib la singgah sini, antara top attractions ketika itu..


FERRIS WHEEL LONDON..


LONDON BRIDGE..


Sampai LONDON, park kereta & naik train je..


BUCKINGHAM PALACE..


MARBLE OF ARCH @ LONDON.. Balik window shopping sikit2 @ OXFORD STREET..


BUCKINGHAM PALACE, LONDON area.. Bye bye London.. Tak ada keperluan nak over night.. Esoknya dapat pi CLARKS FACTORY @ BLACKBURN.. Kalau tidur di LONDON, tak sampai BLACKBURN pulak..


TRAFFORD CENTRE @ MANCHESTER.. 18km dari rumah @ KNUTSFORD.. 
Tempat lepak almost everyday sebab dekat dengan rumah.. Baru bukak masa kami di sana.. Bukak pulak sampai malam, sangat seronok.. Kat UK mana la ada kedai bukak sampai malam kan.. Trafford Centre ni largest Shopping Mall in UK by overall size (2nd by retail size masa tu la, now not sure)..


CONWY.. 115km (Barat) dari KNUTSFORD.. One whole day kat sini.. Actually kami visit  SMALLEST HOUSE IN UK kat sini tapi foto nya hilang entah mana..


Photo : wikipedia.org


Makan SMOKED FISH kat sini.. Sedap sungguh..!!


Lepak2 & amik angin..


Dalam wilayah WALES.. Kalau nampak view cantik, memang kena stop cuci mata dulu.. 
I love gunung, tasik, laut, gunung, pokok dll..


THE CASTLE.. Lupa nama nya.. Dulu masa pergi takde blog lagi, tak kisah sangat nama castle semua..


Alhamdulillah weather cantik.. Besar sungguh castle ni..


Jenuh jugak round satu castle but memang cantik + view kat luar castle tu..


LAKE DISTRICT.. 185km dari KNUTSFORD (Utara)  dlm 2 jam journey.. 
Sangat cantik.. Love the tasik etc.. 


Spend 1-2 jam naik cruise round2 tasik.. 


Somewhere on the way to Old Trafford..


OLD TRAFFORD STADIUM..!!! 24km je dari rumah @ KNUTSFORD tu.. Tapi sebab dekat, kami pi kendian sikit.. Round2 tempat lain dulu.. Takut2 ada event ke, boleh terjah anytime.. Malangnya takde.. Intai2 jugak kalau nampak David Beckham naik motor pi training, tapi takde la pulak. 


CHESTER.. Dalam 50km dari rumah @ KNUTSFORD... Suka tengok design bangunan lama2..


SHEFFILED.. 100km (Timur) dari KNUTSFORD.. 
Kawan hubby ajak pi Sheffield.. Nak tunjuk kat wife dia tempat dia study dulu2.. One thing takleh lupa, kami dapat tukar stroller Zharif kat sini.. Beli kat MANCHESTER ARNDALE (tak suka warna hijau tu, also no that slim tapi no choice) tapi dapat tukar di SAINSBURY @ SHEFFILED ni.. Stroller hijau tu asyik loose kat seatnya, makanya dapat tukar fav kaler (tapi kena brand yang sama). Kat UK ni kalau barang agak2 tak elok, boleh tukar je.. Best kan..!! Depa jaga quality sangat2..


Minggu yang last tu, my sis datang dengan hubby dia.. Ronda2 bandar KNUTSFORD ni..


Sunyi dan sepi bandar ni.. Seronok sangat ronda2 jalan kaki..


That's our apartment.. Unit atas sekali.. 


Our neighbour.. Waahh, depa ada Ayah Merc & Baby Merc.. Suka outdoor area dia kat belakang rumah tu..


One for the album sebelum balik KL.. Last day ni, depan Property Agent's Office utk pulangkan  kunci.. Bubbye UK... Alhamdulillah dalam masa sebulan, kami diizinkan & dipermudahkan Ilahi untuk memandu di sebahagian bumi UK utk menikmati keindahan ciptaanNYA..

22 comments:

penDragon said...

Best tgk gambar2 lama...paling best tgk you Mulan, selim melim...cun!

whitecappuccino said...

gambar lama mengimbau kenangan..best!

~Beb~ said...

Syiok kn dh pg byk tmpt..

Kakcik Seroja said...

Jadilah kakcik dapat tumpang baca dan tengok gambar - nak pergi sendiri rasanya, tak mungkin kot melainkan ada izin Allah. :)

Tie said...

Mekasihlah Mulan, sekurang-kurangnya dapat juga Tie berangan kejap bila tgk gambor2 tu. :)

mamasita said...

Sedih2..banyak beautiful memories for me jugak masa duduk kat UK...your beautiful gambar2 bawak I down ke memory lane..
Kitaorang dok Manchester masa tu.Tak banyak duit nak shopping tapi life was like a fairytale..so in lurvv..hehe.
I suker sangat2 all your photos..nak meleleh airmata.
Ada rezki memanglah nak ronda kat UK again..dah 30 tahun tak jejak kaki kat sana.
England memang so romantic..:)

MOH KEMBARA said...

Salam Yong Mulan, ahhh sian baby tu, jalan bukan main merata tp tak tau apa! Anyway, mesti Yong dgn Yob enjoy sakan tiap weekend!

m.u.l.a.n said...

pendragon: excited nak kurus balik ni.. hahaa...

m.u.l.a.n said...

whitecappuccino: betol tu.. rasa tak sampai dah sana..

m.u.l.a.n said...

fab me: alhamdulillah.. seronok tengok ciptaan Ilahi..

m.u.l.a.n said...

kakcik: insyA satu hari nanti ada rezeki kakcik sampai nanti.. amin..

m.u.l.a.n said...

kak tie: insyA nanti kak tie pon akan sampai sana..

m.u.l.a.n said...

mamasita: sama la.. kami pon mana banyak duit time tu.. bawak bekal makanan je, tu sebab pi daytrip je & balik tido rumah.. tapi try so hard utk dapat jalan2 tengok different places kat UK tu..

m.u.l.a.n said...

mohkembara: hehe.. kesian baby tu kena hangkut sana sini tapi alhamduliilah dia tak meragam.. mak nya tak pernah sampai ingleng, tu yg apaknya bawak jgk..

kasihredha said...

suka sgt tengok gambar lama...
akak pun banyak nak scan tapi kemalasan.

best2

Unknown said...

wahhhhh nostalgic moments! love the pictures! :D

m.u.l.a.n said...

kak kasih: ni hubby dah bising sbb saya paksa dia beli scanner.. hahaa.. proses nk selamatkan foto lama2..

m.u.l.a.n said...

mr clive: yup.. great memories..!!!

Unknown said...

seronok nye tgk org berjalan ke luar negara nih...huhu

m.u.l.a.n said...

papamifz: insyA sampai sana nanti..

Yaacob Ismail said...

Thanks for sharing...ada rezeki teringin nak travel ke sana.

m.u.l.a.n said...

Yaacob: Sama2.. Insya Allah Tuan akan sampai sana nanti.. Aamiin