Monday, December 31, 2018

DAY 4 (Part 1) - GIBRALTAR (UK) & LA LINEA, SPAIN

8 Nov 2018, hari ke 4 kami di Spain.. 

Assalamualaikum & Salam Sejahtera..



Sunrise..


Sebelum breakfast kami masuk kan bag dalam kereta dulu.. Bawak turun siap2 senang..


Banyak outlet & hypermarket nearby tapi tak sempat nak explore malam tadinya lagipun tak ada apa nak dicari.. Rest ajenya utk next day & journey..


Wahhhh breakfast spread nya boleh tahan..









Alhamdulillah all filled up..


Chasing sunrise di Laut Mediterranean...


Lengang lagi sebelum pukul 8 pagi..


LA LINEA, SPAIN..







Pertemuan air LAUT MEDITERRANEAN & LAUT ATLANTIK UTARA menyaksikan warna air laut yg sebegini..


ROCK OF GIBRALTAR
Gibraltar merupakan wilayah milik Britain yang terletak di selatan Sepanyol. Namanya berasal daripada nama bahasa Arab iaitu Jabal Tāriq yang merujuk kepada Batu Gibraltar semasa pemerintahan Bani Umayyah. Sepanyol mendakwa bahawa Gibraltar merupakan wilayah jajahannya dan status Gibraltar merupakan antara isu utama hubungan antara United Kingdom dan Sepanyol. (Wikipedia)


Gibraltar terletak di ujung selatan Semenanjung Iberia di pintu masuk Laut Mediterania. Gibraltar memiliki luas 6,8 kilometer persegi (2,6 sq mi) dan berbatasan dengan Andalusia, Spanyol di sebelah utara. Rock of Gibraltar adalah markah tanah paling menarik di daerah ini. Di kakinya terdapat kawasan permukiman padat yang dihuni hampir 30.000 bangsa Gibraltar dan bangsa lain. (Wikipedia)


Masa yg amat limited, kami tak masuk Gibraltar.. Cukup hanya spend di tepi pantai LA LINEA, SPAIN ni.. Snap photos & enjoy mentari yg baru terbit..



Misi mengutip kerangan pantai..




Dekat tapi jauh..






Last shot sebelum beransur pergi..


Alhamdulillah cuaca cantik pagi tu..






Sepanjang jalan PASEO DEL MEDITERRANEO..






Bye bye La Linea, Spain & Gibraltar (UK)..


Hubby ternampak lookout signboard.. 


Love the greens also langit biru... Duduk situ mak cakap..


Bye bye.. Till we meet again Insya Allah..


Gibraltar di dalam peta Spain..



Alhamdulillah smooth semuanya..

3 comments:

ejulz said...

cantik pemandangan sana :)

Siti Yang Menaip said...

cantik2 view.. menarik journey ni kongsi kan lagi..
tak tahu nak komen apa tapi seronok baca ^^

m.u.l.a.n said...

Ejulz: Subhanallah mmg cantik sgt

Siti: Thanks Siti.. Nanti Insya Allah Siti pun akan sampai sana