Wednesday, December 26, 2018

DAY 3 (Part 2) - ALHAMBRA, ANDALUSIA, SPAIN

 Assalamualaikum & Salam Sejahtera..

Sambungan Day 3, 7 Nov 2018 trip ke Spain/Portugal baru2 ni..


Thats SIERRA NEVADA.. Tak kesampaian masa ke sana.. 


Journey to Alhambra memang awesome Alhamdulillah dgn cuaca yg Subhanallah cantik & sangat terang.. 


Dari parking lot dah ramai pengunjung..


Tunggu daddy beli tiket..


Here we go...


Alhambra (Bahasa Arab: الحمراء = Al Ħamrā'; yang bermaksud "Istana Merah") adalah sebuah masjid, istana dan kompleks kota silam kerajaan Moor Granada, di selatan Sepanyol (dikenali sebagai Al-Andalus apabila kotanya dibina), menduduki atas bukit teres di tenggara sempadan di bandaraya Granada. Ini adalah tempat tinggal raja-raja Muslim Granada dan mahkamah mereka, tetapi sekarang sebuah muzium yang mempamerkan kecantikan gaya seni bina Islam. (Wikipedia)


One for the album..


Senibuna yang cukup mengkagumkan..


Memang asyik adakala terlepas pandang utk snap foto..


Peninggalan sejarah..










Situasi Alhambra adalah kecantikan semulajadi yang jarang dilihat; plateau tersebut mengadap pandangan luas bandar dan dataran Granada, kearah barat dan utara, dan ketinggian Sierra Nevada, kearah timur dan selatan. Penyair Moor menggambarkannya sebagai "mutiara pada zamrud," kiasan kepada warna terang bangunannya, dan kemewahan hutan sekelilingnya. (Wikipedia)








Arabesque (atau seni ornamen Islam), adalah bentuk dekorasi artistik yang terdiri dari "dekorasi permukaan" (berdasarkan pola linier bergulir dan berirama) atau garis lurus. Ornamen semacam ini sering digabungkan dengan elemen lain. Biasanya terdiri dari pola tunggal yang bisa 'disusun berpetak' atau disusun berulang-ulang dan sebanyak yang dikehendaki. (Wikipedia)











View dari MIRADOR ST NICHOLAS



Ke GREAT MOSQUE OF GRANADA utk solat.. Berdekatan Alhambra..


The opening of the Great Mosque of Granada in the summer of 2003 marked a historic landmark, as does its silhouette on the Albaicín skyline and in front of the majestic image of the Alhambra and Sierra Nevada represents a milestone in the landscape of Granada. (Source : Official Website Mezquitadegranada)




Beginilah suasana di Masjid, kami tak boleh lama sbb ada waktu tertentu sahaja masjid ini dibuka kepada orang awam..


Cantik restoran berdekatan..


Sampai waktu utk beredar..


Perjalanan ke masjid memang sangat2 mencaba dan sempit, laluan pula bukan di tanah rata. 


Love the weather... 


NEVADA SHOPPING Center.. Alhamdulillah smooth journey

10 comments:

nohas said...

cantiknya senibina Islam di Al Hambra..

dear anies said...

antara tmpt yg mmg sy nk jejak 1 hari nnt

zlaa said...

Cantik Spain. Moga tercapai impian utk ke sana satu hari nanti..

m.u.l.a.n said...

Nohas: Subhanallah mmg cantik sgt

Anies: Insya Allah sampai nanti

Zlaa: Insya Allah hajat kesampaian nanti Aamiin

aNIe said...

Mulan Alhambra mg dlm list tmpt yg ingin dilawati. Sbb sejarah dan cantiknya tmpt tersebut.. insyaa Allah... satu hari nanti

m.u.l.a.n said...

Kak Anie: Insya Allah Kak Anie sampai sana

Siti Yang Menaip said...

impian CT ni nak ke sini. insyallah one day ^^

m.u.l.a.n said...

Siti: Insya Allah sampai nanti Siti

Iznee said...

Puan, nak beli tiket utk masuk Al-Hambra senang?. Boleh walk-in & beratur panjang?

m.u.l.a.n said...

Iznee: Better beli awal2 online sbb terkadang sold out atau kena beratur panjang. Kami pun miss one area tak dapat masuk sbb tiket habis Alhamdulillah yg main punya ada ticket lagipun masa kami pi bukan peak sangat lagi