Wednesday, December 26, 2018

DAY 3 (Part 2) - ALHAMBRA, ANDALUSIA, SPAIN

Home sweet home.. Kerteh - KL - Kerteh - KL every week.. Impian nak update secepatnya tak kesampaian lagi. Sampai lewat petang semalam, siapkan semua kerja dapur, settle baju dll sejak malam tadi, hari ni kita duduk depan laptop usang ni..

Assalamualaikum & Salam Sejahtera..

Sambungan Day 3, 7 Nov 2018 trip ke Spain/Portugal baru2 ni..


Thats SIERRA VEVADA.. Tak kesampaian masa ke sana.. Last year dah Narnia Winter White Trip so takpe lah skip this year..


Journey to Alhambra memang awesome Alhamdulillah dgn cuaca yg Subhanallah cantik & terang.. 


Dari parking lot wahhh dah ramai..


Tunggu daddy beli tiket..


Here we go...


Alhambra (Bahasa Arab: الحمراء = Al Ħamrā'; yang bermaksud "Istana Merah") adalah sebuah masjid, istana dan kompleks kota silam kerajaan Moor Granada, di selatan Sepanyol (dikenali sebagai Al-Andalus apabila kotanya dibina), menduduki atas bukit teres di tenggara sempadan di bandaraya Granada. Ini adalah tempat tinggal raja-raja Muslim Granada dan mahkamah mereka, tetapi sekarang sebuah muzium yang mempamerkan kecantikan gaya seni bina Islam. (Wikipedia)


One for the album..


Senibuna yang cukup mengkagumkan..


Memang asyik adakala terlepas pandang utk snap foto..


Peninggalannya..










Situasi Alhambra adalah kecantikan semulajadi yang jarang dilihat; plateau tersebut mengadap pandangan luas bandar dan dataran Granada, kearah barat dan utara, dan ketinggian Sierra Nevada, kearah timur dan selatan. Penyair Moor menggambarkannya sebagai "mutiara pada zamrud," kiasan kepada warna terang bangunannya, dan kemewahan hutan sekelilingnya. (Wikipedia)








Arabesque (atau seni ornamen Islam), adalah bentuk dekorasi artistik yang terdiri dari "dekorasi permukaan" (berdasarkan pola linier bergulir dan berirama) atau garis lurus. Ornamen semacam ini sering digabungkan dengan elemen lain. Biasanya terdiri dari pola tunggal yang bisa 'disusun berpetak' atau disusun berulang-ulang dan sebanyak yang dikehendaki. (Wikipedia)











View dari MIRADOR ST NICHOLAS



Ke GREAT MOSQUE OF GRANADA utk solat.. Berdekatan Alhambra..


The opening of the Great Mosque of Granada in the summer of 2003 marked a historic landmark, as does its silhouette on the Albaicín skyline and in front of the majestic image of the Alhambra and Sierra Nevada represents a milestone in the landscape of Granada. (Source : Official Website Mezquitadegranada)




Beginilah suasana di Masjid, kami tak boleh lama sbb ada waktu tertentu sahaja masjid ini dibuka kepada orang awam..


Cantik restoran berdekatan..


Sampai waktu utk beredar..


Perjalanan ke masjid memang sangat2 mencabar.. Jalan yg super duper sempit, laluan pula bukan di tanah rata.. Sewaktu ke masjid, jalannya nun naik ke atas.. Usai dari masjid, jalannya nun pulak umpama menuruni cerun yg curam & sempit.. Alhamdulillah hubby dapat control..


Love the weather... 


NEVADA SHOPPING Center.. Bye bye aje nya.. Next time Insya Allah..

Alhamdulillah smooth semuanya...

8 comments:

nohas said...

cantiknya senibina Islam di Al Hambra..

dear anies said...

antara tmpt yg mmg sy nk jejak 1 hari nnt

zlaa said...

Cantik Spain. Moga tercapai impian utk ke sana satu hari nanti..

m.u.l.a.n said...

Nohas: Subhanallah mmg cantik sgt

Anies: Insya Allah sampai nanti

Zlaa: Insya Allah hajat kesampaian nanti Aamiin

aNIe said...

Mulan Alhambra mg dlm list tmpt yg ingin dilawati. Sbb sejarah dan cantiknya tmpt tersebut.. insyaa Allah... satu hari nanti

m.u.l.a.n said...

Kak Anie: Insya Allah Kak Anie sampai sana

Siti Yang Menaip said...

impian CT ni nak ke sini. insyallah one day ^^

m.u.l.a.n said...

Siti: Insya Allah sampai nanti Siti