Wednesday, December 12, 2018

DAY 1 - KL - DOHA - BARCELONA.. QATAR AIRWAYS AWESOME..

Sejak balik memang banyak on the road, tatkala cuti sekolah ni hubby ajak teman drive ke KL utk meeting nya dll.. Time sekolah jadi driver anak2, time cuti sekolah jadi driver daddy nya pulak.. Hari ni dapat duduk kejap pilih foto yg 2000 lebih tu.. 

Assalamualaikum & Salam Sejahtera..

DAY 1 - 5 Nov 2018..


Macam biasa satu beg besar khas utk food lah.. Hehe..


3 bag yg besar dalam 45kg utk ke Spain & Portugal.. 1 luggage kecik utk ke KL, 1 lagi luggage kecik utk gegirl yg kena pi lawatan Pengawas ke JB balik nanti dari Spain.. 


Doa sentiasa agar dipermudahkan.. Aamiin.


Father & son pakai track bottom je & long sleeve T-shirt.. Omma & gegirl pakai jeans & T-shirt lengan panjang.. Malas eh nak pakai track bottom.. 


First time nak naik Qatar Airways.


Flight 2am.. Bercengkang mata lah kejap tho ngantuk ya amat..


Kami 4 beranak.. Boot cokelat tu omma punya dah 11 tahun beli masa duduk Ho Chi Minh City, sebelum pi Melbourne tahun 2007. Dah pernah terlopong terkopak masa di Dubai Airport. Ikat dgn getah, balik pi hantar jahit.. Suka sbb dalam ada wool kaki tak sejuk..


Dapat seat depan sekali tp bukan lah Business Class.. Belakang depa je.. Asalnya kami check in online, tengok2 dah dapat seat. Ohh berterabur duduk nya.. Jauh2 sangat ke depan ke belakang. Risau gegirl ni lah.. Kami call Qatar Airways office, bagitau pasal seat yg dah siap dapat. Alhamdulillah depa ni baik amat tolong dapatkan seat dekat2. Dapat la daddy & boboy duduk sama, omma & gegirl duduk sama. Seat depan dapatnya. Takpe janji dekat. Alhamdulillah Doha to Barcelona pun depa tolong carikan..


Haa tu kat depan sikit tu Business Class lah. 


Nak tengok movie bagai, screen tu rendah sikit sbb dia dari tepi seat tak macam kalau screen belakang seat depan kan. But its ok dah malam pun mmg nak tidur je..


Yup first time in Doha..


Huge airport.. Tapi Dubai lagi besar kot. Entah la tak check lagi..


Bagus QA ni depa bagi toiletries kit.. 


Posing je la selagi kena suruh hehe..


Train to another terminal..


Habis daddy pun kena posing hahaaa..


Bye bye Doha..


Dapat seat depan jugak.. Spacious la sikit utk kaki daripada seat belakang..


Tidur je la kome yer..


Makan tidur tengok movie, makan tidur tengok movie..


Arrived 2pm 5 Nov.. Terus amik kereta sewa.. 


Alhamdulillah smooth semua..


Dah book cabin @ CAMPING 3 ESTRELLAS.. Marsha kata estrellas tu star, 3 bintang la kot nama camping area ni.. Sbb sampai pkl 2, surely 3pm baru siap so cari accomodation yg dekat, 6.5 km je.. Lagipun esoknya pagi2 dah nak gerak. Murah pun murah..


The Reception..


Suka camping area sbb banyak pokok & luas tempatnya..


Siap amik kunci & towel (kena bayar EU1 selai sbb malas bawak, sini je yg takde towel, tempat lain ada sedia towel)


Yes our cabin for 1 night..


Tu campervan orang depan..


Suka tengok program Tiny House kat Chanel FYI/HGTV.. Mcm ni la lebih kurang..


Design ni boleh park tepi cabin..


Kids' room


Meja makan..


Dapur


King & Queen's room..


Tiny bathroom, toilet asing lupa amik foto..


Cabin sebelah..


Siap solat pi Carrefour cari roti, telur, jus & buah.


Wooww macam2..


Wajib beli.. Sayur ruji masa travel..


Roti roti..


Masak nasi la for dinner. Panaskan lauk Brahim.. Goreng telur dadar.. Siap & kenyang..

Alhamdulillah smooth semuanya..

4 comments:

dear anies said...

ada bw blk x mknn dlm beg tu? ke semua habis di telan spnjg kt sn? hehehe

m.u.l.a.n said...

Anies: Hahahaa selalu tinggalkan pd hari terakhir tu mcm telur, gula. Tapi kalau yg rasa org sana tak makan, bawak balik lah..

nohas said...

track bottom, t-shirt mmg selesa utk long distance flight..

m.u.l.a.n said...

Nohas: Kaannn tu la rasa menyesal pulak sbb track bottom lagi stretchable senang nak gerak dlm flight yg sempit hehe