Thursday, January 3, 2019

DAY 4 (Part 2) - CORDOBA, SPAIN

Sekolah baru buka, rutin harian pun macam biasa.. Sambung semula perjalanan holiday Nov 2018 lepas..

Assalamualaikum & Salam Sejahterea..


Dari Gibraltar, kami drive terus ke Cordoba..


Dalam 300km lebih kurang 3 jam perjalanan tak stop mana2 pun..


Plaza Tol nya..


Hello Cordoba..


View sepanjang perjalanan..


Alhamdulillah cuaca cantik..


Subhanallah semua nya cantik..










Tiba nya di Cordoba, hujan turun dengan agak lebat.. Namun begitu, Alhamdulillah smooth perjalanan..











Menunggu daddy beli tiket utk masuk ke MEZQUITA.. THE GREAT MOSQUE OF CORDOBA..


Mezquita atau Masjid Córdoba ialah sebuah katedral di Spanyol yang dahulu merupakan sebuah masjid. Pada masa kekuasaan Islam di Spanyol Córdoba adalah ibukota Spanyol di bawah pemerintahan dinasti Umayyah. Setelah Reconquista atau Penaklukkan Kembali Spanyol oleh kaum Kristen, gedung ini diubah fungsi menjadi sebuah gereja dengan katedral gotik yang dimasukkan ke tengah gedung berarsitektur Moor ini. Sekarang keseluruhan gedung dipakai sebagai gedung katedral diosese Córdoba di Spanyol. (Wikipedia)

















Sumber : Website Carakawisata

Cordoba adalah pusat perkembangan Islam pada masa berikutnya di Andalusia, yaitu dimulai saat seorang pangeran terakhir Bani Ummayah, Abdurahman Ad Dakhil yg memimpin Andalusia pada sejak tahun 756. Dimana sebelumnya Andalusia sedang berada  dalam perpecahan sesama muslim.

Pada masa Abdurahman Ad Dakhil (Abdurahman I)   mulai dibangun Great Mosque of Cordoba atau Mezquita de Cordoba tahun 786, dg biaya sebanyak 80.000 dinar emas. Masjid ini diperluas beberapa kali sampai masa  Al Mansur pd th 987, sampai seluas 17.000 m2,  dg memiliki 1293 pilar (kini tinggal 856 pilar), hingga dapat menampung 9000 Jemaah & menjadi masjid terbesar di dunia saat itu.  Sementara bagian Eropa lain saat itu dalam ‘Dark Ages’, Cordoba menjadi pusat perkembangan keilmuan, memiliki 3000 masjid & menjadi kota kedua terbanyak penduduknya di dunia saat itu.

Great Mosque of Cordoba telah menjadi saksi mata   kejayaan Cordoba yg saat itu disebut sebagai Permata Dunia. Namun kini masjid ini secara formal menjadi gereja Cathedral yg dijaga petugas dari Vatican. Di bagian tengah masjid terdapat tempat misa umat Kristen. Namun di sekelilingnya masih sgt banyak terdapat peninggalan masjid Cordoba seperti tulisan ’Laa ilaaha illallah Muhammadar Rasullullah’ di antara banyak pilar dan lengkungannya, mihrab tempat imam yg bertuliskan ayat Al Qur’an bertinta emas, yg telah bertahan hampir 1300 tahun.  





















Lebih 3 jam kami di dalam nya.. Bilakah azan akan berkumandang lagi di sini..

To be continued.. Alhamdulillah smooth semuanya..

6 comments:

ejulz said...

cantik tempat ni :)

Siti Yang Menaip said...

cantiknyaaa view. awan gebu gebu semuanya hehe..
ni antara tempat idaman CT nak pergi. semoga ada rezeki..

dear anies said...

maknanya tulisan2 / ayat2 quran diorang tak hapuskan ya? wahhh smpi vatican jg.. nmpk sgt laa tkt masjid tu aklan jatuh ke tangan islam... tp siapa tahu kan kuasa allah akn dtg azan akan berkumandang dlm masjid ni

m.u.l.a.n said...

Ejulz: Subhanallah tak terkata cantik..

Siti : Insya Allah Siti sampai nanti

Anies: Ha ahh masih ada ayat2 Al Quran nya.. Moga azan akan berkumandang lagi di masjid ni..

Yaacob Ismail said...

Subhanallah...kesan keagungan Islam Andalusia.

Insha'Allah azam akan sampai ke sana. Terima kasih perkongsian gambar2 yg sangat cantik.

m.u.l.a.n said...

Yaacob Ismail: Terima kasih singgah blog saya.. Insya Allah sampai nanti.. Aamiin..