Monday, February 12, 2018

DAY 5 (Part 3) : Ljubljana, Slovenia

Tiba masa kena bergerak dari Lake Bled sbb masa dah hampir petang. Maghrib dalam pukul 4.30pm.

Assalamualaikum & Salam Sejahtera.. Happy & healthy ya..


Bye bye Lake Bled.. Moga ketemu lagi di musim yg lain..



We were here.. Alhamdulillah..


Putih aje viewnya..


Alhamdulillah smooth di Lake Bled.. Then to Ljubljana..


Lake Bled to Ljubljana tak de lah jauh sangat.. Dalam 55km saja..


Singgah LiDL utk shopping barang makanan..


LiDL mmg everywhere rasanya..


Sampai sudah di JUT HOMESTAY, LJUBLJANA...


View dari depan JUT HOMESTAY.. Tak sempat nak snap sbb sejuk & lupa..
(Source : booking.com)


Murahhhh sangat Macs di LiDL.. EU3 saja utk 12 pcs rasanya..


Homestay ni ada unit basement & loft di samping ground level yg digunakan sebagai Main Entrance juga unit ada office kecil berdekatannya.. Our unit kat atas ie loft, unit paling besar kot.. Naik tangga lah tapi tak tinggi mana pon.. Sebahagian darinya owner sendiri yang duduk. Sangat friendly. Katanya kami orang Malaysia pertama duduk di homestay nya.. Alhamdulillah.. Ni katil mommy & daddy.


Kids' bed..


Sofanya..


Kitchenette yang awesome, semua ada..


View dari tangga..


Comel je..


Bersih & kemas.. Harga dalam RM150 utk satu malam rasanya. Murah kan..


Semua angle  nak snap..


Nice shelves..


Lepas makan kami ke Bandar Ljubljana.. Owner tu kata wajib pi tengok sbb penuh lampu2.. Nak Christmas dah masa tu...


Waahhh memang cantik.. Terang benderang dgn lampu liplap penuh satu bandar.. 







Menunggu Buah Berangan/Chestnut.. Sedap makan panas2..














Ada sebahagiannya lokasi shooting Drama Korea.. Tak sempat nak jalan siang hari nya.. Tapi malam pon sangat awesome.. Alhamdulillah diizinkan merasa pengalaman yg secebis di sana..


Perjalanan Day 1 - Day 5.. Alhamdulillah smooth semuanya..

11 comments:

Kakcik Nur said...

Alhamdulillah, Mulan dan keluarga diberi peluang olehNya menjelajah ke serata dunia... :)

Hanis Amanina said...

akak naik castle dia? View dari castle pun cantik2 :D

hanisamanina.com

Muhammad Khairuddin Lim said...

nice sharing

m.u.l.a.n said...

KakcikL Alhamdulillah kami diizinkan menikmati cantiknya bumi Ilahi

Nina: heavy snow jgk masa tu & limited time.. Siang tak lama tapi Insya Allah nak ke sana lagi moga diizinkan

M. Khairuddin: Alhamdulillah & tqsm

Farikica said...

Murah ya rumah tu... rm150... berbaloi2..sbb ada dapor bagai... nak ke bandar tu naik kereta ke atau blh jalan aja dari rumah?

m.u.l.a.n said...

Farikica: Kami drive sbb rumah tu dlm 6km lagipon malam. Kami takde sewa yg dlm bandar sbb mostly mahal & susah parking. Tapi ada public transport rasanya, mesti ada sbb bandar..

Farikica said...

Parking di bandar mahal x? Mulan, nak tanya, kalau macam berlima, 3 org di belakang... kereta apa yang sesuai ek.. ekonomi tp selesa... kalu mcm hatchback car tu, sempit dak?

m.u.l.a.n said...

Farikica: Parking mahal pun ya, tapi kadang susah nak cari parking. Limited sangat. Kalau you bukak car rental website, depa akan tunjuk kereta dgn brp pax can fit in etc.. Nanti I tunjuk link etc.. You ada email tak? Mine o-mulan@hotmail.com or pm kat IG mulanique

Ni my post on car rental earlier.. Hope it helps sikit..

http://o-mulan.blogspot.my/2018/02/memandu-di-negara-schengen-eropah-timur.html

Farikica said...

Ok, thank you

Farikica said...

Lupa pulak email: farikica@yahoo.com.my

m.u.l.a.n said...

Farikica: ohhh ok ok tqsm