Thursday, February 1, 2018

DAY 4 (Part 2) : Venice

Lemau betul nak update bukan sbb malas tapi ada je hal lain yg mengganggu..

Assalamualaikum & Salam Sejahtera..


Lepas check in, kami solat dulu & terus ke bus stop utk ambik bas ke Venice.. Alhamdulillah depa kasi check in awal lagipon tempat camping tu takde orang.. View dari dlm bas..

VENICE is a city in northeastern Italy and the capital of the Veneto region. It is situated across a group of 118 small islands that are separated by canals and linked by bridges, of which there are 400. The islands are located in the shallow Venetian Lagoon, an enclosed bay that lies between the mouths of the Po and the Piave Rivers. Parts of Venice are renowned for the beauty of their settings, their architecture, and artwork. The lagoon and a part of the city are listed as a World Heritage Site. (Wikipedia)


Bus station di Venice..


Banyak kiosk food, cari air utk bekalan nak explore Venice ni.


Cantikkkk walaupon cuaca agak muram..


Seperti biasa mak jeneral akan siap arah bila nak kena stop & pose wahahaaa sabau je anak2, semua ni utk album mak..


GRAND CANAL
The Grand Canal is a canal in Venice, Italy. It forms one of the major water-traffic corridors in the city. Public transport is provided by water buses (Italian: vaporetti; Venetian: vaporeti) and private water taxis. As well, many tourists explore the canal by gondola.

One end of the canal leads into the lagoon near the Santa Lucia railway station and the other end leads into the basin at San Marco; in between, it makes a large reverse-S shape through the central districts (sestieri) of Venice. It is 3.8 km long, and 30 to 90 m wide, with an average depth of five meters (16.5 ft).. (Wikipedia)


Stop lagi..


Subhanallah..


Macam2 jenis pengangkutan air...


Best je kalau ada sebiji rumah tepi canal ni kan..


Tenang aje melihat nya..


Cannot masuk, mahal jgk & limited time..


Lagi..


Dan lagi..


Amoy ni kalau nampak book shop mula lah ketar kaki..


Ramai pengunjung walaupon bukan weekend..


Jalan2 di Venice ni memang lah di celah2 bangunan ni.. Awesome kan..


Dapat jugak dia seketul mask idaman.. Takpe guna duit belanja sendiri ya..

ST. MARK'S SQUARE
Piazza San Marco also known in English as St Mark's Square, is the principal public square of Venice, Italy, where it is generally known just as la Piazza ("the Square"). All other urban spaces in the city (except the Piazzetta and the Piazzale Roma) are called campi ("fields"). The Piazzetta ("little Piazza/Square") is an extension of the Piazza towards the lagoon in its south east corner (see plan). The two spaces together form the social, religious and political centre of Venice and are commonly considered together. This article relates to both of them. (Wikipedia)


Ramai jgk visitors tho bukan Public Holiday atau weekend.. 


DOGE'S PALACE
The Doge's Palace (Italian: Palazzo Ducale; Venetian: PaƂaso Dogal) is a palace built in Venetian Gothic style, and one of the main landmarks of the city of Venice in northern Italy. The palace was the residence of the Doge of Venice, the supreme authority of the former Republic of Venice, opening as a museum in 1923. Today, it is one of the 11 museums run by the Fondazione Musei Civici di Venezia. (Wikipedia)


View opposite Doge's Palace..


Cantikkkkkkk kan..


Dari GRAND CANAL sebelumnya kami mula berjalan hingga lah ke BACINO SAN MARCO.. Di situ kami ambil Water Taxi utk kembali ke SANTA CROCE di mana terletaknya bus station utk kembali ke bilik di Camping Jolly, MARGHERA..


Patutlah hubby kata solat Jamak Zohor Asar dulu sebelum naik bas ke Venice..


Cantik sangat view malam..


Memang cantik..


Kenangan abadi..


Berbagai rupa senibinanya..


Macamana kalau air naik ya..


Venice is slowly sinking.. (livescience.com)


Awesome...!!


Pengalaman yg tak dapat kami lupakan..


Malam semakin gelap, tapi semakin juga meriah..


Terang sinaran lampunya, memantul di permukaan airnya..


Andaikata punya masa yg lama, mungkin kami lebih lama di sini..


Almost there... Till we meet again..


Bye Bye Venice..!!! 


Dalam bas back to Camping Jplly.. Alhamdulillah smooth semuanya utk kami.. Alhamdulillah...

13 comments:

Azah Rahaman said...

wahhh syoknya jalan2.

p/s: singgah sini, done follow dan masukkan blog o-mulan dalam bloglist azah rahaman :D

Farikica said...

Cntik sungguh venice.. mulan, ada soalan sikoit dkt pos yg blkng...

galaksi viral said...

Venice mmg sangat moden dan mesra alam. Pic last gambar tangan besar tu mmg kreatif dan unik kan kak. hihi. :D

m.u.l.a.n said...
This comment has been removed by the author.
m.u.l.a.n said...
This comment has been removed by the author.
m.u.l.a.n said...
This comment has been removed by the author.
m.u.l.a.n said...

Farikica: Mmg cantik Subhanallah.. Ohh ok dah reply :)
Nk tambah, cuma mobile home tu sendat lah x spacious sgt. Ngam2 nak jalan. Sunyi bangat time winter tu, x de org sgt, sejookk x dpt nk explore tp tgk website time summer mmg padat. Tp kami book utk tidur je :)

GV: Betul tu, terpesona sgt tgk Venice dgn mata sendiri.. Tangan besar tu, cer org kita buat, kasi gerak2 hahaa lg awesome kan. Scary la pulak

Azah: Alhamdulillah kami diizinkan ke sana. Tqsm azah singgah sini

Raydah said...

I wish I could travel like this too

m.u.l.a.n said...
This comment has been removed by the author.
m.u.l.a.n said...

Raydah: Insya Allah boleh nanti..

Raydah said...

ameen

Muhammad Khairuddin Lim said...

saya pun dah masuk blog anda dalam bloglist saya. Tq

m.u.l.a.n said...

M. Khairudin Lim: Terima kasih singgah blog :)