Thursday, February 15, 2018

DAY 6 (Part 1) - Ljubljana, Slovenia to Zagreb, Croatia

Diary 14 Dec 2017.. Slovenia memang cantik.. Dapat spend 1 malam pun kami rasa sangatbersykur.

Assalamualaikum & Salam Sejahtera..


Bye bye Ljubljana..


Next destination is Zagreb, Croatia.. Kami akan singgah utk visit saja & tidak bermalam.. Alang2 on the way, kami singgah kejap.. Asalnya percutian ni 3 negara saja iaitu Italy, Czech & Austria, tapi memandang beberapa negara lain amatlah dekat dengan route memandu, maka kami singgah sambil longgarkan otot duduk lama dalam kereta..


Bangun pagi masak Nasi & masak Salmon buat lauk guna Perencah Nasi Goreng Kampung + Kicap.. Sedapppp.. Telur rebus yang dilecek tu utk buat Sandwich bekal dalam kereta nanti..


Breakfast..!! Extra telur rebus utk breakfast..


Bye bye JUT Homestay, Ljubljana..


Belek2 foto dlm handphone rupanya ada jugak foto depan JUT Homestay ni..


Hujan renyai2..


Singgah isi minyak..


Sipi2 sinaran mentari..


Kalau bukan musim Winter, memang kami akan stop & makan di picnic area sebegini.. Sejuukkk..


Animal Bridges ni memang banyak di highway2 sepanjang perjalanan kami.. Memudahkan binatang2 ni melintas dengan selamat, juga utk keselamatan pengguna jalanraya..


Alhamdulillah setelah beberapa hari kami dapat menikmati langit nan biru..


Subhanallah..


Tenangnya di sini..


Vignette, sebelum keluar dari sempadan Slovenia menuju ke Croatia..


Welcome to Croatia...!!


Plaza Tol sbb diCroatia tak guna Vignette..


Ambil tiket dulu..


Hello Zagreb..!!


So inilah Zagreb..


Tenang nampaknya..


Waahh banyak jugak kereta...


Setelah dapat parking di basement satu mall ni, kami berjalan menuju ke DOLAC MARKET..


Posing sat naa..


One for the album hehe..


Where to go next..?


Ban Jelačić Square is the central square of the city of Zagreb, Croatia, named after ban Josip Jelačić. The official name is Trg bana Jelačića. The square is colloquially called Jelačić plac. It is located below Zagreb's old city cores Gradec and Kaptol and directly south of the Dolac Market. 
(Source : Wikipedia)


Posing sat sebelum ke DOLAC MARKET..


Central square with a tram stop, cafes & an iconic equestrian statue that's a popular meeting spot.
(Source: http://www.infozagreb.hr/)


DOLAC MARKET is a farmers' market located in Gornji Grad - Medveščak city district of Zagreb, Croatia. Dolac is the most visited and the best known farmer's market in Zagreb, well known for its combination of traditional open market with stalls and a sheltered market below. It is located only a few dozen meters away from the main city square, Ban Jelačić Square, between the oldest parts of Zagreb, Gradec and Kaptol. The Dolac market Zagreb is centrally located right behind the town’s main square.

The daily market, on a raised square a set of stairs up from Jelačić, has been the city’s major trading place since 1926. Farmers from surrounding villages come to sell their home-made foodstuffs and very fresh fruit and vegetables. In the covered market downstairs are butchers, fishmongers and old ladies selling the local speciality sir i vrhnje (cheese and cream). Flowers and lace are also widely available. Alongside, the renovated fish market, ribarnica, sells fresh produce every day but Monday.
(Source: Wikipedia)


Colorful buah & sayur2 geram je tengok semua..


We're here..


Meriah market ni, ada jugak jumpa group dari Malaysia.. Seronok..


Selesai di Dolac Market, kami terpaksa bergerak..


Ada lagi perjalanan jauh menuju ke Hungary..


Bye bye Zagreb.. Bye bye Croatia.. Insya Allah satu hari nanti kami akan datang lagi & spend lebih masa di bahagian lain di Croatia..


Perjalanan hingga ke Zagreb, Croatia..

9 comments:

Kakcik Nur said...

Seronoknya kakcik baca catatan perjalanan ini. Gambar pun semuanya cantik-catik belaka... :)

Muhammad Khairuddin Lim said...

seronoknya...

Hanis Amanina said...

Masa ke Croatia dulu, sy transit kejap je kat Zagreb sebelum continue naik bas ke Plitvice. Nanti kalau ada rezeki ke Croatia lagi, boleh la letak Plitvice Lakes tawwwww. Highly recommended :D

hanisamanina.com

m.u.l.a.n said...

Kakcik: Alhamdulillah kami diizinkan ke sana

M. Khairuddin: Alhamdulillah

Nina: Plitvice Lake dlm list akan datang Insya Allah jom kita pi sama nak...

Neeza Shahril said...

Nak masuk wish list la macam ni.. may be kena tunggu anak2 besar lagi hehee..

m.u.l.a.n said...

Neeza: Insya Allah sampai sana nanti Neeza & family..

Hans said...

seronok baca
minta2 ada rezeki saya travel seluruh dunia

Siti Yang Menaip said...

woooah citer travel CT kena baca dari awal la dulu.. tamo baca lompat2 hehe.. nanti ceq mai singgah lagi =D

m.u.l.a.n said...

Hans: In syaa Allah Hans akan sampai sana nnti

Siti: Terima kasih dear Siti