Saturday, March 5, 2016

RAKYAT MALAYSIA BYK HUTANG...??

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 

Memang tak sedap dengar atau baca.. Masalah terkini.. Takut dengarnya.. Anak cucu cicit cuit kita bagaimanakah nanti.. "RAKYAT MALAYSIA BANYAK HUTANG".. Hutang belajar, rumah & kereta adalah antara hutang bagi keperluan dalam hidup.. Namun utk kereta & rumah, kita masih mempunyai pilihan utk memilih yg terbaik & termampu.. Bagi hutang melanjutkan pelajaran, rasanya tidak boleh sangat dipertikaikan sbb seeloknya teruskan hasrat belajar sekiranya ada pelung utk memohon pinjaman.. Tak dapat dinafikan, pasti kita semua akan terkesan.. Namun begitu, dgn perancangan yg bijak In syaa Allah pembayaran balik pinjaman tersebut di atas kurang masalahnya..

Ya.. Barang keperluan mahal dan macam2 lagi.. Berhemahlah berbelanja.. Saya tau ramai yg sangat2 berhemah.. Contohi lah mereka.. Masih pon terus belajar ni.. Untuk peringatan diri saya jugak juga anak cucu cicit.. Tapi memang nafsu sangat dahsyat.. Hadoi.. Dulu saya label mak & ayah kedekut tak macam org lain.. Kini saya tahu kenapa.. Bertepek2 terasa tamparan di muka.. Sedarlah kamu wahai Mulan..!!!

Tak dapat dinafikan berbagai2 produk makanan, baju seluar dll nya di pasaran maya & nyata.. Bagi yg betol2 berkemampuan, we cannot argue sbb mereka mmg betol2 mampu.. Jangan lah membeli sbb rakan taulan membeli.. Tengok keadaan diri kita dulu.. Anak2 akan terikut kelak Na'uzubillahi minzaalik.. Terjadi depan mata, masih juga menjadi2 di depan mata.. Moga kita semua sentiasa dalam golongan mereka yg beringat.. Wahai diri, kuatkan lah hati..!!

So mari lah kita "EAT, WEAR & SPEND WISELY"..

















5 comments:

Hanis Amanina said...

saya pun dah ada hutang. hutang belajar. T___T

Siqah Hussin said...

diakui :( Hutang belajar pun tak habis bayar lagi. apatah lagi hutang lain.

kuatkan diri agar tidak banyak berbelanja sekarang..

m.u.l.a.n said...

Hanis : Hutang belajar antara hutang yg diperlukan skrg ni termasuk hutang rumah & kereta.. Hutang belajar byk nya tiada pilihan if compare dgn rumah & kereta.. Siapalah tak berhutang kan..

Siqah: Belajar tu wajib.. Tapi beli benda2 lain yg kurang perlu tu membazir jika dah ada.. Ya moga kita kuat imannya menempis bisikan2 membeli hehe

sarah said...

hutang tu dah jadi macam kemestian sekarang nih.. cuma kena pandai bajet ja yang mana perlu berhutang yang mana tidak.. gomen staff mostly sangkut dengan personal loan..

LYAfrina said...

apakan daya....