Sunday, October 4, 2015

SOUTH AFRICA ~ B&B, BACKPACKERS HOSTEL, LODGE DLL..

Assalamualaikum & Salam Sejahtera..
Tetiba terasa nak compile utk kenangan... Berjenis2 tempat kami tidur sewaktu di SA pada Dec 2014 hari tu.. Tup tap dah dekat setahun tapi kenangan di sana masih segar.. Alhamdulillah smooth journey.. Sifat saya bila masuk je mana2 lodge/hostel/motel dll, apak & anak2 kena tunggu luar sbb ai ai nak snap foto sementara duantara bilik2 masih elok kemas bersih wahahahaaa... Terasa berilham utk buat homestay jugak.. 


Malam pertama di Cape Town @ Homestay ni.. Shanaaz, Muslim owner nya.. Anak Shanaaz duduk di bahagian sebelah rumah ni.. Banglo setingkat.. Kata Shanaaz pernah ada beberapa kali pelancung Malaysia yg datang menginap di situ. Kawasan ni memang ramai Muslim..




Kids' room..




TV Room..




Meja makan di dapor.. Kecik aje cukup utk kami berempat..




Dapor.. Walaupon macam dah agak lama tapi sangat kemas, bersih & semua nya berfungsi dgn baik.. Lebih dari cukup buat kami.. The best is rumah Shanaaz ni adalah satu2 nya tempat yg ada mesin basuh.. Tempat lain yilleekk sbb lodge/hostel di SA ni semuanya ada servis dobi.. Semuanya jenis kena amik esok.. Tak boleh siap hari tu jgk.. Tak macam Europe, lodge/hostel/campsite ada mesin basuh layan diri..




Nak meja besar, sila makan di luar.. Awesome..




Walaupon Summer tapi takde lah panas sangat masa tu..


Bukti tak panas sangat.. Ada budak remaja Malaya berjemur tengahari... Enjoying the beautiful weather..




Motel di MOSSEL BAY.. Lama keadaan fizikalnya tapi kemas & bersih.. Itu yg penting..




Besar sungguh biliknya.. 




Ada 2 katil single di Living Area.. 




2 single bed dalam sebuah bilik..




Lodge di HERMANUS.. Tempat yg cantik & lodge pon cantik..




2 single bed di ruang tersorok oleh langsir di ruang tamu..




Master Bedroom..




Dapornya..


 


View dari dapor... Pintu masuk utama sebenarnya..





Kunci bagai lah sebelum keluar..



LODGE @ STORM RIVER... Kami di bawah, tetamu lain di unit atas...


Memang dalam hutan.. Subhanallah best sungguh... Ni dalam mukim apak & anak lelaki pi Bungy Jump hari tu.. The owner bawak kami sampai masuk bilik.. Dia lah jugak chef di situ, ceritanya yg sgt friendly..


Ada bilik & sofabed di ruang tamu..


Master Bedroom.. Kecik je tapi cukup lah utk tidur je..


Dapurnya..


Backpackers Hostel @ PORT ELIZABETH.... 


Comel ke entrance...


Bilik kami..


2 bunk bed utk kami berempat.. Bilik air di luar lah of course..


Ada jugak few cabins di bawah sana...


Dapur nya untuk semua penghuni guna bersama-sama...


Baca..!!


Yaaaa betol...!!!


Honesty is the BEST policy...


ALBERGO BACKPACKERS @ PLETTENBERG...


Satu bunk bed & 2 single beds utk kami berempat.. Di South Africa ni, tak perlu bawak cadar macam di Europe.. Tapi kalau rasa nak bawak, takde kesalahan lah.. Bilik Air kat luar lah macam biasa tapi maybe kami dgn anak2, Alhamdulillah bilik dekat dgn bilik air..


Ruang lepak..


Aiisshhh geram betol tengok deco depa ni esp bahan2 buatan kayu..


Kucing2... Tumpang lepak sama..


Buaian di luar..


Buai dari batang paip PVC je tu..


GUESTHOUSE @ SWELLENDAM... 2 single bed & 1 queen size bed.. Kecik amat biliknya tapi cukup lah utk tidur.. Ruang kecik depan kerusi tu utk solat...


Memang padat susunaturnya... Nak bilik murah camni la tapi OK sangat2 bagi kami..


Guesthouse ni takde dapur macam backpackers lodge/hostel.. Ada fridge, kettle & microwave.. Cukup lah kan..


Breakfast di luar sungguh nikmat Alhamdulillah..


Nampak panas tapi sejuk sebenarnya.. Pandang je lah pool tu..


LODGE @ HOUT BAY.. 2 malam sebelum pulang ke Malaya..


Rasanya owner rumah ni sewakan sebahagian rumah utk pelancung dll..


Haaaa ni lah macam best je microwave sekali dgn stove... Tapi tinggi nau memasak hari tu..


The best part lodge ni kami dapat paling atas mengadap TABLE MOUNTAIN FOREST RESERVE..


Last day.. Last moment captured here.. Subhanallah bumi South Africa memang cantik.. Alhamdulillah smooth journey.. 12 malam yg awesome di bumi Ilahi..
**********
Untuk kesemua lodging di SA ni, kami masih setia lagi utk book dgn BOOKING.COM sbb senang boleh cari bilik utk 4pax.. Also boleh terus cari & sort dari lodging PALING MURAH... I very the like one.. Priority jgk tau harga tempat tidur ni, mmg cari paling murah tp yg family friendly.. Website lain payah sikit.. Semestinya kena book awal sebelum fly takut takde bilik, kena tidur dalam kereta.. Tqsm dear Hanis Amanina for the Q/comment.. Lupa nak habaq.. 

9 comments:

Hanis Amanina said...

cantik2 semua accommodation nya :D sis biasa book siap2 before pergi sana or redah je?

Kakcik Nur said...

Terpegun sekejap menatap gambar2 bilik penginapan yang nampak kemas dan selesa itu... :)

syikin said...

Salam sis,
Saya nak tanya sebelum sis gi cape town ni sis ada ambil vaksin x? sebab saya nak ke cape town gak bln 12 ni

m.u.l.a.n said...

hanis: mmg cantik.. kena book dulu dear.. takut lah xde tempat nak tidur nanti sbb ada anak2..

kakcik: janji kemas & bersih kan kakcik.. also murah..

syikin: takde amik pon masa tu tp the best is tanya doctor sbb nak kena tau keadaan semasa jgk. masa kami pergi takde disarankan lagi..

syikin said...

akak tukar duit ZAR kat mana ye?so far saya cari kat jb ni xjumpa

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

m.u.l.a.n said...

Syikin, kami tukar kat airport Cape Town.. Pastu kt bank utk top up..

syikin said...

akak tukar usd-zar la eh?

m.u.l.a.n said...

Syikin: ha aah sbb suami simpan usd atau euro.. Beli masa harga depa turun sikit sbb boleh guna masa nak jalan Insya Allah..