Tuesday, February 12, 2013

CUTI GONG XI FA CAI DI HOSPITAL...

As Salam & Salam Sejahtera... We are back ~ HOME SWEET HOME... 
Hubby ada kena attend meeting in KL 5-7 Feb.. Tetiba pulak Subuh hening Rabu lepas, adik ipar sms yang MIL warded emergency kat Hospital Ipoh, kencing manis 24..!! Ouucchhh tingginya.. Hubby's in KL, takkan nak balik amik 3 beranak ni.. Lepas hantar kids pi sekolah pagi Rabu tu, pi Dungun cari tiket bas.. Memang sah2 tiket ke KL untuk Rabu & Khamis dah habis lama.. Alkisahnya my fren sorang ni memang dah pujuk awal2 ajak drive keretanya pi KL Rabu petang & ponteng the kids Khamis tu.. Sebab hubby dia pon dah ada KL since Isnin... Nak tak nak, ponteng jugak la kids Khamis tu.. Seriau jugak bawak kereta Odyssey orang ni.. Alhamdulillah selamat sampai...

VIEW FROM MIL'S KATIL
Kami push off ke Ipoh Jumaat tu sebab hubby abis meeting Khamis dah malam hari.. But why Ipoh & not Taiping..?? Rupanya MIL sakit tu kat Gerik masa jaga cucu kat sana.. Hospital Gerik kata Ipoh tu HQ depa, maka kena hantar emergency ke Ipoh.. Mintak tukar Hospital Taiping tak dapat sebab dah jadi kes in Ipoh.. Ya lah, takkan nak gaduh dengan doktor pulak.. Doktor pon dah pening lalat dengan patient yang gila ramai tu.. Banyak pahala doktor2 yang keje hospital besar ni kan.. 


Dulu pernah travel balik Taiping masa CNY.. Gila punya traffic KL-Taiping 7 jam.. That was 4 years ago kot.. Alhamdulillah masa drive Jumaat tu traffic masih OK walopon Twits kata traffic is slow kat banyak tempat @ North South Hiway... Tapi Sabtu tu, dah start lah macam semut hurung gula, banyaknya kereta atas jalan tu... Kami balik tidor @ Taiping, tu yang dapat tonton ratusan ribu kereta atas hiway PLUS tu..


Berkenalan dengan patient yang duduk Ipoh, depan katil MIL tu.. Dok interview dia tanya mana makan sedap kat Ipoh.. Maka citernya suruh try MEE REBUS RAMLI.. Sabtu malam on the way balik Taiping dari Ipoh, akak ipar call ajak singgah dinner @ MEE REBUS RAMLI sebab kami escape hiway amik jalan Sg Siput... Tapi kekdahnya kami dah terlaju & terlepas kedai tu...  Tapi Alhamdulillah depa pi, maka dapat lah tapau beberapa bungkus.. Ni foto mintak adik ipar snap.. Sesak jugak malam hari kat kedai ni..


Ni lah rupa MEE REBUS RAMLI ni.. Sangat pekat.. Rasa macam Mee Rebus Utara, also ada rasa Mee Udang Kuala Sepetang tapi pekat naaaa... Makan sikit dah kenyang... Memang sedap..!!! Ada telor, cucur udang, tahu, kentang rebus, telur sebiji semangkuk... 


Ahad petang kami gerak ke KL sebab tak larat nak drive marathon Ipoh-Kerteh hari Isnin (semalam) tu.. Petang Ahad tu akak ipar sms kata MIL dah dapat tukar wad bilik 4 katil.. Alhamdulillah sebab BP & sugar dah turun & stabil.. Semalam gerak balik Kuantan drop mak, visit tokki & tok.. Pastu terus balik Kerteh.. On the way tu, akak ipar sms citer MIL dah discharge.. Alhamdulillah... Akak & adik ipar ada bisik2, MIL & FIL ni dok hentam deghoyan kebun diorang tu... Aiyayaaaa.... Memang banyak pon deghoyan jatuh hari tu.. Kesian kan, anak, menantu & cucu2 semua duduk jauh2... Ada banyak jugak depa simpan frozen & buat temfoyaks.. Stock untuk kami la tu sebab tak dapat yang fresh...

24 comments:

penDragon said...

semoga your MIL cepat baik ye...sama mcm my mak lah, penuh freezer simpan degheyan utk anak cucu...tempoyak pun byk gak. I dah siap pesan kt mak, jgn simpan utk I, sbb I x mkn. my kids hanya si kakak tu je lah yg suka sgt mkn degheyan...

penDragon said...
This comment has been removed by the author.
Nieda ramly said...

kami baru terkena 12 jam KL-Kubu gajah gara2 Cny.

Azian Elias said...

deroyan punya pasai ye.. sama je lebih kurang macam abah akak.. tup2 gula ada naik juga..

Zulfadly said...

sama mcm sedare saya, makan derian esok masuk hospital,sedap tu tempoyak fresh!huhu, saya balik, hari2 makan tempoyak

Papa Mifz said...

fuh terliur PM tgk mee rebus tuh...

Rai Ourkizuna said...

perghh.. mengujakan je mee tu kak.. nenek saya pun warded sbb makan durian bulan puasa aritu.. mmg bahaya utk org kencing manis..

zino said...

semoga MIL cepat sembuh...

kalau zino ke IPOH cari juga mee rebus ramlee tu.. area tambun tu kan..

Kesuma Angsana said...

bercuti2 di hospital leh kiranyer ni ye.. moga semuanye ok ye

Kakzakie said...

Kalau dah rezeki terlajak pun masih ada yg tapau bawakan. Nampak sedap mee rebus tu.

Moga MIL mulan terus sembuhlah. Kalau dah durian depan mata siapa tak nak makan ye tak?

Daddy Ziyyad said...

24 mmo/L bacaan gula tu..mmg emergency..boleh coma..

Mee rebus Ramli tu mmg famous..tuhari saya puas pusing2 ipoh tak jumpa! haha

DrSam said...

Salam mulan. Rajin interview jiran katil dapat maklumat yang bagus juga tu.

Haliza Ghazalli said...

Salam singgah...
Sorry to hear about ur mil...semoga cepat sembuh!
To be honest...walaupun i ni org.Ipoh tapi tak pernah masuk n makan kat kedai mee ramli...rugi kann. Must try one...

gadisBunga™ said...

heheh. saya teringat lagi masa cuti raya tahun lepas. balik kedah. pastu masa balik kl balik, asyik tgk traffic update kat twitter je lah. memang berguna!

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

tulah kan.. kdg2 terlupa pantang bila benda sedap ada dpn mata.. hehe.. mujur kita tak 'hantu' sgt ngan doyan.. heee.. apa2pun moga mil cepat sihat...

pB said...

syukur MIL dah sembuh

pB said...

Mak pB nak gie Vietnam bulan 3 nie

Queenie said...

Alhamdulillah, MIL dah sembuh...
bahaya jugak rupanya durian ni ya!

akak pulak mmg hantu durian..adeihh..
bila umur dh veteran ni, nk mkn kena pk banyak2 kali la...banyak kan pantang kot...pantang jumpa!

ngeh3

whitecappuccino said...

semoga MIL cepat sihat ya..

CS said...

Mulan
Baca cerita you kehulu kehilir buat I mengah, hehe.. Almaklum I cepat jemu duduk lelama dlm kereta dan drive jejauh tu, I memang takde kesabaran (wpun pada dasarnya I nih penyabar, heheh).

Diharap your MIL kembali sihat walafiat :-)

zlaa said...

moga your MIL you pulih kembali. Sekarang ni kalau CNY, tak berani nak travel mana2..

Khairul Abdullah said...

Saya juga beraya cina di hospital..MIL sakit tenat dan kembali ke rahmatullah pada rabu lepas.

wahida said...

suami saya mkn durian esok terus dpt MC...huhu...

m.u.l.a.n said...

pendragon: tqs.. alhamdulillah dia dah ok.. tapi durian mmg mengancam kan..
*
nieda: wohhooo... 12 jam.. lama tu..
*
kak yan: tu la kita takut kencing manis tu..
*
zulfadly: tempoyak mmg best kan..
*
papamifz: mmg sedaapp tau mee rebus tu..
*
rai: kadang makan durian tu kita jadi lupa hehe..
*
abah zino: thanks abah..
*
kesuma: best jgk pi hospital.. tengok macam2..
*
kakzakie: tqs kak zakie.. mee rebus tu sedaaappp sangat..
*
daddyziyyad: tu la doctor tu kata boelh coma sbb tinggi.. byk caw mee rebus ramli rasanya..
*
dr sam: asalnya berborak sbb tengok patient tu sorang2 je.. lepas tu tanya sbb perot tgh lapar.. hehe..
*
haliza: tqs... i pon baru dengar pasal mee rebus ramli ni.. mmg sedap...
*
gadis bunga: tak tahan kan traffic jam ni..
*
kak madiha: bau durian pon dah menggoda kan..
*
pb: tqs pb... best tu mak nak pi vietnam..
*
queenie: dulu2 rasa macam tak dengar pon bahaya durian ni. hehee, kami semua hantu durian jgk..
*
whitecappucinno: tqs byk2..
*
cs: tqs bk2.. mmg mengah tapi kekadang keluar dari kerteh ni best jgk.. dah macam2 pesen duduk kalo dah lama sgt duduk dlm kereta tu.. hahaaa...
*
zlaa: crazy punya jam kan masa cny ni.. singaporeans sama2 kat highway tu..
*
khairul: innalillahi wainna ilaihi roojiun.. alfatihah..
*
wahida: haaa..??? lepas ni jgn makan byk2 naa...