Friday, October 12, 2012

POGOSHIPPO.. RINDU... RINDU...

Boss keje weekend ni.. Plant masih shutdown.. Rasa rindu pulak dengan Highway Pantai Timur tu hahahahaa sebab tak ke KL lagi... Queen sudah selesai keje2 rumah, dapat lunjur2 kaki & control TV, al-makanya channel KOREA 391 & 393 akan jadi pilihan... Baru perasan yang rata2 drama & cerita adalah pasal CHUSEOK...

Teringat masa kami mula jejak kaki di Seoul.. Zharif baru 3 bulan umurnya.. Betol2 masa tu perayaan CHUSEOK ni.. Punyalah haru sebab kedai banyak tutup.. Alhamdulillah bawak makanan segera sikit2.. Idok le kebulur di negara orang... Tetiba rasa rindu jugak kat Seoul & Korea... Hampir setahun kami menetap di sana... Part yang agak2 rindu, memangnya musim AUTUMNnya seperti sekarang ni & jugak makanan2 nya... Mana2 pi pon, mesti ingat makan je mulut ni.. Huwa hahahaa...

INFO : www.talktomeinkorean.com

(Chuseok : Harvest Festival/Korean Thanksgiving)
추석 (Chuseok) is one of the biggest national holidays in Korea along with 설날 (Lunar New Year) and 단오/ 수릿날 (Spring festival). It is often referred to as the Korean Thanksgiving, and it is during this 3-day holiday where Koreans travel back to their 고향 (hometown) to celebrate together, share stories and 맛있는 음식 (delicious food), and most importantly, to give thanks to their 조상 (ancestors).








Koreans wake up in the wee hours of the morning on the day of 추석 to perform 차례. This ceremony is not all that dissimilar from the ritual performed in days past. By dressing in traditional 한복 and setting a table with an abundance of foods, with the star of the table usually being freshly harvested rice, the family gives thanks to their ancestors. They then sit down at the table to enjoy the meal that is representative of their blessings from their ancestors..
****************************
Yang bawah ni masak kemarin dulu hari Selasa.. Bebudak ni memang ada darah Korea gamaknya.. Asyik dok mintak Topokae je.. Sebab baru beli rice cake minggu lepas.. Borong kat supermarket Korea area Ampang..

Tumis bawang putih.. Masuk la segala mala unta, kambing, buaya, sayur mayur & semestinya Red Pepper Paste Korea (GOCHUJANG) & jugak air 7-up ikut kepekatan yang disukai.. Tak susah tau.. Yang ni sebab ada Fish Cake & Carrot & Daun Sup yang hampir layu.. Maka itulah penyeri Topokae hari tu..



TOPOKAE... Cenggini je rupanya...


Marsha punya Topokae... Sebelum tambah Gochujang (last2 tu) masa masak, keluarkan sikit utk Marsha.. Sebab dia takmo pedas.. Tapi dia nak tabur Cheese.. 

13 comments:

Irfa said...

rasa macam sedap pulak
hehe,biasalah peminat channel 393
tgk drama smbil meleleh air liur
masakan diorang buh dlm mangkuk kecik-kecik je kan...cute je nmpak

~Beb~ said...

Tuhdia.. Kakak dh mcm ckp korea!!

GreenJade said...

ommak aih buaya pun ado hahahaha

akak..topokae n topokki same dishes ke? rasa mcm pernah mkn..tp lupa2 igt the taste hehehe

lemongrass said...

I tak pernah cuba masak korean food. Maybe sbb demam korean movies tak melanda kat sini kot, hehee.
budak2 skrg memang very internationak tastebuds one. Tak macam kita dulu2 kan. Makan burger tu dah kira exotic and foreign habis, hehehe.

Acik Erna said...

assalam MULAN..sebab acik tak pernah makan..walau pun melekat dengan canel 391 dan 393..tak teringin pulak makananya..he he.kecuali bila dia tunjuk buah2an yang baru petik tu..terliur jugsk

NJ@Goboklama said...

Mulan, bole tak Mulan pos satu artikel beserta gambar pesal bhn2 masakan Korea yg halalan toyiban yg kita bole beli kat sini, especially the gochujang paste tuh? tengkiu berry much Mulan dearie!! :D

Queenie said...

bila masuk unta kambing tu masih boleh tahan lagi, tp bila masuk buaya omak aiii....akak alri jauh2 lah sis hahaha...

pandainya awak masak korean food..

psst...paste utk wat kimchi kat kedai korean tu halal tak? awak pandai buat home made paste kimchi tak sis? boleh share?

thanks in advance...

whitecappuccino said...

nmpk sedap juga tapi opkos x penoh makang...hehe

Azian Elias said...

boleh lah mintak chef ciju buat kann. hee

Has said...

nmpk mcm sedap n simple je.

Tihara said...

ahkak baru ni giler layan bride of thes sun kat 393 tu..now dah mati kutu tk masyuk plak dgn series yg lain
btw sedapnye yg ada cheese tu :)

m.u.l.a.n said...

irfa: mmg geram tgk food penuh semeja kan.. pastu depa ni makan macam sedap betol.. bersungguh2..
*
beb: hehehe.. tak kluor lagi loghat pekat wakakaa...
*
greenjade: sama je tu topoki topoke.. sedap kan..
*
lemongrass: ha aahh.. betol tu u.. my kids pantang tgk segala jenis makanan.. macam omaknya jugak.. hahahaa..
*
acik: buah2 diorang pon sangat sedap sbb fresh...
*
nj: i dah post kat comment box u.. nnti i try cari detail lagi ya..
*
queenie: kimchi tu macam jeruk sayur china tu.. nnti i cari detail ya..
*
whitecappuccino: boleh la nk makan utk tukar2 selera..
*
kak yan: chef ju boleh buat lagi sedap tu nnti..
*
has: mmg sedap & senaaaannngg nak masak.. utk yg malas mcm i ni..
*
tihara: yezzaa... layan.. hehe..

FairyLilly said...

Salam Mulan,
Wah ada korean food... Saya pernah makan kimchi dan bibimbap je. Rasanya bibimbap tu pun ada sos gochujang tu kan.